un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Fotografiile cu turnul Eiffel în noapte nu pot fi folosite fără acordul francezilor

9 Nov 2014  ·

TURISM  ·

12 comentarii

Iată ceva dubios pentru turiștii Parisului: este ilegal să publici fotografii de noapte cu Turnul Eiffel fără permisiunea societății care îl administrează. Asta e valabil în Franța și în alte țări, dar un știu care anume.

Totul a pornit de la faptul că sistemul de iluminare al turnului este considerat o operă de artă și pică sub incidența unor copyright-uri. Oficial ar trebui să-i întrebi dacă ai voie să utilizezi fotografia turnului în noapte și probleme probabil că apar dacă vrei să faci bani de pe urma acelei fotografii, de exemplu să o incluzi în cărți, să o vinzi pe site-uri foto șamd.

2012_09_09_turn_eiffel_sena

sursa: Wikipedia și TourEiffel.paris

  12 comentarii

 1. Cand a fost facut aranjamentul? Drepturile de copyright au limitare in timp si unele legate de turnul Eiffel trebuie sa fi expirat deja.

    (Citează)

 2. Sistemul de iluminare poate se schimbă odată la 3 ani cu altă operă de artă și nu expiră nimic

    (Citează)

 3. Daca este o panorama cu Parisul care include si Turnul Eiffel (acesta nefiind elementul central), poti s-o utilizezi (inclusiv s-o vinzi) fara acorul titularului.

  Este elocventa in acest sens politica Shutterstock care accepta pozele ca Editorial atunci cand Turnul Eiffel este elementul central. In comparatie, atunci cand nu este elementul central, pozele cu Turnul Eiffel se vand sub licentele standard (a se cauta Image ID: 136984760)

    (Citează)

 4. Sa ma scuze francezii dar noaptea Turnul Eiffel arata mai degraba ca un pom de craciun. Iar din punctul de vedere al multor oameni de cultura poate fi numit cel mult un kitsch, in niciun caz opera de arta.

    (Citează)

 5. oare “administratorii” micului paris stiu ?

    (Citează)

 6. Chiar si pentru francezi mi se pare exagerata treaba asta.

    (Citează)

 7. Am citit atâtea aberații pe tema asta de-a lungul anilor … iti scriu cand ajung acasă sa iti explic, mi-e lehamite sa scriu povesti lungi pe mobil. E relativ simplu si legat de dreptul de autor.

    (Citează)

 8. In curand francezii vor cere drepturi de autor tarilor a caror manuale de istorie relateaza despre cum au fost cucerite de nemti.

    (Citează)

 9. eu stiam ca e interzisa numai in scopuri comerciale. Agentii de turism, fotografi profesionisti, etc

    (Citează)

 10. asa, deci:
  – in primul rand terminati cu “french bashing”, nu mai e amuzat de vreo 20 de ani si poantele sunt deja rasuflate. Mai bine v-ati uita la ce se intampla in Romania, e mult mai fun.
  – fiecare tara are legi diferite in materie de drept de autor si ceea ce se numeste “drept la imagine”

  – Franta are una din legile cele mai restrictive (sau nu, depinde din ce parte privesti povestea) in domeniul asta:

  1. in primul rand ca persoana ai un drept absolut asupra imaginii tale. asta inseamna ca nimeni nu poate publica o imagine cu tine fara acordul tau. exista bineinteles exceptii, legate de persoanele de interes public (gen functionari) si multe alte nuante. Consecinta: in ziare, in cadrele cu scene “de strada”, fetele oamenilor sunt de multe ori cenzurate, pentru a evita procesele.
  Legi de tipul asta sunt intalnite in multe tari civilizate, motivul pentru care multe situri sau concursuri vor refuza orice portret fara un “model relase” semnat de persoana in cauza.
  2. o combinatie de drept autor + imagine face ca arhitectii, designerii, graficienii (orice alta meserie legata de creatie si design) sa aiba drept la imaginea creatiilor lor. Nu stau sa caut legea, dar pe scurt asta e principiul.
  Consecinte:
  – nu poti sa publici o imagine care se concentreaza asupra obiectului X fara permisiunea autorului (de aia o panorama cu turnul Eiffel e ok, o fotografie concentrata pe turnul Eiffel nu). De cele mai multe ori acordul este dat fara nicio problema si majoritatea autorilor nici nu se sinchisesc sa reclame ceva.
  Si nu uitati, vorbim de utilizarea COMERCIALA, deci ziare, reviste, fotografi profesionisti, etc.

  Cazul Turnului Eiffel: dretpul la imagine al lui Eiffel (detinut de familie) a expirat (cred ca e 50 de ani). Proiecutl de iluminare (realizata de cineva) e mai recent. Intamplator aceasta companie privata (deci nu statul francez sau alte balarii) chiar tine sa profite de imaginea lor. Adica sa castige bani si sa recolteze profit din exploatarea imaginii turnului.

  Dar nimeni nu sta sa caute fotografii pe net si sa va dea in judecata pentru ca ati pus poze cu turnul Eiffel luminat noaptea.
  Dovada aceasta imagine, pusa acum multe luni, e inca acolo si nu m-a amenitat nimeni, ar putea sa ma gaseasca usor, in plus traiesc in Franta.
  https://www.facebook.com/UltimulEtaj/photos/a.464485877003925.1073741831.267012953417886/464874030298443/?type=3&theater

  Cine o sa va frece la menta? Ziarele si revistele carora le-ati propune acest gen de imagini si mai ales siturile de imagini de stock. Aceleasi care nu va vor lasa sa puneti imagini cu oameni fara acordul lor. Cum cazul turnului Eiffel e f cunoscut, vor insista de fiecare data sa aveti acordul scris al proprietarilor.

  Si asta e tot.

    (Citează)

 11. @Stefan: In Romania exista aceeasi legislatie ca in Franta in materie de drepturi de autor

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus