un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cât de simplu se plătește cu PayPal

7 Apr 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

19 comentarii

Pe măsură ce fac plăți pe site-uri străine înțeleg de ce PayPal a speriat jumătate din piața financiară, inclusiv marii procesatori de carduri. Este atât de simplu să plătești cu PayPal!

De exemplu magazinelor online li se recomandă un flux check-out cât mai simplu, adică să nu-ți mai ceară cont, data nașterii, ce-s părinții și alte date inutile, ci direct adresa și plata. Prea mulți clienți renunță la achiziție dacă procedura de comandă este prost gândită.

Același lucru poate fi extins și la plata în sine. Eu sunt dintre aceia care-și știu pe de rost numărul cardului, data expirării și CVV-ul, dar majoritatea oamenilor se duc după portofel, trec cu atenție fiecare cifră șamd, apeși Plătește și speri să meargă bine conexiunea.

Nu știu dacă ați plătit cu PayPal până acum, dar acolo îți introduci prima oară cardul bancar, îl reține PayPal și gata.

Știți cât de simplu se plătește cu PayPal? Apăs butonul de PayPal, sunt dus automat pe site-ul lor, browserul mă loghează automat în cont, PayPal știe ce card am, mai apăs o dată pe Authorize. Asta e tot. E sigur și am încredere deplină în PayPal pentru că, în caz de probleme cu livrarea, ei rambursează banii. De asta am tot dat bani pe Steam pentru jocuri – îmi place ideea unuia, dau două clickuri și este al meu, nici nu mai apuc să mă gândesc când aș putea avea și timp pentru el.

Iată ce diferență de interfață între cele două opțiuni de plată:
plati_cardplati_paypal

Recent am cumpărat ceva de pe niște site-uri chinezești dubioase. Nu doar că nu mi-am făcut cont acolo, dar alegând să plătesc prin ei, PayPal le-a comunicat automat până și adresa mea pentru livrare. Am finalizat totul din, nu glumesc, trei clickuri, fără să tastez nici măcar o literă despre numele meu, telefon, livrare șamd. Produsele au ajuns zilele trecute la Poștă.

Îmi pare rău să văd că magazinele românești nu acceptă PayPal ca metodă de plată. Da, probabil sunt niște comisioane suplimentare, dar aș vrea ca măcar să facă un test, s-ar putea să concluzioneze că au crescut comenzile sau măcar ponderea plăților online, care înseamnă bani în contul tău acum, nu când îi aduce curierul cu chitanțe și foi de decont. Din câte știu, la noi se poate plăti cu PayPal doar la Elefant.ro și Starshiners.ro.

Eu tot așteptam ca Visa să introducă șî la noi V.me și Mastercard să introducă Masterpass, ambele văzute de mine în 2014 la Barcelona, dar până acum nimic.

paypal_1paypal_2

    19 comentarii

  1. De multi ani PayPal e prietenul meu cel mai bun in online. M-am indragostit de el de pe vremea cand nu aveau incredere in romani si nu puteai sa iti faci cont de aici. Cred ca am in total (aveam, nu mai stiu nici parolele) vreo 10 conturi la ei. Primele facute pe alte tari care te lasau sa tranzactionezi cu Romania, unele la care am pus numele in ordine inversa fata de cum apar pe card si nu am mai putut sa activez contul. Doar de vreo 4 ani am un cont stabil, legat de cardul pe care il folosesc in mod uzual.

    Eu renunt de multe ori sa mai cumpar lucruri de pe net daca nu au plata cu PayPal doar de lene. Nu am tot timpul nevoie neaparata de acele produse, asa ca mai bine trec peste decat sa caut cardul si sa completez cu atentie n-shpe casute.

      (Citează)

  2. Cand am vazut steam-ul acolo, credeam ca iti faci precomanda pentru GTA 5.

    Si eu folosesc paypal-ul pentru multe plati dubioase, daca ceva nu este ok, pot crea disputa si imi recuperez banii, foarte ok asa.

      (Citează)

  3. Ca vanzator ai tripla comisionare, o data la finalizarea tranzactiei, a doua oara la transferul banilor catre cont si a treia oara din partea bancii tale comision pentru tranzactie bancara internationala. La care se mai pot adauga si diferentele de curs valutar daca tu ai cont in lei. Plus o gramada de complicatii in contabilitate. Se poate ajunge la 6-7% din suma.

    Nu-i chiar asa de simplu.

      (Citează)

  4. Tie ti se pare simplu, dar au niste comisioane de te doare sufletul. Uite exemplul meu: cineva cumpara ceva care costa 8 USD, PayPal ia 0,61 si eu primesc 7,39. Apoi trebuie sa transfer o parte din bani din contul business in cel personal, trimit 1980 USD iar paypal imi ia 29,70 USD comision. Nu pot da withdraw decat la 500 de euro pe zi because fuck UE (inainte nu era asa). Pentru aia 1980 USD trebuie sa dau withdraw de vreo 4 ori, unde mai pierd vreo 10 USD (plus/minus). In total, am pierdut cateva sute de dolari (pentru ca 0,61 la vreo 500 de tranzactii se aduna + celelalte comisioane mentionate). Tinand cont ca fac asta aproape lunar, cam cati bani pierd eu cu PayPal? Si asta nu e nimic, sunt altii care poate fac tranzactii de ~500k USD pe luna (companiile mari), aia ce sa mai zica? Am uitat sa mentionez si faptul ca inchid conturi aiurea si iti blocheaza banii 90 de zile pentru toate tampeniile (in general celor care vand chestii pe ebay). Totusi PayPal e foarte bun daca vrei sa speli banii (pierzi din ei, dar macar i-ai spalat).

      (Citează)

  5. nwradu:
    Îmi pare rău să văd că magazinele românești nu acceptă PayPal ca metodă de plată.

    Probabil in primul rand ca leul nu este in PayPal. Comisioane mari are si PayU sau alti procesatori de plati.

      (Citează)

  6. alex: Probabil in primul rand ca leul nu este in PayPal. Comisioane mari are si PayU sau alti procesatori de plati.

    Parca il bagasera acum ceva vreme, cand au intrat si pe piata din Romania.

    BeBe:
    Am uitat sa mentionez si faptul ca inchid conturi aiurea si iti blocheaza banii 90 de zile pentru toate tampeniile (in general celor care vand chestii pe ebay).

    Inca se mai intampla chestia asta? Am pierdut si eu niste bani prin conturi blocate, bani primiti de la AdSense sau alte platforme de advertising.

      (Citează)

  7. […]ar alegând să plătesc cu plata, PayPal le-a comunicat automat[…]

    Sunt convins ca e o scapare, dar nu da bine la publicul nou intrat. Noi astia vechi stim prea bine ce citim ;)

      (Citează)

  8. pai si cum pot activa,din banca sau bancomat?

      (Citează)

  9. BeBe:
    Am uitat sa mentionez si faptul ca inchid conturi aiurea si iti blocheaza banii 90 de zile pentru toate tampeniile (in general celor care vand chestii pe ebay).

    Exact… asta mi s-a intimplat mie, m-au acuzat practic de furt, voiam sa vind un telefon pe ebay, le-am aratat apoi si factura cu care il cumparasem, degeaba, au o procedura ciudata in care ei te pot acuza, si lua masuri, iar tu nu ai nici un drept. Mult succes si cu serviciul relatii clienti, o sa regretati serviciul r c de la rds sau romtelecom… Am renuntat la paypal din sila si plictiseala, am dat vreo 6 telefoane si tot hot am ramas in arhiva lor.

      (Citează)

  10. BeBe:
    Apoi trebuie sa transfer o parte din bani din contul business in cel personal, trimit 1980 USD iar paypal imi ia 29,70 USD comision.

    Intrebare de baraj: oricine are cont PayPal standard isi poate face cont bsuiness? Sau chiar e nevoie de niste date care sa ataste ca detii un business?

      (Citează)

  11. 1/2 man: Intrebare de baraj: oricine are cont PayPal standard isi poate face cont bsuiness? Sau chiar e nevoie de niste date care sa ataste ca detii un business?

    Oricine isi poate face cont business, chiar daca nu ai firma.

      (Citează)

  12. Primul meu raspuns a fost putin mai scarbit, sa va explic acum si cand mi-a venit scarba pe Paypal.

    Peste tot unde vezi sigla Paypal apare vezi si buyer protection, care in teorie daca ai cumparat ceva si n-ai primit poti deschide o disputa pentru a-ti recupera banii. Asadar cand cumparam chestii mai dubioase de pe net apelam la PayPal, ca daca iau teapa fac un claim si in 1-2 luni imi iau banii inapoi.

    Eh, ce sa vezi, intr-o zi comand o decodare oficiala de iPhone. 200 vs 850 de lei … ma asteptam sa fie teapa asa ca am platit cu Paypal. Intradevar era teapa, am deschis o disputa care mi-a fost inchisa automat pentru ca polita Buyer Protection nu acopera produsele software.

    Stiti care e culmea? Eu vand software online prin intermediul unei platforme de licitatii si lunar ma trezesc cu cate vreo doi rusi sau pakistanezi care platesc cu Paypal si dupa ce primesc produsul deschid o disputa ca sa-si ia banii inapoi, moment in care toata activitatea imi este blocata 2-3 zile pana se rezolva investigatia.

      (Citează)

  13. ca mai toti de mai sus si eu il folosesc des, mai ales pentru situri “discutabile”.

    partea proasta e ca atunci cand primesti bani (in cazul meu Ebay sau niste plati pentru vanzari foto) iti ia comision de iti iese pe nas. eh, trebuie sa manance si ei o paine.

      (Citează)

  14. Subscriu si eu la ce spun ceilalti de pana acum: ca si cumparator, paypal is your best pal. Ca si vanzator, mai degraba nu. Nu sunt vanzator, dar dupa ce am comandat o chestie de pe ebay care nu mi-a ajuns, coroborat cu faptul ca nu m-am trezit la timp sa deschid sesizare in timpul determinat de buyer protection, m-am inteles cu vanzatorul sa imi vireze pur si simplu banii, nu ca refund. Ceea ce echivaleaza cu o vanzare, asa ca am avut ocazia sa vad cam care sunt comisioanele. Asa ca nu.
    Oricum, de folosit paypal folosesc numai la site-urile la care mi-e sila sa imi fac cont sau sa pun informatii detaliate, ca in rest si Amazon si BookDepository pastreaza datele cardului si nu intreaba de fiecare data…

      (Citează)

  15. Comisioanele sunt mari pentru vanzatori; de asemenea si pentru cumparatori poate fi pagubos din cauza dublei conversii valutare cerute de cateva banci romanesti (ING, BCR).

      (Citează)

  16. Adrian C.:
    Comisioanele sunt mari pentru vanzatori; de asemenea si pentru cumparatori poate fi pagubos din cauza dublei conversii valutare cerute de cateva banci romanesti (ING, BCR).

    De orice banca romaneasca daca ai card in lei.

      (Citează)

  17. pe psn nu poti plati cu paypal

      (Citează)

  18. Am folosit si eu plata prin paypal si totul a fost ok. Simplu si rapid.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus