un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Sistem de catapultare pentru astronauți

7 May 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

6 comentarii

SpaceX, compania privată de zboruri spațiale a lui Elon Musk (vezi Tesla), a mai efectuat un test foarte interesant. Se numește Pad Abord Test și reprezintă un sistem de siguranță pentru viitorii pasageri umani ai capsulei Dragon. Asta înseamnă că SpaceX, care momentan are doar contracte de transport de marfă către Stația Spațială sau de sateliți pentru orbită, se pregătește și de transport de astronauți spre SSI sau de turiști către orbită și, de ce nu, până la Lună și înapoi.

Testul respectiv este asemănător unui sistem de catapultare de pe avioanele de vânătoare, capsula cu astronauți fiind rapid aruncată în sus și în lateral dacă, de exemplu, ceva nu funcționează bine pe rampa de lansare sau ulterior în zbor. Chestia asta este crucială, atât americanii cât și rușii au avut accidente importante cu victime omenești la lansarea rachetelor cosmice, iar sistemul de pe Dragon V2 este capabil să salveze oamenii chiar și când toată racheta propulsoare de sub ei explodează.

Cum îi salvează? Include 8 motoare ce se declanșează simultan și propulsează capsula de la 0 la 160 km/h într-o singură secundă. Apoi capsula cade spre Pământ și este stabilizată și amerizată cu ajutorul parașutelor. Testul de pe 6 mai a fost efectuat de pe loc, urmează și unul din zbor, simulând o problemă a rachetei propulsoare.

Clipul întreg este mai jos, distracția începe la momentul 15:40. Accelerația la declanșare, când capsula pur și simplu dispare din imagine propulsată de forța uriașă, mi pare incredibilă.

Mai multe detalii despre sistem găsiți pe site-ul oficial.

    6 comentarii

  1. pur si simplu uau!

      (Citează)

  2. Sunt chestii de-a dreptul uimitoare. Imi pare rau ca nu o sa traim vremurile in care vom putea calatori prin spatiu ca in filmele SF.

      (Citează)

  3. sistemul de catapultare nu este nou; caută pe net, există de foarte mult timp o rachetă mică în vîrful “stivei” de etaje a rachetei, care are drept rol să “ejecteze” capsula din vîrf dacă etajele de dedesupt au probleme.

    Vorbesc de rachete gen Saturn V (cu care s-a ajuns pe lună) şi altele, nu de naveta spaţială, care nu a avut aşa ceva.

      (Citează)

  4. cine se catapulteaza primul primeste o tesla cadou. in c…e.

      (Citează)

  5. E vorba de Pad Abort, nu Abord :) Si da, cum zice alias, sistemul a fost pus in practica prima oara de rusi din cate stiu, cunoscut sub denumirea de Escape Tower. Au fost cateva capsule salvate de asta, atat la rusi cat si la americani.

      (Citează)

  6. Cred ca putem sa ne imaginam doar cum este catapultarea din spatiu. Poate nepotii nepotilor nostri vor vedea. Va mai trece mult timp.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus