un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Din când în când, Vocea Rusiei spune și ceva adevărat despre noi

4 May 2014  ·

GÂNDURI  ·

47 comentarii

Nu trebuie să ne supere afirmațiile postului Vocea Rusiei despre faptul că armata țării noastre n-ar rezista nici 30 de minute în fața unei invazii rusești. Eu zic că știam cu toții acest lucru, dacă nu conștient, măcar în adâncul minții.

Dacă e să tragem linie, este de faptul unul dintre puținele lucruri adevărate spune de Vocea Rusiei.

Cred că este cazul să conștientizăm ce este Rusia în acest moment: o super-putere la nivel mondial din punct de vedere militar. Da, în ciuda nenumăratelor glume despre vodcă, fotografii de la nunți ciudate și carpete pe pereți, rușii au una dintre cele mai mari armate din lume.

România n-ar rezista nici 30 de minute unei invazii. Îndrăznesc să spun că nici o altă țară din Europa continentală n-ar rezista mai mult, cu excepția Germaniei și Franței, care cred că ar putea opri o ofensivă rusească de mari proporții, dar numai temporar. NATO ca organizație a fost creată tocmai pentru că împotriva Rusiei nu poate câștiga o singură țară, ci este nevoie de o mare alianță pentru a fi pe picior de egalitate cu mașinăria de război rusească.

Vreți cifre? Înainte de invazia din Crimeea, Rusia mobilizase la granița cu Ucraina, pentru exerciții militare, 150.000 de soldați! 150.000 doar pentru exerciții!

Conform Wikipedia, Rusia are aproximativ 2560 de tancuri de luptă (așa numitele Main Battle Tank, adică ăla mare și greu). Citeam recent despre tancurile americane Abrams, care sunt atât de rezistente încât au fost situații în care un Abrams a vrut să distrugă un alt Abrams și nu a reușit să-l penetreze. Un tanc britanic Challenger 2 a fost lovit de 70 de rachete RPG în Irak și a supraviețuit cu tot cu echipajul său. Eu mă gândesc deci că un singur tanc rusesc (care este comparabil cu exemplele de mai sus) ar putea distruge la rând toate tancurile armatei române, care nu i-ar putea face nimic.

De aviație nu mai zic, sper că știe toată lumea ce avem noi și ce SF-uri sunt Suhoi-urile rusești, plus că au rachete de rază medie, bombardiere și altele la dispoziție.

30 de minute? Hai, poate 24 de ore cu totul, mai ales că pot realimenta la câteva benzinării Gazprom deschise la noi. Dar așa a fost dintotdeauna situația.
shutterstock_18328147

Foto: Jumping T-90 tank de la Shutterstock.

    47 comentarii

  1. Tu mergi? La razboi? eu stiu ca esti un barbat

      (Citează)

  2. geez. hai mă radu, nu și tu.

      (Citează)

  3. romania ar rezista destul pana sa vina germanii cu 2A6, francezii cu leclerc si englezii cu challenger, toate 3 tankuri fiind superioare t-90.
    rusia e mare putere, intr-adevar, dar are armata foarte proasta in comparatie cu anglia si germania (nu ma refer la numar).
    Nu ar trebui SUA in cazul unei invazii sau in cazul unui razboi. Armata rosie era mult mai buna decat asta pe care o au rusii acum si vedem pe wikipedia si prin documentare ce s-a intamplat in ww2, si asta doar impotriva germaniei. Zici ca rusia a pus 150 de mii de soldati doar de pregatire? Un fleac, au avut 16 milioane de soldati in ww2 din 40 pana-n 45 si au murit 10 milioane.
    Singurul lucru de care mi-e tarsa e sukhoi35 si t-50. Europenii au typhoonul, care e bun, dar nu cred ca e la fel de bun ca un sukhoi. Pentru asta exista f-22 raptor oricum.

      (Citează)

  4. PS: saracii rusi n-au fost in stare sa castige impotriva afghanistanului, inca mai sunt tankurile lor distruse p-acolo. marea putere a semnat pact la geneva lol..

      (Citează)

  5. Bodolay Botond

    04/05/2014 la 8:55 AM

    30 de minute până la capitulare, teoretic.
    Eu sunt curios doar câți vor dezerta până atunci din “bravii” noștrii bărbați…
    Că se vaită acum toți pe net și invocă tot felul de motive, pentru ei motive beton și “credibile”, că ei nu luptă pentru politicieni, pentru privilegiile lor…deși habar n-au să țină arma în mână și la o primă tragere ar face pe ei.
    E foarte trist unde s-a ajuns și asta parțial se datorează și eliminării stagiului militar obligatoriu. Am devenit o țară de ” bărbate”, patrioți pe Facebook, dar când ne paște pericolul, ne căcăm pe noi.
    Deși e vorba doar de o trecere în revistă a efectivelor, să vedem cu câți trăncălăi ne prezentăm la luptă (că până la mers la luptă jumate fug).

      (Citează)

  6. Ma dispera autosuficienta asta in materie de orice…
    De ce nu au cucerit rusii Georgia si ce alte triburi mai au ei pe acolo pe la ei pe acasa? Nici macar in Afganistan nu au facut mare lucru desi atunci chiar era la apogeul puterii.
    Rusia nu este o super-putere. Este doar o umbra a ceea ce a fost URSS. Fara arsenalul nuclear nu este altceva decat o mare putere locala cu pretentii.
    Tancurile rusesti au fost si sunt un mit. In anii 60-70 tancurile rusesti erau cosmarul oricarui soldat NATO, asta pana au vazut ce s-a intamplat in Afganistan. Conceptie buna, materializare proasta. Eu nu as compara ultimele tancuri rusesti cu cele americane, nici macar cu cele nemtesti. Singurul lucru care da de gandit este acela ca sculele rusesti sunt toate ofensive, concepute pentru manevre in viteza.
    Mult laudatele Sukhoiuri sunt sublime dar cam lipsesc… Cate avioane 100% operationale au rusii? Cate dintre ele functioneaza asa cum ar trebui? Chiar tatucul Putin era crizat de executia proasta din industria militara. Avioanele europene se pot bate fara probleme cu cele rusesti, au fost gandite de la inceput tocmai pentru asta, atat Typhoon cat si Rafale. Problema la UE in schimb, e hotararea si viteza de decizie.
    Noi nu avem prea multe de oferit, dar daca am dori sa rezistam cu success ar trebui sa atacam in primul rand Palatele alea de prin Bucuresti sa scapama de cartitele alea multe, sa ii impuscam in burta pe aia care au decis sa pastram T-50 vechi de 60 de ani si sa taiem tancurile mai noi.
    Desi pare incredibil avem soldati cel putin la fel de buni ca americanii. Nu o zic eu din burta, o zic americanii in Afganistan sau Irak. Cred asadar ca daca rusii ar incerca schema – cagulati – ar fi impuscati destul de repede de alti cagulati cu steag tricolor pe maneca uniformei (sper sa aibe destule gloante :D si sa nu trebuiasca sa scrie la final niste procese verbale despre fiecare cartus tras).

      (Citează)

    • @enzo: am eu suficientă experiență cu armata română. Mă scuzi dacă sunt sceptic, dar nu sunt fonduri nici ca să exerseze cu arma la poligon, că gloanțele sunt scumpe, nu mai zic de antrenamente mai serioase și tehnică militară.

      Cele câteva trupe trimise de noi în alte războaie sunt cam tot ce avem. Chiar și acolo, ne-au ajutat alții cu echipamente, că ne făceam de râs cu TAB-urile noastre, de tancuri și avioane nu mai zic.

      Au fost destule exemple prin războaiele trecute în care echipamentele moderne au făcut diferența. Americanii împotriva tancurilor irakiene, avioanele israeliene împotriva egiptenilor șamd. Războaiele nu mai sunt “de volum”.

        (Citează)

  7. Nu stiu daca Guvernul si Armata Romaniei ar rezista 30 de secunde ori 24 de ore dar cu siguranta poporul nu se va supune atat de usor. In orice caz suntem parte a U.E. iar un atac asupra unui membru e un atac asupra tuturor.
    Acum Rusia lui Putin e doar o umba patetica a U.R.S.S.-ului incercand sa readuca o parte din fost glorie a imperiului. In loc sa se indrepte spre o democratie liberala consolidata ei se tin cu dintii de trecut.
    De fapt, sa ne atace. Poate rezistam chiar si 20 de secunde, dar dupa ce intervin aliatii nostri si Rusia va fi invinsa poate ii vom obliga sa ne dea tezaurul inapoi, ori cel putin contravaloarea lui :D

      (Citează)

  8. Ce rost au comparațiile cu Afganistanul? Acolo a fost un război de gherilă într-un relief dificil și împotriva unor oameni care oricum nu aveau multe de pierdut. Și americanilor le-a fost dificil să-i găsească pe toți pe acolo.

    N-au vrut să cucerească Georgia. Dar cele două zile în care au intrat în țara respectivă și au făcut ce-au vrut a fost un semn bun.

      (Citează)

  9. @Razvan Pascal: ai multă încredere în ce-ar face românii în caz de invazie, dar nu văd pe ce o bazezi. Mai degraba cred că mulți vor fugi în vest, alții vor spune “să se duca armata, că doar de aia o plătim din banii noștri” și tot așa. N-am văzut la noi un naționalism prea dezvoltat.

    Sigur, nu înseamnă că dacă ne-ar invada cineva am accepta asta. Dar eu vorbeam despre cât timp i-ar lua unei superputeri să ne cotropească, nu mai mult de atât.

      (Citează)

  10. @nwradu: din punctul meu de vedere sunt 3 superputeri – China, S.U.A. si U.E.. Faptul ca U.E. nu are o armata proprie e alta discutie, insa este o superputere. Cred ca Rusia e o putere regioanal cu foarte multa influenta. Insa nu ar rezista unui razboi cu S.U.A. ori cu tarile U.E., decat daca ar folosi bombele nucleare si armament bio-chimic. Rusia e cea mai mare tara din lume dar si cu multe probleme interne (minoritatile). Rusia lui Putin nu e U.R.S.S.-ul lui Lenin.
    Apropo stii ca Putin vrea sa puna interdictii asupra internetului? Cica ar fi o arma creata si folosita de CIA.

      (Citează)

  11. Ce sigura e lumea ca ne salveaza americanii in 2 timpi si 3 miscari daca ne ocupa rusii… asa, ca-n ’45.

      (Citează)

  12. Nu am idee cât de corecte sunt informațiile de aici, dar e un site foarte bun pentru ca cineva să își formeze o opinie referitor la puterea militară a unei țări.

      (Citează)

  13. Am uitat linkul :)

      (Citează)

  14. Bodolay Botond

    04/05/2014 la 12:03 PM

    Să nu ne alintăm cu ideea că armata Rusiei e doar o umbră a celebrei Armate Roșii din WW II. Ca nu cumva să avem parte de o surpriză dureroasă.
    Eu nu m-aș culca pe lauri să cred că, dacă rușii n-au putut îngenunchia afghanii și georgienii, nu vor reuși nici cu noi. Poporul afghan și georgian sunt de alt leat, ei pot duce o luptă de gherilă, de uzură, zeci de ani, sunt ca sârbii, care și ei pun mâna pe armă mai repede ca pe orice altceva.
    Noi nu prea avem temperamentul acesta vulcanic (e plină cartea de istorie cu “celebrele” noastre retrageri în munți, otrăvitul fântânilor, incendierea caselor etc) și azi, în secolul tehnologiei, orice spirit războinic s-a diluat extrem de mult în noi.
    Mai ales de când armata nu mai e obligatorie, instinctul de luptă la noi aproape ca nu mai există.
    Nu preaslăvesc armata obligatorie de care am avut parte (1996-1997…era încă armata aia cruntă, dar într-un fel folositoare ca experiență de viață), dar măcar a avut meritul de a obișnui tânărul cu ideea de luptă, îi făcea cunoștință cu arma, cu tragerea, cu condițiile de lipsă de lux și cel mai important: lipsa fustei, lipsa mamei care să îl dădăcească, care să-i spună că el e buricul pământului, e cel mai deștept, cel mai frumos.
    Au crezut toți că războaie nu au cum să mai aibă loc și uite…surpriză!

    Eu nu mă mai încadrez în grupa 20-35 de ani, care face subiectul isteriei generalizate, dar dacă voi fi chemat, n-am să ezit. Pentru că nu lupți pentru politicieni, pentru Băsescu, pentru privilegiile unora sau altora, ci pentru pământ, libertate, demnitate și familie.

      (Citează)

  15. @bodolay: eu în armată am învăţat cum să chiulesc, nu cum să lupt. Am “tras” de sute de ori cu mătura şi de 4-5 ori cu puşca…

    @nwradu: situaţia Ro este o situaţie tipică unei tări relativ mici şi ne-beligerante; pînă la urmă, ar vrea românii ca preocuparea principală şi cheltuiala principală a guvernanţilor noştri să fie înzestrarea şi antrenarea armatei, ca în Coreea de nord ? să dăm toate resursele pe arme, cum fac unele ţări din lumea a 3-a, în care oamenii n-au de nici unele, dar găseşti mai uşor o puşcă decît ceva de mîncare ? Armata modernă (tancuri, avioane etc) costă enorm ca achizitie, costă enorm ca întreţinere, costă enorm ca folosire chiar pt. antrenament, o singură oră de operare a unui avion modern sau a unui tanc modern costă cît nu face. Noi am avut o grămadă de avioane şi tancuri de diferite tipuri, chiar şi mai moderne (de ex. mig-29), acum sînt nefuncţionale cele mai multe dintre ele, pentru că nu s-au mai alocat acei bani pt întreţinerea lor continuă.

    Pînă la urmă, noi ne-am ţinut de cuvînt dpdv al alianţelor, am trimis trupe acolo unde a fost nevoie (Afganistan…), soldatul este cea mai “preţioasă” parte a unei armate, una e cînd spui “noi am pierdut atîţia soldaţi” şi alta e cînd spui “noi am pierdut atîtea tab-uri” în Afganistan… aşa că da, dpdv militar nu ne-am făcut de rîs, nu sîntem pe dinafară, în caz de război avem “şanse” să primim ajutor. Doar că, cel mai probabil, dacă Rusia nu a atacat România pe vremea URSS, nu o va ataca acum. Deci discuţiile despre război cu tancuri, avioane etc pe teritoriul nostru sau oriunde în Europa – mai puţin în zonele de conflict evidente cum a fost Iugoslavia – nu mi se par realiste.

      (Citează)

  16. @Bogdan Popa ma surprinde ca nu vad Israel in top10 ….

      (Citează)

  17. Ne îmbătăm cu sifon.Armata e praf și pulbere.Ca o glumă cu o vagă nuanță de realitate, în cazul unui conflict cu ”mother” Rusia, o să fim ”înzestrați cu un AKM(ce ironie, nu?), 2-3 grenade, un pumn de gloanțe și ceva pastile , nu bromură, care să ne ”scoale” spiritul patriotic în linia întâi.Avem noroc cu NATO că putem pe la TV și media să le permită politicienilor să trălălâiască aiurea despre Rusia cam ce ar trebui să facă și ce nu…Bodo, îmi place ce ai scris fiindcă ești aproape de realitate.Maghiarul e mai român.Salut barát ! :-)

      (Citează)

  18. @alias: Rusia nu a atacat Romania pe vremea URSS pentru ca eram parte din sfera de influenta rusa si nu le-am dat motive sa o faca. Chiar si atunci cand ne-am dat mai independenti, nu am ajuns in situatia ungurilor si cehilor.

      (Citează)

  19. sunt draguti cei care zic ca nu lupti pentru politicieni, samd. nu stiu pentru cine as lupta, insa in mod sigur acesta nu este razboiul meu. nu este al meu nici ca individ, nici ca roman, ca nimic.

      (Citează)

    • Marcel Vasilescu

      12/11/2016 la 7:01 PM

      Iar eu o spun de-a dreptul că mă doare drept în bascheți de patrie – în măsura în care jumate din pământurile arabile or fost cumpărate de străini iar cealaltă jumate bașca tot avutul nației, se află în mânile băseștilor. Să se bată ei cu putin și cu rasputin, că mie ca român mi-e indiferent dacă bampirii care sug sângele poporului sunt licurici sau cioloveci.
      Punct.

        (Citează)

  20. amuzant sa vezi cata lume se pricepe la geopolitica, e mai ceva ca cu gazele de sist :)

      (Citează)

  21. Dragi comentatori si parerologi, cand vom simti mirosul esapamentului unui T90 in zona Ardealului, imi dau cu parerea ca gps.ul nu va mai avea sembal si va fi cam mult praf dupa ce lasa in urma niscai zburatoare mach3.. Foto e din propaganda rusa, care stie… si are ce sa vanda

      (Citează)

  22. Salut,

    Din punctul meu de vedere “daca Rusia ar ataca Romania” este un concept care nu are niciun sens. E ca si cum ai spune “daca Romania ar trimite primul om pe Marte”.

    Romania face parte dintr-o alianta – NATO – pe care o plateste cu varf si indesat (vezi

    Behtel) si care (teoretic) apara interesele statelor membre.

    Nu cred ca poate exista un asemenea scenariu si nu cred ca putem compara cele 2 armate.

    Rolurile celor doua tari pe scena mondiala sunt diferite:
    – Rusia – economie independenta, unul din polii importanti ai lumii
    – Romania – piata de desfacere, aliat cu alte state puternite din polul UE-SUA, ascultator al “recomandarilor” aliatilor mai mari.

    Cred ca mai degraba intrebarea ar putea fi “ce ar face Romania in WW III” mai ales ca cel mai probabil va fi gazda teatrului de lupta.

    Merci

      (Citează)

  23. Ca de obicei, la Vocea Rusiei e numai BS. Pai, in pana mea, nu ajung tancurile nici un 24 de ore de la granita pana in Bucuresti, in conditiile in care rezistenta ar fi 0, da’ totusi, Romania nu rezista 30 de minute in cazul unei invazii? Really?

    In al 2-lea razboi mondial Polonia a rezistat o luna si ceva impotriva nemtilor mai numerosi, mai bine echipati, carora li s-a alaturat si rusii cu vo’ juma’ de milion de soldati, chestie ce arata ca o tara nu poate fi cucerita chiar atat de repede, indiferent de puterea militara a atacatorului.

    30 de minute n-ar fi suficient nici sa se asigure ca primul sat de la granita e supus.

      (Citează)

  24. Eu cred ca subestimati existenta Cernavoda si ce poate face un reactor nuclear in stare critica pentru ideile rusilor de a merge undeva in vizita.
    In al doilea rand, Ceausescu era destul de cautat in coarne de tarile vestice pentru ca nu era foarte de acord cu politica URSS si pentru ca se zvonea ca Romania are arma atomica. Un simplu mesaj trimis ambasadei Rusiei ca sunt invitati sa asiste la un experiment este de ajuns sa ii potoleasca.
    Ce s-a intamplat in Afghanistan cu rusii si Vietnam cu americanii a fost datorat pregatirii inadecvate la teritoriou si subminarea armatei de catre factori economici sau politici. Distractia de acum este ca SUA s-ar putea sa nu isi poata permite un razboi, financiar vorbind ei trecand prin cateva crize si default-uri de plati interne catre bugetarii lor. In timp ce Rusia pare sa aiba destula putere economica alocata pentru asa ceva.
    Faptul ca nu avem autostrazi si nici cai ferate prea functionale ar trebui sa adauge la acele 30 de minute. Si pe urma va iesi Ponta sa ne zica el cum a fost de fapt, ca a fost marele lui plan strategic sa nu avem drumuri pe care sa ne poata invada rusii.

      (Citează)

  25. Țările mai mici gen România care nu sunt mari puteri militare nu au armată pentru a câștiga războaie ci pentru a nu putea fi ocupate foarte ușor. Vezi războaiele din Vietnam, Afghanistan, ș.a.m.d. Au avut inferioritate numerică, tehnologică și totuși au durat ani buni.

    Nu mai visați că apasă gigi pe buton și lansează rachete, nu își consumă nimeni întregul arsenal să distrug casa ta și cușca câinelui.

      (Citează)

  26. Reactoarele nucleare nu sunt bombe și nici nu prea pot să fie transformate în bombe.

      (Citează)

  27. Cred ca majoritatea nu se gandeste ca Rusia nu are atatia soldati pentru atac ci pentru a isi apara status-quo-ul.

    Ganditi-va doar câta granita au de aparat: vest, nord, est, sud (in nicio parte nu are de a face cu aliati suta la suta de incredere – mai ales China). Dupa care, ganditiva-va ca soldatii sunt mobili dupa cum i se scoala Putin-ului doar in caz de pace. In caz de razboi (indiferent cine ataca primul), Rusia are multipli dusmani. Credeti ca va doar ce va face Armata a 14-a in Ucraina? Probabil ca nimic, altfel risca implozia Transnistriei. Atunci cine ne ataca in 30 de minute? Crimeea?

    Dupa aia, sa zicem ca Rusia ataca cu aia 150-200 de mii (poate si un milion de soldati, WTF, vorbim de cifre abstracte aici) Ucraina. Ce credeti ca se va intampla cu cele ț-șpe republici din Federația Rusă? Vor sta ele cuminți ca si pana acum, stiind ca Rusia e ocupata?

    Altfel, declaratia rusilor, care se gaseste si in titlul acestui articol este un bullshit. Este o minciuna prin omisiune cu care ne-a obisnuit si pontacul nostru prim ministru. Sa ii dai dreptate macar in principiu mi se pare o copilarie.

      (Citează)

    • Cred că majoritatea n-au înțeles ideea articolului. E mai puțin important ce tanc au rușii, câte mai au și dacă ne invadează în 30 de minute sau în 180.

      Ideea era că afirmații precum cele de la Vocea Rusiei sunt niște truisme evidente, unele de care nu se îndoiește nimeni, nici România, nici Rusia și nici vreo altă țară.

      Vorbește însă Vocea Rusiei și despre un scenariu posibil? Nu, pentru că în lume nu există doar Rusia mare și România gata de invadat. România este parte din NATO, are aliați, un atac ar însemna o ripostă de la alții, o mobilizare a Rusiei spre Odesa/Transnistria/Moldova ar însemna și o mobilizare a altor forțe pe teritoriul nostru și tot așa.

      Credeam că a fost clar asta de la început, ideea fiind să nu se mai dezbată ce-a zis Vocea Rusiei; deși adevărată, afirmația lor este inutilă pentru toate părțile implicate.

        (Citează)

  28. Imi place cum o dai la intors :)).
    Nenea ala care a scris articolul, ma rog, l-a semnat, a fost pilot militar, coleg cu asii aviatiei contemporane gen Davidovici. Statul roman in buna traditie l-a calcat putin pe picioare si omul s-a suparat rau, a schimbat macazul. Cunostintele lui au ramas la nivel de an 1989, cred ca si gandirea/conceptia militara au ramas cam tot la acelasi nivel deci praf in ochi.
    Cum stau rusii cu logistica? Aia este defapt marea durere. Poate ca ajung tancurile relativ rapid in adancime (au totusi nevoie si alea de asistenta, piese de schimb, uleiuri, munitie) dar trupele ? O tara nu este ocupata pana nu ai trupe in teritoriu si aici e durere mare.
    Romania nu e Ucraina sau alta republica sovietica, lumea nu vorbeste rusa, interactiunea ar fi mult mai dificila cu localnicii. Ce faci apoi cand rusul incepe cu obisnuitul “davai ceas”? De la ceas pana la nevasta nu e distanta prea mare. Degeaba nu vrei sa mergi la razboi, vine el la tine. Ce faci cand un soldat rus incearca sa iti violeze nevasta, sora sau chiar mama? nu pui mana pe cel mai apropiat obiect contondent/ascutit si sari la bataie?
    Parerea mea e ca daca rusii ar invada Romania ar avea parte de un Afganistan la puterea a 2 a cel putin. Pur si simplu nu ar avea resurse ca sa ne tina sub ocupatie.
    Hai sa ne gandim apoi la situatia geo-politica locala. Cine ne-ar sari in ajutor sau cine ne-ar injunghia pe la spate? Eu cred ca Turcia ar fi prima tara care ne-ar ajuta, posibil si Polonia. Ungaria, Bulgaria si Serbia cred ca i-ar sprijini indirect pe rusi.

      (Citează)

  29. @NwRadu: – pana la lupta efectiva, confruntari armate, razboaiele se duc economic si psihologic.
    Rusia e puternica, drept urmare chiloteii tuturor au inceput sa tremure in ultima perioada, insa pana la o confruntare militara nu cred ca se poate ajunge in conditiile in care e nevoie de multi bani pentru a sustine o lupta directa pe teritoriul inamicului. Bani pe care Rusia incepe sa nu-i mai aiba, pentru ca e prinsa destul de mult in capitalism si globalizare (daca SUA si UE impun embargo Rusiei, cate alte tari din lume vor mai face schimburi comerciale cu rusii?….9-10 tari, nu mai mult, si alea destul de mici). Plus de asta, Rusia are teritoriu mare, dar forte insuficiente sa-l apere. Ei se maseaza amenintator la granita vestica, insa au o granita mult mai mare la sud, o alta la nord, o alta la est, toate fiind destul de vulnerabile.
    Apoi, nu trebuie ignorata China, care isi are economia bazata pe relatii comerciale cu UE. Nu stiu cat le-ar conveni chinezilor ca rusii sa le distruga afacerile prin UE. La fel nu trebuie ignorati arabii, care acum in procent de 80% sunt aliati americanilor. Pana si Iranul prefera sa scape de embargo-ul americanilor, decat sa se alieze rusilor (drept dovada trendul mediatic in ultimile 4-5 luni de zile, cu multe stiri din Iran, despre cat de faina e tara si oamenii ei)
    Deci, e mult mai complex.
    Iarasi, daca citim cartile de istorie, Romania tot timpul a fost slab dotata logistic (militar). Drept urmare inaintea ambelor razboaie mondiale, dar si in timpul lor, Romania a primit de la aliati tehnica militara la “pret redus”. Inaintea primului razboi mondial (inainte de intrarea in lupta a Romaniei), francezii si englezii au trimis romanilor pana si uniforme militare.
    E misto si poate si constructiva o discutie pe tema asta, dar nici nu trebuie cazut in partea disperarii si panicii. Si nici nu trebuie sa ne demoralizam, chiar daca e cert ca multi din cei ce vorbesc pe net despre Romania si romani si cat de prosti, lasi ori slabi suntem, sunt doar pustani ce nu au habar despre responsabilitate ori siguranta familiei. Pentru ca pana la urma, intr-un razboi, pentru asta se lupta in cele din urma. Pentru ca familia sa fie in siguranta. Bineinteles, atunci cand e vorba de aparare, nu de atac.

      (Citează)

  30. Si Polonia avea aliati, si ce sa vezi, pana nu au ajuns Panzerele la Marea Manecii si Zero-urile la Pearl Harbour nu s-a intamplat nimic.
    Exista mai multe arme decat cele conventionale, chimice sau atomice. Trebuie sa stii sa le folosesti.

      (Citează)

  31. @nwradu: te contrazici. Un articol plin de “truisme” e unul care stă în picioare. Un articol care nu stă în picioare pt. că porneşte la premize false, nerealiste şi care ignoră realităţile geopolitice… nu este “plin de truisme”. Deci, ce a publicat/spus vocea Rusiei este, aşa cum au scris cei mai mulţi cititori, pur BS.

      (Citează)

  32. Eu cred că stă în picioare, dar într-un caz foarte simplu în care în lume ar exista doar două țări, noi și ei.

    Este ca la fizică, unde elevilor li se prezintă mereu cazuri ideale: nu există frecare în mișcare, accelerația este uniformă, nu există rezistența aerului la căderea obiectelor, atracția gravitațională are loc doar între cele două corpuri studiate șamd. În realitate, există mulți alți factori de luat în considerare.

      (Citează)

  33. Doua intrebari catre Radu:
    1. pe unde ar veni bre invazia aia a Rusiei?
    2. de ce ne-ar invada?

    Hai sa incercam niste raspunsuri:
    1. Prin Dobrogea adica pe mare sau prin delta.. Sorti de izbanda care tind spre zero. Prin rep Moldova.. Iar probleme.. Sau prin Ucraina.. Unde ucrainienii ar sta degeaba si nu ar sabota nici un convoi rusesc..
    2. Nu au de ce sa vina aici.. Dupa parerea mea suntem prea neinsemnati ptr ca Rusia sa se complice cu noi.. Cu Ucraina e alta treaba.. Conducte de petrol si gaze… Etnici rusi etc..

    Asadr de unde invazie?

      (Citează)

    • @ssh: nu cred că Vocea Rusiei se referea la o invazie mâine, ci cândva în viitor.

      Logistica nu văd de ce-ar fi o problemă, se poate face oricând prin Dobrogea sau aeroportată.

      Sigur, sorți de izbândă care tind spre zero, vom fi toți acolo să ne apărăm, cu cască din aia rotundă în cap și cu AK-ul în mână – cum ar putea trece peste noi?
      Noroc că nu ne vor demonstra niciodată asta.

        (Citează)

  34. Si inca ceva… Pe oriunde s-ar produce atacul ai nevoie de provizii… Munitie, hrana, combustibil.. etc. toate astea sunt vulnerabile.. fie ca e pe mare sau pe la sol..
    O fi Rusia superioara privind cifrele dar razboiul nu are treaba doar cu cifrele .. Are o treaba foarte serioasa cu proviziile iar liniile de aprovizionare rusesti ar fi intinse la maxim catre Romania.. Rusia nu are power projection cum are SUA..

      (Citează)

  35. Sal Radu. De la bazele rusesti actuale pana la noi sunt minim 400 km. 400 km in linie drepta peste mare. Peste cei 400 km trebuie transportate trupe, avioane, artilerie si provizii. Nu mai zic de radarele care nu o bate ele 400 de km dar 150-200 tot bat. So sanse mici de debarcare cu succes.
    Varianta prin Ucraina sau rep Moldova iar are probleme ptr ca ai de dat lupte pe un front larg, cu ucrainienii ( cel putin astia din partea asta ) care te vor sabota la fiecare pas si cu grosul armatelor noastre. Buun… o sa zici ca armata noastra nu prea face multe parale.. Dar partea uitata este ca atunci toata lumea o sa aiba de pierdut si la disperare se pot intampla multe.

    Dar dupa parerea mea rusii nu vor angaja Ucraina mai mult decat acum ptr ca pusi in fata pierderii acesului la mare la resursele de petrol ptr care s-au batut cu noi ucrainienii vor brusc mult mai combativi – nu ca acum cand in zona Crimeii sunt multi etnici rusi.. Dar om trai si om vedea!

      (Citează)

  36. Si inca ceva Radu. Spui ca intr-un viitor… Pai hai sa ne gandim: in acel viitor Rusia a cotropit Ucraina toata.. Plm vrei sa zici ca ai nostri chiar asa de prosti or sa fie si nu o sa se intareasca.. Sau ca sistemele NATO nu or sa vada masarea imensa de trupe necesara ptr o o lovitura terestra pe scara larga..

    Cat despre debarcare sau atac terestru prin Delta nici nu poate fi vorba..

      (Citează)

  37. Ca o concluzie: obstacolele ptr rusi sunt urmatoarele – in ordine aleatoare:
    – ucrainienii din vest care nu ii au deloc pe rusi la inima
    – nato care dupa cum se vede nu sta cu mainile in san
    – proviziile si trupele care trebuie transportate prin teritoriul cucerit ( ostil adica )
    – distantele pe care le au de parcurs avioanele de lupta de la bazele lor
    – antiaeriana romaneasca – sam portabile si altele
    – neinsemnatatea romaniei – prin ucraina merg gaze si petrol in europa

    Astea ar fi asa cateva..

    Stima.

      (Citează)

  38. Rusia a fost intotdeauna lacoma si asta e motiv de ajuns pentru a invada orice tara. Mi se pare putin probabil sa se duca undeva rusii cu navele, ei nu au avut niciodata noroc la flota de suprafata si nici la submarine. In schimb, cu tancurile sunt specialisti, armata rusa este o forta terestra, fapt determinat de istoria si geografia lor.
    Eu nu imi fac griji pentru armata declarata, pentru tancurile si navele de care stim. Eu mi-as face griji mai curand pentru ceea ce nu stim, pentru cei 25 de ani in care Rusia a evoluat si investit si inlocuit dotari ale armatei. Pentru ceea ce este tinut secret si ascuns e cazul sa ne preocupam.

      (Citează)

  39. ma amuz
    rusii stau cuminti
    de fapt nu sunt doar rusi
    sa ne fereasca Dumnezeu de un razboi
    poate ne vor ocoli, pentru ca ar pierde prea mult timp pentru o lupta directa
    dar ne vor “invalui”
    daca vor ataca vor ataca fulger
    vor ataca cu un raid da aviatie
    raid ce va permite desantului lor
    la desant ma refer tancuri echipate, ce vor fi parasutate
    in schimb a-ti uitat sa mentionati
    Federatia Rusa e un conglomerat
    cazaci, macelari din tata in fiu, rusi, tatari, si orice alta natie dispusa pentru bani si “prada”, sa faca orice
    apoi e tratatul militar cu China
    daca vor ataca vor atac simultan
    Federatia Rusa, China, Iranul, Syria
    asta ca sa mai aveti inca ceva de discutat
    scenariile paranoide, puse aici pe net, deja
    Rusii nu vor razboi, ci se joaca
    la ei este robinetul de gaz
    daca vor sa ne atace ne ataca economic
    sau poate se ridica un nebun si de la ei, si vor ataca in plina iarna
    in tancuri iarna e placut
    asa ca fratilor
    nu suntem la “procesul etapei”
    razboi, acum, e un dezastru total
    Romania deja……. e cucerita
    uitati-va cate ruine sunt in jurul vostru

      (Citează)

  40. Pe mine ma amuza oamenii care iau in serios site-ul asta Vocea Rusiei, de parca cineva ar stii toate secretele rusiei si nu ar avea altceva mai bun de facut cu ele decat sa le spuna tuturor pe internet. Parca ar fi pesonajul negativ din orice prost care, in loc sa il omoare pe loc pe adversar, sta si isi explica tot planul malefic.
    Parca il si vad pe Putin in sedinta cu generalii armatei: ” Tovarasi maine invadam Urcaina, poimaine Moldova, peste 3 zile Romania. In noaptea asta faceti planurile de invazie si le traduceti in romana sa le poata publica aia de la Vocea Rusiei”

      (Citează)

  41. Pe mine ce ma amuza cel mai mult ideea asta pe care niciun roman nu o accepta ca sintem parte din nato si le da apa la moara politicienilor care spun aceeasi varianta de raspuns sa acopere nepasarea si indiferenta cu care a fost tratata armata romana .Sintem in nato dar asta inseamna ca noi nu trabuie sa avem nici cu ce ne apara , cind au venit americanii si au vazut ce dotari are armata romana seau pus miinile in cap cred cau si zis in sinea lor voi sinteti o prada usoara , si altceva experienta militarilor romani poate fi pina la un anumit punct critic dar nu poate inlocui suib nici o forma lipsa de dotari

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus