un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Fără număr: pagini de Facebook false pentru orice subiect

31 Dec 2014  ·

GÂNDURI  ·

9 comentarii

Nu înțeleg exact de model de business sau măcar gândire au unii, dar cam orice pagină de Facebook “oficială” are o mulțime de clone. Dacă nu mă credeți, căutați Smiley sau Poliția și veți vedea câte alternative apar. Este tot mai greu să o găsești pe cea oficială.

Astăzi mi-a sărit în ochi exemplu paginii Bunici de duminică, după ce pe net cineva se întreba “ce-i cu astfel de postări pe o pagină oficială Vodafone?”. Evident, era de fapt pe pagina fake.
bunici_duminica_fake_7_variante

Culmea este că unele pagini fake au adunat deja zeci de mii de fani. Majoritatea copiază avatarul, cover-ul, fotografiile cu Simona Halep, tot ce se poate, dar apoi diferă la conținut. Una dintre ele te anunță că la McDonald’s a fost găsită carne de om.
bunici_duminica_fake_3_carne_om

Alta îl promovează pe un nene numit Răzvan Botezatu, despre care eu habar nu am cine este. O fi pagina lui.
bunici_duminica_fake_1_botezatubunici_duminica_fake_2_botezatu

O altă pagină este plină de concursuri-țepe. Câștigă 20 de iPhone 6 dacă dai like la această pagină, dai share, tăguiești 3 prieteni, scrii un mesaj și apoi aștepți tombola. Sunt chiar curios, oamenii nu observă că acea tombolă nu mai are loc niciodată? Sau că pe aceeași pagină sunt zeci de concursuri cu premii în iPhone și iPad? Chiar nu se întreabă participanții de ce ar da cineva sute de mii de lei la astfel de concursuri?

Pagina de Facebook oficială rămâne aceasta. Este ușor de recunoscut după numărul mare de fani și după aplicația oficială pe care o găsiți într-un tab acolo. Pe celelalte probabil le va elimina Vodafone prin cereri repetate la Facebook.

    9 comentarii

  1. Nu se sesizeaza nimeni? de ce nu se sterg automat paginile respective? O idee buna ar fi in momentul inregistrari sa fie anuntat respectivul ca nu poate creea o noua pagina numele fiind luat.

      (Citează)

  2. Cam acelasi lucru se intampla si pe YouTube. Te trezesti ca tot ce ai publicat iti este furat si re-uploadat pe conturi facute peste noapte. Asta am patit cu acest individ (https://www.youtube.com/watch?v=-e6Bxu1ROzk).

    Cam in maxim 2 zile de la depunerea unei copyright takedown notice, YouTube da jos videoclipurile re-uploadate si il exclud pe faptas din programul de monetizare.

    Si facebook are o procedura de takedown notice, insa am auzit de tot felul de patanii in care grupuri cu mii de membri au fost sterse din cauza unor plangeri false.

      (Citează)

  3. E destul de simplu, Radu :) Se creează o pagină de fake, se umple de content copiat sau similar, ca lumea să creadă că e pe bune, se strîng cîteva mii, zeci, poate sute de mii de fani, apoi e vîndută unui oarecare client, care şterge tot conţinutul şi “rebrănduieşte” pagina cu numele businessului lui. Şi uite-aşa apare magazinul din colţ cu pagină de facebook cu suta de mii de fani, deşi în cartier locuiesc 3.000 de oameni :)

      (Citează)

  4. ar fi misto sa fie ceva cum e la twitter, cu conturile personale, verified.

      (Citează)

  5. Eu ma uit la nr. de fani, cea care are cele mai multe o consider cea adevarata

      (Citează)

  6. Din câte stiu eu nu mai poti sa schimbi numele paginii odată ce ai trecut de câteva mii de like-uri

      (Citează)

  7. Poate ar trebui adaptată legislația care protejează mărcile și invețiile și la spațiile virtuale.

      (Citează)

  8. @Alex, exista legislatie! Problema e cum le aplici cand piratii sunt din toate colturile lumii…

      (Citează)

  9. e cineva nebun sa caute bunici de duminica sau ciobanul ala, eroii unor reclame TV?!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus