un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Samsung Galaxy S5, hands-on și impresie personală la MWC

25 Feb 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

22 comentarii

samsung_galaxy_s5_01
Fără îndoială cel mai așteptat telefon dela MWC Barcelona, noul Samsung Galaxy S5 s-a lansat într-un eveniment grandios ca număr de participanți. SGS 5 aduce diverse îmbunătățiri față de generația anterioară și a ridicat din nou ștacheta pentru toți ceilalți producătorii de smartphone-uri. Apare pe 11 aprilie în întreaga lume, iar prețul nu a fost comunicat, dar mă aștept la 2600-2800 de lei la noi.

HARDWARE

Ecranul este un Super AMOLED de 5,1 inchi în diagonală, rezoluția fiind 1920 x 1080 pixeli. Deși Samsung nu a spus-o, cel mai probabil este protejat de sticlă Gorilla.

Procesorul nu a fost detaliat, singurele detalii știute fiind că este un quad-core la 2,5 GHz cu 2 GB memorie RAM. Probabil că este un Qualcomm Snapdragon 801, nu un Exynos de producție proprie. Stocarea internă este de 16/32 GB și poți monta și un card de memorie microSD.

Cei de la Samsung au insistat pe partea de conectivitate. SGS 5 dispune de 4G Cat 4, adică 150 Mbps downlink maxim, iar wifi-ul este tot de tip 802.11b/g/n/ac, dar cu o nouă tehnologie MIMO ce permite multiple fluxuri pentru o viteza crescută. Mai mult, telefonul are o funcție Download Booster care utilizează 4G și Wifi în același timp, dacă le ai la dispoziție, pentru a transfera practic prin două canale fișierele mari de pe net.

NFC, USB 3.0, port infraroșu pentru a emula diverse telecomenzi și Android 4.4 erau de așteptat. Butonul Home este de fapt un senzor de amprentă, dar nu ca la iPhone unde doar ții telefonul pe el, ci ca la laptopuri unde miști degetul peste senzor. Pe spate ai și un senzor ce-ți detectează bătăile inimii atunci când pui degetul pe el, Samsung integrând această funcție în diverse utilitare de-ale lor pentru fitness.

Bateria este de 2800 mAh. Ar trebui să țină două zile de utilizare normală.

Camera foto iese cu 1 mm în afara carcasei, o mică problemă. Dimensiunile oficiale sunt 142,0 x 72,5 x 8,1 mm și greutatea de 145 grame.

CAMERA FOTO

Camera principală este de 16 megapixeli (în format wide), dar interesantă este introducerea focalizării prin detecție de fază ce o complementează pe cea de contrast. Detecția de fază ajută telefonul să-și dea seama în ce “direcție” trebuie să acționeze către focalizarea corectă, micșorându-i mult timpul de focalizare. Se promit 0,3 secunde și, din ce-am încercat eu butonând telefonul, pare foarte rapidă.

Un alt avantaj este fotografierea instantă HDR. Fără timp de procesare, fără nevoia de-a ține telefonul prea mult timp nemișcat. Mai mult, filmează HDR.

Filmarea se face la maxim 4K 3840 x 2160 pixeli.
samsung_galaxy_s5_05

ASPECT ȘI CARCASĂ

Din partea frontală noul SGS 5 seamănă foarte mult cu SGS 4. Când l-am luat prima oară în mână m-am uitat pe spate pentru a mă convinge că este noul model. Aspectul este foarte asemănător, tasta Home are aceeași formă alungită, iar lângă ea se găsesc celelalte butoane capacitive.

Butonul On/Off de pe lateral dreapta mi s-a părut cam prea retras în carcasă. Are o cursă foarte scurtă și pare dificil de apăsat.

Spatele a fost modificat complet. Nu-i metalic, dar are un material moale ce-ți asigură o priză foarte bună în mână, material ce are mici “găurele” în el. Mi-a adus aminte de prima tabletă Nexus 7. Există 4 culori: negru, alb, albastru și auriu. Mi-au plăcut cel mai mult negrul și albastrul.
culori_sgs5

Surpriza a fost că SGS 5 este rezistent la apă și praf cu un standard IP67, adică rezistă la stropire și scurte imersiuni în apă. Atenție, asta nu înseamnă că-i rezistent și la șocuri, pentru acelea se folosesc alte standarde de măsură și aici nu este cazul. N-am putut să-i desfac carcasa spate pentru a-mi face o idee despre ce garnituri are montate, cele prezentate acolo erau legate de masă.

@nashu_mare: da, literele de pe spate cred că pot cădea în timp.

SOFTWARE

samsung_galaxy_s5_07Aici singurul lucru care mi s-a părut interesant este Ultra Power Saving Mode, un mod în care ecranul devine alb-negru și meniul îți permite doar să accesezi funcțiile de telefon, mesagerie și browserul internet.

Ecranul alb-negru ajută, deși albul este generat prin aprinderea tuturor subpixelilor (roșu, verde, albastru), pentru că nu mai solicită așa mult controllerul afișajului, dar mai ales pentru că telefonul devine blocat în acel meniu, taie conexiunea de date și te limitează la aplicațiile utilizare, ceea ce conservă multă baterie. S-a spus că astfel câștigi multe ore suplimentare, dar pare ceva de folosit în situații de genul “să-mi rămână suficientă baterie pentru un apel și atât”.

Interfața TouchWiz devine mai simplă, mai minimalistă, iar Samsung a promis mai puțin bloatware.

VIDEO PREZENTARE

FOTOGRAFII

Sunt la Mobile World Congress Barcelona la invitația Orange România, cărora le mulțumesc și pentru roamingul oferit, fără de care n-aș putea scrie aceste articole. Urmăriți toată activitatea mea aici pe tag-ul MWC2014.

    22 comentarii

  1. S5 ar fi trebuit sa se cheme S4s, nu pare un mare upgrade al vechiului model, sa fiu sincera. Cel putin nu in ochii mei de nespecialista.

    Are multe brizbrizuri inutile telefonul asta… Filmeaza 4K, da, asta e un mare plus. Dar mai intai sa ne gandim cati dintre noi au acasa unul sau mai multe tv-uri 4K. Eu nu stiu prea multi, de fapt cred ca stiu doar 1-2 persoane, voi stiti mai multi?

    Gata cu fotosinteza, la culcare. Probabil iPhone 6 se va vinde mai bine, asta daca Apple stie sa profite de mingea la fileu ridicata de Samsung.

      (Citează)

    • @Roxana: tu nu dormi? :p

      Ai dreptate, dar nu mai pot fi modificări atât de mari de la o generație la alta. La Sgs 5 sunt totuși mai multe decât la noul iPhone.

        (Citează)

  2. Are destul de multe functii noi care nu sunt “gimmicks”, gen IP67, ultra battery save, interfata mai curata.
    L-au facut destul de interesant sa se bata cu generatia noua de Androide (G2, One successor, Nexus 5). Daca pana acum ma gandeam la un G2, acum il iau in considerare si pe S5…

      (Citează)

    • @Andrei: ultra battery saver m-a dezamăgit. Eu vreau baterie mai mare, nu metode de a o economisi.

      Când o să vezi prețul, s-ar putea să mergi pe G2. SGS 5 va fi cu vreo 1000 lei mai scump.

        (Citează)

  3. Tot plastic…

      (Citează)

  4. Se vede ca esti in Spania dupa tipa din ultima poza. Cat despre telefon, nu mi se pare un asa mare upgrade fata de S4.

      (Citează)

  5. Urat, urat, urat. De ce oare au alungit marginile laterale, negre ale ecranului ?
    De ce nu schimba materialele de pe spate? Eu sunt la al doilea capac de S4 la care-i cad literele?
    Batai ale inimii? Cine foloseste asa ceva? Senzor pe amprenta? Probabil prima chestie disabled.

    Telefon cred eu ca e un fail. Un fel de 5S, probabil s-au inteles.
    Acestea fiind spuse saptamana viitoare trec pe Note 3.

      (Citează)

    • @Geanta: acum depinde, S-Health este un program tot mai bun dacă te interesează monitorizarea personală și pulsul este un indicator bun pentru diverse stări.
      Chiar și amprenta e binevenită, se deblochează mult mai ușor telefonul așa.

        (Citează)

  6. Desi are la indemana toate conditiile pentru a livra, Samsung, habar n-am de ce, nu face asta. Nu sunt capabili sa livreze un telefonul cu aspectul placut a unui HTC One, cu functionalitatea lina a unui Nexus 5, cu camera unui Nokia si cu bateria unui Note 3. Pur si simplu nu fac asta. Fie din prostie, fie intr-un mod deliberat. Anu trecut in loc sa puna o baterie mai buna au venit cu tot felu de mizerii care nu functionau cum trebuie, gen te uiti la un video, iar daca pentru o secunda te uiti in alta parte clipul de opreste. O chestie care n-a prins si care nici nu cred ca va fi inclusa pe noul S5.

      (Citează)

    • @coke: lipsește elementul uman. Au fabrici, au tehnologie, dar nu au designerul care trebuie, nu au managerul care să recunoască o idee bună, nu au oamenii care să ceară anumite specificații de la o nouă generație.

        (Citează)

  7. Tot mai bun Nexus 5! ;))

      (Citează)

  8. Cel mai mare avantaj este capacul ala care se scoate si poti schimba bateria.

    Senzorul de amprenta ma cam lasa rece.

    Certificarea IP67 e misto. Acum poti sa vorbesti la telefon si in cada sau sa te joci râma sub dus. Nu e un telefon de mers cu el la piscina.

      (Citează)

  9. @Geanta

    Primul capac ti l-au schimbat pe garantie? :D

      (Citează)

  10. Ce gluma de telefon!3 ani la rand acelasi design.Eu sunt fan android si samsung pana la un moment dat,dar S5 e groaznic.Sony z2 e cu o clasa peste asa cum sunt sigur ca va fi si htc one2.Sper sa dea faliment samsung!!

      (Citează)

  11. Mie mi se par foarte ok doua chestii: rezistenta la praf si la apa – asta chiar e o imbunatatire majora – si Ultra Power Saving Mode-ul, am fost de multe ori in situatia de a ma uita cum raman cu 10% baterie si mai am nevoie de telefon cateva ore pentru apeluri. Ei zic ca 10% duc 24 de ore in stand-by, deci e mai mult decat acceptabil.

      (Citează)

  12. @nashu_mare Nu, de unde imi iau eu telefoane nu dau garantie, cu toate ca as fi putut incerca cu cea internationala.
    Oricum mi se pare foarte urat faptul ca dai 2700-3000 ron pe un telefon si dupa 6 luni se dezmembreaza.

    Cat despre Sony Z2 … mi-a facut o impresie mult, mult prea proasta Z1 ca sa mai incerc ceva de la ei.

      (Citează)

  13. Vai, a descoperit Samsung ce are SONY de un an de zile cel putin. Nu stau sa ma uit acum cand a fost anuntat Xperia Z.
    Si… au de gand sa foloseasca acelasi plastic de neam prost care se fisureaza in 3 luni de la cumparare? Sau aceleasi chipuri pentru stocat sistemul de operare care se busesc in S3 si S4 la update-ul de soft?

      (Citează)

  14. Parca voiau sa foloseasca display bezel free … au pierdut ideea pe parcurs sa inteleg ! Vai Doamne este unul dintre cele mai dezamagitoare telefoane de top ! Si-au batut joc si vor fi taxati – mai discutam ! Nu aduce nimic nou , inovator , iar cititorul ala de amprente “ca de laptop” are 60% sansa de reusita ! Asa ca zicem pas ! Chiar as fi vrut sa schimb telefonul !

      (Citează)

  15. Deci S5e ultimul galaxy.n
    ps. Roxana, jos textila.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus