un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

O idee pentru pedepsirea celor cu RCA-uri proaste

14 May 2014  ·

AUTO  ·

33 comentarii

M-am gândit la o soluție improvizată pentru a taxa șoferii care au un RCA de la o firmă ce nu plătește daunele la timp și te ține cu mașina prin service luni de zile.

V-am mai spus că sistemul RCA are un mare defect: asigurarea pe care o plătesc eu nu-mi folosește niciodată mie, ci doar celui pe care l-aș lovi eu într-un eventual accident. Făcând-o doar pentru că-i obligatorie și pentru beneficiul altuia nu sunt deloc motivat să aleg una scumpă, ci din contră, pe cea mai ieftină disponibilă. Îi dau asigurarea în mână și-i urez noroc să-și repare mașina cu ea.

OK. Uitați ideea: dacă te lovește cineva într-un accident ușor și-ți propune să încheiați o “amiabilă”, întreabă-l întâi ce asigurare RCA are. Dacă-i una proastă, de la o firmă despre care se zvonește că nu aprobă reparațiile la timp și cel mai probabil vei sta cu săptămânile în service, nu accepta formularul de rezolvare amiabilă, ci insistă să mergeți la Poliție pentru declararea accidentului.

Poliția, în urma declarațiilor voastre, garantat îl va pedepsi pe cel vinovat. O amendă, o suspendare de permis, ceva bun.

Când insistă cu amiabila, spune-i că vrei să ajungeți la Poliție special pentru că are un RCA de doi lei. Poate la anul face unul bun.

corvette_01

    33 comentarii

  1. Treaba cu PV-ul are si un alt beneficiu. Nu mai pot apela la suspendarea dosarului pentru cercetari suplimentare astfel incat sa amane sau chiar sa refuze sa plateasca dauna.
    Cat despre RCA bun cauta sa vezi ce discrepanta exista intre pretul pentru o persoana sub 25 de ani si peste 55 sa zicem.
    Cate persoane isi permit oare sa plateasca 2500-3000 ron(cu veniturile unui tanar sub aceasta varsta) pe an pentru un RCA “bun”? Ca idee pretul maxim pentru mine ajunge pana la aproape 5000 ron, iar masina este una cat se poate de obisnuita.

      (Citează)

  2. Sa vad ce fac cand se nimeresc doi cu RCA prost. Sau ce te faci daca ala cu RCA scump este de vina? Ca vad ca ai dat povestea in situatia in care unu are un RCA ok (si ar fi partea vatamata) si unu din ei nasol (si automat e de vina ca nu ii pasa ce pateste si el in caz de accident) asa am inteles eu. Atunci distractie.
    Mai jongleaza cu situatiile ca sunt amuzante.

      (Citează)

  3. @Mihai: să zicem că la ~5.000 lei polița anuală, mașinuța ta nu este chiar obișnuită. :) Polo 1,2 ~ 400lei/an @Asirom, ca sa avem un termen de comparatie

      (Citează)

  4. @ miluch din cate stiu nu esti tocmai student. Ia incearca o simulare de polita si cu anul nasterii 85 . Sunt curios daca e la fel de ieftina.

      (Citează)

  5. Aici deja e dificil. Eu, 21 de ani, Bucuresti, ~2000 de lei anul la alea proaste si ieftine, la alea “normale” e de la 3000 in sus. E o diferenta mare …

      (Citează)

  6. Sau mai este varianta in care iti faci tu CASCO si inchei amiabila cu cel care te-a lovit, urmand a face pe regres.

      (Citează)

  7. Eu am platit 147 lei pe 6 luni acum o saptamana. Motor de 1.9, 130 CP.

      (Citează)

  8. Rca-ul la Fabia 1.9 SDI pentru mine (29 ani) este intre 900-2500 lei. Sotia mea are 33 ani – pret RCA intre 350-900 lei. Este motor mare dar are putere mica (47kw) deci nu este vreun bolid cu care sa faci liniute sau mai stiu eu ce. Eu aleg Asirom la RCA. Are pret mic, dar nu am auzit sa nu plătească politele.

      (Citează)

  9. Ce zici tu seamana puțin a elitism. Problema nu e la asigurat ci la asigurător. Piața asigurărilor este reglementata, exista CSA. Este datoria lor sa se asigure ca firmele de asigurări respecta termenii.
    Eu sunt doar un cumpărător ce caut un preț cât mai bun pentru a ma asigura.

      (Citează)

  10. Da, pare bună ideea ta. Dar exista și reversul medaliei când ala fuge și nu mai ai ce sa demonstrezi niciodată.. Decât cu judecata și procese interminabile… Cunosc câteva cazuri, asa ca prefer sa l târăsc după mine la constatarea RCA ului pe care l a semnat sa vadă și el adevărată suferință

      (Citează)

  11. @miluch
    Am 23 de ani iar masina este chiar cat se poate de obisnuita: VW G6 1.6 TDI.
    Am platit 1350 Ron la cel mai ieftin asigurator(fost incadrat la clasa B3 din cate imi amintesc), iar 5000 ron am spus ca era pretul maxim si asta inainte sa le scumpeasca din nou acum 1-2 luni.

    Sunt cat se poate de patit cu firmele de asigurari. Au refuzat sa ma despagubeasca pe motivul ca dinamica accidentului nu corespunde cu daunele(cel ce m-a lovit avea o masina de 20 de ani vopsita cu trafaletul – la el nu se vedea mai nimic, in schimb ce la mine au trebuit schimbate mai multe repere).
    Am facut amiabila si acum regret maxim. Daca mergeam la politie si aveam un proces verbal nu mai existau probleme. Din pacate situatia se va lamuri in justitie si dureaza destul de mult.
    Mi-am invatat lectia.

      (Citează)

  12. E o idee tampita in romania ca ce este scump este si bun. O asigurare RCA scumpa nu este si buna…este doar scumpa. La cele mai ieftine regula nu se aplica – o asigurare foarte ieftina este tot proasta.

      (Citează)

  13. De unde atâta responsabilitate socială? Asigurările sunt reglementate, legea e destul de clara, consider ca e vina autorităților în tot haosul ăsta (nesancționând firmele de asigurări). Sigur, într-un caz ideal ar trebui ca noi, clienții, sa sancționam firmele, dar interesul principal este prețul mai mic si nu plata către cel păgubit.

      (Citează)

  14. Am înțeles că cel mai probabil polițistul îi trimite pe amândoi afară ca să mai încerce o dată cu amiabila aia. Și încă o dată, și încă o dată. Va insista, până în punctul în care o să încerce să îi găsească pe amândoi vinovați de ceva, doar ca să îi constrângă să facă amiabilă.

    Cât despre Asirom, sunt niște infecți care se leagă de orice tertip și orice frază idioată din lege ca să nu plătească. Când este în avantajul lor folosesc legea, când este în dezavantajul lor te trimit să te judeci.
    Motocicletă lovește mașina în spate atunci când mașina întoarce brusc pe dublă linie continuă, fără semna, fără niciun semn. Șoferul recunoaște vina, facem amiabilă. Asirom zice că la lege scrie că “nu am respectat distanța optimă pentru evitarea oricărui pericol” și refuză să plătească. Fraza asta din lege este de competența lor. Când i-am întrebat de întoarcerea șoferului pe dublă linie continuă, fără să se asigure, fără semnal (fapt ce a generat accidentul) mi-au spus că asta este de competența poliției.

      (Citează)

  15. @Eugen

    Pai cam au dreptate. Daca l-ai lovit din spate, indiferent din ce motiv era ala oprit acolo, e vina ta. Daca era o coloana stationata din cauza unui accident sau daca era a doua masina oprita in spatele aluia de dorea sa intoarca, ce faceai?

      (Citează)

  16. Sunt curios ce varsta ai. In caz ca nu stii, preturile la RCA pentru tineri s-au scumpit si de 4 ori in ultimii ani, vorbind strict de cea mai ieftina polita.

    In 3 ani de zile de cand am masina (1.6 110cp) am platit pentru RCA pe un an 250 lei, 500 lei, 900 lei. Ma repet, cea mai ieftina polita si in conditiile in care nu am avut niciodata accident.

    Anul trecut am luat de la EuroIns. Da, stiu, EuroIns. Stii cat era pretul pentru urmatoarea varianta? 1400 lei. Scuza-ma, dar mie mi se pare absurd sistemul.
    Inca putin si ajung la rata de CASCO pentru ceva OBLIGATORIU. Nu stiu cate persoane isi permit sa plateasca atat de mult pentru o polita.

    Cand cautam sa fac un RCA pentru inmatriculare acum 3-4 ani, am ras cand am vazut cat imi cerea Allianz, 1300 lei pe 6 luni. Acum nu prea mai rad.

    Problema in sistemul asta nu sunt oamenii care isi fac politele cele mai ieftine, ci firmele de asigurari si autoritatile care ar trebui sa le reglementeze activitatea.

      (Citează)

  17. eu la 2l 140cp am platit 950ron pe un an rca la carpatica, varsta proprietar 29 de ani, carnet de 10 ani, fara incidente. pe casco la generali am dat 3400 de ron full-options, ca sa pastrez limbajul. si-atunci, ca sa vorbesc ca semianalfabetii, se merita?

      (Citează)

  18. Tocmai am păţit-o şi eu. Aveam maşina parcată, iar un tip cu o dubă mi-a lovit-o. Am găsit un bilet în geam, cu numărul lui de telefon, în care îmi spunea că mi-a lovit maşina. L-am sunat, ne-am întâlnit şi am făcut o amiabilă.

    Are asigurare la Astra, despre care am auzit numai lucruri neplăcute, dar măcar omul m-a sunat. Putea să nu zică nimic şi asta era.

      (Citează)

  19. Legea te obliga sa faci RCA, prin urmare e normal sa cauti oferta cea mai buna. De ce sa platesti 1000 cand se poate cu 500 ?

    Nu e OK sa penalizezi asiguratul, ar trebui ca legea sa il oblige pe asigurator sa joace corect. Am auzit de o propunere ca in cazuri de accident sa-ti repari masina pe RCA-ul tau, apoi compania de asigurari sa-si recupereze banii de la compania vinovatului.

      (Citează)

  20. de fapt, cea mai sanatoasa la cap varianta e aia in care esti obligat sa iti faci o singura asigurare care sa inglobeze si casco si rca, astfel incat nu raspunderea sociala ci grija fata de bunul tau il va proteja si pe ala pe care-l pocnesti. lumea in general opteaza pentru casco de calitate, ca de-aia-l face, si rca ieftin, ca tot de-aia-l face.

      (Citează)

  21. Nu omul care alege asigurarea trebuie pedepsit, ci Asiguratorul care nu plateste ( adica ia banii in avans pentru un serviciu de care nu se achita dupa aia) si Autoritatea de supraveghere care nu-si face treaba. Clientul nu are nici o vina, in afara de faptul ca nu isi permite niste sume aberante, in cele mai multe cazuri.

      (Citează)

  22. adica eu sunt de vina ca am cumparat o asigurare LEGALA, dar care nu prea e LEGALA.
    Cum ar veni si futut si cu banii luati.

      (Citează)

  23. @animal00

    Cine a zis ca ai fi de vina din punct de vedere legal?

    Moral insa, cred ca ai putea face distinctia intre mai multe chestii legale dar unele mai … etice decat altele, nu?

      (Citează)

  24. @Eugen, am avut “norocul” de a ajunge la politie de 2 ori pentru tamponari usoare. Niciodata nu mi-a sugerat politistul sa fac amiabila insistent, doar mi-a adus la cunostinta.
    In una din situatii avea asigurarea la Astra, avand si eu casco la Astra am acceptat amiabila dar cu conditia sa imi dea “de o cafea” pentru tinichigiu. A refuzat si am decis sa mergem la politie, in momentul in care politistul a intrebat daca nu vrem sa facem amiabila respectivul a inceput sa tipe ca ii cer bani sa dau in service, in acel moment politistul i-a zis cat are de platit amenda. Am iesit si eu pe minus cu 50 de lei cat am dat in service ca sa se miste mai rapid si sa faca treaba ok, dar la el amenda era ~150 Lei in 48 de ore, plus ceva puncte.

      (Citează)

  25. @nashu_mare: asa este, legal vorbind au avut posibilitatea sa refuze plata. Povestea are mai multe detalii, sunt mai jos povestite pentru doritori (nu era oprit, nu era coloana, eram doar eu si el, plecaseram de la o trecere de pietoni).
    @alex: fiecare polițist cu abordările lui. Eu am auzit din 2 părți de insistențe de genul ăsta. E adevărat, acum câțiva ani, poate între timp s-au mai schimbat și polițiștii.

    http://iogen.ro/asigurare-la-asirom/

      (Citează)

  26. Ai dreptate sa te duci la politie, e alegerea ta, dar poti sa te gandesti si tu ca cineva alege varianta mai ieftina ca nu are bani sa dea 2600 lei pe un rca bun/an(cazul meu), si inca 1600 lei pe an la casco. Sunt totusi 4000 si ceva de lei/an…

      (Citează)

    • @dan: ok, n-ai bani de asigurare scumpă, ai făcut accident și ești vinovat, eu de ce să stau cu lunile cu mașina în service, pentru că asiguratorul ales de tine nu dă banii? Din compasiune?

        (Citează)

  27. @nwradu in lunile in care stai cu masina in service asteptand despagubirea amaratului ala poti sa contemplezi la faptul ca asigurarea ta cea scumpa si etica nu iti foloseste nici sa te stergi la fund. tot din compasiune te poate intreba si dan de ce sa isi ia rca la pret dublu decat cel mai ieftin?

      (Citează)

  28. @nwradu in lunile in care stai cu masina in service asteptand despagubirea amaratului ala poti sa contemplezi la faptul ca asigurarea ta cea scumpa si etica nu iti foloseste nici sa te stergi la fund. tot din compasiune ar trebui si dan sau altii sa dea bani pe un rca de doua-trei ori mai scump decat ala cel mai ieftin?

      (Citează)

  29. ceea ce ma amuza e ca la comentariul meu de mai sus, cum ca am platit 147 lei pe 6 luni, toti s-au repezit sa dea dislike. De parca as fi platit cu banii lor, sau o fi ca in reclama cu Duster, cand aud aia ca e ieftin incepe sa le puta, ori poate o fi doar invidia ca ei dau de 5-10 ori banii astia.
    dar unul macar nu a intrebat ce si cum, unde am gasit oferta asta, ce am facut sa o obtin…etc.
    iata deci ca inca o data, daca mai era nevoie, proverbiala prostie romaneasca se confirma, iar pe urma prostii intra si se plang pe forumuri si bloguri ca dau bani pe RCA de nu le mai ramane nici de hartie igienica.

      (Citează)

  30. @gogu
    Nu toti avem parinti pensionari fosti militari pe numele carora sa trecem masina astfel incat sa platim aproape sume cu 2 cifre la RCA.
    De asemenea nu toti facem contract de comodat pe masina cu o firma fantoma ca sa ne facem RCA-ul pe firma, daca inca se mai poate asa ceva.
    Nici sa ne mutam domiciul in cine stie ce sat din judetele cu riscul de accident cel mai mic parca nu ne convine.

    Noi cei care ne plangem pe forumuri si bloguri te rugam frumos daca binevoiesti sa ne impartasesti si noua aceasta informatie. Lumineaza-ne si pe noi cu desteptaciunea de care dai dovada platind asa putin la RCA.

      (Citează)

  31. ai pierdut sansa aia. cum zic francezul: “that boat has sailed”
    si oricum, vad ca le stii pe toate, nu are rost sa te deranjez cu vreo solutie.

      (Citează)

  32. Vinovat e statul pentru ca tot vorbeste ca va schimba legea asigurarilor dar nu o face,din diferite interese dupa cum vedeti la tv arestarile patronilor de la Astra,Carpatica,etc ,care isi merita soarta.Dincolo in cazul in care am fost lovit,eu ma duc sa imi faca masina la compania mea de asigurare si pe urma ea is recupera banii de la asigurarea unde avea vinovatul polita.Asta tot vorbesc guvernantii nostri de ani de zile ca se va introduce dar nu o fac odata pentru ca probabil exista alte interese la mijloc.Daca maine s-ar introduce legea si la noi sa vedeti cum in 6 luni se inchid asigurarile gen Astra,Euroins,Carpatica,etc,pt ca atunci va disparea conceptia ca imi fac unde e mai ieftin.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus