un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Obiectivul foto potrivit pentru momentul potrivit

16 Apr 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

15 comentarii

Am utilizat de Paști un aparat Canon 7D Mark II, unul mare și tare, și l-am avut la mine cu obiectiv 18-135 mm. Fiind Paștele, n-am avut de fotografiat decât mâncare.

Aparatul este mega-șmecher, are tot felul de funcții complexe care mă depășesc uneori și pe mine, deși credeam că le știu pe toate. Se vede că-i gândit inclusiv pentru fotografii de evenimente sportive, are atâtea opțiuni la partea de focalizare și diverse scenarii pentru ce să facă atunci când intră ceva în cadru sau când urmărești acțiunea prin obiectivul său încât în primele secunde mi-am pus problema “bine, și pentru o fotografie normală ce aleg?”; fotografierea în rafală de 10 cadre pe secundă la rezoluția maximă de 20 megapixeli confirmă asta. Are cam toate funcțiile posibile, multe butoane, un ecran bun, vizor mare, grip mai mare chiar și decât mâna mea, carcasă de magneziu, două procesoare, două sloturi de card, dar și o greutate pe măsură.

M-am convins însă, uitându-mă acasă pe fotografiile făcute, că nici un aparat scump nu face minuni decât dacă-i împerecheat și cu un obiectiv pe măsură. Cel EF-S 18-135 mm cu stabilizare pe care l-am avut eu este mai degrabă un all-around bun pentru călătorii: are un zoom optic bun și, împreună cu sistemul ireproșabil de focalizare de pe acest 7D Mark II, se fixează instantaneu pe subiectul care te interesează.

Pentru momentele speciale de Paști, însă, sunt mai potrivite alte obiective. Mă uit pe lista Canon și văd un 10-18 mm cu stabilizare, obiectiv care pe focala de 10-12 mm îți permite să cuprinzi în imagine toată camera fără să fie nevoie să te dai decât vreo 2 metri în spate. Noi eram 8 la masă, un astfel de obiectiv ar fi asigurat o fotografie de grup reușită și i-ar fi prins pe toți în scenă, fiecare cu cine vorbea, ciocnea sau râdea. Mă gândesc tot mai serios să cumpăr ceva de 12 mm și pentru aparatul meu, mi se pare un obiectiv bun nu doar în astfel de situații de interior, ci și în scene de oraș.

Mai este apoi un 60mm/F2.8 Macro. Am avut obiectiv Macro și pentru DSLR-ul propriu, face minuni și scoate detalii extraordinare din tot felul de obiecte. Cel de 60 mm și cu diafragma un pic mai deschisă decât permit alte obiective pe aceeași focală face niște portrete foarte bune în toate situațiile de lumină, ajutând la obținerea detaliilor și la defocalizarea fundalului. Faptul că permite și fotografiere Macro îți permite sa te apropii la 20 de cm de subiect deschide noi posibilități, că altfel ies detaliile dintr-o fotografie de 20 de megapixeli când focalizezi de la 20 de cm de subiect.

Canon are o demonstrație bună pentru toate acestea în aplicația de Facebook ce arată exemple. Probabil ați văzut și bannerele de pe blog, până la finalul lunii aprilie puteți profita de o promoție prin care primiți 300 de lei discount la achiziția unui obiectiv suplimentar Canon la achiziția unui kit DSLR Canon (cel mai ieftin kit costă 1.398 lei la diverse magazine, este vorba de EOS 1200D cu obiectiv 18-55mm). Eu vă recomand ca obiectiv suplimentar macro-ul de 60 mm, este ceva mai util decât un obiectiv ultra-wide 10-18mm, dar puteți alege și din celelalte din promoție, după dorință.

    15 comentarii

  1. A copt Matilda.

      (Citează)

  2. esti exagerat de fotogenic

      (Citează)

  3. grip mai mare chiar și decât mâna mea:

    Ma asteptam la o comparatie mai plastica :)

      (Citează)

  4. add:
    A copt Matilda.

    E coaptă.
    if iu nău uăt ai min.

      (Citează)

  5. sa nu crezi ca ai ochi albastri ca sunt decolorati de fapt.

      (Citează)

  6. numai mîncare ? eu văd numai poze cu pisici și alți oameni :-)

      (Citează)

  7. add:
    A copt Matilda.

    Nu, dar a pus masa bine :)

      (Citează)

  8. gogu:
    esti exagerat de fotogenic

    Mulțumesc!

    Joacă la siguranță, spune “într-un mod complet non-gay, îți spun…” să nu creadă lumea altceva.

      (Citează)

  9. Catalin:
    sa nu crezi ca ai ochi albastri ca sunt decolorati de fapt.

    Nu, nu… ochii au culoarea albastră pentru că ei conțin o anumită substanță ce reflectă lumina și absoarbe o parte din ea. În funcție de câtă substanță din aia ai în ochi, se absorb anumite lungimi de undă și ochii par de o culoare sau de alta.

    Ochiul în sine cred că-i de aceeași culoare la toți, nivelul de substanță fără nume din fața lui face diferență.

    Recent au inventat unii o operație laser unde din ochi căprui poți ajunge la albaștri, că-ți elimină substanță.

    Într-o zi o să aflu și cum se numește respectiva substanță, ca să nu-i mai zis așa generic.

      (Citează)

  10. alias:
    numai mîncare ? eu văd numai poze cu pisici și alți oameni :-)

    După mine, fotografiile perfecte sunt cele în care nu apare nimeni, doar natura, clădirea etc.

    Depun eforturi supraomenești de a fotografia “cu oameni”, mai ales că de Paști trebuie să surprinzi elementul uman, nu doar niște ouă. Fiind însă în casa unor oameni, nu mi-am permis să pun fotografii cu ei pe net, așa că am pus doar cu mine și M., că ne știe lumea.

      (Citează)

  11. nwradu: am pus doar cu mine și M., că ne știe lumea.

    Adică nu-i mai e rușine să apară lângă mine :P

      (Citează)

  12. nwradu: așa că am pus doar cu mine și M., că ne știe lumea.

    Pot sa va ating?

      (Citează)

  13. Eu am facut fotografie timp de 7 ani. Intr-un final am plecat de la 5d Mark II si fixe L Canon catre sony A7 cu un fix de 55 de la zeiss. Iti spun sincer ca am redescoperit fotografia.

    Degeaba ai un aparat mare si 100 de obiective daca nu le ai cu tine atunci cand apare imaginea perfecta

      (Citează)

  14. Prea multe poze. Si eu aveam mania asta intr-o vreme. Imi aduce aminte de o reclama cu Kevin Spacey https://www.youtube.com/watch?v=JRWT39VmFDY

      (Citează)

  15. In completare..”nici un aparat scump nu face minuni decât dacă-i împerecheat și cu un obiectiv pe măsură..” + niste maini apte :))

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus