un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

S-au scumpit băuturile

15 Oct 2014  ·

GÂNDURI  ·

28 comentarii

S-au scumpit dubios de mult băuturile.

Acest Jack Daniel’s Single Barrel este un whiskey excelent, probabil cel mai bun din toată gama JD, cu o aromă extraordinară și mult superioară whiskey-urilor normale aceeași marcă. Acum un an îl luam cu 140 de lei din hipermarket-uri, acum a trecut de 180 de lei. Nu știu dacă de vină sunt accizele sau alte cauze, dar creșterea prețului este îngrijorătoare.

Aștept de ceva vreme tequila Patron în magazine, încă de când am gustat-o la o degustare la Origo (unde am aflat și toate diferențele între diversele tipuri de tequila). Întâi a apărut în aeroportul Otopeni, iar acum și în magazine. 285 de lei sticla! La suma aceasta nu cred că mi-o voi permite prea curând.

jack_daniels_single_barreltequila_patron

Anul trecut mi-am luat de Crăciun un whisky japonez Yamazaki. Anul acesta încă nu mă atrage nimic anume, dar caut sugestii.

Meanwhile, CNN are un articol despre cele mai scumpe whisky-uri. Nu mă mir că Balvenie, un whisky excelent, vinde scump varianta lor de 50 de ani. Ca să vă faceti o idee, cea de 21 de ani costă cam 500 de lei, cea de 30 de ani am văzut-o în aeroport la 400 de euro, iar cea de 40 de ani la peste 3000 de euro; cea de 50 de ani costă 40.000 de dolari. Mai multe prețuri despre Highland, Macallan și alte mărci găsiți pe CNN.

Aaaah: ce distribuitori de băuturi știți care sa vândă și la bucată sticle din acestea mai scumpe? De obicei băuturile de peste 100 de lei se vând și la bucată, dar din depozitele lor dubioase, însă la preturi mult mai mici.

    28 comentarii

  1. Whiskey-ul ala de 40 de mii de euro sper ca vine cu un bax gratis de Redbull…

      (Citează)

  2. Yamazaki am luat si eu de curand. L-am cautat ceva, nefiind prea usor de gasit prin magazine. Mi s-a parut destul de bun ca gust, mai fructat decat alte single malt gustate.
    In rest, merg mai ales pe scotiene, Glenfiddich cel mai des.
    Acum sunt in cautare de ceva mai afumat. Talisker ar fi pe lista, dar sunt deschis si la alte sugestii :)
    Cat despre preturi, cumpar de obicei din duty-free licorile scumpe.

      (Citează)

  3. @Radu: am luat Balvenie acum cativa ani la recomandarea ta si nu am regretat, cred ca a fost printre cele mai bune single malt gustate, evident cel ieftin, double cask la vreo 250 lei
    @nashu_mare: ce rost are sa strici un whiskey bun cu Redbull?

      (Citează)

  4. De ce sa il strici cu redbull cand il poti bea cu cola? @disable: era gluma.

      (Citează)

    • Lăsați asta: niște distribuitori de băutură știți? Sunt multe firme care vând din astea scumpe și la bucată, dar la prețuri mici, trebuie doar să mergi acolo și să iei cu factură. Chestiile mai ieftine (40-50 lei) se dau doar la bax.

      De exemplu eu știam de Lorena, dar nu m-am uitat ce au în ofertă acum http://www.lorena.ro/index.html
      Mai sunt și alții?

        (Citează)

  5. Daca vrei o suggestie – incearca Bulleit, un bourbon bun si nu foarte scump.

      (Citează)

  6. @Radu tribeca au beicevrei.ro . Eu de la ei imi iau de obicei JD single barrel. La ei vad ca e 152 acum

      (Citează)

  7. Ca firme mai e Lerida Distribution , nu stiu exact daca au site.

    Iar ca magazin de unde am cumparat ar fi alcool discount . E pe str Lanariei chiar la colt cu Dines.

      (Citează)

  8. Ah, deci la 31€ sticla aia de JD e ok. Si chiar s-a ieftinit cu 3€ de sapt trecuta

      (Citează)

  9. Bauturile prelucrate ca la carte au fost, sunt si vor fi scumpe. Doar nu e Babanu. Dar de vina e cresterea accizelor la bauturi alcoolice. Din punctul meu de vedere inca sunt prea ieftine, lumea bea prea mult si face crime si accidente din cauza asta. In alta ordine de idei tequilla sau wisky-ul nu se bea in mod normal ca berea, o sticla de calitate o poti cumpara o data pe an si sa-ti ajunga la ocazii speciale suficient. Acu na, zic si eu, care beau foarte rar si cand beau e vin sampanie sau bere. Oricum cei cu salarii foarte mari isi permit mai multe sticle din astea pe luna, nu e o tragedie pentru ei.

      (Citează)

  10. Iti recomand Smartdrinks.ro , am comandat de doua ori de la ei anul asta – livrare rapida (mai putin de 24 h ) si de fiecare data cand am sunat au fost foarte draguti :D Vad ca au si Patron Silver http://smartdrinks.ro/produs/patron-tequila-silver-831
    I-am descoperit cand am cautat un rom (“El Dorado 12 Years ” ).

      (Citează)

  11. Cea mai buna tequila pe care am baut-o a fost Corralejo Reposado , apoi Don Julio Silver , Patron nu e prea buna doar ca au investit foarte mult in marketing si poti canaterii de hip hop din us au promovat-o.
    Nu stiu daca te tenteaza vodka dar Grey Goose e super buna , fara mahmureala a doua zi, aici o poti cumpara la 1.75 litri la 49$, restul sunt mai ieftine Absolut 40$, Belvedere 40$, Smirnoff 25$,

    @alexander frumoasa teorie ai legata de bautura hai sa scumpim si masinile ca lumea le conduce si face accidente, hai sa scumpim si mancarea ca lumea mananca mult si se ingrasa, hai sa scumpim si intretinerea ca oricum lumea consuma prea multe resurse.

      (Citează)

  12. auzi domnu sfinla , cand conduci masina nebaut si fara viteza de ghiolban ai cam putine sanse sa PROVOCI un accident. Dar cand bei…se schimba povestea. Normal tu vrei sa faci o comparatie complet pe campii, problema ta.

      (Citează)

  13. da-mi un mail cu nr tau de tel si iti aduc eu bauturi ieftine.
    patron silver e 175. ms

      (Citează)

  14. Monopolul importatorului care mai e si unic distribuitor. BDG aduce JD – bdg.ro

    Pe alte marci mai e si DeSilva Intermed.

      (Citează)

  15. Laphroaig Single Malt Whisky sau Lagavulin Single Malt Scotch Whisky daca iti place gustul “puternic si amarui”…

      (Citează)

  16. iar la vodka iti recomand Beluga Gold Line

      (Citează)

  17. @Alexander, imi place logica ta, care lipseste cu desavarsire.

      (Citează)

  18. Majoritatea stirilor de la televizor de care zici tu sunt de pe la tara unde se bea vin, tuica si alte chestii ieftine (multe date pe caiet) sau facute in casa…

      (Citează)

  19. haha observ ca pe unii ii deranjeaza ca am zis ca trebuie sa creasca preturile si ca oamenii fac accidente de la bautura. frumos, ce sa zic. asta e, adevarul doare. Beti frate ca nu va opreste nimeni, dar beti in casa mai bine si nu iesiti la volan bauti. In rest daca-mi dati mie voturi negative la un reply nu v-ajuta cu nimic.

    Normal domnule Alex, eu am o logica nasoala, ca doar eu am comparat bautura cu intretinerea.

      (Citează)

  20. Nu pretul la bautura ii face pe inconstienti sa se suie beti la volan. Doar pentru ca ti-am zis ca logica ta nu are niciun sens nu inseamna ca sunt pro alcool la volan, din contra. Tu ai impresia ca majoritatea acidentelor care sunt produse de oameni beti, acestia se imbata cu tequila Patron sau whisky Glenfiddich? Eu am o banuiala ca majoritatea is cu berea la pet.

    A fost acum 2-3 ani accidentul acela in Bucuresti in care un copil de bani gata a omorat un taximetrist si clienta cu un X6(parca). Crezi ca facea vreo diferenta pentru el daca in club dadea dublu pe bautura? Sau inconstientii de la tara care beau tuica facuta din orice?

    Problema la noi e si ca politia sta in boscheti doar la radare. Nu am vazut niciodata sa fie filtru pentru alcool sambata seara in zonele cluburilor de unde pleaca adevarati zmei beti cu masinile. Ia sa se faca cateva dosare penale INAINTE de accidente sa vedem dupa aia cati vor mai fi viteji.

    Cand a zis s4finla sa se scumpeasca masinile ai zis ca nu are treaba. E fix pe acelasi principiu zis de tine. Ca poti incalca legea pana si cu un Logan, ca si ala ajunge la 160-170.

      (Citează)

  21. eu vorbeam de comparatia cu cresterea intretinerii si tu ii dai cu cresterea pretului la masini. Eu extrapolam problema accentuand o idee printr-o slaba exagerare, care nu e in esenta neadevarata, iar tu vorbesti de alte lucruri.

    Eu am facut economie. Tu ai facut? Ai auzit de cerere inelastica? Cererea pentru bauturi alcoolice e inelastica mai ales in conditiile in care pretul nu are totusi variatii semnificative pe o perioada relativ redusa – 6luni, 1an. Daca pretul ar creste prin absurd la un nivel dublu, brusc, cererea ar suferi o modificare majora cel putin pe termen scurt si din punctul meu de vedere ar putea suferi drastic si pe termen mai lung.

    De imbatat lumea se imbata cu orice, logic, la fel de adevarat e modul in care politia isi face treaba stand prin boscheti doar pentru vitezomani,

    Si apropo, si berea se accizeaza.

    Repet, din punctul meu de vedere bauturile alcoolice ar trebui sa sufere o accizare excesiva mai ales in ce priveste alcoolul tare ca wisky, tequilla, vodka si derivate, eu unul sunt convins ca si consumul ar suferi in acest caz o scadere semnificativa.

    Iar cei de la tara care-si fac tuica la cazan sau alte bazaconii, abia daca au o caruta sau o dacie din 1900 toamna. Cei care isi permit o masina la oras, rareori se apuca de cumparat tuica sau vin de tara cand vorba ta au berea la cutie la indemana.

    Si in definitiv mai bine ne-am mai calma si educa in loc sa ne batem in logica.

      (Citează)

  22. de fapt apropo de cererea inelastica, avem totusi o diferentiere intre bauturile alcoolice de consum larg si cele considerate de lux, caz in care avem de-a face cu o cerere elastica. Fiind deja scumpe, o modificare relativ slaba de pret poate determina ca unii consumatori sa renunte sau sa consume cantitati mai reduse din acel produs. In cazul berii la pet, slabe sperante ca accizele si asa mici in cazul berii, sa determine o asa schimbare de pret incat berea sa nu mai fie consumata in cantitati semnificativ de mari.

    Si repet in cazul in care celalalt raspuns ramane in moderare, nu ma refeream la comparatia cu pretul masinilor ci la restul.

    O zi faina si beti mai putin spre deloc.

      (Citează)

  23. Radu: http://thewhiskyclub.ro/

    daca te intereseaza niste degustari, sa zici.

      (Citează)

  24. OK, încep să mă uit pe site-urile recomandate de voi, mulțumesc.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus