un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Vă recomand să nu mai utilizați Feedburner pentru feed-ul de blog

10 Dec 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

M-a întrebat cineva recent dacă recomand Feedburner pentru gestionarea feed-ului RSS. Nu-l mai recomand.

(Feedburner ia feed-ul unui site, indiferent de formatul său, și îl pune într-un format nou, garantat ca fiind corect pentru orice reader, apoi oferă statistici despre abonați și accesarea feed-ului, poți adăuga linkuri, butoane de share, imagini, abonare prin email și diverse altele.)
feat_feedburner

Nu pentru că n-ar fi bun ca serviciu, dar nu știu cât mai ține. Sunt mai multe motive pentru care mă tem că va fi închis:

  1. Numărul de cititori ai feed-urilor a scăzut constant în ultimii ani. Google a închis Reader, ocazie cu care mulți au renunțat la feeduri (deși Feedly este foarte asemănător), iar majoritatea află de noi articole prin Twitter și Facebook.
  2. Problemele de început legate de compatibilitatea diverselor formate de feed-uri s-au rezolvat de mulți ani, iar acum nu-i mai pasă nimănui de Atom, RSS, RSS2 șamd. Sau cei cărora le pasă sunt prea puțini.
  3. Feedburner este deținut de Google, care are tendința de a închide servicii “neprofitabile”, iar impresia mea este că feed-urile nu prea mai sunt importante pentru ei, din moment ce au închis și Google Reader.

Ce se întâmplă dacă Google închide Feedburner? Păi rămâi fără cititorii care te urmăreau prin linkul respectiv, în cazul meu feeds.feedburner.com/NwraduBlog Cititorii au luat această adresa și au pus-o în Google Reader sau Feedly sau ce-or folosi acum, iar dacă Feedburner moare, linkul respectiv nu va mai funcționa.

Ca analogie, este ca și cum mâine s-ar închide bit.ly și link-urile lor n-ar mai funcționa, iar lumea n-ar mai putea ajunge la adresele reale din spatele lor.

Prin urmare, lăsați Feedburner și promovați către cititorii voștri chiar feed-ul oficial al site-ului, care pe WordPress de obicei este site.ro/feed/ Dacă deja utilizați Feedburner, ca mine, nu cred că aveți ce face pentru a redirecționa abonații existenți către o altă adresă. În caz de ce-i mai rău, nu rămâne decât să sperați că ei vor observa lipsa voastră din cititorul lor și vor investiga ce s-a întâmplat. Măcar pe cititorii noi trimiteți-i la adresa proprie de feed, a voastră, independentă de orice serviciu.

Apropo, puteți fi informat de noile articole scrise de mine și pe Facebook. Dați un Like paginii nwradu blog, asta vă va arăta în timeline-ul vostru câteva articole, după cum consideră Facebook că ar fi mai bine. Dacă vreți să fiți notificat imediat ce apare ceva nou, sub butonul Like găsiți opțiunea Get Notifications.
notification_nwradu_facebook

    10 comentarii

  1. Nu aveam asa multi cititori prin RSS, dar mi s-a parut ciudat ca numarul lor a scazut constant. Cred ca renunt si eu si folosesc feed-ul RSS furnizat de site.

      (Citează)

  2. Dacă ștergi feedul din Feedburner ai opțiunea să faci redirect la feedul original. Încă nu am testat, eu știam că face redirect timp de 30 de zile. Oricum, aș face înainte un backup la email subscriptions dn Feedburner, ulterior îi poți importa în mailchimp sau alt serviciu.

    You are about to permanently delete the feed:…… If you complete this action, your feed and ALL associated statistical history and service benefits will be deleted.
    You have the option for this feed address to permanently redirect to the currently configured source feed.

      (Citează)

  3. Folosesc frecvent RSS-ul pentru că am o extensie, Feedbro, instalată în Chrome și prefer metoda asta de notificare pentru articole noi în defavoarea celei cu Facebook. În consecință, am crezut că http://www.nwradu.ro/feed/ e un feed nou și l-am testat, dar mă redirecționează tot la feeds.feedburner.com/NwraduBlog.

      (Citează)

  4. Folosesc feedly și e cea mai simplă metodă să țin urma la site-urile care mă interesează.
    Vezi că la tine nwradu.ro/feed/ tot dă redirect la feedburner.

      (Citează)

  5. Hehehe, e nasol FeedBurner că îl poate închide Google când vor da’ e mișto Facebook. Adică ne luăm ouțele din coșu’ Google și le mutăm la Țucăberg în curte.
    Nu le convine lor că feed-ul nu prea poate fi monetizat da’ până la urmă e metoda perfectă (deocamdată) de-a centraliza și răspândi conținutul.
    Mâine poimâine ne trezim că Facebook ne cere bani ca să ne promovăm link-urile. Oh, wait…

      (Citează)

  6. Eu folosesc FeedPress, serviciu contra cost, dar nu excesiv de scump. Are cam aceleasi facilitati. Il folosesc in special pentru abonarea prin email, cel de la Jetpack mai da rateuri la acceptarea unor adrese de yahoo. Iti poti importa acolo toata baza de abonati prin email.

      (Citează)

  7. Am si eu o intrebare, ca tot vorbim despre feed-uri:

    Stii o alternativa mai buna la Blogtrottr? Au inceput cu reclame si astea si ma dispera.

      (Citează)

  8. Feedburder poate fi folosit si cu subdomeniul propriu. Noi il avem asa: http://rss.arenait.net/arenait/stiri

    Daca cumva se inchide montez subdomeniul la mine pe server si-i fac redirect catre /feed si am rezolvat problema. :)

      (Citează)

  9. Multumesc de informatie! Alta metoda mai buna ati gasit?

      (Citează)

  10. Azi mi-a raspuns cineva pe forumul lor ca nu intentioneaza sa inchida FeedBurner. Eu testez si FeedPress, poate te intereseaza. E accesibil ca pret si iti poti importa acolo toata lista de email. Feedul de feedburner ti-l poti directiona catre feedul original al blogului si nu pierzi nimic.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus