un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ce pretenție mai ai la banii donați cuiva?

9 Jul 2015  ·

GÂNDURI  ·

38 comentarii

Simona Tache scrie despre o problemă complexă. Acum ceva vreme a sprijinit o campanie de donații de bani pentru tratamentul și operația în Canada a unei femei. S-au strâns vreo 140.000 de euro în vreo două zile.

Femeia respectivă a decedat înainte să-i cheltuie pe tratamente. Au mai rămas 115.000 de euro în cont. Acum Simona Tache are un articol despre cum părinții tărăgănează returnarea banilor către donatori sau donarea lor în altă cauză umanitară. Practic îi acuză că țin banii pentru ei. Asta zice Simona, eu n-am absolut nici o părere despre care o fi adevărul. Citiți aici toate argumentele ei.

Întrebarea mea este alta: oare cei care au donat bani îi vor înapoi? Că mă gândesc că o donație înseamnă o renunțare unilaterală la bani, fără nici un drept de apel sau condiție impusă. Îi dai unei persoane care spune că are nevoie de un tratament, de exemplu, dar nu cred că urmărește cineva apoi și ce s-a întâmplat cu ei. Eu de exemplu am donat recent 20 de dolari unei femei pe care n-am cunoscut-o niciodată și despre care nu știu cum se simte acum și nici n-am mai întrebat. Am făcut-o pentru că niște prieteni “garantau” pentru ea, cum s-ar spune, că are nevoie de acea șansă și acel tratament.

Când donezi bani, mă gândesc că nu te aștepți să vezi vreo parte din ei înapoi. Nu cred că zice nimeni “ia zece euro, dar dacă mori eu vreau înapoi donația sau măcar o sumă proporțională cu cât am donat din banii rămași după tratamentul parțial”. Nici “după ce te vindeci, să-mi dai înapoi ce rămâne” sau “să-mi dai înapoi toată suma, consider-o un împrumut”.

Mi se pare ușor dubios să întrebi ulterior “ți-a murit copilul, dar cu banii ce faci? Ce planuri ai cu ei?”. Repet, sunt bani pe care i-ai dat pentru că ești bun la suflet și nu mai ai nici o pretenție de la ei; chiar și dacă ai afla că ai fost de fapt păcălit, rămâi cu un gust amar și devii mai circumspect cu altă ocazie, dar cel mai probabil vei crede în continuare în făcut fapte bune. Eu cam așa văd donațiile.

Așa că ce-ar trebui făcut acum? Înapoiați banii? Cercetat ce s-a întâmplat cu banii? Simona Tache vrea să implice chiar și Poliția, dar nu văd pentru ce; în cel mai rău caz, familia va trebui să plătească impozit pe banii rămași în cont, dar nu știu dacă există legi care să prevadă când le încetează caracterul de “donație” și când devin “venit”. Moral, mă gândesc, ar fi ca familia să-i doneze mai departe către alte cauze ce au nevoie de bani, dar asta înainte sau după ce-și plătesc ei eventualele împrumuturi și datorii cauzate de întreg cazul? Voi ce ziceți?


Toată treaba asta aruncă o lumină nefastă asupra unui sistem șubred de donații (care nu se fac doar la noi, e plin Indiegogo Life de cazuri). Mi se pare groaznic să ai nevoie de o anumită sumă pentru a rămâne în viață și să vezi că nu se strânge, că ajută prea puțini, că zilele trec și te întrebi de ce nu vrea nimeni să te salvezi pe tine sau să-ți salveze copilul sau dacă ai fi avut mai multe șanse cu o fotografie mai bună și un text diferit. Sper să nu ajung niciodată în situația asta.

Pentru cei care sunt în situația asta, întreaga poveste de acum face oamenii neîncrezători în a mai dona chiar și 10 lei pentru o cauză umanitară. Eu cred că articolul Simonei Tache a făcut mai mult rău decât bine, pe total.

    38 comentarii

  1. Sunt atât de multe fațete la situația asta, încât toți au dreptate și nu au dreptate. Dacă oamenii care au cerut banii nu mai au nevoie de ei, ar fi frumos și corect din punct de vedere moral să îi doneze mai departe, în oricare situație s-ar afla (bolnavul a supraviețuit sau nu). Ei trebuie să se gândească la cei care sunt în starea lor și au nevoie de bani așa cum au avut și ei nevoie. Cunosc un băiețel pentru care se va alerga duminică in Grădina Publică din Galați și care are nevoie doar de 2000 de euro. M-am intrebat și eu ce se întamplă cu banii care rămân în astfel de situații, dar nu am făcut nimic decât să mă întreb. Mi-ar place enorm să știu că surplusul a fost donat mai departe, la fel cum au fost primiți. M-ar determina să donez și cu altă ocazie.

      (Citează)

  2. Radu, e cu dus intors.

    Nu pot spune ca sunt 100% deacord cu Simona. De fapt, nu prea sunt deloc. Exact cum bine spui, oferi niste bani, multi, putini, fiecare dupa posibilitate, fara a astepta nimic in schimb. Cel mult un multumesc pentru ajutor. Si eu am facut-o (am donat pentru cauze care mi s-au parut ca merita) de nenumarate ori, uneori am primit pe mail updateuri cu soarta copiilor, alteori m-am interesat eu personal, dar niciodata nu am avut pretentia sa mi se returneze suma de bani in cazul in care, Doamne fereste rezultatul final nu a fost cel la care ne asteptam. Oamenii aia sunt suficient de necajiti dupa pierderea suferita. O tiganie de gen e ultimul lucru care le-ar lipsi.

    E adevarat, moral ar fi sa redirectioneze banii ramasi, sa nu ii foloseasca in interes personal, dar poate, zic si eu, poate oamenii aia, pana sa aiba norocul ca problema lor sa fie adusa la cunostinta publicului larg, s-au ingropat in datorii. In acest caz, chiar nu m-ar deranja ca fondurile ramase sa fie utilizate pentru acoperirea acestor “gauri”, din care probabil nu ar putea iesi la liman altfel. Parerea mea umila.

      (Citează)

    • Frumos și moral este ca banii primiți din donații să fie dați mai departe altora, care au nevoie de ei. Serios acum judecând, crezi că dacă oamenilor le supraviețuia copilul, se vindeca, datoriile făcute de ei, nu le plăteau, după ce cheltuiau toți banii primiți din donații?
      Binele din bine se face. Banii ăia nu sunt ai lor. Moral vorbind, banii ăia vin cu etichetă de bani de binefacere, pentru rezolvarea unor probleme de sănătate, nu a unor interese personale. Sunt destui oameni care pot fi ajutați cu banii ăia, să ducă o viață normală. Unii au nevoi mai mari, alții mai mici, dar, personal, consider că banii ăia trebuie să se ducă mai departe, nu să rămână înțepeniți la ei, pentru că banii ăia nu sunt ai lor.
      Sunt niște bani veniți de la oameni de bine, care au donat banii ăia pentru o cauză șivtrebuie să se ducă mai departe pentru cauze medicale.

        (Citează)

  3. Sa inapoieze banii nu, dar pot sa ii redirectioneze catre o alta cauza, eventual sa salveze o viata.

    Eu nu as avea incredere ca banii sa ramana pe mana unei persoane care in trecut a deturnat fonduri europene… (Constantin Livadariu, tatal fetei).

      (Citează)

  4. donatia e donatie, intr-adevar.
    dar, cred ca problema Simonei porneste de la faptul ca, in luna FEB, parintii au promis ca vor respecta dorinta fiicei lor si vor dona banii altor campanii, dupa deblocarea conturilor., rugand-o sa publice mesajul pe blog.

      (Citează)

  5. Parerea mea este ca orice donatie se face cu un scop, iar daca acel scop nu poate fi indeplinit, sau raman bani dupa indeplinirea scopului, corect si legal este ca banii sa fie returnati. Alternativa este sa fie cerut acordul donatorului pentru folosirea in alte scopuri (de ex. donatie catre alte cazuri). Legal, nereturnarea banilor poate intra la insusirea de foloase necuvenite sau chiar la inselaciune.

      (Citează)

    • thundermar: Legal, nereturnarea banilor poate intra la insusirea de foloase necuvenite sau chiar la inselaciune.

      Chiar și în cazul donațiilor? Nu e că există un contract clar între donator și destinatarul banilor.

      Câtă vreme nu înșeli de la început oamenii cu vreun bolnav fals, cred că ulterior poți face ce vrei cu banii rămași.

        (Citează)

  6. si eu donez, nu frecvent, dar donez.
    un caz concret, am donat pt. operatia unui copil, copilul e bine acum.
    intr-o zi l-am vazut pe tatal lui cu o masina noua si foarte drumoasa. am inteles ca le-au mai ramas ceva bani in contul de donatii dupa operatie si asa si-au permis-o. nu e masina de agatat gagici, e masina de familie.
    reactia mea a fost: “foarte bine, sa se bucure de ea, au suferit destul.”

      (Citează)

    • Asta tine de moralitatea fiecaruia. Frumos ar fi fost sa-si ia o masina cu mai putini bani, iar restul de bani sa ii doneze mai departe. Au si altii nevoie de bani la fel cum au avut ei nevoie…
      La fel si in cazul prezentat de Radu/Simona, frumos ar fi sa ii dea mai departe cuiva care are nevoie de ei.

        (Citează)

    • Banii aia pe care i-a folosit ca sa-si cumpere masina sunt bani nemunciti si nemeritati.
      Nu cred ca a donat nimeni cu ideea ca daca le mai raman bani sa-i cheltuie pe masini.
      Moral era ca toti banii ramasi sa fie donati mai departe.

      I-a durut in cur de alte persoane bolnave care depindeau, la randul lor, de donatiile altora…

        (Citează)

  7. nitel, cam are dreptate Simona Tache si toti cei care se simt inselati. Si mie mi s-ar parea destul de frustrant sa aflu ca donatiile sunt folosite pentru alt scop decat cel presupus.
    Dar, in cazul de fata, va fi interesant cum vor decide cui sa returneze banii. In fond, din cate am inteles, o parte din suma colectata a fost folosita pentru tratament si operatia fetei.
    Legal, nu stiu daca pot face ceva cei ce se simt inselati, poate doar pe baza unui testament, daca exista. Moral, e de porc toata chestiunea.

      (Citează)

    • Am citit si eu articolul si e notabila suma donata, Simona Tache a donat 1000 euro si la fel si multi altii de s-a ajuns la suma asta. 1000 euro sunt bani frumosi si in mod sigur stransi cu greutate, iar daca te-ai hotarat sa donezi pentru a incerca sa salvezi o viata, in mod sigur vrei ca acest lucru sa se intample. Eu unul cand sunt sensibilizat de anumite cazuri fac donatii de ~50 lei si pot inchide ochii usor la aceasta suma.

        (Citează)

    • Liviu R.: nitel, cam are dreptate Simona Tache si toti cei care se simt inselati. Si mie mi s-ar parea destul de frustrant sa aflu ca donatiile sunt folosite pentru alt scop decat cel presupus.

      Frustrant este pentru toți, dar întrebarea este cât de departe poți duce chestia asta în scandal, poliție și investigații.

        (Citează)

  8. “înseamnă o renunțare unilaterală la bani, fără nici un drept de apel sau condiție impusă”. Cred ca e inselaciune daca ceri bani pentru ca ai nevoie de o interventie medicala pentru a supravietuii (si sensibilizezi publicul cu asta), iar tu ii cheltuiesti pentru cu totul altceva.

      (Citează)

  9. Inteleg ce zici, articolul Simonei a facut si ceva rau.
    Dar ea are dreptate in principiu.
    Nu e ok ca oamenii aia sa pastreze diferenta de bani care a ramas.
    Sigur, nimeni nu-si vrea donatia inapoi, dar mi se pare 100% fair sa le ceara sa dea banii mai departe, catre altii care au acelasi gen de probleme si nevoi cum avea Oana Livadariu.

    Nu trebuie sa fii religios ca sa intelegi proverbul “Dar din dar se face rai.”.

      (Citează)

    • Si acum e momentul in care realizez ca am comentat fara sa stiu tot ce e de stiut…

      Se pare ca dpdv legal tot ce le ramane de facut este sa returneze banii.
      Lucru cel putin in unele cazuri imposibil, pt ca poate unii au donat mergand direct la ghiseul bancii si spunand “Vreau sa pun 100 ron in contul cutare.”, neexistand deci un cont in care pot fi banii returnati prin ordin de plata.

      Dar da, din ce povesteste Simona, pare ca oamenii aia taraganeaza intr-adevar.
      Si avand in vedere “palmaresul” lui Constantin Livadariu, suspiciunea Simonei e mai mult decat intemeiata…

        (Citează)

    • Mahorcu: Se pare ca dpdv legal tot ce le ramane de facut este sa returneze banii.

      Nu musai, acum citesc legea privind donațiile și aia începe cu contractul de donație, care e o formă ceva mai complexă rezervată companiilor pentru a dona chestii.

      Să văd până la capăt dacă se aplică și donațiilor de la persoane fizice fără date de contact.

        (Citează)

  10. Simona a fost cea care a strins banii, ea si-a pus obrazul la bataie, deci era obligata moral fata de oamenii care au donat la rugamintea ei sa urmareasca banii ramasi. Oameni buni, vorbim de 100.000 de euro, nu de o suma mica. Daca era o suma mica, mai mult ca sigur ca nu-i intreba nimeni nimic. Au fost oameni bolnavi de cancer care au donat, donatori care si-au dat ultimii bani din buzunar, ar fi inacceptabil ca banii lor sa imbogateasca acum niste parinti lacomi. Din cite a explicat Simona pe blogul ei, ea a insistat la parinti ca toata suma ramasa sa fie donata catre alta cauza. Nu s-a intamplat asta, au preferat sa anunte ca ii returneaza, dar, din ce inteleg, nici macar asta nu fac.

      (Citează)

  11. Ma gandesc ca oamenii aia oricum se chinuisera sa stranga niste bani in avans, altfel nu s-ar fi ajuns sa se ceara donatii. Presupun ca parintii sunt in stare de mari sacrificii pentru copilul lor bolnav, poate chiar chestii ilegale.

    Oare ei nu sunt intr-o gaura financiara acum? Banii pe care ei i-au dat pentru fiica lor nu se contorizeaza tot la la marea grupa a donatiilor? Oare ei pot sa isi ceara banii inapoi?

      (Citează)

  12. concluzia simonei : un copil mort valoreaza mai putin decat un copil viu (100.000 euro +)

      (Citează)

    • nu, n-ai inteles. concluzia e ca e mai bine sa nu avem doi copii morti.

        (Citează)

    • Cred ca acum iti pot da 4 cazuri urgente ce in total au nevoie de 100.000 de euro si poate nu toti vor reusi ca sa-i stranga. Banii stransi din donatii nu sunt un sac fara fund. Ai priceput acum?

        (Citează)

  13. O alta perspectiva gasiti si la Sebastian Bargau pe blog.

      (Citează)

  14. Radu, daca in parcare te abordeaza cineva sa donezi pentru un caz care e fictiv, nu se cheama inselaciune? Unde e linia pe care o tragem? Nu mi se pare ok concluzia ta ca articolul Simonei a facut mai mult rau. Pai ce facem, ascundem sub pres o magarie pentru a nu deranja apele? Sa fim seriosi, sint multe cazuri reale care nu aduna asemenea suma in 2 zile, cred ca e mare parte meritul Simonei si responsabilitatea ei.

    Nasule, da, au contribuit si parintii cu bani, sint convins ca se poate gasi o cale de mijloc, o transparentizare in memoria fiicei lor macar. Uite atit am pus si noi (se poate admite si o usoara umflare daca e sa fim oameni) si uite suma ramasa, deci returnam 60% fiecarui donator.

      (Citează)

    • Cazul nu a fost fictiv, Oana Livadariu a existat, din păcate n-a apucat să utilizeze toți banii, dar nu e înșelăciune.

      Eu mă refer strict la aceste cazuri în care mai rămân bani.

        (Citează)

    • Pai da, dar tot deturnare de fonduri e chiar daca vorbim de un caz fictiv, inexistent, sau de un caz in care banii sint folositi in alte scopuri decit cel anuntat. Eu asa vad lucrurile…
      In alta ordine de idei, nu sint contabil dar aveam impresia ca la banca un cont de donatii e tratat diferit fata de un cont curent, mi s-ar parea normal sa fie impozitat diferit (0 adica) si sa fie si “urmaribil”, ca daca impozitul a fost zero si destinatia banilor din cont a fost schimbata… cred ca deja fiscul sare in sus, nu mai sta ca politia cu miinile in sin. Asa mi s-ar parea mie normal, sa asanam domeniul, sa dam o sansa celor care au nevoie de ajutor, in conditiile in care statul nu e capabil sa ofere el acel ajutor. Macar cadrul legal sa existe… Nu cred ca ar fi greu ca dintr-un cont de donatii sa poata fi facute doar plati catre anumiti beneficiari (spitale, clinici) si sa nu poata fi facute retrageri sau alte operatiuni. Cine vrea sa doneze fara nici o conditie sa o faca direct in buzunarul beneficiarului, pentru restul sa existe protectie si siguranta.

        (Citează)

  15. Apropo de subiectul donatii, stiti ce salariu anual are CEO-ul Unicef sau CEO-ul de la American Red Cross?

    -“..the President and CEO of the United States Fund for UNICEF, Caryl M. Stern, whose last reported total yearly compensation was $472,891”

    – “The current President and CEO of the American Red Cross (since 2008) is Gail J. McGovern, whose total yearly compensation for 2010 was about $1,037,000”

    Deci oamenii astia castiga anual sute de mii de dolari, bani proveniti din donatii. Este sau nu afacerea donatiilor un mare scam? Eu zic ca este. Cam la fel cum sunt si foarte multe ONG-uri de pe la noi.

      (Citează)

    • Păi și nu trebuie să trăiască din ceva?

      Dacă un bun manager știe cum să organizeze lucrurile pentru a atrage mai multe donații sau pentru a eficientiza costurile organizației sale, nu trebuie plătit pentru asta? Vrei un manager bun, plătești salariu de manager bun.

      Cele numite de tine au devenit atât de mari încât nu pot fi conduse pro bono.

      Ah, că prin Haiti n-au făcut nimic, că Bono n-a ajutat Africa șamd e altă discuție.

        (Citează)

  16. banii din donatiile astea umanitare ar trebui sa fie folositi doar in scopurile pentru care au fost donati , daca raman donati mai departe nu sa-ti cumperi masini !!! poate picul ala ramas salveaza o viata …. dar suntem romani ( un fel de tigani ) si cu asta am spus tot ( nu toti sper ca mai exista 1 % )

      (Citează)

  17. Nimeni nu doneaza pentru cineva, donezi ca sa te simti tu bine, ca sa ai o parere buna despre tine, sau te gandesti ca si altii ar dona daca tu ai fi in aceeasi situatie. Faptul ca se returneaza donatia cred ca ti-ar dauna de fapt, nemaiavand sentimentul ca ai facut ceva bun pentru tine. see https://www.psychologytoday.com/blog/hide-and-seek/201203/does-true-altruism-exist

      (Citează)

    • Not really, a contat intenția. Tu ai donat. Persoana nu a mai folosit toți banii, a murit sau s-a vindecat, îți înapoiază ce-a rămas. Mi se pare că e totul ok.

        (Citează)

  18. eu cred ca intreaga chestiune se invarte in jurul idee de PROPRIETATE.
    Cumva, oamenii care primesc donatiile nu inteleg ca ei nu sunt, moralmente vorbind, propriatarii acelor bani.
    Ca o paralela practica, sa zicem ca cineva iti da 10000 de euro sa iti iei o masina. Dar conditia e ca masina sa fie neaparat rosie, sa aiba motor mai mic de 1000 cc, sa aiba 4 usi si sa fie diesel. Primind banii te gandesti ca sunt ai tai. Vazand conditiile, realizezi ca nu, ci mai degraba esti un ADMINISTRATOR al unei sume menite sa iti implineasca o nevoie.

    Aplicand aceeasi regula cazului de mai sus, familia NU E PROPRIETARA moral a acelor bani, intrucat ei au fost donati cu un scop exclusiv, in niste limite stricte. nici ei si nici restul de oameni care fac asta (si sunt multi) nu au inteles ca sunt simpli ADMINISTRATORI ai bunurilor altcuiva, puse la dispozitia lor pentru implinirea unor nevoi stricte. Daca arfi avut mentalitatea corecta, atunci si familia Oanei, si familia cu masina noua ar fi donat acei bani mai departe, pentru a sluji in continuare scopului pentru care au fost incredintati.

      (Citează)

  19. nwradu:
    Păi și nu trebuie să trăiască din ceva?

    Dacă un bun manager știe cum să organizeze lucrurile pentru a atrage mai multe donații sau pentru a eficientiza costurile organizației sale, nu trebuie plătit pentru asta? Vrei un manager bun, plătești salariu de manager bun.

    Cele numite de tine au devenit atât de mari încât nu pot fi conduse pro bono.

    Ah, că prin Haiti n-au făcut nimic, că Bono n-a ajutat Africa șamd e altă discuție.

    Nu zic ca ar trebui sa lucreze pro bono dar totusi… 1 milion de dolari pe an?! In conditiile astea crezi ca are cineva interesul sa-i scoata din foamete pe aia din Africa?

      (Citează)

  20. am inteles ca acesti parinti nu au dat doi bani pe copilul (adult) care a decedat intre timp, s-au trezit cu o “mostenire frumusica” – contul de donatii

      (Citează)

  21. Nu a murit inainte sa se opereze. S-a operat in Romania, in loc sa se opereze in Canada, desi avea mai multi bani decat cei necesari. Si pe urma a murit.

    Acum banii ar trebui returnati sau donati mai departe pentru o cauza buna. Altfel aia profita de pe urma fiicei moarte. Presupunand ca aceasta chiar exista si chiar a murit, si asta nu a fost doar o excrocherie.

      (Citează)

  22. Cand donezi bani iti iei adio definitiv de la ei pentru ca e donatie, nu imprumut. Dupa ce i’ai dat nu poti controla ce face persoana cu banii. Poate sa’i si bea pe toti, el nu are o datorie fata de tine.
    ‘Greseala’ ca sa zic asa, a fost ca parintii au spus ca inapoiaza banii si apoi au taraganat procedura. Din punctul meu de vedere banii sunt ai lor si daca au chef, pot sa mearga si in croaziera de ei. Darul nu se cere inapoi, indiferent de imprejurari.

      (Citează)

    • Nu Maddy, cind ti se cer banii aia ti se prezinta cazul si la ce vor folosi banii. Nu te duci tu pe strada sa arunci banii oricui si indiferent de situatie. Daca cel care a primit banii ii foloseste in alt scop se numeste inselatorie. Nu e reglementata de lege, dar donatia asa ar trebui sa fie.
      Daca tu doresti sa ii donezi si sa nu mai auzi ce a facut respectivul cu banii e treaba ta, ii poti dona cu acest titlu, dar daca se inmultesc cazurile in care primitorii actioneaza ca in cazul prezentat de Simona Tache si vad cautionati de tine, atunci mediul se va imbolnavi, se vor face mult mai putine donatii si e pacat pentru ca exista cazuri chiar disperate.
      E o minune ca s-au strins atitia bani in doar 2 zile si ei isi bat joc de memoria fiicei lor si de bunatatea unor semeni si de disperarea altora care au nevoie si nu au fost atit de norocosi.

        (Citează)

  23. Nu sunt avocat și nu știu subtilități, dar donația poate fi condiționată de sarcini impuse donatarului, de către donator. Sarcinile sunt transmisibile, în sensul ca legea permite referirea la terți.

    Donația poate fi revocata în caz de nerespectare nejustificata a sarcinilor.

    Faptul ca beneficiarul inițial a murit nu înseamnă justificare pentru donatorii individuali care au oferit banii pentru a susține o cauza.
    Părerea mea, ca nici judecător nu sunt.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus