un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Trei idei despre deszăpezire

2 Feb 2014  ·

GÂNDURI  ·

20 comentarii

Armata ajută masiv eforturile de deszăpezire din țară și o face gratuit. În același timp, niște firme private au câștigat contracte de milioane de euro prin licitații dubioase sau atribuire directă, dar sunt depășite de situație, dotate necorespunzător, fără oameni și fără o organizare temeinică.

Contracte de milioane de euro în fiecare județ, fiind fapt știu că deszăpezirea este o afacere bănoasă. De exemplu CNADNR a dat 10 milioane de lei direct unor firme (EVZ), pe motiv că este cod roșu și n-au timp să organizeze licitații, fiind o urgență. Aparent, nu știau că urmează să vină iarna. Alte cazuri aici.
***

Conform legilor (cred), asociațiile de locatari trebuie să deszăpezească trotuarul din față blocului respectiv, iar agenții comerciali trotuarul din față magazinelor. Ceea ce, în mare, se întâmplă.

Mi s-ar părea mai normal ca primăria să se ocupe de toate trotuarele. În fond, dacă oamenii pot da la lopată pe trotuare, de ce să nu dea și pe străzi? Asta nu pare normal. Atunci hai să o privim și invers, dacă primăria poate deszăpezi străzile, de ce nu și trotuarele. Câteva utilaje precum cel de mai jos ar fi suficiente, fac treaba rapid și eficient.
freza_suflatoare_zapada

Aranjamentul actual conduce la niște situații foarte proaste. Locatarii deszăpezesc în față blocului și angajații magazinelor în fața spațiului comercial, dar cine deszăpezește restul trotuarelor, cele de pe lângă parcuri și terenuri goale?

Vedeți mai jos în stânga cum arată trotuarul din dreptul unui bloc. M-am rotit 180 de grade și am fotografiat trotuarul în continuarea sa, în dreptul unui părculeț. Nu se poate circula, hai să mergem pe stradă, ca să ne stropească mașinile și să riscăm să cădem în fața lor.
trotuar_blocat_1trotuar_blocat_2

Alt exemplu din zona “Budapesta”, de joi. Ditamai trotuarul și singura cărare s-a făcut sub pașii trecătorilor.
budapesta_1
***

Faptul că agenții comerciali au responsabilitatea să deszăpezească trotuarul din fața spațiilor lor, ba chiar trebuie să o facă rapid, că pot fi dați în judecată dacă cineva se rănește acolo, duce la scene precum cele de mai jos: tot felul de angajate mai în vârstă, de multe ori sumar îmbrăcate, dau la lopată toată ziua.
angajati_deszapezind_1angajati_deszapezind

Mie nu mi se pare ok să dea o femeie în vâstă la lopată. S-a angajat acolo casieră sau gestionară sau femeie de serviciu, o muncă ce nu necesită efort fizic și se face la căldură, dar totuși patronul și legea îi cer să dea și la lopată.

    20 comentarii

  1. Sunt plecat 3 săptămâni de acasă. Cine dezăpezește trotuarul din fața casei mele?

      (Citează)

    • @vali: sunt două variante: dacă te înțelegi bine cu vecinii, o fac ei. Dacă nu, toată lumea pune zăpada lor la poarta ta, “că oricum vecinul nu-i acasă”.
      Și dacă îți permiți 3 săptămâni de vacanță în Egipt sau alt loc cald, meriți și amenzile :P

        (Citează)

  2. Ai mai Radule ! Tu ai mai auzit vreodata de zapada iarna … ai nostrii conducatori si firmele lor si cele care se ocupa , au castigat niste contracte de nu-ti vine sa crezi (culmea sunt si publicate oficial) , dupa sfarsitul iernii vor comunica ca au mutat miliarde de tone de zapada (nici in groenlanda nu gasesti) doar ca sa justifice sumele imense .

    Eu nu stiu cum zic ei ca au deszapezit ca sunt mormane cat casa peste tot , la fiecare intersectie si nu numai (nu se oboseste nimeni sa le duca in vreo directie) , doar strazile sunt negre , dar asta nu este de ajuns !

      (Citează)

    • @Liviu: păi tocmai mi-ai dat dreptate. Unde sunt firme plătite să dea zăpada, se circulă bine. Unde este în sarcina locuitorilor (pe trotuare), este nasol. Și o persoană mai merge cum poate, dar să vezi bătrânii că abia calcă sau mamele cu cărucioare.

        (Citează)

  3. Hai totusi sa nu plangem de mila acestor angajate “in varsta si dezbracate”, nu cred ca putina miscare le omoara mai repede decat statul pe scaun ore in sir. Si daca le e frig sa-si ia geaca pe ele.
    Cea mai amuzanta faza e aia cu studentul la filozofie care deszapezeste Bucurestiul. Dupa cum artau la stiri cred ca avea randament de un metru pe ora.
    Oricum, morala era ca sa iesim cu toti la deszapezit orasul ca buni cetateni in timp ce firmele iau bani grasi sa stea degeaba.

      (Citează)

  4. Mi se pare ca stam mai bine la capitolul dezapezire daca am compara cu ultimii 3 ani, probabil si din cauza ca nu a nins asa mult.
    La metrou Pipera este o situatia amuzanta, daca faci dreapta sau stanga cum iesi de la metrou, o sa gasesti o carare facuta de trecatori dar vrei sa treci prin fata iesirii de metrou nu ai cum pentru ca nu a dat nimeni zapada asa ca trebuie sa ocolesti urmand cararea catre statia de metrou apoi sa mai faci un ocol.

    In fata Parcarii de la Autogara Militari, parcare privata si inchisa, nu a dat nimeni cu lopata, zapada in interiorul parcarii este de jumatate de metru iar pe trotuar s-a tasat pentru ca este o zona des circulata, pe astfel de proprietari cine ii amendeaza ?

      (Citează)

  5. @Liviu, offtopic, niciodată nu scrii “nostri”, cu doi “i”. Risti sa nu mai conteze ce ai scris. Pentru mine nu a mai contat, desi poate ziceai bine. Uite, ca sa nu mai gresesti pe viitor:
    http://mihaivasilescublog.com/?s=destepti&submit=C%C4%83utare

      (Citează)

  6. @mihai: Vrei să faci pe deșteptul, lași link la blogul tău pe munca autorului de aici fără nici o jenă, intru că mă mâncă-n cur și citesc o mare inepție acolo. Există verbul a vroi:dexonline.ro/definitie/vroi
    Și ai avut dreptate, după ce am văzut aia, n-a mai contat ce ai zis.

      (Citează)

  7. @Flo, da, nici macar nu ai avut curiozitatea sa te uiti pe acel recompune. Verbul a vroi este mentionat ca formă a verbului a vrea. Dar nu se poate conjugă decat intr-o forma populară. Ca sa nu-ti mai explic ce este cu dexonline-ul si ca in DOOM, nu apare. Nu conteaza, noi sa fim sănătoși. Ah, cat despre link, era la latitudinea detinatorului blogului sa-l lase sau nu.

      (Citează)

  8. Pe acel dexonline, am scris. Dar dictionarul a facut ce a vrut el. :)

      (Citează)

  9. Cu scuzele de rigoare pentru greseala “epocala” facuta lumea trebuie sa iasa la zapada ! Cu lopeti si tot ce trebuie 10 oameni harnici am putea deszapezi de jur imprejurul blocului , insa atunci cand vezi 2 cocalari ca stau la sprit si seminte si rad pe langa mai ca-ti vine sa-i articulezi pe lopata . Eu cred ca e treaba primariilor si ar trebui facut ceva pentru ca e neplacut pentru cei care incearca sa “pedaleze” prin zapada !

      (Citează)

  10. nwradu a scris:

    Și o persoană mai merge cum poate, dar să vezi bătrânii că abia calcă sau mamele cu cărucioare.

    EPIC!

      (Citează)

  11. Site ales pentru recomandarile saptamanii – Info-General!

    http://www.info-general.net/recomandarile-saptamanii-ep-11/

      (Citează)

  12. http://www.9am.ro/top/Social/232979/10-lucruri-pe-care-nu-le-stiati-despre-bucuresti/1/Cate-blocuri-sunt-in-Bucuresti.html

    ~100k blocuri. Paușal 10 minute de bloc (deszăpezire efectivă, deplasare, pauză că nu sunt roboți). Rezultă ~2000 oameni (câte 8 ore). Acum adaugă casele, firmele și alți privați că doar și ei plătesc taxe. Ajungi la o mică armată. Toți angajați temporar desigur (dacă-i găsești, că în general lumea are și altceva de muncit). Cel mai probabil găsești tot locatari din blocurile astea care n-au altceva mai bun de făcut în zilele când ninge. Acum trebuie doar să găsești banii necesari (și pentru utilaje, combustibil, administrare parc, reparații, …). Singura soluție e să mărești taxele. Adică practic plătești locatarii tot din banii lor ca să-și dea zăpada din fața blocului. Adaugă la asta o redirecționare a unei părți a fondurilor pentru interese neconvenționale (în termeni mai științifici: furt și șpagă).
    Așa că mai bine îl plătesc eu direct pe alcoolicul blocului/cartierului să dea o lopată. E mai ieftin și mai ușor de controlat. Cine știe, poate ies chiar eu la puțin sport cu lopata.

    Cu parcurile alea … ce să zic?! Fă o plângere la primărie să dea amendă proprietarului (adică tot primăriei, adică tot mie și ție și tuturor ;) ). Sau poate își rupe Piedone un pic din timpul lui prețios de a apărea la TV și se ocupă de problemele astea.

    Și tanti aia dă cu mătura, nu sapă șanțuri.

      (Citează)

  13. Ma uit acum la 4-5 zile dupa ce a trecut zapada. Am mers azi cu masina prin juma de Bucuresti si inafara de jumatate din benzile de mers pe fiecare strada principala totul e sub mormane de zapada. Tot taranul parcheaza cum vrea, zapada e de 1-2 metri pe marginea drumurilor principale. Pe aleile secundare nu mai vorbesc, daca nu ai 4×4 e foarte probabil sa ramai impotmolit. La mine in bloc cred ca am fost singurul care a dat la lopata sa curete trotuarele in zilele in care a nins. Toata lumea merge pe principiul “lasa ca se ocupa celalalt”

      (Citează)

  14. şi eu sînt de acord că primăria ar trebui să cumpere mini-utilaje din acelea si să le folosească pe trotuare. Acum 50 de ani nu existau şi deci ori intrau locatarii cu lopeţile, ori angajaţii primăriei cu lopeţile… şi era greu de crezut că pot să o facă angajaţii la nivelul unui oraş întreg

    acum însă utilajele există, primăria poate să le cumpere, cetăţenii nu. Deci nu e “fair” să-i pui pe cetăţeni.

      (Citează)

  15. Banii de la deszapeziri se duc in mare parte la alegeri , asa a fost in fiecare an circuitul banilor . Anul asta avem alegeri importante , sa nu fi mirat cand o sa aflam cati bani s-au dus la baietii destepti din deszapezire , se vor intoarce sub forma de galeti , pixuri , spagi , etc la alegerile din toamna , pana atunci noi , pulimea , ne facem singuri drum prin nameti .

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus