un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

O lume cu arme

23 Jun 2015  ·

GÂNDURI  ·

20 comentarii

Dacă urmăriți știrile internaționale, probabil ați văzut că americanii au o problemă cu poliția care omoară mult mai mulți negri decât albi în tot felul de incidente dubioase.

O mare parte dintre acestea și eu sunt de acord că sunt legate de rasism. Faptul că în multe zone majoritate bandelor de răufăcători sunt alcătuite din negri a dus, treptat, la o ură pentru întreaga populație de culoare. Rasismul pe față este cel în care negrilor le era refuzat accesul în cinematografe, autobuze și la joburi bune. Vremurile acelea s-au dus, dar a rămas un rasism ascuns, nerostit de teama legilor, dar vizibil în acțiuni.

Pe de altă parte, însă, sunt și situații în care înțeleg precauția poliției și motivele pentru care scot rapid pistolul. S-au ars de atâtea ori încât a devenit mai simplu să tragi întâi și să întrebi după aceea, mai ales la adăpostul unei idei că oamenii legii sunt apărătorii societății și deci ceea ce fac ei este mereu justificat.

Uneori, însă, au dreptate să fie precauți. Un bărbat din Cincinnati a sunat la poliție și a spus că vede pe stradă un om înarmat și certăreț. A dat poliției chiar descrierea sa, fără ca aceștia să știe asta. Când a apărut primul echipaj, l-a omorât pe un polițist, a tras asupra altora și a fost omorât de aceștia. Polițistul mort avea 3 copii, iar ghinionul său a fost că era cel mai aproape de zonă atunci când a venit apelul. Criminalul avea antecedente și făcea parte dintr-o bandă locală.

Nu se știe ce l-a motivat să facă asta, dar metoda se numește “suicide by cop”, adică îi faci pe polițiști să te omoare. De ce să omori întâi un polițist, în loc să te arunci de pe un pod și gata? Probabil că tot libertatea armelor se face simțită, oamenii au acces la pistoale și puști, dar nu au ocazia să le folosească, așa că măcar înainte de moarte vor să vadă cum e să împuști pe altcineva.

Treaba asta este folosită de obicei ca un argument pro-arme, zicându-se că dacă ar fi fost mai mulți cetățeni înarmați în zonă, nebunul n-ar fi făcut atât rău. E un cerc vicios din care nu vom ști niciodată ce s-ar fi întâmplat dacă numai poliția ar fi avut arme. În ultimele 3 zile au mai fost alte 3 atacuri armate în SUA. Toate acestea vor face poliția să fie și mai trigger-happy decât este cazul.

sursa: CNN.

    20 comentarii

  1. ” E un cerc vicios din care nu vom ști niciodată ce s-ar fi întâmplat dacă numai poliția ar fi avut arme.”

    Ba stim: Germania, Franta, UK, Japonia, SK, Singapore, Australia…aproape toate celelalte tari dezvoltate. Forme de guvernare si organizare extrem de variate, numitor comun: acces restrictionat la arme. Printre putinele exceptii dintre tarile dezvoltate ar fi Elvetia.

    Mai trist e ca sunt state in dezvoltare si mai apropiate de zone de conflict cu statistici mai bune.

      (Citează)

  2. “poliția care omoară mult mai mulți negri decât albi” raportat la numarul de infractiuni nu cred ca au ce sa comenteze si cred ca statistic e chiar bine. Daca 2 din 3 infractiuni au ca autor un negru, de ce sa impuste doi albi. Dar e freedom of speach, asa ca hai sa huiduim ca de ce ii impusca politia si nimic despre faptul ca cu 5 minute inainte a jefuit, furat sau dat in cap. La ei meseria de politist e chiar periculoasa nu doar considerata asa pentru un spor doua in plus.

      (Citează)

  3. au si ei tiganii lor, ce sa-i faci.

    https://www.youtube.com/watch?v=rBktQWdrYKs

      (Citează)

  4. mircea (primul)

    23/06/2015 la 4:40 PM

    Murica, best country in the world… Ever.

      (Citează)

  5. alxzen:
    ” E un cerc vicios din care nu vom ști niciodată ce s-ar fi întâmplat dacă numai poliția ar fi avut arme.”

    Ba stim: Germania, Franta, UK, Japonia, SK, Singapore, Australia…aproape toate celelalte tari dezvoltate. Forme de guvernare si organizare extrem de variate, numitor comun: acces restrictionat la arme. Printre putinele exceptii dintre tarile dezvoltate ar fi Elvetia.

    Mai trist e ca sunt state in dezvoltare si mai apropiate de zone de conflict cu statistici mai bune.

    Da, dar mă refeream la americani.

      (Citează)

  6. horean:
    “poliția care omoară mult mai mulți negri decât albi” raportat la numarul de infractiuni nu cred ca au ce sa comenteze si cred ca statistic e chiar bine. Daca 2 din 3 infractiuni au ca autor un negru, de ce sa impuste doi albi. Dar e freedom of speach, asa ca hai sa huiduimca de ce ii impusca politia si nimic despre faptul ca cu 5 minute inainte a jefuit, furat sau dat in cap.La ei meseria de politist e chiar periculoasa nu doar considerata asa pentru un spor doua in plus.

    Problema este când îi împușcă fără vină.

    De asemenea, nu trebuie să-i împuște pe cei cu vină pentru orice. Mi s-ar părea normal să încerce întâi cu arme neletale, să tragă la picioare cu glonț șamd. Recent a fost împușcat de 8 ori în spate un om care începuse să fugă de polițist. De 8 ori în spate! Ce s-a întâmplat cu “hai să-l alerg și să-l prind” sau “hai să trag o dată și la picioare”?

      (Citează)

  7. E un filmulet in care un baiat alb se plimba cu un pistol mitraliera pe strada si politia il intreaba asa, de forma, ce face, il intreaba de ID, ala zice ca n-are, il lasa in pace.
    Apoi apare un baiat negru, in aceeasi schema. Politia il someaza de la distanta, cheama back-up, il pun jos, il calca pe git, ii pun catuse, il imobilizeaza, vai de steaua lui.
    Echidistanta politia americana.
    Sint mii de cazuri de tratament diferentiat pe motiv de rasa in tara tuturor posibilitatilor.

      (Citează)

  8. Dacă la noi erau trei atacuri armate într-o singură zi, iar din unul dintre ele să rezulte și moartea unui polițist, ar fi fost subiectul principal câteva zile pe tv.

      (Citează)

  9. nwradu: Da, dar mă refeream la americani.

    Si eu tot la ei, modele ar avea, problema e vointa politica de dreapta in special dreapta radicala.

      (Citează)

  10. “americanii au o problemă cu poliția care omoară mult mai mulți negri decât albi”

    la o tara cu 320 mil locuitori toate cifrele par mari (13 mil de cazuri de incalcari ale legii rezolvate in sala de judecata – aici sunt toate de la amenzi pina la Hawaii Five-O).
    tine cont ca la ei, e o infractiune sa nu colaborezi cu politia.
    iar conform statisticilor 52.5% din omucideri au un autor afican-american (pe urma vin latinii si la urma albii) iar cind vorbim de delincventa juvenila avem doar 11% albi. deci cifra e normala.

      (Citează)

  11. zippo:
    “americanii au o problemă cu poliția care omoară mult mai mulți negri decât albi”

    la o tara cu 320 mil locuitori toate cifrele par mari (13 mil de cazuri de incalcari ale legii rezolvate in sala de judecata – aici sunt toate de la amenzi pina la Hawaii Five-O).
    tine cont ca la ei, e o infractiune sa nu colaborezi cu politia.
    iar conform statisticilor52.5% din omucideri au un autor afican-american (pe urma vin latinii si la urma albii) iar cind vorbim de delincventa juvenila avem doar 11% albi. deci cifra e normala.

    Poți să dai sursa, te rog?

      (Citează)

  12. Crezi ca mai furau atat parlamentarii si ministri nostri daca aveam toti revolver sau pusca Winchester?

      (Citează)

  13. Ceva e putred acolo:

    http://www.theguardian.com/us-news/2015/jun/09/the-counted-police-killings-us-vs-other-countries
    http://www.theweek.co.uk/crime/46907/us-police-fire-more-bullets-month-germans-use-year
    http://www.dailykos.com/story/2015/02/12/1363996/-Pasco-Washington-police-have-killed-more-people-than-police-in-Germany-the-UK-combined
    http://gawker.com/video-cops-shot-12-year-old-two-seconds-after-arriving-1663814827

    pentru că:
    http://www.businessinsider.com/nra-lobbying-money-national-rifle-association-washington-2012-12?IR=T

    în același timp:

    http://www.voanews.com/content/united-states-highest-incarceration-rate/2552320.html
    http://www.pewresearch.org/fact-tank/2014/07/18/chart-of-the-week-the-black-white-gap-in-incarceration-rates/
    http://www.theguardian.com/us-news/2015/may/28/black-people-minneapolis-nine-times-more-likely-arrested-for-petty

    dar nu mă miră pentru că:

    http://www.dailymail.co.uk/news/article-1205901/Forget-Hitler–America-snubbed-black-Olympian-Jesse-Owens.html
    http://rainbowpush.org/index.php/pages/2178/ “Blacks were placed behind the Nazis – the military and ideological enemy, but at least they were white.”
    http://edition.cnn.com/2015/06/19/us/south-carolina-confederate-flag-still-flies/

    dar și pentru că:
    http://yourblackworld.net/2013/10/02/good-or-bad-role-model-jay-z-says-being-a-drug-dealer-made-him-a-better-businessman/
    https://livingwithlanguage.wordpress.com/2009/04/10/ebonics-and-the-black-community-help-or-hindrance/
    http://www.dailymail.co.uk/news/article-2829080/PIERS-MORGAN-black-Americans-want-N-word-die-kill-themselves.html

    Concluzia (mea): rasiști înarmați contra foști sclavi needucați înarmați, toți manipulați de mașina de făcut bani. Sper doar ca Putin să termine cu prostiile ca să nu trebuiască să ne apropiem prea mult de tembelii ăștia americani.

      (Citează)

  14. Cetateanul: Poți să dai sursa, te rog?

    cauta pe net Bureau of Justice Statistics (BJS)

      (Citează)

  15. alxzen:
    acces restrictionat la arme. Printre putinele exceptii dintre tarile dezvoltate ar fi Elvetia.

    Nu mi se pare corect formulata ideea citata. In Elvetia armele nu sint la liber, nu e ca in USA unde orice redneck isi cumpara ak-uri la colt de strada. Doar cetatenii care au armata facuta pot pastra armele acasa, nu si munitie, aia e doar pentru ofiteri. Au si o justificare legata de apararea tarii – ma rog, un pic outdated imo… Deci mie mi se pare mai aproape de exemplele cu acces restrictionat la arme decit de USA. Si apoi, cite exemple de incidente cu arme se aud din Elvetia?

      (Citează)

  16. In primul rand armele in US nu se cumpara la colț de stradă cum ar crede unii, fiecare stat are legislatia lui, dacă nu greșesc Texas are politica cea mai relaxată. Apoi dacă ai ghinionul să te nasti in ghetou e foarte greu sa ieși de acolo dacă nu imposibil. Politia a facut cateva greseli si din pacate toate lumea plateste pentru ca sunt destui avocati care vor da politia in judecata. Familia lui Mătasarean parcă a dat LADWP in judecată si cerea vreo 2 milioane.

      (Citează)

  17. zippo: cauta pe net Bureau of Justice Statistics (BJS)

    Multumesc!

      (Citează)

  18. Normal ca majoritatea romanilor au vederi rasiste. Ma uit la ce aprecieri au comentariile si se reflecta perfect asta.

      (Citează)

  19. Desi m-as considera mai apropiat de o viziune conservatoare decat una liberala, la chestiunea controlului armelor as fi pentru un control mai strict. Orice ar spune cetatenii confederati din Texas si Louisiana, nu e OK ca orice idiot beat sau drogat sa poata avea acces la o arma. Dar poate, pe de alta parte, nu orice cetatean machit din Barlad ar trebui sa aiba acces la par.

    Ca o nota personala, o matusa de-a mea emigrata in America in ’87, in ’88 a fost jefuita de un negru, la metrou. De doua ori. Atunci si-a cumparat un revolver. Nu stiu daca cetateanul afro-american a fost acelasi, si nici daca asta conteaza.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus