un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Simona Tache versus revista Bursa sau cum se supără presa când le arăți că sunt ridicoli

20 Feb 2015  ·

GÂNDURI  ·

12 comentarii

Simona Tache arată pe blog câteva imagini din calendarele anuale ale revistei Bursa și fotografiile trebuie văzute, sunt amuzante în acel stil în care fotografiile de pițipoance întinse pe gresie, suite pe gard sau îmbrăcate strident sunt amuzante – doar că acum majoritatea sunt cu personalul revistei.

Revista Bursa face un lucru tipic românesc: amenință cu bătaia. Mai exact cu avocații, trimițând o scrisoare prin care spune că Simona Tache nu avea dreptul să preia acele fotografii, că a încălcat drepturile de autor și că va fi dată în judecată bla bla.

Ce? Vă așteptați să reacționeze cu umor, ca-n poveștile despre social media la străini și cum dezamorsează ei diverse situații, întorcându-le chiar în favoarea lor? Vă așteptați să spună măcar un mai blând “dragă Simona, noi ne-am distrat bine de tot făcând acele calendare în ultimii 13 ani. Nu ne dorim să scoatem următorul calendar Pirelli, dar este un moment anual tradițional și-l facem cum putem mai bine. Așadar, poți arăta oricui acele fotografii, ele sunt oricum publice, dar te-am ruga să scoți comentariile tendențioase la adresa angajatelor noastre, mai ales că și noi vedem imaginile respective ca pe o formă de satiră. La anul, te invităm cu bucurie să asiști la ședința foto pentru următorul calendar și să cunoști protagonistele“.

N-au zis nici asta.

(Cumva mă îndoiesc că acele fotografii se fac cu așa plăcere. Probabil este condiție la angajare și patronul face personal fotografiile, bănuiesc eu.)

Simona Tache le-a răspuns (lung) că nu scoate nici o fotografie, că a luat doar câte una-două din fiecare calendar și în scop de satiră, conform legilor ce permit citarea unei opere în scopul comentării ei.

Toată povestea asta arată un substrat mai adânc al presei românești. Presa fură articole fără nici o jenă și fără a cita sursa, când este în avantajul lor, când altcineva a făcut munca și ei ar mai putea trage niște foloase. V-am arătat pe aici multiple exemple în ultimul an. Când presa este tratată la fel (deși, repet, Simona are dreptate spunând că nu le-a furat munca, ci doar a citat cam 7% din ea, cu sursă și tot ce trebuie), rapid sar avocații în ecuație și se aud cuvintele magice “abraca-drepturi-de-autor”.

Presa care de la o vreme s-a umplut de titlul de genul “vezi cât de ridicol arată…” se supără ca un copil și începe să facă urât când este arătat chiar ridicolul ei.

    12 comentarii

  1. mircea (primul)

    20/02/2015 la 11:55 AM

    Pentru ca facultatea de jurnalism din romania este conjuratia ratatilor. Se duc toti mononeuronalii si plafonatii timpuriu. Jurnalistii sunt cei mai ghinionisti, prin meseria lor nu se pot ascunde si sunt obligati sa arate cat sunt de prosti.

      (Citează)

  2. Cine naiba citeste revista Bursa ? Cine naiba da 40 de ron pe un asemenea calendar ?

      (Citează)

  3. Eh, lasa, pozele sunt clar intentionat și forțat kitschoase, bășinile pseudo-intelectuale din articol sunt intrinsec așa.

      (Citează)

  4. Vrem poze si cu Simona Tache pentru comparatie.

      (Citează)

  5. alxzen:
    Vrem poze si cu Simona Tache pentru comparatie.

    Pe gard sau pe gresie?

      (Citează)

  6. nwradu: Pe gard sau pe gresie?

    In fata sobe de teracota.

      (Citează)

  7. alxzen:
    Vrem poze si cu Simona Tache pentru comparatie.

    N-ai vrea, crede-ma.

      (Citează)

  8. cine nu a auzit de ziarul bursa acum il cteste, cauta calendarele, etc.
    fantastic!
    cred ca a fost o intelegere intre mache si tache pt vinzarea bursa.
    bravo mache!

      (Citează)

  9. si eu cred acelasi lucru:intelegere intre bursa si catavencu pt crestere reciproca a tirajului.
    fetele bashca!
    acum le privimcu alti ochi , odata ce am vazut ce ascund.
    strategie de marqueting!
    bravo!

      (Citează)

  10. da le am cumparat.
    anul trecut.
    interesante.
    dar esenta e ce scrie bursa, nu cum arata fetele(intaplator misto)
    piata de capital, pib,razboiul bate la use si noi ne certam pe gagigi, etc.
    back to business.

      (Citează)

  11. de ce comentariul meu nu ar fi normal?
    ca v am prins cu shmeicheria?
    in plus tineti minte:
    ce tie nu ti place, altuia nu i face.
    sau.
    Suntem judecati dupa ce vorbim despre altii!
    reflectati!
    week end placut,lache

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus