un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Windows 10 se lansează la vară

18 Mar 2015  ·

TEHNOLOGIE  ·

15 comentarii

windows_10_4

Părea ceva încă în lucru? Windows 10 se lansează la vară, deși o dată precisă n-a fost anunțată. Mă aștept la august, totuși.

Personal consider că nu s-au făcut multe lucruri pentru a atrage oamenii la noul Windows, în condițiile în care Windows 7 merge în continuare foarte bine. Da, vom auzi despre noua interfață, vom vedea cât de simplu este să facem niște acțiuni de bază prin Windows, vom fi uimiți cu noile șmecherii din sistemul de operare și va fi suficient să intri într-un magazin IT pentru ca doi vânzători să sară pe tine și să-ți recite din training-ul făcut de reprezentanții Microsoft.

Toate vor părea bune și frumoase. Vor fi bune și frumoase. Apoi ne vom uita la calculatorul nostru și vom spune “băi, dar Windows 7 ăsta actual încă merge foarte bine! De ce să-l schimb?”.

Probabil că utilizatorii de Windows 8 se vor bucura de upgrade-ul la 10, dar va fi asta suficient pentru a asigura succesul sistemului de operare? Mediul Enterprise va face trecerea? Utilizatorii casnici vor avea motive pentru upgrade, care nu-i niciodată simplu cum ni se spune, ci presupune reinstalări, drivere, programe care nu au versiuni pentru Win 10 șamd.

Nu știu de ce, dar sentimentul meu este că lucrurile nu vor merge chiar ca pe roți pentru Microsoft. Problema principală rămâne că Windows 8 n-a fost prost, ci Windows 7 este prea bun.

În apărarea Windows-ului, vreau să spun că sunt și elemente noi și bune. Meniul de Start pare bine făcut cu acea combinație de clasic și live tiles, îmi place ideea de desktop-uri multiple (unul pentru muncă, altul pentru distracție șamd) și în general sunt destule noutăți în Windows 10, atâta doar că sunt greu de prezentat și nu sunt semnificative, ceva a căror utilitate să o vezi în 2 minute de butonare și gata, să-ți dorești upgrade-ul.

windows_10_2

Acum, iată ce-mi doresc eu de la noul Windows. Mi le doresc de la Vista, dar n-a fost să fie. Presimt că nu va fi nici acum momentul.

SĂ MEARGĂ USB-URILE BINE
Știți cum se întâmplă, uneori bagi un stick sau un dispozitiv și se aude sunetul de eroare și asta a fost. Îl mai înfigi o dată și poate merge. Pare ridicol.

SĂ NU MAI DAI RESTART
Actualizările de drivere sau cine știe ce instalări ar trebui făcute fără restartarea calculatorului. Din nou, e ridicol, găsiți o metodă să înlocuiți trei fișiere și să reinițializați un subsistem fără să repornesc tot calculatorul și să întrerup munca.

SHARING SIMPLU PRIN REȚEA
În continuare totul este foarte complicat. Workgroup-uri cu același nume, Sharing and Security, bagă drepturi pentru “Everyone”, complicații inutile în situația în care nu ai un cont cu parolă la calculator șamd. Au trei calculatoare în casă, vreau să transfer fișiere între ele simplu și rapid.

ÎNCĂRCARE CU ÎNTÂRZIERE A DRIVERELOR
La deschiderea sistemului de operare, după ce vezi desktopul calculatorul încă este imposibil de utilizat pentru că pe fundal se încarcă în continuare drivere. Eu vreau să deschid un browser și să citesc emailuri, dar se mișcă în ritm de melc pentru că procesorul este ocupat cu altceva.

Aș vrea o modalitate prin care să pot întârzia lansarea unor drivere sau programe la start. De driverul de imprimantă n-am nevoie în secunda 0, aș vrea să aleg să fie încărcat la un minut după boot. Driverul de fitness tracker? După 5 minute, că nu-i vreo urgență. Antivirusul? Ok, pe ăsta îl lăsăm din secunda 1. În loc să se încarce toate simultan la inițializare, ca o mulțime de oameni ce se îmbulzesc pe o ușă mică de acces și blochează totul, ar putea fi ordonate frumos, în fundal.

MAI MULTE UNELTE INTEGRATE ÎN SISTEM
Un program bun și simplu de calendar, de email, un viewer de fotografii ceva mai util, știți cam ce-ar trebui. Aș vrea și ceva care să te ajute să eliberezi spațiu pe disc, că e greu să le zici părinților “ah, trebuia să știi tu că ai nevoie de CCleaner, că Windows singur nu te poate ajuta”.

    15 comentarii

  1. Pe mine m-a pus naiba sa instalez win 8.1 pe al meu PC mai vechi dar inca performant, iar acum am tot felul de probleme cu driverul video si cu cel audio, crapa din cand in cand unul din ele si trebuie sa dau restart, iar la shutdown trebuie sa-i dau force close la cel video. Presupun ca aceleasi pb le voi avea si cu 10, asa ca probabil ma voi intoarce la batranul si stabilul 7.
    Nu, nu voi face upgrade hardware doar de dragul windows, sa arda in iad ATI si ASUS ca nu sunt in stare sa faca niste drivere bune si pt modele de top de acum cativa ani, pt ca nu am o ragalie in niciun caz.

      (Citează)

  2. Mediul enterprise cu siguranță nu va face trecerea în primul an. Poate pe la sfârșitul lui 2016 sau începutul 2017. Enterprise-ul are un sistem bine pus la punct de actualizări și de modificări pentru sistemele folosite și vor trebui regândite toate uneltele pe care le folosesc pentru a fi adaptate noului OS.

    Când lucram la HP, prin 2012 încă se lucra la Windows 7 să fie compatibil cu toate uneltele folosite în companie. Multă lume încă folosea Windows XP, nici măcar Vista.

    De browser nici nu mai zic. Dacă un tool de tip SaaS a fost creat și configurat pentru IE 8-9 slabe șanse să se întâmple ceva, mai ales că IE va fi tras pe linie moartă și Spartan băgat la înaintare.

    —–
    La nivel consumer însă lucrurile probabil vor sta mai bine. Dacă Microsoft vorbește serios și Windows 10 va fi disponibil gratuit pentru toți utilizatorii Windows 7 și 8 (genuine + non-genuine), mulți din cei cu copii piratate vor trece probabil la o versiune legală. Mă aștept ca rata adopției de Windows 10 să fie foarte bună și să depășească relativ repede Windows 7 ca market share.

      (Citează)

  3. Vin si eu cu cateva completari la ce mi-as dori de la noul Windows/ vechiul Win7

    1. Sa nu mai vad Blue-Screen in Win 7 cand scot anumite dispozitive din portul USB.
    2. Sa aiba o lista decenta de drivere pt imprimante.
    3. Sistem de management mai bun al resurselor.
    4. Hai sa scapam de Aberatia asta numita Registri, serios, nu se poate gasi o alternativa mai buna.
    5. UNINSTALL care sa-si faca si treaba. Sa sterg 3 fisiere dintr-un folder pot face si eu, daca tot este Uninstall de ce sa nu si stearga tot ce s-a instalat: e asa greu sa pastrezi totul intr-un fisier/lista?
    6. Organizare mai buna in Control Panel, Da stiu, aveti 5000 de optiuni dar ce-ar fi sa le si organizam un pic, eventual cu linkuri catre ele din categoria principala.

      (Citează)

  4. Nu știu cum e cu enterprise și stargate de care spuneți voi acolo, dar cei ce folosesc programe cu actualizări la zi (grafică, modelări numerice, design, arhitectură etc.) și își îmbunătățesc periodic calculatoarele vor trece la 10. Asta se întâmplă și acum cu 8/8.1. Când folosești un soft de multe mii de euro și plătești asistență tehnică, recomandarea e să urci și tu cu calculatorul. La sfârșitul verii se recomanda windows 8 pentru un soft de arhitectură. Da, merge și 7, dar dacă vrei să meargă totul cum trebuie ești sfătuit să faci și tu actualizările care țin de tine. Da, nu e tot timpul necesar și da, nu tot ce e mai nou e mai bun, dar cine își permite va face tranziția.

    Un mare dezavantaj este lipsa driverelor pentru imprimante. Nu îți vine să renunți la un plotter de 2-3 mii de euro doar pentru că n-ai driver. Și nici lui HP/Epson/Canon nu-i vine să-ți facă un driver pentru că nu mai cumperi tu ultimul model.

      (Citează)

  5. speedy.gonzales

    18/03/2015 la 3:34 PM

    mai demult i-am lasat un laptop mai vechi mamei mele ptr jocuri si browsing de net.
    Avand in vedere ca intra pe site-uri de jocuri online, a reusit sa viruseze in draci laptop-ul.
    Am incercat sa i-l curat, dar antivirusul a sters multe fisiere si windows-ul nu prea mai mergea.
    Solutia banala ar fi fost sa reinstalez windows-ul, dar impica multe ore de munca si riscam sa il viruseze iar.
    Asa ca i-am instalat un Linux: un Debian amarat pe 32 biti. I-am arat cum sa deschida Mozilla si Chrome, unde ii salveaza fisierele si cam atat. Sa vezi cum se joaca maica-mea acum fara teama virusilor, in plus calculatorul se misca mult mai bine pe Linux decat pe vechiul Windows XP.

      (Citează)

  6. Parerea mea este ca windows 10 va rupe gura targului pentru 1 singur motiv va avea suport pentru directx 12 ….si cu asta am spus tot !

      (Citează)

  7. Eu aș prefera să fie reparată mizeria cu focus-ul furat. Nu înțeleg cum Microsoft se poate mândri cu conceptul de productivitate în toate prezentările dacă pentru fiecare căcat (update, instalări noi etc) făcut la PC trebuie să iei mâinile de pe tastatură.

    Aș plăti prețul întreg de Windows doar pentru acest feature!

      (Citează)

  8. Tu de cand n-ai mai folosit Windows?

    Fiindca mai toate plângerile tale au fost rezolvate cam de la Viata incoace.

    Driverele certificate nu cer restart, exista delayed start, iar uneltele de care vorbesti exista de la Win 3.1 :)

    In loc de Ccleaner poti folosi cu succes disk cleanup care e integrat de la XP si pana azi.

      (Citează)

  9. Driverele pentru hardware vechi(mai ales imprimante) pe windows-uri noi si vechi le gasiti la https://catalog.update.microsoft.com/

      (Citează)

  10. Mars: UNINSTALL care sa-si faca si treaba. Sa sterg 3 fisiere dintr-un folder pot face si eu, daca tot este Uninstall de ce sa nu si stearga tot ce s-a instalat: e asa greu sa pastrezi totul intr-un fisier/lista?

    Nu e vina windowsului aici, problema e la developerii softului.

      (Citează)

  11. XP is dead, long live XP!

    (*grabs popcorn*)

      (Citează)

  12. Dar poti da delay la drivere. services.msc -> properties pe driverul respective (print spooler de exemplu) si alegi la startup type: delayed start.

      (Citează)

  13. Cz:
    Dar poti da delay la drivere. services.msc -> properties pe driverul respective (print spooler de exemplu) si alegi la startup type: delayed start.

    Așa poți să instalezi o distribuție Linux și să-ți bagi nasul pe acolo să-l configurezi cum vrei. Ideea e ca sistemul de operare să fie cât mai prietenos cu utilizatorul și să n-ai nevoie să-i gâdili tu mațele să meargă așa cum ar trebui de la bun început.

      (Citează)

  14. SĂ MEARGĂ USB-URILE BINE
    Nu stiu daca te-ai jucat cu windows 10 TP sa vezi ce inseamna “sa mearga usb-urile bine”. Am un stick de 4gb (o chinezarie) si imi afiseaza continutul instant, INSTANT. Faptul ca ti se aude un sunet de eroare inseamna ca: 1. Are controller-ul usb sau mufa usb un defect; 2. Are dispozivitul / stick-ul un defect; 3. Nu-l infigi pana la capat; 4. Mai rar dar se poate intampla, se instaleaza driver-ul incomplet.

    SĂ NU MAI DAI RESTART
    Restart pentru instalarea de drivere nu mai este necesar inca de pe vremea XP-ului. Ai incercat sa dai cancel cand iti cere restart (software-urile de instalare a driverelor sunt invechite, scrise pentru toate sistemele de operare windows) si sa folosesti dispozitivul? Such wow. Pentru update-ul de windows mi se pare ceva absolut normal sa dai restart avand in vedere faptul ca rescrie fisiere ce le foloseste windows-ul in acelasi timp. Postpone si lucrezi linistit.

    SHARING SIMPLU PRIN REȚEA
    Securitate nu? Daca iti dai cineva parola de la wireless unui amic sau vecin nu cred ca ai vrea sa vada ce share-uiesti tu, e mult mai ok ca nu e asa simplu. Ai nevoie de ajutor? Daca stii engleza la un nivel minim, windows help te poate indruma in directia cea buna. FYI tasta F1.

    ÎNCĂRCARE CU ÎNTÂRZIERE A DRIVERELOR
    Mai nou antivirusul e un driver? Iar referitor la cel de imprimanta, poate tu nu ai nevoie, dar altii poate ca au.
    Nu stiu ce procesor ai tu (vorbim de anul 2002?).

    MAI MULTE UNELTE INTEGRATE ÎN SISTEM
    Windows-ul te ajuta, optiunea se numeste Disk Cleanup :). Mail, Calendar, Viewer de poze, sunt deja in 8.1 si nu iti trebuie cine stie ce skill-uri sa le folosesti.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus