un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

SAP prezintă un alt tip de analiză de fotbal

21 Mar 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

3 comentarii

Uitați o tehnologie interesantă văzută la MWC Barcelona: SAP prezintă analiza “big data” într-o aplicație inedită în meciurile de fotbal.

“Big data” este un termen generic ce descrie seturile foarte mari de date, de obicei culese de diverși senzori sau din surse statistice, date ce trebuie apoi analizate. Iar să grupezi, organizezi și să manevrezi cantități de ordinul tera-, peta- sau chiar exabytes nu-i așa simplu, așa că domeniul “big data” este abordat doar de câteva companii, iar clienții pentru care fac astfel de analize trag tot felul de concluzii de “business intelligence” importante pentru viitorul lor.

Sistemul prezentat de SAP pentru echipa de fotbal a Germaniei folosește camere video pentru a detecta mișcările fiecărui jucător dintr-un meci. Odată preluate toate informațiile necesare și făcută o analiză, antrenorul are la dispoziție o interfață simplă de navigat prin toate fazele meciului, poate vedea distanțele între jucători în linia de apărare, unghiul mort al fiecăruia și desigur informații detaliate despre fiecare om în parte, inclusiv de câte ori a accelerat și decelerat.

Am prezentat totul în clipul de mai jos. Acum, firmei SAP nu-i pasă de fotbal, este doar un exemplu despre cum pot învârti și prezenta date într-un format ușor de înțeles și util celui care vrea să facă o analiză.

    3 comentarii

  1. SAP-ului ii pasa de bani, si cum in fotbal se invart multi bani isi permit sa implementeze o chestie de genul. Partea de baze de date pentru big data o fac destul de multi, insa partea de analiza si extragere de informatii e partea mai dificila.
    Pun pariu ca aplicatia asta foloseste si ceva baza de date in-memory de genul SAP HANA ca sa scoata repede informatiile.

      (Citează)

  2. O aplicatie buna ce poate veni in ajutorul antrenorului.

      (Citează)

  3. Nu era filmul ala cu antrenorul care alegea jucatorii de baseball dupa criterii matematice ? :)
    Cumva facea un “big data” la un nivel mult mai mic.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus