un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Vodafone lansează Voice-over-LTE și serviciul Call+

5 Nov 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii

Vodafone România a prezentat astăzi două noutăți: Voice-over-LTE (VoLTE) și Call+. Să le luăm pe rând.

VOICE OVER LTE

VoLTE (pronunțat “volte” pentru o exprimare rapidă, nu “vo-el-te-e”) este de fapt o tehnologie, un protocol de comunicație.

Apelurile de voce nu mai sunt un sistem separat, o capacitate independentă a rețelei, ci tehnic vorbind sunt transmise prin rețea tot sub formă de pachete de date în rețeaua 4G LTE. Vodafone România nu este doar primul operator național care implementează VoLTE, ci și prima companie din grupul Vodafone care implementează așa ceva într-o țară unde activează ei. Suntem, de asemenea, printre primele țări din lume care face trecerea la această tehnologie.

Până acum, apelurile de voce “mergeau” pe propria lor infrastructură. Mai mult, telefoanele conectate la o rețea 4G comutau automat pe rețeaua 3G sau 2G în momentul inițierii unui apel. Prin VoLTE, totul se face pe aceeași rețea, ba chiar în teorie nu mai ai nevoie de echipamente legacy din celelalte generații (care, însă, evident că vor funcționa în continuare, că nu toată lumea are telefoane 4G și nici acoperirea nu este de 100%).

VoLTE oferă câteva avantaje mari:

  • toate convorbirile sunt codate prin HD Voice, adică la o calitate mult mai bună a vocii.
  • pachetele de date VoLTE ocupă o bandă mai mică decât convorbirile pe 3G, deci rețeaua suportă o capacitate mai mare prin același nod.
  • eficiența protocolului și faptul că nu se mai face trecerea la un alt tip de comunicație la inițierea apelurilor duc la o creștere a autonomiei telefonului estimată la 20-40% în plus, o veste bună pentru cei ce vorbesc mult.

Mai mult, protocolul de transmisie de date este optimizat nativ și pentru apeluri video (ViLTE), iar totul funcționează pe IP, fiind astfel făcută trecerea la o rețea all-IP mobilă.

VoLTE va funcționa direct și gratuit celor care au telefoane compatibile. Momentan singurele telefoane ce suportă acest standard sunt Samsung Galaxy S5, Huawei Ascend P7 și Sony Xperia Z2. În curând mult mai multe telefoane vor putea susține convorbiri prin VoLTE, pe măsură ce producătorii lor fac update-urile de software necesare. Inclusiv iPhone 6 este în această situație, telefonul este “VoLTE-ready”, dar este nevoie de un update iOS de la Apple pentru activare (cum a fost și la lansarea 4G, de altfel).

Dacă ieșiți din zona de acoperire 4G, convorbirea trece automat pe rețeaua 3G sau 2G disponibilă acolo și ar trebui să facă asta fără a întrerupe apelul.

CALL+

Acum, VoLTE eu îl văd ca pe o parte integrantă din ceea ce înseamnă tehnologia celei de-a patra generații de rețele mobile. Practic, cu activarea VoLTE eu consider că Vodafone a finalizat implementarea 4G în România, iar acum mai are de lucrat doar la creșterea acoperirii rețelei. Avantajele 4G-ului le știți deja, bandă mult mai mare pentru download și upload (Vodafone și Orange au făcut deja trecerea la 300 Mbps în România) și o latență mult mai mică.

Peste rețeaua 4G pot funcționa diverse servicii. De exemplu download-ul de fișiere este mai rapid, latența mică îți permite să te joci ceva, banda mai mare permite să urmărești YouTube la 1080p sau să faci apeluri video prin Skype la o calitate mult mai bună a imaginii decât pe 3G și ce altceva vrei tu să faci.

Call+ este un astfel de serviciu peste LTE creat și oferit chiar de Vodafone România și bazat pe ceea ce oferă tehnologia VoLTE. Are câteva funcționalități:

  • poți comuta între un apel de voce și unul video.
  • poți trimite fișiere în timpul apelului.
  • poți căuta pe net și ambii interlocutori văd pe ecran rezultatele.
  • poți trimite direct mesaje după un apel.
  • poți adăuga prioritate unui apel, astfel încât cel apelat să vadă că tu-l consideri ca fiind important și sper să răspundă.

Acesta este un serviciu ce va fi lansat comercial la început de 2015 și probabil va fi taxat. L-ai putea înlocui cu o combinație de Skype/Whatsapp/Joyn/Facebook, dar Call+ are avantajul că va fi integrat direct în telefoane și probabil va avea și o anumită prioritate în rețea.

Bonus: primul apel Call+, voce și apoi video, plus transfer de fișiere, a fost demonstrat de Simona Halep, aflata undeva pe la Romană, și Ravinder Takkar, CEO-ul Vodafone aflat în fața noastră. Bănuiesc că asta înseamnă ca o vom vedea în viitor pe Simona Halep în reclame Vodafone.

Vodafone a arătat și câteva cifre despre Supernet, precum viteza medie în testele înregistrate de Ookla (cei cu speedtest.net), care arată așa:

  1. Vodafone – 48 Mbps
  2. Orange – 44 Mbps
  3. Telekom – 40 Mbps

    7 comentarii

  1. poate pana sa implementeze alte chestii repara si ei caderile zilnice de semnal din bucuresti

      (Citează)

  2. misto, acuma mai ramane sa relaxeze preturile la date. presimt ca intr-un an, doi cel mult, vom plati un pret decent pentru trafic nelimitat pe mobil.

      (Citează)

  3. Interesant de vazut daca VoLTE consuma mai putina baterie vand in vedere ca nu se mai face switch-ul pentru apel.

      (Citează)

  4. Dragoş, aşa s-au lăudat la conferinţă, că bateria va primi o mare gură de oxigen.

      (Citează)

  5. @mihai Pariu ca in maxim 3 ani pachetele da date se scumpesc? :)

      (Citează)

  6. Daca nu ma insel, Lumia 930, cu Windows 8.1.1 suporta volte.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus