un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

De ce cărțile tradiționale dispar și ce cred eu că le rezervă viitorul

9 Sep 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

22 comentarii

Două idei despre cărți.

ASPECT, DIMENSIUNE, GREUTATE

Aceasta este o carte găsită pe la maică-mea. Am rămas uimit de dimensiunile ei, probabil că ar fi bună de proptea la roata mașinii sau ar trebui declarată ca armă albă.
carte_1carte_2

Am răsfoit-o un pic, mi-a obosit imediat mâna, iar pe la mijloc devine dificil de citit deoarece se adună prea multe pagini arcuite. Cartea are 1066 pagini și cântărește un kilogram. Nu știu ce subiect are, dar am înțeles că ar fi prima dintr-o serie – autoarea a avut limbariță, nu glumă.

În același timp, Kindle-ul meu Paperwhite are sub 1 cm grosime, este ușor ca un fulg, poate ține în memorie cam 1000 de astfel de cărți și o singură încărcare a bateriei îți permite să citești vreo 2-3. Are și iluminare în ecran, reține unde am rămas, include dicționar explicativ, pot modifica dimensiunea scrisului și distanța dintre rânduri.

kindle_paperwhite_24_mana

De 3-4 ani am citit doar cărți electronice. Este mai confortabil și mai ușor.

DISPONIBILITATE PE PIAȚĂ

Când s-a lansat prima oară în română trilogia Stăpânul Inelelor, am cumpărat întâi volumul 2. Comerciantul respectiv nu-l avea și pe primul. Pe acesta l-am căutat vreo 2 săptămâni și l-am găsit până la urmă într-un METRO.

Al treilea volum, ultimul, a apărut după vreo două luni. Asta am aflat mergând aproape zilnic la câte un magazin sau comerciant de cărți, întrebând dacă a apărut, că altfel nu aveai cum să știi când va fi pe piață. Țin minte că l-am găsit la Romană, la coloane, unde vindea un nene la tarabă. A doua zi dimineață dădeam prima probă la bac, dar eu am citit Întoarcerea Regelui până când am terminat-o – trebuia să știu cum se termină!

Niște ani mai târziu așteptam să apară volumul 5 din Game of Thrones. L-am plătit în avans pe Amazon, iar în ziua lansării acesta a apărut automat pe Kindle-ul meu, ba chiar cu vreo 2 ore înainte de ora la care mă așteptam să se întâmple asta. L-am avut, putem spune, din primul minut după lansare. Așa este cu Kindle și cărți electronice.

Acum vreo 4 luni am dat pe BoingBoing.net peste o reducere la o trilogie SF. Ceva lejer, dar s-a dovedit interesantă până la urmă: The Phoenix Legacy de M. K. Wren. Am dat 10 dolari pe toate trei volumele. Plata s-a făcut prin PayPal, unde a fost nevoie doar să introduc parola și să apăs pe OK. Am primit cartea fără protecție DRM în două formate, EPUB și MOBI. A durat 5 minute totul de la “ce ofertă este asta, sună interesant” și până la “am downloadat fișierele și le-am pus pe Kindle-ul meu”.

După acestea am tot citit review-uri excelente la Redshirts, scrisă de John Scalzi. V-o recomand cu plăcere, este foarte amuzantă. Acțiunea se petrece pe o navă stelară ce explorează galaxia și unde un nou membru al echipajului începe să observe o ciudățenie: de câte ori se pleacă într-o misiune pe vreo planetă, căpitanul, ofițerul principal sau alții importanți de pe punte scapă mereu cu viață din orice pericol, în timp ce membrii anonimi ai echipajului mor în cele mai prostești moduri. Poate v-ați prins că este un fel de parodie la adresa primului Star Trek, unde personajele de umplutură, mereu îmbrăcate în uniforme roșii, mureau în “away missions”.

Oricum, am luat cartea de pe Amazon. Acolo nu se glumește cu “1-click purchase”. Am dat click pe Buy și asta a fost tot, fără confirmare, fără “bagă cardul” sau “acesta este cardul tău?”. Aveau ei toate datele, nu mi-au cerut nici o confirmare, ci mesajul imediat a fost “mulțumit, cartea a fost transferată în Kindle-ul tău”.

Unde vreau să ajung? În format electronic, achiziția de cărți devine o banalitate. Le poți avea din prima zi, le poți citi la un minut după ce auzi de un titlu bun. Mie mi se pare că această simplificare a unor etape prea lungi și enervante încurajează cititul.

ÎN VIITOR

Da, cărțile pe hârtie sunt pe cale de dispariție și eu unul nu regret asta, că am Kindle de vreo 5 ani și m-am adaptat deja la formatul electronic. Iar acum, când Matilda mi-a confiscat Kindle-ul și citește niște space-opera care o va mai ține ocupată încă vreun an, eu mai citesc pe tablete, descoperind cu aceasta ocazie Google Books, unde pot încărca direct cărțile mele și Google ține minte până unde le-am citit și pot relua asta și de pe telefon sau PC sau altă tabletă.

Da, unii dintre voi vor spune că preferă mirosul hârtiei și sentimentul răsfoirii paginilor. OK, n-am nimic impotriva voastră, deși mie mi se pare că este ca și cum ați spune că preferați un telefon fix vechi, cu fir spiralat și formare lentă pe disc în locul unuia nou, mobil, cu ecran și butoane. Dar nu contează asta.

Sunteți totuși o minoritate și industria se va adapta preferințelor majorității, cu toată împotrivirea unor edituri care-și văd business-ul tradițional murind și nu se pot adapta la cel electronic. Este mai bine din toate punctele de privire.

Bonus: complet împotriva ideii mele, IKEA face mișto de tablete cu un clip la noul său catalog: “At only 8mm thin, and weighing in at less than 400g, the 2015 IKEA Catalogue comes pre-installed with thousands of home furnishing ideas”.

Totuși, chiar și IKEA are aplicații de tabletă care ofera mult mai multe detalii și toate produsele sunt mai ușor de găsit pe site-ul lor.

    22 comentarii

  1. “Sunteți totuși o minoritate” – cum ai dedus asta?

      (Citează)

    • @DanL: cel puțin pe Amazon, vânzările de ebooks au depășit hârtia în 2012. Situația este aceeași și în restul lumii, acolo unde ebookurile sunt disponibile lângă hârtie, desigur, că nu vorbim de limba română aici.

      O altă statistică spune “Book revenues are up — but without ebooks, they’d be plummeting”.

      Altele spun că a scăzut ritmul de creștere al ebook-urilor, dar tot sunt superioare hârtiei.

      Eu zic că hârtia va rămâne utilă pentru albume gen Taschen.

        (Citează)

  2. Este app de Android pentru kindle în care te loghezi și se sincronizează cu kindle – ul. Aplicația e mișto și poți citi pe ambele dispozitive in paralel ca știe până unde ai citit pe oricare dispozitiv.

      (Citează)

    • @Dragos Mone: da, dar recent fac același lucru cu Google Books, care acceptă să faci upload cam la orice format și are o opțiune simplă acolo de “keep book on device”.

        (Citează)

  3. Astept momentul cand or sa inventeze un display hybrid normal/e-ink pentru telefoane si tablete.
    Abia atunci va ci comparabila experienta de citit cu cea de pe Kindle, pentru ca e obositor ptr ochi sa citesti pe mobil sau tableta. Cel putin pentru mine.

    Sau cine stie, poate trendul va fi sa scoata telefoane cu dual display cum e Yota Phone.

    Cat despre cartile pe hartie, trebuie sa recunosc ca inca sunt nostalgic. Sa pot sa dau una doua la un pasaj mai din spate, sa vad ilustratiile de pe coperta, plus feelingul in sine.
    Sunt pe Kindle de ceva ani, dar inca imi e dor de feelingul clasic.

      (Citează)

  4. Eu as vrea sa te contrazic putin privind disponibilitatea. De vreo doi ani de zile, Nemira se chinuie in fel si chip sa editeze hardcover si brosate, cartile din seria Dune. Desigur dansii vand si niscaiva e-book readere si au si o sectiune speciala in site pentru cumparat e-books. Poti insa cumpara seria Dune in format electronic? Raspunsul este NU. Nu au decat doua carti din cele sase. Intrebati acum vreun an cand au de gand sa le scoata si pe celelalte, mi s-a raspuns “curand”. De fapt oferta de e-books e vizibil ridicol de mica. Singurul avantaj e cand gasesti un e-book al unei carti intr-un singur volum. De urzeala tronurilor nici pomeneala desi Nemira le-a editat cu hartie top quality si vorba ta, un volum are un kilogram. Mi-am pus insa si intrebarea – cat de greu e pentru o editura a secolului 21 care oricum printeaza dupa un fisier electronic cartile, sa transforme acel fisier in e-book? Se pare ca e al naibii de greu.

    E adevarat ca eu prefer cartile sf. Poate altii cu alte preferinte au mai mare noroc la e-book-uri.

      (Citează)

    • @Alexander: am citit vreo 100 de cărți SF în ultimii 4 ani, toate în engleză. N-am avut probleme în a găsi ce vrea. E drept, în engleză. Sunt pe net și destule pack-uri în română, dacă asta cauți, iar dacă le-ar și vinde mai cu spor (de exemplu în marile magazine online) cred că ar cuceri rapid piața.

      În particular pentru Dune, eu am în Calibre și Copiii Dunei, Împăratu-Zeu al Dunei, Ereticii Dunei și Canonicatul Dunei, plus altele pe lângă. Cărțile există, dar să nu discutăm de piraterie acum.

      În principiu, editurile nu vor să renunțe la business-ul de print. Pe acela îl cunosc, acela le dă exclusivitate, în timp ce online oricine se poate publica oriunde. Există o mare reticență din partea lor, inclusiv cu lansarea ediției Kindle la o lună după lansarea ediției print, ceea ce este o mârlănie. Uite aici alt caz https://www.nwradu.ro/2013/01/ebook-impotriva-curentului/

      Stai să vezi seria Wheel of Time a lui Robert Jordan, probabil cea mai bună serie fantasy pe care am citit-o vreodată. 13 volume, un metru grosime. Nici sa le car acasă n-aș avea chef, de asta le-am cumpărat de pe Amazon.

        (Citează)

  5. Si eu am kindle de aproape 4 ani si l-am folosit cam pentru 90% din cartile citite in perioada asta. Intr-adevar e convenabil, comod etc. Dar senzatia pe care o am cand intru intr-o librarie si descopar noile aparitii nu o pot avea electronic. Si nici senzatia de “carte frumoasa”. Eu vreau sa existe amandoua formatele in continuare.

      (Citează)

    • @scipio: da, dar gândește-o dpdv business. Editura plătește autorului bani pentru a-i distribui cartea. Publicarea unui ebook nu costă mare lucru, pe când publicarea pe hârtie costă, apoi trebuie să transporți cărțile în țară, apar probleme de stocuri (cum căutam eu cartea într-o parte și ea era în alta) șamd.

      Pe termen lung, editurile se vor îndrepta spre ebook sau spre vânzări online, ca să mai eficientizeze măcar stocurile și transportul.

      Și mie îmi place să intru în librării, o fac chiar des, dar de multe ori vezi doar cărți cu vampiri sau prostii. Intră pe Amazon și să vezi că poți răsfoi cartea, poți citi review-uri, poți vedea “related”, poți să afli mai multe despre autor șamd. Am descoperit multe cărți bune via Amazon + Wikipedia.

        (Citează)

  6. Ironia la IKEA e si mai fina cind peste 70% din el e creatie CGI digitala si nu fotografie clasica de produs. Chiar unul din designeri zicea ca inca din anii 90 se intorceau de la marketing (desi nu stiau care una sau alta) refuzate cam 90% din fotografiile de produs clasic, digitalul fiind intotdeauna cotat sus.

    articolul spune totusi ca designerii au luat lectii si de fotografie, ca sa stie cum sa puna in valoare un produs (lumina, pozitionare, ce ‘obiectiv’ sa foloseasca) iar fotografii luau lectii de 3D

    http://www.cgsociety.org/index.php/CGSFeatures/CGSFeatureSpecial/building_3d_with_ikea

      (Citează)

  7. Google Books este foarte tare, il folosesc si eu de ceva timp, se gasesc foarte multe carti

      (Citează)

  8. radu, o sa fii uimit cand o sa vezi ca in unele librarii ebook-urile si cartile de hartie au acelasi pret (nu la noi). am vazut chiar unele unde ebook-urile erau putin mai scumpe :))

    apoi, sunt de acord cu tine, dar partial. pentru ca depinde CE te intereseaza, ce citesti.

    exemplu 1: asta vara am calatorit mii de kilometri, am citit in timpul asta vreo 8 carti, bineinteles, pe un kindle. a fost o experienta misto, il am de vreo 3 luni si m-am obisnuit sa citesc des pe el.
    daca luam carti “fizice” trebuia sa car cateva kile bune. exista si o alternativa (incercata de prietena mea), sa tot cumperi carti pe drum si sa le dai/schimbi cu altele pe unde ajungi.

    exemplu 2: cumpar multe carti/albume cu subiecte legate de arhitectura, urbanism, fotografie si arta contemporana in general. nu as putea niciodata sa le cumpar pe kindle (si de altfel nici nu exista) pentur ca am nevoie sa ma uit la planuri, la desene, la fotografii si in acelasi timp sa am o vedere de ansamblu a cartii. plus posibilitatea de a oscila foarte rapid intre pagini.

    in momentul asta am o biblioteca fizica cu vreo 500 de carti si un kindle cu vreo 40 de volume :).
    parerea mea este ca o sa continue sa coexiste pentru foarte mult timp, exact ca in acest moment.

    PS: majoritatea cartilor le cumpar tot de pe Amazon si tot cu “1click”. imi ia 2 minute sa cumpar, ajung acasa 2 zile mai tarziu. o data pe luna ma duc totusi si intr-o librarie “adevarata”, mirosul hartiei si placerea de a rasfoi prin carti e mult prea mare :)

      (Citează)

  9. Radule, cartea aia de un kil te ajută să mai dai jos din ce ai pus de la burgerii ăia :D

      (Citează)

  10. Eu prefer tot cartile in format clasic. Cel putin in Romania sunt destul de putine titluri publicate si ca ebook.

      (Citează)

  11. @stefan: diferenta de pret se explica si prin faptul ca toate cartile pe hartie beneficiaza de cota de TVA redusa, de doar 9%, pe cand ebook-urile au TVA de 24%

      (Citează)

  12. Ce ebook reader recomanzi?Eu am un Trekstor dar nu e prea grozav.

      (Citează)

  13. Sigur am si pareri legate de ebook readere (c-am avut un teanc), dar am tinut sa zic mai intai ca mareata carte e de fapt a 8a (!) in seria ei, nu prima :)

    Iar acum probabil c-ar fi cazul sa citesc si articolul :)

      (Citează)

  14. de ce ii zici “mai vechi”? Amazon vinde Kindle fara lumina drept generatia actuala (cred ca e a 4-a). in paralel vinde si varianta cu lumina.
    eu am varianta clasica (fara lumina) si e f misto.

      (Citează)

  15. Dar doamna Gabaldon sau Sabaldon chiar a avut inspiratie. Sau poate, cine stie, capitolele se repeta ca intr-un deja-vu. Sunt destui oameni care le prefera, eu numarandu-ma printre ei. Imi place inca pe hartie. Am la randul meu ebook-uri pe care chiar am dat bani. N-am reusit sa termin niciunul. Cartile pe hartie in schimb le devorez. Chestie de gust.

      (Citează)

  16. Nu cred că trebuie convins nimeni. E ca şi cînd după inventarea tiparului trebuia convinsă lumea că vor dispărea cărţile copiate de mînă. Şi apoi să vină “nostalgicii” şi să zică că vezi doamne alea scrise de mînă au alt “look and feel” şi că-s mai “autentice”.

    Ideea e că tiparul există de multe sute de ani în timp ce Kindle doar de cîţiva ani. Şi va dura un pic să detronezi aşa o tehnologie veche. Plus că rămîn aplicaţii de nişă precum cărţile de artă. Şi unele avantaje ale manualelor pe hîrtie, pe marginea cărora poţi face adnotări la greu (mă gîndesc la mine ca student, umplînd de marcaje, calcule şi sublinieri cursurile tipărite, atunci cînd le aveam sub forma asta). Da, ştiu, teoreric poţi face adnotări şi electronic, dar e mai incomod.

    Dar este CERT că în relativ scurt timp cărţile ne-electronice vor deveni din ce în ce mai rare…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus