un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cele 4 palate din Coburg

11 Jun 2015  ·

TURISM  ·

Spune-ți părerea

Am vrut să scriu mai pe larg despre palatele din Coburg pentru că este chiar uimitor că un oraș așa mic are așa frumuseți în jurul său, de te simți ca pe Valea Loirei în Franța. Eu am vizitat două dintre ele, iar pentru celelalte două puteți vedea fotografii luate din alte surse.

De ce atâtea palate? Pentru că zona făcea parte din ducatul de Saxa-Coburg și Gotha, iar ducii au fost mereu oameni bogați. Când au rămas fără bani, și-au căsătorit fiica în familia țarului Rusiei, dobândind astfel prestigiu pe plan european, ceea ce le-a permis să aranjeze alte căsătorii cu familii regale europene, cea mai importantă fiind cea a prințului Albert de Saxa-Coburg cu regina Victoria, în 1840. Cu astfel de relații și cu monarhi importanți venind în vizită în Coburg, de-a lungul anilor, orașul a prosperat.

VESTE COBURG

Acesta este cel pe care ar trebui să-l vizitați, dacă trebuie să alegeți doar unul. Veste Coburg este o fortăreață construită pe la 1200 în vârful dealului de lângă oraș, de unde ai o priveliște de 360 de grade asupra întregii zone. Aici a fost multă vreme reședința ducilor de Coburg și locul de unde orașul urma să fie apărat de invadatori.
veste_coburg_aer

Eu m-am simțit aici ca-n Winterfell, iar în realitate nu am văzut o fortăreață mai mare și mai frumoasă decât în Edinburgh; Veste Coburg este printre cele mai mari castele medievale din Europa, are trei ziduri de apărare, turnuri înalte, tuneluri de intrare în interiorul curții principale și mai multe clădiri și anexe.

Puteți da un tur rapid prin curțile castelului și puteți să vă urcați pe zidurile sale pentru a vedea întreaga vale, dar nu neglijați muzeele din interior: pictură, sticlă de Murano, arme medievale, cele mai vechi trăsuri din lume și multe altele sunt de văzut aici.

Se poate ajunge pe jos pornind din oraș prin parcul Hofgarten (care, culmea, începe de la palatul Ehrenburg din centru), dar urcarea este la un unghi solicitant pentru cei fără condiție fizică, pe o alee destul de înclinată și cu multe scări. Se poate ajunge aici și cu autobuzul 5, din centru, care până la urmă face și stație la intrarea în Veste Coburg. Sfatul meu este să urcați cu autobuzul și să coborâți prin parc, pe unde treceți și pe lângă un muzeu de istorie naturală, care poate vă interesează, dar mai important este că ajungeți la Ehrenburg.

Există la intrare și o terasă unde puteți opri pentru realimentare cu bere și prăjituri. O bere era 3,5 euro, un pahar de apă potabilă 3 euro, pentru că în Germania trebuie să bei bere!

EHRENBURG

Palatul a fost construit în perioada 1543-1547 de Johann Ernst, ducele de pe atunci de Saxa-Coburg, transformând o mânăstire franciscană în reședința sa oficială și abandonând fortăreața Veste Coburg. Se află foarte aproape de centrul orașului, practic pe următoarea stradă, și are o curte frumoasă în care se găsește și teatrul orașului și capela palatului, care ar trebui vizitată.

Este frumos și un tur de palat, interiorul fiind în stare foarte bună și cu mobilier original. Palatul arată bine, regina Victoria a stat aici de mai multe ori în vizitele ei în Coburg, și puteți vedea inclusiv dormitorul ei, unde lângă pat se află prima toaletă cu rezervor de apă din lume, adică regina trăgea apa și totul ajungea la subsol, unde devenea problema servitorilor. Tot pentru ea instalaseră un fel de ascensor manual, adică o platformă ridicată și coborâtă de servitori.

Mobila este frumoasă, dar impresionate sunt tavanele și podelele. Primele sunt atât de încărcate cu sculpturi și picturi încât pare a fi un exces de zel în decorarea camerelor, iar podelele au modele atât de frumoase din lemn încât mă întreb câtă muncă și câtă migală li se cerea celor care executau așa ceva. Nu ratați Sala Tronului și nici Sala Giganților, cu atât de multe decorațiuni încât nu știi încotro să te mai uiți (și mă întreb cât le ia să șteargă praful pe tavan și pe statuile de pe pereți).

Cei din Coburg spun că palatul și-a luat numele (ehre înseamnă “onoare”) de la faptul că împăratul Carol al Cincilea (om modest, avea un imperiu de 4 milioane de kilometri pătrați ce cuprindea cam toată Europa Centrală, zone din cea de Sud, Spania și coloniile spaniole din America Centrală și de Sud, fiind cel care a susținut înființarea ordinului iezuiților și cel care l-a susținut pe Fernando Magellan în călătoria sa în jurul lumii) a întrebat cum de a fost ridicat așa rapid palatul, iar ducele i-a răspuns că și-a plătit muncitorii (în majoritatea Europei oamenii munceau din obligație pentru boierii lor), așa că împăratul a spus că este deci un loc ridicat cu onoare.

ehrenburg_1

ROSENAU

Palatul Rosenau se află puțin în afara orașului Coburg (8 km) și poate fi vizitat de turiși, iar interiorul păstrează mobila originală. Aici s-a născut prințul Albert, așa că el și regina Victoria au vizitat des acest loc. Rosenau este faimos pentru sala sa imensă de bal, iar grădinile din jur sunt făcute după moda englezească.

rosenau_1

CALLENBERG

Reședința de vară a ducilor de Saxa-Coburg, Schloss Callenberg se află la 5 km de centrul orașului Coburg și încă este reședința oficială a ducilor de Coburg, care nu mai conduc ținutul, dar se implică în organizarea unor acțiuni pentru bunăstarea sa și sunt prezenți în viața socială din zonă.

Palatul trebuie văzut pentru arhitectura sa, decorațiunile interioare și colecția de artă a familiei Saxa-Coburg, din care o parte aici se află. Tot în Callenberg se găsește și un muzeu al armelor de vânătoare.

callenberg_1

callenberg_3callenberg_2

sursă foto: Coburg-turist.de. Citiți toate articolele din serie sub eticheta Nuremberg.

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus