un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Curcubeu circular ați mai văzut? (de fapt un halou 22)

12 May 2015  ·

GÂNDURI  ·

6 comentarii

Eu l-am văzut ieri, ridicând ochii spre soare și rămânând un pic uimit de discul mare conturat în jurul său. Norocul a fost că purtam ochelarii cu lentile polarizate, că altfel, cu ochiul liber, era mult mai dificil de văzut pentru că cerul era foarte luminos și în plus benzile curcubeului păreau mult mai albicioase.

Fotografia de mai jos este făcută cu telefonul prin lentila ochelarilor.
curcubeu_circular_lr_1

De fapt, fotografia de mai sus a fost și un pic “trasă” ulterior în Lightroom, unde i-am crescut luminozitatea în zonele negre și am umblat la culori pentru a se vedea și mai bine curcubeul. Telefonul mobil are limitele lui. Originalul este mai jos, ca să nu credeți că e ceva falsificat.
curcubeu_circular_1

Iată și una fără soare.
curcubeu_circular_lr_2curcubeu_circular_2

Mi s-a părut ceva uimitor. Oare așa ar arăta și un inel Dyson în jurul Soarelui? M-am simțit ca-n Halo. Faptul că în interiorul cercului cerul părea un pic mai întunecat făcea scena să pară ca și cum Soarele ar fi explodat și cercul din jurul său este unda de șoc, propagându-se într-un singur plan – și doar eu vedeam asta!

Științific vorbind, nu este un curcubeu propriu-zis, ci un halou de 22 de grade, numit astfel pentru că lumina deviază cu minim 22 de grade prin cristalele de gheață din atmosferă. Din ce scrie pe Wikipedia, văd că nu mi s-a părut mie, interiorul chiar este mai întunecat.

Acum întrebarea este: dacă tot există kituri de lentile pentru telefoane, de ce nu există și unele cu filtru de polarizare?

    6 comentarii

  1. Mai sterge si tu ochelarii aia! :)

    Doar prin ei se vedea, sau si cu ochiu’ liber?

      (Citează)

    • Fără ei nu se vedeau culorile, ci un cerc ceva mai alb. E greu să te uiți la soare și să observi acel disc, e prea luminos cerul. Probabil că s-ar fi văzut însă și fără polarizare, doar cu o sticlă fumurie.

        (Citează)

  2. Cand eram un puşti in aprilie 1986 am vazut pe cer un astfel de cerc, la cateva zile am aflat ca la Cernobal explodase centrala nucleara ..

      (Citează)

  3. In data de 13-05-2015 in timp ce avioane NATO survolau Ploiestiul , un curcubeu circular în jurul soarelui (aura solara sau halou solar) prezent pe cer intre orele 12 si 13 a trecut neobservat .

      (Citează)

  4. Pe 13.05.15 am avut plăcerea sa vad si eu un asa curcubeu frumos …

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus