un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ce să vizitezi în insula Terceira din Azore

16 Jul 2014  ·

TURISM  ·

7 comentarii

eu_lagoa_fogo
Am stat o săptămână în Azore, la invitația TAP Portugal și a Oficiului de Turism al acestor insule din mijlocul Atlanticului. Am fost plimbați în majoritatea locurilor turistice din insulele Terceira și Sao Miguel, iar ceea ce știam dinainte a fost întărit de vizita în insule: în Azore te duci pentru natură, pentru priveliștile incredibile pe care le oferă relieful vulcanic, pentru aerul curat, mâncarea bună și multitudinea de activități pe care le poți face aici.

Cele 9 insule din Azore sunt destinații pentru plimbat cu bicicleta, mers pe munți și dealuri, caiac, pescuit, privit păsări, băi termale, închiriat o mașină (decapotabilă!) și bătut drumurile lor excelente, văzut delfini și balene, făcut scufundări și multe altele. Nu mergi aici pentru plajă: plajele sunt mici, de multe ori cerul este înnorat, iar temperatura maximă este de cam 26 de grade (dar iarna nu scade sub 14 grade, așa că poți veni aici cam oricând), ceea ce o face perfectă pentru plimbări.

O luăm pe rând cu toate, așa că încep cu insula Terceira, unde se ajunge direct cu TAP Portugal via Lisabona.
feat_azore_pozitiefeat_terceira

ANGRA DO HEROISMO

Este orașul principal de pe insulă și este considerat cel mai frumos din tot arhipelagul, fiind ceva mai plin de culoare decât celelalte orașe (și face parte și din World Heritage Sites). Angra (înseamnă golf de dimensiuni mici) este și locul în care s-au construit primele case acum câteva secole, când portughezii au descoperit și colonizat aceste insule, plus locul unei mari victorii împotriva spaniolilor, cei din Terceira fiind foarte mândri de istoria lor.

Orașul este unul idilic. Eu n-am mai fost într-un astfel de oraș atât de perfect nicăieri în Europa și nici Ponta Delgada, capitala insulei principale Sao Miguel, nu are în totalitate atmosfera ce poate fi găsită în Angra do Heroismo.

După cum ne atrăgea atenția ghidul nostru local, în Angra (ca și în întreaga insulă) oamenii sunt foarte prietenoși, nu există criminalitate, nu există cerșetori, nu-ți cere nimeni o țigară, nu este gălăgie, toți îți zâmbesc și sunt primitori. Adăugați la asta lipsa poluării (că doar ești în mijlocul oceanului) și aspectul orașului și prețurile mici chiar și pentru nivelul României (cafea 0,5 euro, supă 2 euro, friptură de ton 9 euro la un restaurant cu priveliște) și veți înțelege de ce mi-a plăcut aici foarte mult.

Plaja pe care o vedeți mai jos este una dintre cele mai mari din Azore. Orașul este construit pe dealuri și oferă astfel de priveliști.
angra_do_heroismo_terceira_01

Fotografia de mai jos am făcut-o de lângă monumentul ce marchează locul unde a fost întemeiat orașul. Acel mic golf i-a adus numele de “angra”, iar “do heroismo” i l-a dat o regină portugheză după ce insula Terceira s-a dovedit loială regelui liberal în timpul unui mic război civil.
angra_do_heroismo_terceira_02

Din acel loc și până jos poți merge printr-o grădină publică foarte frumoasă, cu flori și palmieri și alți copaci locali sau importați. În general în insulele Azore vei vedea foarte multe flori, tufe imense de hortensii fiind folosite ca gard viu pe șosele sau ca separatoare între terenurile fermierilor.
angra_do_heroismo_terceira_03

Aceasta este palatul vice-președintelui și poate fi vizitat, dar a fost singurul loc în care nu am avut voie să fac fotografii pe motive de securitate. Înăuntru poți vedea mobilier elegant și câteva tablouri cu mai-marii insulei de-a lungul istoriei sale, pentru câțiva ani mutându-se în Terceira chiar capitala Portugaliei.
angra_do_heroismo_terceira_05

Cei din Azore fac parte din Portugalia, dar au autonomie politică și un sistem democratic foarte interesant. De exemplu, pentru ca alte insule să nu se simtă lăsate la o parte de cele mari, președinția are sediul în Sao Miguel, vice-președintele în Terceira și Parlamentul se găsește în insula Faial. Numărul deputaților a fost astfel gândit încât insula Sao Miguel, deși are cea mai mare suprafață și jumătate din populația totală a arhipelagului, nu are și majoritate parlamentară, astfel încât îi este imposibil să tragă spre avantajul ei eventuale legi sau fonduri bugetare.

Tot în Terceira se află și catedrala insulelor, aici fiind “scaunul” bisericii lor. Religia în Azore este centrată mai degrabă în jurul Sfântului Duh și au o mulțime de festivaluri dedicate acestuia, practic în fiecare weekend fiind ceva organizat. Se gătește, se împart vin și pâine și mâncare celor prezenți, se cântă, se petrece.
angra_do_heroismo_terceira_09angra_do_heroismo_terceira_04

Mai jos vedeți primăria (cu o arhitectură tipică sediilor oficiale vechi) și piața din fața ei. Am intrat în Primărie, oricine poate vizita o sală frumoasă de consiliu și poate vedea alte informații despre stemele și istoria insulei.
angra_do_heroismo_terceira_12angra_do_heroismo_terceira_13
angra_do_heroismo_terceira_14angra_do_heroismo_terceira_15

De aici de la Primărie vă puteți plimba pe străduțele din centru. Este locul pentru stat la terase și găsit restaurante cu vedere spre golf. Ca prețuri v-am spus, 0,5 euro o cafea la ceașcă, la o cafenea (în București dai 2 euro), o supă de creveți servită în pâine a fost 3 euro, o friptură de vită bună de-a lor sau de ton proaspăt costă 9-12 euro cu tot cu garnitură. Revin în alt articol cu informații despre mâncare. Tot în Angra puteți vizita și o veche mânăstire de maici pentru a afla ce reguli ciudate aveau acolo.

MONTE DO BRASIL

În golful Angra se găsește acest mic vulcan inactiv, ca o peninsulă verde în fața orașului. Aici a fost construită cea mai mare fortăreață din afara peninsulei Iberice și acum este o bază militară.

Asta nu înseamnă că Monte do Brasil nu poate fi vizitat. Poți merge cu mașina într-un loc ce oferă o priveliște frumoasă spre golf, iar și mai sus, în vârful muntelui, este un mare spațiu verde pentru grătare, loc de joacă pentru copii și pot fi văzute vechi fortificații din război. De aici se vede cel mai bine Angra do Heroismo.

monte_do_brasil_terceira_azore_01
panorama_monte_brasil_angra_heroismo_terceira_azore_1
panorama_monte_brasil_angra_heroismo_terceira_azore_2

SERRA DO CUME

Această culme muntoasă înaltă, rezultat al unei erupții vulcanice care a creat insula Terceira, trebuie să fie pe lista de destinații. Mai exact, trebuie să ajungeți la “miradouro da Serra do Cume”, un loc special amenajat de unde puteți privi întreaga vale sub voi pe ambele părți ale dealului.

panorama_serra_do_cume_terceira_azore
panorama_praia_da_vitoria_terceira_azore
serra_do_cume_terceira_azore_03

SAO SEBASTIAO și PORTO MARTINS

Un sat liniștit, în drumul nostru spre Praia dA Vitoria, al doilea mare oraș al insulei. În S. Sebastiao am intrat în biserică și am văzut o primă capelă a Sfântului Duh. Aceste clădiri viu colorate se găsesc în toate satele și orașele lor și reprezintă locul de unde pornesc festivalurile religioase de aici.


panorama_porto_martins_terceira_azore

PRAIA DA VITORIA

“Plaja victoriei”, în traducere, pentru că și aici au fost lupte în secolele trecute. Orașul este principalul port al insulei, aici sosesc vapoarele mari, în apropiere se găsește aeroportul și tot aici am găsit și cea mai mare plajă din insulă.

Praia da Vitoria este un oraș frumos, micuț, cu multe străzi pietonale ce-mi amintesc de Cascais din Portugalia. Am fost și în piață, unde am văzut niște pești oceanici inediți pentru mine.

Plaja are un nisip negru-auriu, fiind foarte vizibilă proveniența sa din roci vulcanice. Parcă face ape în soare. Aici am văzut și cea mai mare plajă din cele două insule, lângă portul de iahturi.

Dacă te uiți în sus pe dealul de lângă oraș, vei vedea o statuie. Aici se poate ajunge pentru o priveliște frumoasă a orașului și a întregii zone.
praia_da_vitoria_terceira_azore_19praia_da_vitoria_terceira_azore_20
panorama_praia_da_vitoria_terceira_azore_1

În episodul următor: cum am coborât într-un vulcan, festivaluri locale, lupte cu tauri și priveliști de pe faleze, inclusiv cea pe care o consider cea mai bună fotografie a mea din acest tur. Urmăriți tag-ul Azore pentru a citi toate articolele. Dacă vă plac aceste fotografii și informații, ajutați-mă cu un share/RT.

    7 comentarii

  1. In afara de tine mai era cineva pe insula ? (e pustiu ca in The Walking Dead)

      (Citează)

    • @Disable: trăiesc vreo 60.000 pe insula asta și mai erau oameni, dar eu fac fotografiile cu cât mai puțini, că așa îmi plac mie.
      Acești 60k oameni sunt împărțiți în 2 orașe și vreo 40 de sate, iar ziua mai stau și ei la muncă, așa că nu se plimbă atât de mulți pe străzi, bănuiesc eu.

        (Citează)

  2. Ce buna e berea Super Bock. Amintiri…

      (Citează)

    • @Gagarin: da, eu nu mai țineam minte care e mai bună, Super Bock sau Sagres. După ce le-am încercat pe ambele, pot spune că Super Bock.
      Azorienii au o bere proprie numită Especial, care e bună, dar tot Super Bock am preferat după aceea.

        (Citează)

  3. Bun articol, felicitări

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus