un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Mă sperie tot mai mult ideea că Ponta va fi președinte

28 Jul 2014  ·

GÂNDURI  ·

32 comentarii

Guvernul Ponta și prim-ministrul în sine mai pot bifa trei moduri în care m-au dezamăgit major. Cu Ponta considerat preferat în sondajele de turul 2, sunt chiar speriat că acest om ar putea conduce România încă minim 5 ani.

Primul are legătură cu acea acciză suplimentară din combustibil, introdusă acolo pentru a construi autostrăzi. S-a dovedit a fi o minciună crasă, banii respectivi fiind acum redirecționați spre fondul de pensii.

Atenție, nu a fost doar un plan care între timp s-a schimbat și banii au trebuit folosiți în alt scop. Nu, nu s-a intenționat niciodată ca din acea taxă să se construiască autostrăzi, din moment ce la doar trei luni după introducerea ei banii sunt redirecționați, iar pentru autostrăzi nu s-a făcut nici măcar un plan de acțiune în plus. Dacia și Ford au un aport imens la valoarea exporturilor românești și la indicatorii economiei noastre, nu mai bine le făceau o autostradă ca să producă și mai multe mașini aici?

A fost, pur și simplu, o minciună spusă cu nerușinare întregului popor. Astfel de cazuri au fost doar câteva în istoria noastră post-89. Și nu uitați că respectiva acciză suplimentară nu îi afectează doar pe cei care merg cu mașina la muncă, ci efectul ei se resimte în prețul tuturor produselor și serviciilor de pe piață.


A doua dezamăgire are legătură cu o știre care recent a trecut neobservată: încasările la bugetul de stat sunt cu 2,4 miliarde de lei mai mici decât se prognozase pentru primul semestru al anului. Firmele n-au mai făcut mari afaceri sau pur și simplu nu-și plătesc taxele, evaziunea fiscală probabil a crescut șamd. Va urma o rectificare bugetară în minus.

Altfel spus, unul dintre punctele strategice principale ale Guvernului, creșterea încasărilor, n-a dat deloc rezultate. Statul rămâne incapabil să culeagă ceea ce i se cuvine prin lege, să oprească evaziunea, să colecteze TVA-ul la timp șamd.

Acum înțelegeți de ce s-a scumpit benzina. Vrei, nu vrei, prin benzină plătești statului taxele direct la pompă. Nu poți păcăli statul de acele taxe decât dacă aduci motorina pe sub mână, ca-n “vremurile bune”, dar asta nu se poate face pe scară largă. Suprataxarea combustibilului este, așa cum am zis și acum câteva luni, cea mai simplă metodă de a stoarce bani de la populație, metoda prostului care nu este suficient de inteligent să dezvolte un mediu de afaceri profitabil pe care să-l taxeze la final.

Și nu-i vorba doar de taxa din combustibil. Odată cu aceasta vine o creștere a prețurilor, deci dacă totul se vinde mai scump, statul încasează mai mult TVA. Înainte se vindeau 5000 de televizoare; acum se vând tot 5000 de televizoare, dar scumpite artificial și purtând un TVA astfel mărit. Sau poate se vor vinde chiar mai puține.


Cel mai trist și dezamăgitor moment al acestei perioade a fost ședința Băsescu-Ponta despre scăderea CAS-ului, “de unde acoperiți diferența?” și “cu MTO-ul ce faceți?”.

Poate ați văzut după aceea că Ponta a declarat țanțoș, cum bine i-a tras-o Pleșu, că el știa foarte bine datele problemei, dar Băsescu n-a pronunțat bine “MTO-ul”. Președintele vorbește prost engleza, a spus. Asta mi se pare o minciună mare și o scuză de doi lei.

Mă întreb, în asemenea condiții, ce va face România cu Ponta președinte. Oare după întâlniri cu restul conducătorilor de țări, Ponta va declara că Merkel n-a vorbit bine engleza? Că Obama a pronunțat prost niște cuvinte? Că Putin avea ceva în gură și nu s-a înțeles ce zice?

Va nega tot ce-i rău, va susține mereu că n-a fost, că nu s-a întâmplat, de câte ori se întâmplă ceva ce-i afectează imaginea? Acesta este viitorul nostru președinte? Pare un copil care se ambiționează să spună că cerul e verde, nu albastru, doar pentru că așa a crezut la început. Și nu-i prima oară, acum un an a mai zis Ponta că niște oameni de la Comisia Europeană au declarat ceva, când de fapt nu o făcuseră.

N-a fost pregătit acolo cu CAS-ul. Este clar că vrea să scadă CAS-ul ca pomană electorală (deși scade CAS-ul pentru angajator, nu pentru angajat, așa că omul de rând nu va simți nici un efect imediat), dar nu are de unde să acopere banii pierduți astfel. Ați văzut explicațiile: “vom încasa mai mult, vom obliga firmele să-și plătească datoriile către stat”. Păi și până acum de ce nu s-a făcut asta, dacă era așa simplu? Ce, îi convenea cuiva să nu aibă fonduri la buget?

Ai zice că micșorarea evaziunii și colectarea TVA-ului sunt treburi banal de simple, dar până acum guvernul n-a vrut bani și a preferat să nu facă nimic. Cam așa a sunat explicația. Puneți acum lipsa unei explicații reale privind acoperirea sumelor în contextul în care oricum s-au încasat cu 2,4 miliarde de lei mai puțin decât trebuia și veți observa că statul va avea și mai puțini bani la dispoziție. Ne îndreptăm spre un nou moment când nu vor fi bani de pensii, de spitale, de școli, de infrastructură și securitate. Poate vor scumpi benzina la 8 lei litrul…

Nu sunt mare fan Iohannis, nu mă convinge omul, dar sper să se adune toată România în spatele său și să-l voteze în detrimentul lui Ponta, dacă la asta se va ajunge. Este clar un moment când nu contează doar ce partid are fiecare în spate, ci și ce caracter are candidatul în sine, iar eu nu-l vreau pe unul care explică senin că “a vorbit prost în engleză cuvântul MTO și de asta n-am înțeles”.

    32 comentarii

  1. Robert Cristian

    28/07/2014 la 2:21 PM

    Total de acord…eu sper sa mai aiba episoade gen MTO si inainte de alegeri, sa se trezeasca lumea odata si odata :)

      (Citează)

  2. E așa de praf că-l face pe “pixelul tigancă împuțită” să pară competent.

      (Citează)

  3. @nwradu, wow! too much Azore will kill you! Te-a dezamagit Ponta? Şi pe mine, dar eu nu am norocul tău…eu nu văd în Piedone un super erou.

      (Citează)

  4. Cu Iohannis e la fel de riscant pt că nu știm mai deloc ce fel de om e, când aflăm și nu ne va fi pe plac s-ar putea să nu mai putem scăpa de el, cum am pățit cu Băse. Și Boc e bun primar, dar mai mult nu putea, cine știe cum o fi neamțul…

      (Citează)

  5. Ah, încă o idee, probabil iar vom avea de ales răul cel mai mic, chiar nu suntem în stare să avem niște reprezentanți pe care să-i votăm din convingere? Tristă situația politică pe aici…

      (Citează)

  6. Prin introducerea accizei de 7 centi la carburant, nu numai ca a pacalit poporul cu televizorul, dar si incasarile la buget sunt cu ceva milioane de lei mai mici din carburanti comparativ cu aceeasi perioada din 2013…Multi transportatori prefera sa alimenteze in afara Romaniei…Adica a scazut consumul, incasarile interne si au crescut preturile la alte produse si servicii pe care le suportam noi..Urat!

      (Citează)

  7. Cu toata parerea de rau, singurul om care l-ar putea bate zdravan ar fi Basescu, cel de acum 5 ani.
    Dar acum nu mai are voie si a fost tocat metodic si de presa, si de voi.

    Asa ca pe dreapta e o mare ciulama din care nu se va putea coagula o solutie anti PSD. Veti culege ce ati semanat urmatorii 5 ani.

      (Citează)

  8. Poate nu va fi Iohanis si Predoiu, cel care ii va da lovitura de gratie.
    Mai asteptati, nu va grabiti. Ponta nu are sanse in turul 2.

      (Citează)

  9. @Mihai

    Cred ca traiesti intr-o lume a ta. Ponta va fi viitorul presedinte (din pacate). Cine naiba sa il bata? Iohanis vorbeste atat de rar incat adoarme 1/3 din electorat cand va avea un discurs.. Predoiu? Nici nu il recunosc pe strada daca il vad, nu exista personaj mai insipid/incolor/inodor… Udrea? Common.. Dan Diaconescu desi are o logoree buna e un hot si un papagal, cred ca a pierdut si electoratul care il avea dupa si-a batut joc de oamenii aia de la Oltchim. And so on..

      (Citează)

  10. Bogdan Bursuc

    28/07/2014 la 3:49 PM

    Daca Ponta este ales, atunci tara aceasta isi merita soarta ce va urma.

      (Citează)

  11. mircea(primul)

    28/07/2014 la 4:03 PM

    daca geoana are sustinere, ii calca in picioare pe toti.

      (Citează)

  12. cristi diaconescu a fost in PSD. demisia lui din PSD si astazi este cututa cu ata alba. e foarte probabil ca acest om sa aiba arsenal de tragere in fata lui ponta. ala de la sibiu? eu nu-l vad in turul doi

      (Citează)

  13. Un sistem de educatie mai bun, coruptie mai putina, birocratie redusa si in 5 ani Romania se transforma intr-o tara civilizata.

    Ponta n-a facut nimic pentru educatie, a declarat public ca vrea sa restructureze DNA-ul si sustine in continuare ca majoritatea condamnarilor in randul membrilor PSD sunt “persecutii politice” si birocratia creste.

    Nu stiu cine e solutie, dar Ponta clar este problema.

      (Citează)

  14. De ce iti e frica, nu scapi ! :)

      (Citează)

  15. Daca iese Ponta presedinte ma gandesc serios sa ma mut din tara si sa-mi si schimb cetatenia . Tara merge din ce in ce mai prost .
    Bine a zis Basescu , ne-a scos din criza, si asa a fost ( nu mergea tara prost din cauza lui ci asa erau vremurile si nu putea face mai mult ) . Daca era Ponta pai asta cred ca toca banii pe toate prostiile .
    Restructurarea DNA-ului …. normal, vrea sa-si asigure un viitor de hot cinstit si sa-l scape pe Felix de la parnaie .

      (Citează)

  16. Cetăţean UE

    28/07/2014 la 6:39 PM

    Similar, omonim şi analog :(

      (Citează)

  17. “Dragi concetateni” o sa ne-o traga si vreo 20 de ani dupa moartea lui. Ponta e un papusel al psd-iliescului. Ganditi-va la tot ce au facut pesedeii cand au fost la putere si daca va place votatii. Daca tara merge prost, merge numai si numai din cauza noastra!

      (Citează)

  18. Chiar si povestea cu fondul de pensii e o minciuna.
    De aici http://nazone.ro/2012/12/se-maresc-sau-se-micsoreaza-pensiile.html
    se vede ca de fapt pensiile au fost micsorate continuu ca valoare de cumparare si asa-zisele mariri nu acopera de fapt inflatia. Dar asta nu e tot: de fapt din fondul de pensii nici jumatate din bani nu merg la pensionarii care au cotizat pentru renta. Ceilalti bani sunt pentru persoanele fara venituri , sa care au venituti prea mici pentru ca au cotizat prea putin spre deloc. Tot de aici se dau sporurile pentru pensiile care nu reies din cotizatii, ci pentru ca asa vrea statul sa le dea: militarilor, magistratilor, parlamentarilor etc. Cu alte cuvinte, pensionarii trebuie sa plateasca din pensiile lor ajutoarele pentru persoanele fara venituri si pensiile mari pentru categoriile favorizate. Si tot lor (pensionarilor) li se reproseaza ca sunt prea multi. Ei nu sunt multi, CEILALTI , care stau in carca lor sunt multi!

      (Citează)

  19. Trist e că lumea nu vrea să înțeleagă. E vorba în spate de viziune și de cultură (și nu zic că restul nu o au, dar nu se ridică la nivelul altora). Statistic vorbind, nordul e diferit de sud în fiecare țară (mentalitate, cultură) nu doar geografic.
    În Transilvania încă mai există acea influență germană, maghiară sau combinată, influență care a diferențiat net dezvoltarea cu bani puțini de la buget a zonei (vezi CJ, vezi SB, vezi BV). Bani puțini = bani mai puțini primiți înapoi de la bugetul de stat decât suma cu care a contribuit zona respectivă. Cu toate astea SB și BV ca și orașe sunt net peste restul din țară, poate și CJ dar mai are să mă convingă.
    Dezvoltarea asta cu bani puțini nu se poate face decât cu viziune și/sau cu furt mai puțin din banul public. Exact chestia care s-a întâmplat în SB, în CJ. în BV… și NU s-a întâmplat în B sau “you name it” cu toate că bani au fost.

    Din aia unu ca Boc (cu multele lui probleme) sau unu ca Johannis (despre care se știe mai puțin) sunt net peste un Ponta.

    @FlorinM dacă Johannis e o alegere riscantă, dă-i cu Ilici și Ponta înainte. Ăștia știi din ce aluat sunt … Riscant e Predoiu, care mie nu-mi insufla absolut nimic …

      (Citează)

  20. Mai Radule, uite ce zicea ieri Ponta la televiziunea lui Ghita:
    “Vă dau o ştire în exclusivitate: pe luna iulie avem sută la sută încasări la buget. Cele din plan. Se pare că cu noua lege a insolvenţei, cu teama pe care procurorii şi cei de la antifraudă încep să o stârnească, începe să dea rezultate. Şi asta nu va fi decât în interesul tuturor. Pentru că toată lumea zice mai mulţi bani la şcoli, la spitale, la cultură, la sport. Ori banii aceia vin din faptul că toţi cei din această ţară trebuie să aibă drepturi şi obligaţii în egală măsură.”

    Deci incasarile sunt OK de ce zici tu ca nu incaseaza statul? :)))) Sau minte?!?!

    Sursa: http://www.romaniatv.net/premierul-victor-ponta-in-direct-la-romania-tv-la-editia-de-seara_161160.html

      (Citează)

  21. Basescu, un om deosebit de sincer si care spune tot timpul adevarul, zice ca Ponta minte. :)

      (Citează)

  22. Ca să te dezamăgească cineva, trebuie să-i fi acordat încrederea pe care să ți-o înșele. În ceea ce mă privește, acest papițoi a fost departe de a-mi inspira vreun dram de respect, iar de încredere nu mai vorbesc. A crede un mincinos doar pentru că vrei să crezi în cineva, e ca și cum te-ai duce orbește în prăpastie după el. Cu Iohannis, îmi permit să te contrazic. el face parte (chiar dacă inactiv) din aceeași șleahtă de puciști, eu sper să nu fie el contracandidatul lui Ponta în turul 2. S-ar repeta istoria cu Iliescu și Vadim.

      (Citează)

  23. Problema e alta. Ponta iese presedinte pentru ca pe de o parte sunt extrem de multi oameni analfabeti, de o inteligenta si cultura indoielnica ce vor avea un vot extrem de usor de cumparat cu o galeata sau galosi si oameni carora li se cam rupe si nu prea ii intereseaza votarea pentru ca oricum nu vor avea nimic de castigat, asa ca vor sta acasa sau vor merge prin parc.

    Si eu sunt satul de ineficienta statului, stat care teoretic lucreaza pentru noi, cetatenii, astfel incat prin colectarea taxelor sa ne fie noua mai bine, insa daca istoria celor 24 de ani ne-a invatat ceva este ca statul lucreaza pentru cativa, cei ce fac afaceri cu el, si nu pentru oamenii de rand astfel ca ne aflam in situatia de a avea un sistem de sanatate falimentar si ineficient, sistem de invatamant unde nota 6 la bac este ceva extraordinar, investitiile se fac doar pe dedicatie la preturi nesimtite si justitia e oarba la propriu .
    Teoretic toti ce postam aici facem parte din generatia care a avut tangente minime cu comunismul, generatia care ar fi putut schimba ceva, generatia ce a fost in occident si are termene de comparatie, o generatie care ar fi trebuit sa insemne un nou inceput pentru tara asta. Personal ma simt furat de generatia parintilor mei , de generatia celor ce i-a prins revolutia la 30 de ani, generatia ce ar fi putut sa puna Romania pe harta tarilor civilizate, generatia domnului Ponta, domn care personal nu stiu cum a ajuns sa conduca tara din postura de prim ministru deoarece de fiecare data cand deschide gura scoate numai ineptii si tampenii, nimic din ce spune nu poate sa fie sustinut de viata reala.

    Singura solutie este sa mergem iar la vot si sa alegem iar raul cel mai mic.

      (Citează)

  24. Voi trăiți pe altă lume aici, Frauda la alegeri decide cine câștigă. PSD pot să pună și un boschetar, tot vor câștiga.

      (Citează)

  25. @Codex, daca nu PDL ul a bagat tara in criza cu Basescu ci a fost o situatie fortuita atunci de ce nu au plecat de la guvernare ca sunt incapabili sa salveze economia tarii si sa lase pe altii care aveau planuri de restructurare adevarate.
    Cei care sustineti PNL ul nu uitati ca au facut ce au facut si ungurii; adica au fost traseistele de serviciu care se mutau in barca ce era pe val la momentul alegerilor, nu au avut o coloana vertebrala. Cine a accesat imprumuturi pe care se pare ca nu avem posibilitatea sa le platim prea curand? Unde s-au dus banii imprumutati? In spitale si scoli nu. Sistemele de asigurari si pensii nici atat.
    Primul mincinos al tarii este Traian Basescu, cel care a declarat in repetate randuri ca el este un simplu cetatean. De unde a avut bani sa cumpere toate imobilele si terenurile familiei? Din veniturile legale in niciun caz.
    Sa uitam ce lupi au fost la stana 10 ani este o mare prostie; lupi care au baut si laptele, au violat caprele apoi le-au si mancat…

      (Citează)

  26. @ionut: ti-am votat pozitiv comentariul pentru unele afirmatii foarte ok, la care subscriu. Dar…argumentatia luata pe total nu constituie un motiv bine intemeiat sa ma duc si sa pun stampila pe PSD, mai bine votez ecologistii sau nu stiu ce partid minuscul, la vot oricum merg.

      (Citează)

  27. Bai fratilor eu locuesc in Germania si puitin ma intereseaza de politica Romaneasca , dar cat rau a facut basescu cu PDL – ul nu a facut nici un Partid politic dupa 1990

      (Citează)

  28. @miluch Exact asta vream sa reliefez. Nu sustin nici eu acest gen de persoana ( Ponta ) si prefer sa votez un candidat mai mic precum Ioan Ghise.

      (Citează)

  29. @naka: Vrei sa elaborezi? Fara argumente de antena 3. Pana una alta nivelul de trai a cescut sustinut (ce-i drept era greu sa nu o faca indiferent de partid considerand prioada 04-08), coruptia a scazut, justitia inceput sa miste si sa aibe curaj, Romania a trecut cu bine printr-o criza economica de amploare pe baza unor decizii curajoase si jurnalistii (apropo, vedeai post gen Antena 3 in ’04?) au inceput sa nu mai moara in conditii suspecte. Dosarul Flota si Casa din Mihaileanu sunt petele negre din istoria lui politica insa tranzitia Romaniei catre un stat cu adevarat democratic a facut cel mai mare salt cu Basescu presedinte. Cred cu tarie ca a pus bazele care trebuiau puse acum 25 de ani si ca peste alti 25 de ani lumea o sa-l perceapa total diferit. Uite cum am ajuns sa vorbesc eu, desi voiam sa stiu care sunt argumentele tale.

      (Citează)

  30. ponta nu va fi veci presedintele romaniei. keep calm. poate sa fie si singur in turu 2 ca oricum nu va iesi.

    nastase la vremea lui era pe cai de 10 ori mai mari decat e ponta acum. si a pierdut lamentabil in fata lui basescu. si la vremea aia basescu era un oarecare primar de bucuresti…nu aratase inca valentele lui de mare politician. totusi l-a batut pe nastase, pentru ca romania nu va mai avea presedinte dat de psd never ever.

    toate cercurile si puterile ce graviteaza in jurul romaniei au vazut ce inseamna psd. sa nu credeti ca dorm toti asteptand ca romanii sa voteze ca niste idioti si ce-o fi o fi. romania nu mai e de capul ei. multe se vor mai intampla pana la alegeri si ponta stie foarte bine ca nu are nici o sansa, dar nu avea de ales decat sa candideze.

      (Citează)

  31. Cred ca ar trebui sa le facem o surpriza neplacuta tuturor politrucilor si pseudo-politicienilor care au impresia ca tehnicile lor de manipulare functioneaza perfect la “prostimea” ce pune stampila pe buletinul de vot in locul clasicului deget, si sa mergem sa votam in toamna ce vine. Pe langa cei “socialisti” (=cu mana intinsa dupa ajutoare sociale, fara munca dar cu bautura zilnic) si cei “capitalisti” (= oameni ce spera de 25ani sa scape de fantoma comunismului degizata in democratie), sa iesim si noi in fata, macar acum, sa le dam peste cap “sondajele”.
    Sa-i surprindem, asa cum am facut-o si atunci cand ne-am mobilizat si am iesit natural pe strazi impotriva cianurarii muntilor nostri sfinti din Ardeal, precum si a otravirii panzei freatice cu tot felul de substante chimice de dragul gazelor de sist.
    Si tot asa precum chiar noi, proaspat intrati in noua viata democratica de dupa intai ianuarie 1990, am iesit “golani” la Piata Universitatii din Bucuresti, pana au adus securistii degizati in mineri sa ne goneasca acasa si apoi afara din tara noastra draga.

      (Citează)

  32. Imi aduc aminte ca, undeva pe un gard sau zid din Bucurestiul zbuciumat al anilor ’90, cineva a scris cu litere de-o schioapa:
    “Fiecare tara are conducatorii pe care si-i merita”

    Ei bine, DA, comment-ul lui @ Bogdan Bursuc este intr-adevar foarte valoros, de tinut minte!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus