un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Sisteme de securitate cu tun de ceață

15 Apr 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

Era pe la televizor un reportaj despre niște hoți care au spart un magazin de bijuterii și înăuntru au alunecat în draci pe podea, apoi au fost blocați de faptul că magazinul s-a umplut rapid cu o ceață foarte densă.

Acestea din urmă este un sistem de securitate foarte simplu ca tehnologie, dar foarte util, în opinia mea. Trebuie să vă spun mai multe despre el, că l-am testat cândva pe pielea mea.

Era în 2010 la o mare expoziție de securitate. Aveau unii acolo, la un stand, un mare acvariu de sticlă pe care periodic îl umpleau, ca prin minune, cu o ceață foarte groasă. Ne-am dus și noi. Oamenii, niște danezi, ne-au primit cu bucurie la demonstrație și ne-au dat câteva indicii: să reținem foarte bine unde era ușa (avea 2 x 2 metri locul, noi eram sigur că o vom vedea oricum) și să nu ne speriam când, la un moment dat, vor activa și un stroboscop în interior.

Am intrat în acvariu. “-Are you ready? -Ready!”. Danezul a apăsat butonul. O ceață ca din tunurile de prin cluburi și de la concerte a început să iasă cu putere din tavan. În două secunde – nu glumesc, chiar în două secunde -, întreg acvariul era alb de nu se mai vedea nimic.

Mi-am dus mâna la față. La 15 cm distanță deja nu o mai vedeam. Bănuiesc că așa se simte Zeus în nori; nu auzeam nimic, acvariul era bine antifonat. Ca sistem de securitate, m-am gândit, este excelent, că nu mai vede nimeni ce să fure sau unde e ieșirea.

De undeva nevăzut, la 1 metru de mine, s-a auzit vocea calmă a danezului “ok, I’m gonna turn on the strobe now for a few seconds, just stay where you are!“.

Când a pornit stroboscopul s-a rupt complet firul. Ceața aceea albă difuza perfect flash-urile periodice de lumină. Într-o clipă am devenit complet dezorientat, nu mai știam care-i sus, care-i jos, ce trebuie să fac, dacă mă mișc sau nu. E un efect foarte nasol și cred că pe un hoț îl termină cu totul.

A oprit stroboscopul după vreo 10 secunde și practic ne-a dus de mână afară, unde am ieșit confuzi și cu niște figuri de zici că tocmai supraviețuisem prăbușirii unui avion. A fost ca un rollercoster bun. Ca să fie show-ul complet, poți adăuga și o sirenă în ecuație. Dacă pui una de 90 decibeli, e ca și cum ar fi o ambulanță cu sirena pornită cu tine în cameră.

Sistemul în sine este destul de banal. Eu îl știu doar pe cel făcut de danezii de la Protect, dar nu cred că-s singurii. Este un aparat asemănător cu o unitate interioara de aer condiționat, aparat ce conține “ceața” și sistemul de evacuare a ei. Mai montezi pe undeva un stroboscop și o sirenă și gata. Ceața este formată prin supraîncălzirea unui amestec de apă și glicol, astfel încât vaporii acestuia sunt albi și denși, dar nu strică nimic după declanșare. Dacă aș avea un magazin, cu siguranță aș monta așa ceva.

Totul se întâmplă ca-n clipul de mai jos.

    8 comentarii

  1. Nimic despre “atomii de fum”? :)))))))

      (Citează)

  2. … sau moleculele de ceatza? :))))))))

      (Citează)

  3. si aici cu un hot in actiune: https://www.youtube.com/watch?v=Sb_QXxt2s-0

      (Citează)

  4. ingineru:
    Nimic despre “atomii de fum”? :)))))))

    Ce tare râdem noi așa anonimi. Slow day at work?

      (Citează)

  5. nwradu: Ce tare râdem noi așa anonimi. Slow day at work?

    Credeam ca e bine cu caterinca. In fond, de ce nu? Da, slow day at work. E bine cu Netul, cu feisbucul, cu blogurile, ne mai distram si noi, avem de cine rade

      (Citează)

  6. Sistemul functioneaza pana inchizi ochii si iesi afara pe pipaite.

      (Citează)

  7. Gaelex:
    Sistemul functioneaza pana inchizi ochii si iesi afara pe pipaite.

    Ceea ce durează suficient de mult, mai ales dacă te împiedici. Crede-mă, nici nu știi în ce direcție te miști, dacă pipăi 2 minute deja a venit poliția sau firma de pază.

    Chiar și fără să vină paza, măcar ieși afară fără să fi furat ceva.

      (Citează)

  8. Cine mai doreşte, cine mai pofteşte :)
    Sunteţi invitaţi la o demonstraţie gratuită, identică cu cea la care a participat şi Radu, pentru a vă convinge “pe propria piele” de efectul ceţii !
    Detalii găsiţi la http://www.protectromania.ro.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus