un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Luna și masacrul

26 May 2014  ·

GÂNDURI  ·

30 comentarii

La americani nu trece vreo lună fără un “mass shooting”. Cel mai recent caz, sâmbătă în California, l-a avut ca protagonist pe un tânăr care a condus încet prin orășelul său, împușcând oameni la întâmplare de la volanul mașinii sale.

De ce? Într-un video postat anterior pe YouTube, tânărul de 22 de ani promitea să se răzbune pe toate femeile are l-au respins constant în viață. “You girls have never been attracted to me. I don’t know why you girls aren’t attracted to me, but I will punish you all for it.”. Că așa este la boală mintală, dacă până la 22 de ani nu te vor femeile, e cazul să omori lume la întâmplare pe stradă și apoi să te sinucizi. Poate e un pic și vina societății care-ți spune că altfel ești un mare fraier dacă nu ai femei fără număr, poate e și vina GTA 5, dar astea sunt de analizat altă dată.

Fraza cheie din articol mi s-a părut “Inside the car, police found three handguns — all legally purchased — and more than 400 rounds of unused ammunition”. Dar cu toate acestea, cu câte un astfel de caz aproape lunar în SUA, de obicei cu victime tinere, în continuare americanii nu vor să renunțe la arme și să interzică vânzarea de orice altceva în afara pistoalelor mici și a două încărcătoare.

Conform Constituției, este dreptul lor să aibă arme, că dacă guvernul se transformă în vreo dictatură și ei n-au cu ce să-și protejeze libertățile? Sau dacă îi atacă rușii și armata lor nu observă? Și pe principiul “lasă că nu mi se va întâmpla chiar mie”, toți preferă să-și arate regretul pentru tragedia altora, dar nu mișcă un deget în direcția renunțării la arme. Sunt mereu uimit de fățărnicia cu care se arată șocați de astfel de evenimente și apoi de nonșalanța cu care refuză să ceară o schimbare în societate.

Eu sunt convins că astfel de nebuni sunt peste tot, în fiecare țară. Din acest motiv n-aș fi de acord cu relaxarea regimului armelor dincolo de mici pistoale pentru auto-apărare. Când deschizi și ușa pentru puști, UZI-uri sau arme de asalt și număr nelimitat de gloanțe, ajungi la astfel de știri.

sursa: CNN. Citiți și istoricul pentru astfel de evenimente.

    30 comentarii

  1. crezi ca acum esti mai in siguranta in Romania? interlopii au oricum arme de foc detinute ilegal , tu esti puiul fericit pe strada in fata lor. ai iluzia ca daca i se pune unuia pata pe tine, esti in siguranta, te protejeaza domnu’ agent?
    americanii sunt 300 de milioane, probabilistic probabil sansele sa se impuste intre ei sunt chiar mai mari decat se intampla.

      (Citează)

    • @gogu: interlopii vor avea mereu arme, dar ăia se vânează între ei, nu pe tine cetățean normal. Pentru interlopi trebuie să aibă Poliția arme în dotare și libertatea de a trage.

        (Citează)

  2. Da, dar in State au arme si interlopii, si pustanii gen Elliot Rodger…

      (Citează)

  3. Am citit istoricul din link si nu m-am putut abtine sa nu remarc ca in majoritatea cazurilor mai vechi episodul se incheia cu criminalul ucis, fie de politie, fie de un martor, pe cand in cazurile recente se termina in general cu sinucidere.

      (Citează)

  4. “[…] poate e și vina GTA 5 […]”

    GTA 5 e de vina? Hai ma ca nu jocurile video te fac nebun. Daca ai probleme la cap orice poate declansa asta. In cazul de fata e clar ca omul respectiv avea probleme grave de adaptare in societate. Sa fim seriosi, oricat de urat ar fi fost daca stia sa se comporte ca un om normal putea sa atraga macar o tipa. Poate ca nu un fotomodel, dar o FEMEIE. Nu era vina femeilor ca nu erau atrase de el.

    S-a dovedit de mai multe ori stiintific faptul ca jocurile video nu au nicio influenta negativa asupra copiilor/tinerilor. Atat timp cat persoanele expuse la jocuri video sunt normale la cap e totul OK. Mai e si treaba cu sistemul de clasificare, care delimiteaza jocurile in functie de varsta. Dar omul asta avea 22 de ani. Putea sa cumpere ce joc dorea, legal.

    Oricum in momentul de fata nu prea au ce sa faca cu legislatia. Sunt prea multe la mijloc ca sa poata sa intezica armele de foc de dimensiuni mari sau mici. Ei au o intreaga industrie bazata pe fabricarea si vanzarea de arme, sunt magazine specializate care vand armament, sunt oameni care au arme in casa. Ar trebui toti sa fie despagubiti atunci cand li se confisca armele, iar cei care au afaceri cu arme raman pe drumuri atunci cand li se inchide magazinul sau daca li se limiteaza numarul/tipul de arme pe care il pot vinde.

    Poate ca ar trebui sa introduca un test psihologic riguros inainte sa ofere permis de port arma si sa faca testarea anuala obligatorie. Poate asa s-ar mai limita din cazurile de genul asta. De asemenea, oamenii ar trebui sa nu mai tina arme in casa, dar americanu’ e prost si pana nu i se impusca copilu’ din greseala sau impusca pe altcineva nu se gandeste cat de periculos e sa ai asa ceva la indemana plodului.

      (Citează)

    • @Catalin: încercam să parafrazez ce se va zice. Nici eu nu zic că e vina jocurilor. Totul pornește de la boala mintală, nu jocul te convinge că e ok să omori oameni.

      Cred că la americani ar fi bună doar limitarea regimului armelor: să se vândă doar pistoale mici și cu încărcătoare mici. Au vrut să facă asta, nu s-a aprobat.

      Din păcate, propria lor libertate le-a fost de hac aici. S-a pus problema “păi dacă am voie pistol, de ce nu și armă de asalt? Dacă am voie încărcător de 9 gloanțe, de ce să nu pot avea unul de 40 de gloanțe?” Adica odată ce amendamentul respectiv îți dă voie să porți arme, ei au cerut la tribunal dreptul de a purta orice armă, mai ales că inclusiv un pistol mic poate fi letal.

      În practică, însă, la școala Sandy Hook nu cred că murea atâția dacă omul nu avea un Bushmaster ca acesta, ci un revolver. Poate ca nici n-ar fi avut curajul să facă astfel de crime înarmat doar cu un pistol, dar o pușcă semi-automată îți dă aripi.
      bushmaster

        (Citează)

  5. + la ce a zis Catalin .

    Eu sunt pro arme de foc dar sa luam altfel problema .

    Sa zicem ca vrei sa rezolvi problema infractiunilor cu arme , te apuci sa faci un plan bazat pe statistici si pe strategii .
    Ai sa vezi ca momentan sunt mult prea multe arme aflate in circulatie si daca ai vrea sa le interzici nu ai putea , dar vrei sa rezolvi problema ce faci ? Simplu orice infractiune la care se foloseste o arma o treci in regim federal cu o pedeapsa obligatorie de minim 10 ani in puscarie . Lasi fiecare stat in parte sa voteze ce arme sa interzica pentru ca situatia e diferita in New york fata de Texas , unde daca ai o ferma mare iti trebuie ce mai puternic sa te aperi ca pana apare politia esti dus .

    Acum sigur nu poti sa-i opresti pe nebunii de genul asta care vor gasi alte modalitati sa omoare , putea la fel de bine sa intre cu masina in ei si tot omora la fel de multi .

      (Citează)

    • @Andreiexe: alte țări au eliminat complet armele și cel mai bun exemplu este Australia, unde după un mass shooting s-au băgat niște legi și toți au predat armele.
      Se mai fac diverse campanii și în SUA unde pentru fiecare armă predată se dau 200 de dolari sau ceva așa, no questions asked. De obicei interlopii și băieții de cartier predau sute de arme atunci.

      Cât despre SUA, da, e bătaie mare de cap cu drepturile lor și stat federal și pana mea. S-au băgat singuri aici. Cu un efort din partea tuturor s-ar trece peste toate aceste probleme, dar foarte puțini vor de fapt dispariția armelor pe principiul “lasă că nu mi se va întâmpla mie”.

        (Citează)

  6. O gluma de la Chris Rock dar care ar putea avea ceva destept in spate. Daca faci doar gloantele foarte scumpe?
    https://www.youtube.com/watch?v=VZrFVtmRXrw

      (Citează)

  7. @Gogu: Nu de interlopi cu arme mi-e teama, ca aia au socotelile lor, te bagi peste biznisul lor cu droguri, da, ai de ce sa iti fie frica. Dar daca se inmultesc idiotii picati la bac si eventual tocmai parasiti de iubite si au acces la arme… Dumnezeu cu mila.
    Eu cred totusi ca si jcurile au vina lor, nu cred ca erau atit de multe incidente cu 15 ani in urma, cind nu existau jocuri +18.

      (Citează)

  8. Și Putin a jucat prea mult Age of empires.

      (Citează)

  9. @Andreiexe

    99.9% se sinucid dupa rampage, ce rost are ce zici tu acolo?

      (Citează)

  10. mircea si daca dai tu in trafic peste un interlop nervos? vezi pe youtube filmulete.
    pt aia care zic ca ar fi naspa sa avem arme ca la americani, ca poate orice adolescent sa aiba arma, da, poate, dar la fel poti si tu sa ai si sa te aperi. mi s-ar parea mult mai ok sa am un Glock la bracinar, decat sa tip ca prostul “ajutor!” cand sar niste garoi pe mine sa-mi ia ceasul si portofelul, de ex.

      (Citează)

    • @gogu: ar fi și mai multe scandaluri în trafic dacă toți ar avea câte un pistol în buzunar. S-ar simți mai mulți zmei pentru orice tăiere de bandă.

      Oricum regimul armelor la noi este format din două componente. Prima îți interzice să cumperi arme de foc, cu excepția unor cazuri speciale (ești polițist, magistrat etc).

      A doua componentă spune că ai voie maxim două încărcătoare, că poți trage doar în legitimă apărare și dacă nu ai pe unde sa fugi, că poți trage doar dacă amenințarea este la fel de mare (nu dacă te atacă altul cu un băț), că n-ai voie cu pistolul în spații publice aglomerate (cluburi, concerte etc). Când tragi linie vei vedea că dacă scoți pistolul poți avea tu mari probleme ulterior. Sunt sigur că dacă unii vor să-ți fure portofelul și tu îi împuști, vei avea dosar penal.

      Chiar și la americani abia acum cer drepturi extinse, acel stand your ground (adică dacă te atacă/fură cineva nu ți se cere să fugi și doar în legitimă apărare să folosești arma, ci ei vor dreptul de a se apăra direct) și dreptul de a purta arma la vedere, ca să-i sperii pe eventualii hoți.

      La noi legea e bunicică și dovada este că nu prea avem incidente. Cel de la coaforul din Dorobanți, care și-a împușcat nevasta, era polițist, dar legal n-ar fi avut dreptul la ea, făcând muncă de birou. Dacă legea s-ar fi aplicat ca la carte, s-ar fi evitat și acel caz.

      @mircea a zis bine, la câți nebuni încep să apară la noi, mi-ar fi teamă să aibă și arme la liber.

        (Citează)

  11. @AlexEat daca citesti cu atentie am zis ca solutia mea nu e pentru cei 0.001 % nebuni ca cel din articol . Pe aia nu ai cum sa-i opresti prin banarea armelor ca tot o sa gaseasca ei alte solutii , de exemplu sa intre cu masina in multimea de oameni .

    Solutia mea era pentru multele infractiuni unde se folosesc arme ilegale / legale .
    Orice pusti / hot s-ar gandi de 2 ori sa foloseasca arma cand stie ca ia direct 10 ani de inchisoare , iar daca foloseste alte chestii gen bate / cutite tu ai o arma sa te apari .

      (Citează)

  12. Renuntarea la arme nu e solutia.
    Daca vrei sa omori lume ai multe alternative.

    Mie mi se pare mai sigura situatia cum e acum, decat fara arme.
    Altfel o sa aiba arme doar gastile si restul de elemente criminale si-o sa fie si mai trist.

      (Citează)

  13. Radu poti sa mai intri sa vezi cum se discuta pe la americani pe forumuri. Nu e cum zici tu e chiar invers. Adica in momentul in care stii ca ai o arma cu glont la tine si stii ca si cel cu care ai o alercatie e foarte posibil sa aiba una o lasi moale din start. Esti mult mai zen pt ca nu se lasa cu un ochi vanat ci cu inmormantari.

      (Citează)

    • Excepție fiind cazul în care unul din cei implicați în altercație e dus cu capul, caz în care prefer să nu avem de la început arme.

        (Citează)

  14. ok, eventual ala dus cu capul sa aibe el un topr, o maceta ceva, asta daca nu-l impiedica bunul simt sau ratiunea :/

      (Citează)

  15. @ Radu cum am zis eu vreau sa rezolv problema nu sa filosofez . Sunt mai multe arme in SUA decat populatie , 50 % din americani nu vor sa predea armele , asa ca decat sa ne certam ca prostii sau sa visam la societati idilice facem un plan. Asta nu vor democratii ( mai ales de extrema stanga) sa inteleaga . Exista un drum de mijloc care poate sa multumeasca ambele tabere , dar ei nu vor ori banam toate armele ori deloc .

    A fost o propunere decenta ce am scris eu reglementarea crimelor care sunt comise cu arme . Nu conteaza ca ai furat de la un supermarket sau ai amenintat pe cineva sa-ti dea portofelul , direct 10 ani minim intr-o inchisoare FEDERALA unde lucrurile sunt mai rele ca in filme . Si ai rezolvat problema cu 90 % dintre ei , pana si mafiotii o sa o lase moale deoarece si daca esti mare boss nu risti sa intri 10 ani la inchisoare ca ti se duce teritoriu .

    Acum nebuni ca cel din articol nu poti sa-i impiedici . Ce pot sa faci e sa pui ca un fel de permis de conducere . Iti trebuie aviz psihologic , background check toate revizuite la o anumita perioada de timp . Dar crezi ca cineva discuta despre asta ?! Hell no ! Toti tipa ca sa banam armele , nu poti in SUA degeaba dai exemplu Australia e alta cultura . Repet eu vreau sa rezolv problema ca degeaba ne certam cand jumate de populatia nu vrea sa renunte la arme nu ai sa rezolvi nimic .

    Referitor la ce arme poti sa ai , lasa fiecare stat sa decida si sa voteze . Poate in New York nu-ti trebuie un RF-15 semi automata ca esti in oras etc , dar un fermier in Texas care are o proprietate mare si este langa granita de unde multi traficanti de droguri trec are nevoie de ceva mai puternic .

      (Citează)

  16. @ Radu

    La scoala sandy hook poate nu murea nici un copil daca cineva avea un pistol la el , daca te uiti pe net , toti nebunii de genul asta se sinucid cum intampina rezistenta , chiar si protocolul politiei a fost schimbat in situatii de genul asta . In trecut prima masina de politie cu 2 politisti trebuia sa astepte intarari inainte sa intre , acum intra direct deoarece stiu ca nebunii de genul asta clacheaza instant cand intampina rezistenta .

    Si pana sa-mi sara toti in cap privind faza cu o arma in scoala nu zic ca vreun profesor putea sa-l opreasca pe nebunul de la Sandy dar poate il incetinea pana ajungeau politistii si 1 copil in plus salvat era mai bine .

      (Citează)

  17. Daca as face si eu la fel, ar trebui sa le impusc pe toate femeile din Romania… Nu pentru ca mi-au facut toate ceva mie personal, dar pentru ca asta merita…

      (Citează)

  18. Uauuu, ce de-a pro-guns in romania… Nu as fi crezut. Mai uitati-va si la alte surse oameni buni, nu doar la forumuri americane. Mai vedeti si showuri americane care nu sint influentate de lobby-ul NRA, vedeti si ce spun australienii… Mi-e teama de evolutia societatii romanesti daca intilnim atit de multi incintati de o arma la cingatoare.
    Mai vedeti si care e situatia in europa, ma gindesc ca avem un set de valori comune cu ei sau tindem spre ei, nu spre “wild wild west”… Deci, vreun stat european in care detinerea de arme de foc e la liber si nu stiu eu? Sau o sa fim noi primii ?

      (Citează)

  19. Mircea, e punctul tau de vedere. Intereseaza-te de regimul armelor din Elvetia de exemplu, probabil cea mai civilizata tara din Europa. Elvetienii au arme acasa, tocmai pt a se apara de dusmani interni sau externi.

      (Citează)

  20. e doar darwin awards
    eliminarea genelor celor dusi cu pluta

      (Citează)

  21. acolo mai e o treaba. Tipul avea seria 3 coupe. Din familie despartita. Practic ii faceau toate placerile atata timp cat nu li se baga in viata. Plus ca se jucau cu el pingpong, el neavand timp sa isi faca prieteni.

    Sa nu uitam valorile. Faptul ca nu ii poti spune unui om ca e prost. Ca toti tre sa fie cei mai buni. Ca viata trebuie traita intr-un fel. Ca toata viata se invarte in juru “sa nu deranjam”.
    Asa ca, in momentul in care dai nas in nas cu viata reala, aia in care exista deranjuri, clachezi.

      (Citează)

  22. @Gogu: Cum a spus si Radu, in trafic, unde oricum toti sint mari si tari , daca ar avea toata lumea pistoale ar fi o minunatie… Uita-te la filmuletele de la rusi ce fain e.
    Altfel: sa reducem la absurd: in ce camera ai vrea sa intri: una cu 9 indivizi despre care stii ca au toti arme (si deci ai si tu una) sau a doua unde nu ai arma si cel mai probabil daca este unul cu arma in camera aia e politist sau cineva indreptatit de lege sa aiba ? Statistic vorbind citi interlopi intilnesti pe zi, de curiozitate?
    Plus, pentru self-defence eu stiu ca si acum iti poti lua frumusel cu aer comprimat, destul de periculoase si alea – nu ca as vrea sa iti dau idei. Atunci de ce vrei tu neaparat cu pistol cu munitie reala? Si mai ales de ce vrei ca toata lumea sa aiba?

    Cit despre Elvetia… nu e chiar asa simplu, nu e comparabil oricum cu America unde orice redneck isi poate achizitiona o automata de la piata. In Elvetia toti detinatorii de arme sint de fapt cei care au facut armata, iar acasa nu au automate, ci doar ofiterii primesc semiautomate. Mai nou sint si ei in schimbari, nu mai au voie cu munitie acasa. Sau te las sa citesti citatul de pe wiki: “In October 2007, the Swiss Federal Council decided that the distribution of ammunition to soldiers shall stop and that all previously issued ammo shall be returned. By March 2011, more than 99% of the ammo has been received. Only special rapid deployment units and the military police still store ammunition at home today.
    When their period of service has ended, militiamen have the choice of keeping their personal weapon and other selected items of their equipment. However, keeping the weapon after end of service requires a license”.
    Mie mi se pare departe de ce ai lasat tu sa se inteleaga ca e in Elvetia.
    Ca sa fim mai corect informati…
    Alte exemple ?

      (Citează)

  23. Sunt destul de sigur ca nu sunt criminal in serie tocmai pentru ca jocurile mi-au permis sa imi canalizez intr-un mod inofensiv violenta.

    Si daca indeajuns de multa lume ar avea arme, n-ar mai exista violenta pentru ca un astfel de nebun s-ar gandi mai bine ca e posibil sa fie el cel care si-o ia si devine prima victima.

    P.S. Pe astia i-ai gasit sa ii dai exemplu de natie avansata la articolul despre eutanasiere?

      (Citează)

  24. @nwradu – doua mentiuni:

    – pe primele 3 victime le-a ucis cu un cutit
    – a calcat cativa oameni cu masina (nu mortal, ce-i drept)

    Aici nu prea mai e vorba doar de gun control.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus