un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Parcurile din sectorul 3 date unei firme pentru doar 6500 de euro pe an

7 May 2014  ·

GÂNDURI  ·

18 comentarii

Primarul sectorului 3, Robert Negoiță din PSD, probabil s-a săturat că aranjamentele cu firmele private se fac mult prea greu pe căile legale clasice și a trecut direct la acțiune: Primăria Sectorului 3 a concesionat parcurile IOR, Titan, Titanii și Gheorghe Petrașcu unei singure firme private.

Firma respectivă ia deci în administrare 67 de hectare de parcuri și 47 de hectare de lacuri și va face bani din exploatarea lor și din activitățile desfășurate în acele parcuri.

Ce primește Primăria în schimb? Doar 6500 de euro pe an, o sumă fixă, indiferent de câți bani obține respectiva firmă privată din exploatarea parcurilor. 17 euro pe zi!

Evident, contractul a fost făcut fără licitație publică și fără consultarea consiliului local, spune B365.

Ca să nu credeți că respectiva firmă nu va produce bani, ea se va ocupa nu doar de întreținerea și toaletarea parcurilor, dar și de construirea și exploatarea zonelor de agrement din aceste zone. Nu știu exact ce înseamnă asta, dar probabil se referă la închirierea de bărci, biciclete, chiria obținută de la diverse terase, tonete, taxe pentru diverse activări în parc (dacă vrea cineva să împartă înghețată, de exemplu), taxe pentru închirierea unor terenuri de sport șamd. Aceeași firmă se ocupă și de exploatarea toaletelor publice, care mai pot aduce ceva bani.

Am senzația că într-o singură zi de weekend se poate obține un profit mai mare de 6500 de euro din toate aceste activități, dacă nu cumva vorbim de sume mult mai mari.

La o adică, ar putea pune taxă doar ca să intri în parc cu bicicleta, să zicem. Vă reamintesc că IOR este unul dintre cele mai mari și mai frumoase parcuri din București, refăcut în ultimii ani cu bani de la bugetul local. Practic după toate aceste investiții, Primăria nu vrea să obțină și ceva bani din exploatarea spațiilor create pentru cetățeni, mulțumindu-se cu suma de 17 euro pe zi.

Felicitări tuturor celor care l-au votat pe Negoiță, ați ales bine!

sursa: B365. Citiți articolul lor, are mai multe detalii și sume și un istoric al mizeriilor făcute pe la primării. Dați și un share/RT, să afle cât mai mulți.

    18 comentarii

  1. Mai adăugăm și contractul cu bodyguarzii plătiți să apere poliția locală și se încheagă și mai bine imaginea.

      (Citează)

  2. Pentru ca lumea a votat partidul PSD si nu omul. Acum sincer vb, Radu, si tu de catvea ori ai fost socialist si ne-ai “incurajat” cu minunatiile acestui partid

      (Citează)

  3. Să punem un pic lucrurile în perspectivă, poate nu realizează toată lumea mizilicul pe care au fost oferite parcurile.

    6.500 € / an reprezintă ~550 € / lună pentru un total de 115 hectare. 1 hectar reprezintă 10.000 de metri pătrați. Ca idee, chiriile din București sunt cam în jur de 300-350 € / lună pentru un apartament de ~70 de metri pătrați.

      (Citează)

  4. @Bogdan Popa: eh, nu se compară chiar așa, una este chiria pe mp construit, alta la parc. Și firma respectivă are de făcut și ceva investiții, de administrat parcurile, pus flori, curățat iarba etc. Să sperăm că le va și face.

    Chiar și așa, firma obține profit din această activitate, că doar nu plantează flori de plăcere. Iar mai departe dă doar 6500 euro pe an, indiferent cât profit face.

    Este ca și cum ție, în loc să-ți ia statul impozit pe salariu încă 70% din cât iei în mână, ar spune “bă, nu ne pasă ce salariu ai tu, ține tu toți banii și nouă dă-ne doar 46 de lei pe an impozit total”.

      (Citează)

  5. @Un_Cetățea: da, după caz și situație. Poate că acum oamenii vor și protesta despre asta.

    Tare mi-e însă că nu le pasă. Câtă vreme au un parc unde să se ducă, este ok. Aruncă și niște semințe pe jos și spun “lasă, că din banii mei sunt plătiți cei care le strâng!”. Și chiar sunt din banii lor, că primăria n-are cum să dezvolte sectorul decât cu bani de la taxele oamenilor, din moment ce aceeași primărie renunță la propriile afaceri profitabile cedându-le astfel.

      (Citează)

  6. Dar despre mult trambitatul program de reabilitare termica in sectorul 3 cu “bani europeni” si coplata nu stie nimeni nimic? Mai tarziu va pot da detalii daca va intereseaza. O alta mare teapa!

      (Citează)

  7. @nwradu
    Da, știu că nu-i o comparație corectă, dar o paralelă între cele două poate ajută lumea să realizeze cât de puțini bani ajung la Primărie.

      (Citează)

  8. Sper ca e o gluma proasta sau o stire falsa, dupa ce ca fac mallul ala in parcul IOR acum vor sa il si distruga?

      (Citează)

  9. @nwradu: ai dreptate, nu cred ca bucurestenilor le pasa. Atata timp cat ar exista o bucata de verdeata atunci unii sunt multumiti si cu atat. In timp ce unele ONG-uri incearca sa creeze Parcul National Vacaresti primarii dau pamant de pomana.

      (Citează)

  10. eu sunt curios ce se va intampla cu locurile de joaca – sunt destul de multe in parcuri, si majoritatea au stari de degradare destul de avansata. a se intelege prin stare de degradare si cea mai mica problema care ii poate pune in pericol integritatea unui copil. tobogan spart, suruburi lipsa la sisteme de care copilul se prinde, etc.

    nu stiu daca locurile de joaca tin de administratia parcului (oricare ar fi aceasta), sau daca acest contract le acopera si pe ele. plus ca nu stiu ce s-ar intampla cu locurile de joaca ce nu sunt in parcuri…

    pe de o parte, din punctul de vedere al (repararii) locurilor de joaca, simt ca primaria este depasita, o firma privata care sa faca lucrul asta ar fi bine-venita. acum sa vedem si nivelul de implicare la ce nivel este.

      (Citează)

    • @d.orin: teoretic firma le va recondiționa. PRactic nu se știe ce scrie în contract, cât timp au pentru asta șamd.

      Primăria este depășită în multe situații tocmai pentru că nu are banii necesari. Nici nu-i va avea, dacă cedează astfel de comori pentru doar 6500 euro pe an.

        (Citează)

  11. @Nicu – sunt chiar curios, blocul meu e in acest program…

      (Citează)

  12. In cazul aceste e musai sa se schimbe bancile din parc care au stema primariei :)

      (Citează)

  13. Dar cum de n-am vazut nicio stire legata de aceasta decizie? Chiar e pe bune?

      (Citează)

  14. Dragii mei traiti in Romania! Chiar nimeni nu vrea sa inteleaga ca asta e noua oranduire? Pimii lansati fura de rup, odraslele lor devin apoi magnati. suna cam comunist ce spun dar ganditi-o si voi un pic “la rece”.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus