un blog de Radu Dumitru

Canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru și youtube.com/NwraduBlog ••• Știri despre Ucraina

Filme: Interstellar, science-fiction-ul de calitate al anului

7 Nov 2014  ·

GÂNDURI  ·

14 comentarii

Dacă ar fi fost carte, Interstellar ar fi fost un roman science fiction foarte bun.

Ca film, Interstellar rămâne bun, probabil unul dintre cele mai bune ale anului și un SF de calitate, dar diverse elemente îi vor face pe fanii genului hard science fiction să strâmbe din nas, fără însă a-l strica.

Hard science fiction reprezintă acel gen de cărți unde fenomenele fizice și mecanica obiectelor spațiale este bine reprezentată și realist tratată, chiar dacă acțiunea se întâmplă în viitor și folosește elemente imaginate de autor. Filmul sacrifică în unele momente reprezentarea corectă a fizicii mecanice și relativiste (dar în altele le respectă, semn că au avut consultanți și măcar au încercat să facă o treabă bună), dar acesta nu-i un motiv să nu-l vedeți; cei care habar nu aveau de astfel de lucruri nici măcar nu le vor observa și vor aprecia filmul și mai mult.

Ca poveste, Interstellar este ușor de dibuit din trailer: într-un viitor apropiat, omenirea suferă de foamete și societatea este într-o stare proastă, întorcându-se spre agricultură. În astfel de momente, un grup curajos de oameni decolează în spațiu pentru a explora o gaură de vierme nou apărută, încercând să afle dacă planetele din cealaltă parte sunt o cale de a salva specia umană, altfel sortită pieirii pe această planetă.

Analizându-l însă în detaliu, filmul strălucește la multe aspecte. De exemplu tema trecerii diferite a timpului din cauza zborurilor cosmice la mari distanțe sau cu viteze relativistice este bine tratată în multe romane unde personajele trăiesc drama ruperii totale de casă și cei dragi, pierzând definitiv contactul cu ei, dar Interstellar este primul film care pune problema în imagini și o face într-un mod destul de brutal. Scena aceea este grozavă!

Explorarea planetelor străine este la fel de interesantă și am retrăit senzația din acele cărți SF bune în care echipajele ajung pe lumi străine, complet diferite de a noastră, și încep să le exploreze ciudățeniile.

Nu plecasem de acasă cu mari speranțe, așteptându-mă la scene mai lungi pe Pământ, cu copii neînțelegători și drame personale. În practică, Interstellar are o astfel de deschidere în care construiește personajele, dar apoi se pleacă în spațiu și cea mai mare parte a filmului este dedicată călătoriei, planetelor străine, pericolelor și surprizelor de acolo. În paralel, scenele cu cei rămași pe Pământ și încercările lor de a rezolva problemele ce le-au rămas sunt la fel de interesante și se îmbină foarte bine cu ceea ce se întâmplă în spațiu.

Matthew McConaughey, Anne Hathaway și Jessica Chastain asigură rolurile principale, iar filmul este completat de alte nume mari precum Michael Caine și Matt Damon. Joacă bine, dar nu extraordinar, fiind parcă prea reci pentru subiectul filmului. Interstellar primește însă note foarte bune la regie și scenariu, fiind bine construit și chiar și montat, plus cu umor exact cât trebuie. Nu veți regreta că l-ați văzut.

L-am văzut la IMAX, dar nu 3D (unde vi-l recomand și vouă, Christopher Nolan l-a filmat în format IMAX), la invitația Toshiba, care-i sponsor în România. Fazele trase de păr la care mă refer sunt tot felul de idei false despre cum funcționează rachetele, ce efecte are o gaură neagră, valuri uriașe șamd. Se poate trece peste ele.

  14 comentarii

 1. Nu am văzut Interstellar încă, plănuiesc să merg la el cât mai repede.
  Din ce am citit, găurile negre din film sunt reprezentate exact așa cum se petrec în natură. Pe Wired e un articol mai detaliat ce povestește despre asta.

  It appears to spin at nearly the speed of light, dragging bits of the universe along with it. (That’s gravity for you; relativity is superweird.) In theory it was once a star, but instead of fading or exploding, it collapsed like a failed soufflé into a tiny point of inescapable singularity. A glowing ring orbiting the spheroidal maelstrom seems to curve over the top and below the bottom simultaneously.

    (Citează)

 2. Nu Bogdan, partea cu gaura neagra au gresit-o rau de tot. Uite ce zice Phil Plait despre film, si el chiar stie ce vorbeste.

    (Citează)

 3. Radu, pe ce rand ai experienta IMAX optima la acest film, avand in vedere ca-i 2D?

    (Citează)

 4. @Radu

  M-am prins după ce am citit linkul de la etk. M-am băgat ca musca-n lapte, fără să știu despre ce e vorba. Mea culpa :)

    (Citează)

 5. tot ce tine de gaura neagra in film e SF…dar si mai SF e faza aia cu iubirea…

    (Citează)

 6. Singurele idei desprinse din film sunt acestea: “traieste-ti viata, pretuieste-i fiecare secunda, nu risipi resursele, bucura-te de ceea ce ai (desigur, sa vrei mai mult de atat..), iubeste-i pe cei care te iubesc, fiindca la un moment dat, totul se va termina”.

  Restul sunt detalii.

  Ca sa nu mai zic faptul ca am fost destul de miscat la scena cand Matthew vizualiza mesajele din ultimii 23 de ani, nu ma asteptam la asa ceva, cred ca reactia sa emotionala n-a fost o simpla actorie.. Nu prea imi plac astfel de momente care aduc aminte de moarte, trecerea timpului etc. Ultima parte a fost si mai trista, off.

  Foarte curajos din partea lui Nolan de a nuanta un viitor sumbru al omenirii, in care o parte a omenirii o ataca pe cealalta, datorita foametei, lacomiei etc.

  Multe intrebari fara raspuns, nu imi aduc aminte de ele, dar o sa le caut…

  Filmul seamana putin cu ultimul episod din sezonul 1 din Star Trek : The Next Generation, partile comune le reprezinta timpul, idei despre omenire, defecte, calitati…

    (Citează)

 7. ma asteptam la ceva mai bine, am fost cam dezamagit

  mi-a placut enorm ca a facut un SF relativ old-school, pe bune, nu “SF-film actiune” sau “SF- mizerie cu adolescenti”, care reprezinta 99% din tipul asta de filme in ultimii 10 ani.
  apoi tot delirul cu iubirea, faza “ai venit la noi in locul secret, ok, esti pilot, pleci in 3 zile”, cum naibii si-a dat seama ce formula trebuie sa ii dicteze? etc

  ah, am uitat de roboti. pentru mine au fost unul din lucrurile cele mai misto din film.

    (Citează)

 8. Mi-a placut, am iesit din cinema cu acea senzatie de wow, dar se pare ca 2001 ramane inca un obiectiv greu de atins. Acum dupa ce a trecut prima senzatie iar logica incepe sa castige teren, constat carente care daca n-ar fi fost cred ca interstellar ar fi putut sta alaturi de predecesor:
  1. prea multe explicatii puerile ale unor teorii pe care nici fizicienii nu le inteleg;
  2. melodramatic, nu cred ca era necesara povestea cu poltergeist implicit comunicarea transdimensionala dintre tata si fiica – transformarea lui bowman din 2001 a fost transcedentala, ceea ce nu-i cazul lui coop, care s-a intors la “cultivat porumb”.
  3. Chiar era necesar sfarsitul umanitatii pentru dezvoltarea dramei filmului?

  Din pacate interstellar a facut compromisuri comerciale care au afectat serios dimensiunea cosmica a filmului, asa ca 2001 inca ramane singura capodopera a genului.

  P.S. oricum esteunul dintre cele mai tari filme, o creatie cinematrografica de exceptie, dar care nu reuseste sa transceada micimea vremurilor noastre.

    (Citează)

 9. Un update de la Phil Plait în care zice că a vorbit un pic pe lângă în primul articol.

    (Citează)

 10. Un articol legat de verdicitatea filmului : http://www.wired.com/2014/10/astrophysics-interstellar-black-hole/ – cred ca se apropie foarte mult de ce cunoastem momentan despre spatiu/ gauri negre.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus