un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Reacția Uber și 5 coduri cadou

12 May 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

18 comentarii

Săptămâna trecută, fix când am scris despre Uber și noua lege ce le interzice și mai clar operațiunile la noi, m-au și contactat. Eu credeam că este în legătură cu articolul, dar s-a dovedit că vor să-mi ofere niște coduri pentru curse, deoarece sunt parteneri la Mobifest-ul de mâine.

N-am discutat altceva. Mi-au spus că deja și-au expriamt punctul de vedere către câteva ziare și oricine altcineva i-a întrebat. Citez:

“Uber poartă un dialog deschis cu legislatorii din România pentru a pune baza unui cadru legislativ care să cuprindă opțiuni inovative de transport pentru secolul 21. Serviciul uberX de ridesharing a fost primit cu entuziasm în București ca o alternativă sigură și de încredere la deținerea unei mașini personale și la opțiunile existente de transport. A fost de asemenea întâmpinat foarte bine datorită faptului că pune accentul pe experiența utilizatorului, pe siguranță și pe transparența prețurilor.

Uber facilitează peste 1 milion de curse la nivel global în fiecare zi în cele peste 300 de orașe unde suntem prezenți. Serviciul nostru uberX continuă să opereze și ne propunem în continuare să promovăm beneficiile pe care ridesharing-ul le poate aduce economiei și mediului înconjurător, pentru România și cetățenii săi.” (via Gândul)

Am cerut și eu un punct de vedere juridic, ceva mai mult decât declarații optimiste. Legea e destul de clară, persoanele fizice ce transportă persoane fără autorizație conform legilor riscă amenzi mari; compania Uber este în siguranță (sau riscă amenzi nesemnificative pentru mărimea lor), dar șoferii din teren cu siguranță nu vor amenzile prevăzute pentru ei.

N-am primit nimic. S-a adus vorba că legea nouă n-ar privi Uber, ci ar fi gândită mai degrabă pentru a pedepsi taximetriștii pirat, cei ce utilizează mașini galbene și sisteme de taxare, dar totul e falsificat.

Personal nu cred că este o lege anti-Uber, așa cum s-a tot spus, din simplul motiv că proiectul de modificare a fost introdus pe la jumătatea anului 2013, când Uber nici nu cred că intrase în Europa. Oricum ar fi, eu cred că sunt afectați de ea.

Bun, acum codurile. Ca și alți bloggeri unde deja poate ați văzut asta, am de dat 5 coduri pentru utilizatori noi, în limita a 40 de lei pe cursă. Din ce văd în hârtia primită, trebuie să fiți utilizatori noi în sistem. Așadar, primii 5 care spun în comentarii că nu au cont pe Uber, dar vor să-și facă, primesc un astfel de cod de la mine ulterior pe email.

Premiul este bizar dintr-un motiv simplu: oricâți dintre voi își pot face cont nou prin acest link și primiți tot o cursă de 40 de lei gratuit, diferența fiind că în acest caz primesc și eu una. Așadar primii 5 nu au vreun beneficiu deosebit, orice utilizator nou poate beneficia de o cursă gratuită prin linkul acesta, ba doar eu am de pierdut pentru că am primit aceste coduri.

uber_Stats

    18 comentarii

  1. Pai au dreptate, legea nu afecteaza compania Uber, pt ca nu ei fac transportul propriu-zis de persoane, ei sunt un fel de dispecerat. In ilegalitate sunt doar soferii care sunt un fel de freelanceri in ale transportului si risca amenzile.
    Deci da, nu e lege anti-uber, ci anti soferi neautorizati, care din intamplare presteaza servicii sub sigla Uber.

      (Citează)

  2. Asta e premiu pentru cei care stramba din nas la linkurile afiliate :))

      (Citează)

  3. Nu am cont uber dar vreau sa-mi fac :)

      (Citează)

  4. Nu am cont UBER, dar vreau să-mi fac.

      (Citează)

  5. Nu am cont UBER, dar vreau să-mi fac.

      (Citează)

  6. Nu am cont UBER, dar vreau să-mi fac.

      (Citează)

  7. Nu am, vreau cont. :)

      (Citează)

  8. Intrebare, soferul nu stie daca eu am pus codul respectiv si sa strambe din nas? adica el isi ia banii? I se mai lasa un tips cash? gen 5 lei ? Daca vreau sa ii las 5 lei de ex imi da in cap sau e ok?

    Sunt un pic reticent sa ma plimb cu uber si cu codurile de genu =))) chiar daca ar fi unu singur, ma gandesc sa nu stie ala ca am cod si ca el nu primeste nimic si sa ma lase prin paduri =)))

      (Citează)

  9. @Jimmy hahahaha – este ca nu dai click pe linkuri afiliate? Te gandesti prea mult la ce se intampla dupa ce dai click, este?
    Eu sunt unul dintre cei (zic “cei”, ca sper ca sunt mai multi) care si-au facut cont cu link-ul/codul al lui Radu. Am primit o prima cursa de maxim 40 lei, pe care am facut-o si nu m-a costat nimic. Desi puteam sa cheltui 40 de lei, prima cursa a fost de 6 lei. Nu m-am gandit ca pierd restul de bani, ci doar ca nu m-a costat nimic. Nu m-am gandit ca Radu, la randul lui, primeste o cursa gratuita de maxim 40 lei, la randul lui. Zbatere inutila. Nu poti sa dai spaga (cel putin eu n-am gasit cum in aplicatie), dar nici nu mi-am batut capul cu asta. Iar soferul isi ia banii oricum, indiferent ca e prima ta cursa, gratuita sau nu.
    Invata sa treci peste astfel de zbateri interioare si concentreaza-te pe lucrurile frumoase din viata. Cum ar fi faptul ca, dupa ce iti faci cont, vei avea la randul tau un link/cod prin care prietenii tai isi vor putea face la randul lor cont si vor avea prima cursa gratuita, de maxim 40 de lei, dandu-ti si tie una la fel.
    Cea mai buna reactie la articolul acesta ar fi fost ca Radu sa nu dea nimanui acele 5 coduri. Ar insemna ca cititorii, care tin la blogul lui, sa prefere sa isi faca cont nou prin linkul lui Radu, nu sa ceara aici in comentarii codurile.
    Si o intrebare pentru Radu: unde vezi in cont ca ai curse gratuite? Asta in cazul ca mai sunt si altii ca mine.

      (Citează)

  10. Jimmy: Intrebare, soferul nu stie daca eu am pus codul respectiv si sa strambe din nas? adica el isi ia banii? I se mai lasa un tips cash? gen 5 lei ? Daca vreau sa ii las 5 lei de ex imi da in cap sau e ok?
    Sunt un pic reticent sa ma plimb cu uber si cu codurile de genu =))) chiar daca ar fi unu singur, ma gandesc sa nu stie ala ca am cod si ca el nu primeste nimic si sa ma lase prin paduri =)))

    Șoferului nu-i pasă ce faci, pe el îl plătește Uber.

    Uber ia banii de la tine. Că-i ia prin acest voucher sau de pe cardul tău, e treaba lor.

    Eu acum nici nu plătesc din mașina Uber, ci zic “mulțumesc, o zi bună”, mă dau jos și plec. Plătesc din telefon în aplicația Uber ulterior, după câteva minute sau când am timp. Șoferului nu-i pasă.

    Nu am lăsat niciodată bacșiș, nici n-am încercat, am înțeles că șoferii sunt instruiți oricum să nu accepte.

      (Citează)

  11. cartus: Si o intrebare pentru Radu: unde vezi in cont ca ai curse gratuite? Asta in cazul ca mai sunt si altii ca mine.

    Apar în meniul Payments. Dar e o problemă pe acolo, am văzut câteva curse în primele zile, apoi nu au mai apărut deloc, apoi am apărut iar cele câteva pe care le-am avut și eu din înscrieri.

    Am primit însă email pentru fiecare cursă gratuită câștigată și le-am ținut eu evidența. Când primești una te anunța ceva de genul “ai 5 curse gratuite și mai poți folosi 3”, semn că ai consumat deja două.

      (Citează)

  12. Gata, am trimis cele 5 coduri primilor care le-au cerut.

      (Citează)

  13. Jimmy: Sunt un pic reticent sa ma plimb cu uber si cu codurile de genu =)))

    Ai fost al 6-lea și nu am cod, dar dacă-ți faci cont prin linkul meu vei merge gratuit prima oară. Din câte țin minte, nu-ți va apărea asta scris clar pe undeva, dar la final cursa va fi de 0 lei.

    Dacă vrei să-ți faci cont, desigur…

      (Citează)

  14. cartus: Cea mai buna reactie la articolul acesta ar fi fost ca Radu sa nu dea nimanui acele 5 coduri. Ar insemna ca cititorii, care tin la blogul lui, sa prefere sa isi faca cont nou prin linkul lui Radu, nu sa ceara aici in comentarii codurile.

    Am primit destule curse prin linkuri, e ok. Între cât merg cu metroul și cât și cu mașina mea, Uber e mai mult pentru ieșiri la băutură și nu-i așa crucială treaba cu gratuitatea.

    Oricum, ce era să fac cu codurile, să le arunc? Mie mi-a părut rău că sunt doar pentru conturi noi, mi-ar fi plăcut sa pot da cadou unele și pentru conturi existente.

      (Citează)

  15. Nu as pune problema asa, ca numar de curse primite, ci ca simbol al aprecierii cititorilor. Era normal sa fie doar pentru conturile noi (cele 5 coduri), interesul Uber e sa isi faca cat mai multi clienti noi, cei existenti sunt multumiti deja de serviciu in proportie mare. Eu unul nu as mai merge cu un taxi obisnuit, decat daca as fi obigat de faptul ca nu sunt masini Uber in zona de unde trebuie sa ma ridice.
    Singura problema, pe care am observat-o, este ca estimarea timpului in care vei fi ridicat este gresita. Tine mult si de traficul din zona si nu foloseste Waze pentru asta, posibil sa nu foloseasca nimic, nici macar google trafic. Iar daca esti grabit sa ajungi undeva la ora fixa si esti in intarziere, devine o problema mare.

      (Citează)

  16. Am o senzatie ca legislatia se va schimba in viitor in favoarea UBER: vor trebui sa plateasca impozite iar platile online vor facilita acest aspect. Mai mult, daca clientul nu ofera cash, nici macar pentru bacsis, evaziunea fiscala este mult diminuata. Este mult mai usor sa iei la puricat o baza de date decat sa mergi cu taxiul ca sa prinzi soferii care fac evaziune mergand cu aparatul oprit sau bagand bacsisul in buzunar.

      (Citează)

  17. Doresc să îmi deschid și eu un cont. Prin ce link primesc bonusul acela de 40 lei?

      (Citează)

  18. am facut si eu cont uber si probabil maine dimineata o sa imi fac curaj sa il testez…sper sa gasesc masina la 6 dimineata la gara Ș)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus