un blog de Radu Dumitru

Robotesc și la canalul meu de YouTube, dați un Subscribe dacă vă place.

Viitorul meu mirrorless a fost lansat în România

17 Apr 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

Am fost zilele trecute la lansarea celui mai nou model mirrorless Sony: a6000.

De ceva vreme strângeam bani pentru un Sony NEX-6 (problema mea este la obiectivul 18-200 mm, care costă 3200 de lei, mai scump decât aparatul cu obiectiv de kit). A6000 este un model superior lui NEX-6 și împrumută multe elemente și de la NEX-7, care-i vârful de gamă pe senzor APS-C, fiind un update excelent gândit. Spre bucuria mea, nu este mult mai scump decât NEX-6 (deși prețul acestuia este acum în scădere și apoi va dispărea de la vânzare), așa că noua mea țintă este a6000.

Principalele sale avantaje pentru mine sunt butoanele multifuncționale, viewfinderul, WiFi cu NFC (nu credeam în această tehnologie până când nu am testat un aparat cu așa ceva; mi-a plăcut că pot transfera printr-o singură atingere fotografia din aparat în telefon, pentru a o da mai departe), autonomia mare (400-600 de fotografii), butonul Record, care la NEX-7 se apăsa foarte ușor din greșeală, a fost mutat mai în dreapta, rotiță de schimbat modul de fotografiere.

Din ce-am citit peste tot, senzorul este excelent, procesorul la fel, focalizarea în multe puncte funcționează foarte bine, zgomotul este bine ținut sub control.

Personal tot așteptam review-ul de pe DPreview.com pentru a studia testele lor de zgomot în comparație cu alte aparate, dar îl aștept de vreo două luni. Între timp, puteți citi un review excelent făcut de fotograful Alin Popescu pe blogul F64, cu imagini superbe surprinse cu a6000, plus clipuri video și teste de focalizare în rafală.

Specificațiile complete le găsiți pe F64. Aparatul costă 2948 lei body și 3.599 lei cu obiectiv 16-50mm.

Dacă cineva dorește să cumpere un Pentax K-5 cu obiective 18-200 mm și 50mm/F1.4 și flash extern și telecomandă pe fir pentru timelapse, îl dau cu plăcere.

  13 comentarii

 1. Obiectiv 18-200 are si Tamron si e sub 500 Eur. Eu mi l-am luat si sunt foarte multumit de el, dar nu sunt mare specialist.

  http://www.amazon.de/Tamron-18-200mm-3-5-6-3-Objektiv-NEX-Serie/dp/B006IM0GIK/

    (Citează)

  • @thundermar: da, ar fi și Tamron-ul o opțiune, am citit comparații și nu prea erau diferențe, dar în timp Tamron-ul se mai lasă la garnituri, plus că parcă țin minte că-i de plastic.

     (Citează)

 2. J4 ala? stii ceva de el?

  mi se par PREA MARI. FFS, unele-s cat un dslr.

    (Citează)

 3. Pune-l la vanzare pe forum la Arhi….poate scapi repede.

    (Citează)

 4. pentru K-5 trimite-mi cat vrei pe mail (aparat + 18-200 si 50 pret separat), vreau sa fac cadou cuiva un aparat bun.

    (Citează)

 5. mail? :)

    (Citează)

 6. Dacă ești interesat îți vând eu un SEL18200LE second-hand când treci prin A’dam.

  Singura lui bubă (corectabilă) e că are nevoie de firmware upgrade pentru a activa AF-ul hibrid pe NEX-6 (și presupun că și pe a6000). Pentru firmware upgrade obiectivul trebuie trimis la Sony care oferă serviciul gratuit (vezi http://www.sony.ro/support/ro/content/cnt-dwnl/prd-dime/sony-sel18200le-firmware-update-service/sony-sel18200le-firmware-update-service ).

  Motivul pentru care l-aș vinde: îmi face cu ochiul un A7.

    (Citează)

  • Nu, mersi, l-aș lua de aici dacă este.

   Problema este că nici Tamron-ul 18-200 nu știe focalizare hibridă, a fost făcut pe vremea când doar cea de contrast era utilizată.

     (Citează)

 7. Well, avantajul la propunerea mea era prețul mai mic.

  SEL18200LE știe (potențial, după upgrade) AF hibrid, ceea ce poate fi atractiv când te gândești că autofocusul este „the claim for fame” pentru a6000.

    (Citează)

 8. @ovidiu,SEL18200LE mai este valabil?constflorea@yahoo.com

    (Citează)

 9. Îl mai am (nu-i caut cumpărător în mod activ). Chestia e că eu locuiesc în Amsterdam și dacă aș vrea neapărat să-l vând mi-ar fi mult mai ușor să-l vând aici. Prefer să îl dau omului în mână să-l testeze, să-mi iau banii cash și la revedere.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea.

sus