un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum am mers cu Black Cab

2 Oct 2014  ·

AUTO  ·

42 comentarii

La plecarea în Turcia am apelat pentru prima oară la o mașină de la Black Cab.

Știam că folosesc mașini Skoda Octavia și acesta a fost principalul motiv pentru care am rezervat o mașină de-a lor, întrucât noi plecam cu două trollere mari și nu voiam să descopăr că portbagajul vreunui taximetrist este ocupat de instalația GPL. În al doilea rând, eram curios de ce-i tot laudă lumea. S-a dovedit că bunul lor renume este pe deplin meritat.

Black Cab funcționează în regim de închiriere auto cu șofer, adică le spui dinainte traseul, știi prețul încă de la rezervare și teoretic nu-i poți chema “la ocazie”, deși au acum așa multe mașini încât site-ul îmi spunea că în 12 minute o mașină poate fi la mine acasă.

Am cerut-o însă pentru a doua zi dimineața, am indicat traseul și mi s-a spus costul total. Am primit confirmarea rezervării pe email, iar cu câteva ore înainte de plecare am fost informat ce șofer mi s-a alocat.

Omul a fost la adresa solicitată cu 15 minute înainte. Ne-a salutat politicos, era îmbrăcat la cămașă, a condus fără reproș. Din discuția ulterioară cu șoferul am aflat că nu au voie să claxoneze sau să se înjure în trafic cu alții deoarece asta ar lăsa o impresie proastă clientului. M-am gândit pe loc la ultimul meu drum cu un taxi, unde șoferul a discutat tot timpul la telefon cu alți colegi, oprindu-se doar pentru a înjura o femeie care conducea, fără alt motiv decât pentru că era femeie.

Mașina era impecabilă, curată lună, fără urme de uzură și foarte spațioasă. Fără cruci în parbriz, fără stație, navigator sau detector de radar, o Octavia care arăta ca la ieșirea din fabrică.

Au acum 40 de mașini și merge atât de bine afacerea încât mai vin alte 25. Șoferii dau un test de conducere, de engleză și de orientare în oraș. Al nostru, de exemplu, fusese la viața lui ghid turistic, zicea că dacă străinii vor conversație el le prezintă pe traseu obiectivele turistice pe lângă care trec.

Este o altă experiență. Am simțit că Black Cab merită banii pe care ii dau, chiar dacă tariful este un pic mai mare decât la taxiuri. Costă tot 1,4 lei kilometrul, dar pornirea este 10 lei, iar pentru aeroport se mai adaugă o taxă de 10 lei. Mergi în schimb cu o mașină bună, spațioasă și te simți respectat. În plus, tariful convenit dinainte rămâne bătut în cuie indiferent de trafic, nu există tarif de staționare sau alte taxe.

La întoarcerea din Turcia am apelat tot la ei. Am comandat mașina de pe telefon chiar în aeroportul din Antalya și am primit imediat confirmarea că peste 3 ore va fi la aeroport să mă aștepte. Aplicația te întreabă cu ce zbor vii, ca să știe șoferul după ce să se uite acolo. Am fost așteptați de către acesta la Sosiri cu numele noastre scrise pe o tabletă, a plătit parcarea aeroportului din banii săi (probabil de asta e taxa de 10 lei), iar apoi ne-a dus acasă.

Black Cab este folosit zilnic de tot felul de oameni, dar eu îl vad ca fiind ideal pentru femeile care se cam tem de taximetriști miștocari, pentru situațiile când te duci îmbrăcat frumos la vreo nuntă sau pentru părinții tăi atehnci cărora le poți comanda tu o mașină care să-i ducă la aeroport în miez de noapte. Cel mai mare succes îl au la expați și străini care nu vor să riște țepele taximetriștilor, apoi la oameni cu bani care nu vor să meargă cu Loganuri obosite conduse de țărani.

Nu le pot reproșa decât faptul că emailurile le-am primit de la o adresă ce se semna “res”, trimise de un soft numit Miiles, de inițial mă întrebam ce-i cu ele. Ceva particularizare acolo, măcar un nume gen “Black Cab rezervari” în loc de “res” n-ar strica. Aplicația de Android a funcționat bine, dar trebuie să știi dinainte că-ți treci undeva username-ul și parola fără să ai buton de salvare a informațiilor – pur și simplu le scrii acolo, dai Back și apoi intri în meniul de comandat mașini.

Dacă ați apelat și voi la Black Cab puteți să-mi povestiți experiența în comentarii. Eu cu siguranță voi mai apela la ei atunci când știu din timp (inclusiv cu una-două ore înainte) unde trebuie să plec și la ce oră.

sursa foto: EvoTV.

    42 comentarii

  1. cand te asteapta la aeroport e 16 lei in loc de 10. ma intreb ce se intampla cand intarzie cursa. mult.

    si eu i-am solicitat cand am plecat in concediu. ireprosabil. diferenta de bani face cu varf si indesat sa nu iau o masina care pute cu un taximetrist nesimtit si care vorbeste toata cursa la telefon. sper sa aiba atata succes cat sa le ia painea astora.

      (Citează)

  2. Si cat te-a costat drumul? Orientativ?

    La intors te-a costat la fel ca la dus?

      (Citează)

    • @mateiu, @Andrei:

      De la Eroilor la Otopeni: 47 lei.
      De la Otopeni la Eroilor: 53,61 lei

      De la Tineretului la Otopeni: 51 lei

      Ultima a fost doar o simulare, o puteți face oricând pe site-ul lor fără a finaliza rezervarea.

        (Citează)

  3. Ii folosim de ceva timp, mai ales pentru oaspetii straini. Sunt practic singurii care pot incasa banii pe card (mai e Grant, dar sunt niste hoti – au luat unui strain 120 lei de la aeroport pana in Pipera. La BlackCab e sub 50 lei). Toti calatorii au fost multumiti de ei.

      (Citează)

  4. @Mateiu un simplu calcul: 10 lei ponirea + 1,4 lei/km * x km + optinal 10 lei daca te duci la Aeroport = tarif final.

    Practic diferenta fata de un taxi normal in Bucuresti este de 10 lei, asta daca ai lua cel mai ieftin taxi.

      (Citează)

  5. In concluzie, cat costa pana la Otopeni?

      (Citează)

  6. @ Razvan C,

    In septembrie, am mers de 3 ori la aeroport cu taxiuri 1.39 si am dat 31, 36 si 41 Lei. La intors am dat 33, 38 si 45 Lei.

    Folosind formula ta, cat ma costa o calatorie cu Black Cab?

    De asta ma intereseaza orientativ (ex: “nu a sarit de 50 de lei”) si daca la intors l-a costat la fel ca la dus.

      (Citează)

  7. Poate ii cumpara Uber :)

      (Citează)

  8. @add, in cazul in care zborul are intarziere, te asteapta. La noi zborul a avut o ora intarziere si cand incercam sa ne cerem scuze pentru asta, ne-a spus ca stia ca va intarzia si ca nu ne asteapta decat de 15 minute :)

      (Citează)

  9. @Brandusa, @add – Da, au un sistem prin care urmaresc intarzierile avioanelor inainte sa plece spre aeroport, de aceea au nevoie de numarul zborului la rezervare.

      (Citează)

  10. Am mers cu ei acum ceva timp. Am scris de experiența avută pe blog. Cu acordul tău, voi lăsa linkul aici, poate vor să citească și alții :)

    Black Cab

      (Citează)

  11. Ca si costuri, eu din Militari dau la un taxi normal intre 38 si 50 de lei pana la aeroport, in functie de cat de tare ma fura. La blackcab am dar 56.

      (Citează)

  12. Cam nasol e noaptea din ce vad pe site-ul lor: “Noaptea se mai adaugă o taxa de 5 lei pentru fiecare cursă și 10% din prețul distanței.”

      (Citează)

  13. Bacsis ai lasat?

      (Citează)

  14. nu mai face comparatie cu Taxi, ca Black -cab nu e firma de taxi ptr ca nu au aparat fiscal si nu vezi chitanta ptr cursa respectiva

      (Citează)

  15. mai, sincer auzisem mai demult de ei, pe mine ma interesa un abonament – in special pentru a-mi duce fetele la gradinita. numai ca atunci cand am inceput sa ii caut pe net, am gasit si articole mai putin pozitive la adresa lor. e drept, asta era acum 1-2 ani, probabil s-au mai schimbat lucruri de atunci.
    pe de alta parte, nici nu mai stiu care erau aspectele mai putin placute, per total impresia mea era de 50%-50% (pro / contra sa ii folosesc pentru transport zilnic).
    chiar sunt curios sa mai citesc si alte pareri despre ei.

      (Citează)

    • @d.orin: am mers într-o zi cu un taxi și șoferul mi-a spus că trebuie să fie înapoi în zonă ca să ridice un copil de la școală. Mi s-a părut foarte dubios, mai ales că nu era cel mai politicos șofer.

      Nu există firme cu dubițe care fac asta?

      Altfel, aș avea încredere mai mare în Black Cab măcar pentru că mașina este mai solidă și mai sigură, plus că șoferii nu au cum să lase copilul așteptând acolo pentru că au avut o ocazie de vreo cursă bănoasă.

        (Citează)

  16. Hai cu aplicatia pentru iOS si pentru Android! :)

      (Citează)

  17. Later Edit: my bad. Exista.

      (Citează)

  18. @add : flightradar24.com. Stii in orice moment cand va ateriza o anumita cursa. Nu-i nevoie sa stai ca fraierul 4 ore pe Otopeni asteptand (sambata 27 septembrie) un charter de Antalya.

      (Citează)

  19. Deja mi-am facut cont la ei, si o sa fac o rezervare pentru saptamana viitoare. Apreciez astfel de articole, care sunt foarte utile, mai ales cand tu esti primul care incerci diverse servicii sau produse si apoi le recomanzi si altora.

      (Citează)

  20. Uber nu ii va Cumpara , uber nu au masinile lor . Folosesc uber in state si e cam la fel, stii cine e soferul , masina curata , apa si ciocolata in masina. E ceva normal sa platesti ceva Mai mult dar si Serviciile sunt de calitate, iti uiti laptopul sau telefonul in masina stii cine a fost soferul pe cand la taxi de multe ori se fac nevazuti.

      (Citează)

  21. @s4finla: Uber înțeleg că are probleme mari pe piață, nu-i vrea concurența. În Europa e mare scandal.

    Culmea, mi-au plăcut motivele: “păi la noi taxiurile au verificările făcute, șoferii sunt instruiți, mașinile sunt asigurate, pe când la Uber nu știi ce nimerești”. La noi e invers.

      (Citează)

  22. @nwradu:
    – am vreo cativa vecini soferi de taxi. cu jumatate din ei nu mi-as lasa copiii, pe cei din cealalta jumatate i-am intrebat si deja au clienti de genul asta.

    – dubitele ar fi utile in special cand copiii sunt din zone apropiate. din pacate nu am avut norocul asta. gradinita a vrut sa implementeze asa ceva la un moment dat, ne-am lovit atat de pretul cerut, cat mai ales de acest timp…

    – yep, astea ar fi si criteriile mele care atarna in partea de pro – mai ales ca avem si o Skoda Octavia masina de familie… :D
    deocamdata ne-am cam descurcat mai cu tramvaiul, mai cu un taxi pe vreme urata… la finalul programului trec eu sa iau copiii de la gradinita. singura chestie care ma tine in cumpana este ca un abonament la ei ar avea un avantaj in momentul in care ar trebui sa duc zilnic copiii la gradinita cu un alt mijloc de transport decat cel in comun…

      (Citează)

  23. Andreas Scotch

    03/10/2014 la 3:56 PM

    @Radu : Asta e unul din cele mai interesante articole,pentru mine cel putin de ai postat pana acum…app am dat click pe linku cu OTP radio :) e FUN mai ales pe sistem 5.1 parca erau 2 canale:)

      (Citează)

    • Am primit un email automat de la ei: au mărit flota și au adăugat și Ford Mondeo. Bănuiesc că au venit cele 25 de mașini despre care îmi spunea șoferul meu.

        (Citează)

  24. Adrian Nechita

    16/10/2014 la 7:21 PM

    Să trăiești, Radu, pentru recomandare! :) Am mers cu Black Cab săptămâna trecută din București până la dropzone. Nota 10, a ajuns rapid, mașina curată, șofer civilizat. O să recomand și eu mai departe.

      (Citează)

  25. @Radu: le-ai facut prea multa reclama si probabil nici cu noile masini nu fac fata cererii, ieri seara nu am reusit sa gasesc masina pentru astazi in intervalul 07:15 – 08:15. Penibil e ca s-a facut rezervarea in aplicatie si de-abia dupa 10 minute am primit pe mail anularea rezervarii pe motiv de lipsa masina. Deci inca nu sunt convins ca sunt ok.

      (Citează)

  26. Am mers cu BlackCab din Dr Taberei ( Hanul Drumetului) catre Aeroportul de la Otopeni. Am cerut sa platesc cu AMEX. La preluare, soferul mi-a spus ca nu are la el POS pentru AMEX, ca exista doar unul in firma si ca l-a luat alt coleg. Ok am zis, platesc cu Visa. Cursa a costat 61 lei. Am ajuns la Aeroport, POS-ul nu functiona! Noroc ca am avut cash…

    La intoarcere, cursa a costat 85 lei pentru ca am fost 2 persoane, desi cea de-a doua persoana are adresa la 5 minute distanta de adresa mea. Aceeasi problema: nu le mergea POS-ul – nu era incarcat! A trebuit sa opresc la un ATM sa retrag bani. Le-am spus cand am facut comanda ca doresc sa platesc cu card si ca nu am cash…aparent nu se tine cont de asta.

    Facturi / chitanta: doar cele primite pe e-mail. Am solicitat facturi pentru a le putea include in expense report. Am vorbit cu ei la telefon si mi-au zis ca vor trimite un sofer sa mi le aduca. Astazi. Si au confirmat asta de doua ori. Astept sa vad daca chiar se intampla minunea!

    will keep you posted…

    PRO: raport calitate pret : foarte ok ( mai ales daca ai posibilitatea sa rambursezi cursa), rapid, confortabil, sofer amabil – te intreaba daca e ok volumul muzicii, temperatura, daca doresti o sticla cu apa ( contra cost : 6 lei), ai o tableta in tetiera ca sa citesti diverse stiri/info despre atractiile turistice din Bucuresti, nu ai surprize referitor la suma pe care trebuie sa achiti.

    CONTRA: nu iti ofera factura/bon fiscal, tot ce iti ofera este un e-mail care nu poate tine loc de chitanta. Pentru taxi-urile din tara e nevoie de factura/bon fiscal stampilat; la limita se poate accepta si factura pe mail, cu un risc la un eventual control fiscal. Insa cei de la Finance nu prea accepta asa ceva…. Atentie – daca platiti cash si aveti nevoie de bon, trebuie sa ii cautati si sa rezolvati cu ei.

    Daca platiti cu card ( nu am reusit asta pana acum) presupun ca puteti face dovada platii avand receiptul emis de POS.

      (Citează)

    • @clau: din câte știu după noul cod fiscal, e ok și factură și chitanță fără ștampilă. Că unii contabili n-au aflat asta, e altă treabă.

      Bonul ștampilat este pentru situațiile când nu ai și factură care să-l însoțească.

        (Citează)

  27. 14 lei cat costa pornirea la black cab,atat platesti pe o cursa intreaga din militari pana in centru cu un taxi cu licenta de bucuresti!!

      (Citează)

  28. Radu sa stii ca toate skodele de la blackcab sunt 1.2 tsi pe gaz. Altfel nu ar face fata pretului destul de mic zic eu

      (Citează)

  29. Bai laba ttrista pai tu vrei sa mergi cu taxi daca se poate gratis .si ce tot te plangi atata de taxiurile din bucuresti? Ce la 1.39 ai vrea sa mergi cu mercedes ?

      (Citează)

  30. @tony: banuiesc eu ca tu esti unul din multii taximetristi mai prosti decat restul care au pierdut licenta acum la finalul lunii Februarie pentru ca nu ai fost in stare sa platesti lunar impozitul de 3%.

    E adevarat ca mai peste tot tariful pe km este apropiat de litrul de combustibil dar asta nu se poate realiza la noi, iar daca exista pe piata un concurent pentru voi de ce trebuie sa injuri? Prefer sa platesc dublu si sa stiu ca ajung in siguranta acasa, nu cum sunt 80% din loganurile de taxi reparate la bordura, din drumul taberei pana in baicului am ajuns cu a 3-a masina, primele 2 au cazut pe drum!

      (Citează)

  31. Eu locuiesc la 13 km de aeroport, practic e un drum de 15 min cu masina si azi cand am vrut sa fac comanda la ei mi-au dat un pret de 78 de lei… Mi se pare mult prea mult pentru distanta asta si nu am mai dat comanda. Am mai fost cu ei dar nu pana la aeroport. S-au schimbat preturile la ei?

      (Citează)

  32. d.orin:
    mai, sincer auzisem mai demult de ei, pe mine ma interesa un abonament – in special pentru a-mi duce fetele la gradinita. numai ca atunci cand am inceput sa ii caut pe net, am gasit si articole mai putin pozitive la adresa lor. e drept, asta era acum 1-2 ani, probabil s-au mai schimbat lucruri de atunci.
    pe de alta parte, nici nu mai stiu care erau aspectele mai putin placute, per total impresia mea era de 50%-50% (pro / contra sa ii folosesc pentru transport zilnic).
    chiar sunt curios sa mai citesc si alte pareri despre ei.

    Buna

    Spune-mi te rog ce solutie ai ales pentru transportul zilnic al fetitelor.
    Sunt in cautare…

    Multumesc

      (Citează)

    • din pacate am ramas la solutia initiala: unul din noi (sotia cel mai des) le duce dimineata cu tramvaiul sau cu taxi normal pe vreme rea, celalalt le ia dupamasa… sau le duc eu dimineata cu masina si le ia sotia dupamasa cu tramvai/taxi in functie de vreme. acum ca a aparut si uber (parca ei aveau abonamentul/optiunea family), poate o sa ii luam in considerare; deocamdata asteptam sa se linisteasca niste ape pe la locurile de munca, sa vedem care are mai putine sedinte dupamasa :D
      alte solutii gen dubita gradinitei in continuare nu sunt fezabile din aceleasi considerente ca atunci cand am scris mesajele initiale, sunt prea putini parinti/copii in zone apropiate, costul este destul de ridicat…

        (Citează)

    •   (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus