un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Știrea privind examenele supravegheate cu drone este falsă

13 Jan 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

11 comentarii

Digi24 ia o țeapă de toată frumusețea și dă o farsă pe post, prezentând-o ca pe o știre reală. Știrea la care mă refer este că într-un liceu din Belgia elevii vor fi supravegheați la examene cu drone ce vor zbura prin cameră [link], filmându-i și transmițând profesorilor de la catedră imaginile pe tablete.

Și există chiar și un clip video ce demonstrează acest lucru, cu niște elevi scriind în hârtiile lor în timp ce o dronă DJI Phantom (1.799 lei la eMAG, în acțiune pe teamdronat.ro) le bâzâie pe deasupra capetelor, iar profesorii o controlează de la catedră.

Spuneam aici că astfel de lucruri ar trebui verificate înainte de a fi publicate, iar o simplă verificare pe Google este suficientă, nu zic să ne apucăm să sunăm în Belgia.

Eu n-am verificat-o pe net, ci mi-am folosit logica. V-ați jucat vreodată cu o astfel de dronă? Eu da și am sesizat imediat următoarele probleme în respectiva “știre”:

  • toate foile de hârtie ar zbura de pe mese de la curentul de aer generat de motorașele dronei. Am decolat cândva o dronă Parrot în interior și biroul a arătat apoi ca lovit de un uragan. Prin urmare, cum să scrii la examen în astfel de condiții?
  • bateria dronei țin vreo 15 minute. Ar trebui ca profesorul să o schimbe periodic, în timpul examenului.
  • orice dronă este greu de manevrat într-o cameră, fiind gândită pentru exterior sau spații mari. În clip se văd chiar niște lămpi fluorescente joase, care cresc riscul unui impact.
  • ce elev s-ar putea concentra la examen când îi zboară deasupra capului o chestie care bâzâie? Eu unul m-aș teme non-stop să nu mă lovească în ochi elicea sau să-mi cadă în cap drona.
  • dacă vrei să supraveghezi video un examen, montezi 3 camere la jumătate din prețul unei drone și le vizualizezi de la catedră, tot de pe tabletă.

Chestii logice, care ar trebui să aprindă un beculeț în mintea oricui, nu? Așa că abia după ce mi-au trecut acestea prin cap am căutat și pe Google știrea originală.

Clipul este de pe LiveLeak și unul dintre primele comentarii de acolo duce la un articol de pe un site olandez, unde scrie că totul e o glumă inspirată de dronele Amazon, că evident n-ar putea supraveghea examenul cu așa ceva și că doar au vrut să facă un mic viral. În 3 minute și cu un click dreapta și “translate to English” pe site-ul olandez s-a lămurit totul.

Dragi televiziuni, luați-vă un consultant pentru știrile astea legate de tehnologie. Așa cum cineva verifică textele ce urmează a fi publicate pe site, tot așa ar trebui verificată și logica unor știri. Pe politică aveți oameni, pe economie la fel, pe sport sunt destui, dar la tehnologie întotdeauna rămân cu impresia că asistenta managerului are sarcina de a găsi trei știri pe zi, eventual ceva haios. Din păcate, eu și alții vă privim ca pe un tot unitar și câte o chiflă din aceasta vă scade în ochii noștri.

Pe bune, nu-i mare chestie. Un om căruia să-i trimiteți un email cu o viitoare știre și întrebarea “bă, e ok? Am zis vreo prostie aici? Știrea e bună sau să o tratăm direct ca pe o glumă?”. Simplu.

    11 comentarii

  1. heh. mie mai logic si mai realizabil mi s-ar parea ca examenele sa fie date pe calculatoare (sau tablete, nah) care sa fie conectate la serverul profesorului, acesta la randul lui fiind capabil sa vizualizeze desktop-urile fiecarui candidat.

    ah, stai, cred ca se si face pe undeva chestia asta…
    (nu, nu am verificat pe google :D. s-ar putea totusi sa ma insel)

      (Citează)

    • @d.orin: da, dar depinde de materie. La unele trebuie să scrii pe hârtie, să desenezi șamd. Plus ca profesorul n-ar avea nimic de câstigat dpdv eficiență.

        (Citează)

  2. treaba asta cu dronele cam bulverseaza lumea. toata lumea ar face orice cu o drona, putini inteleg. o sa vedem asociatii de proprietari care cumpara drone sa salveze pisicile care cad in subsolul blocurilor sau care raman in copaci.

      (Citează)

    • @rivi: mi-aș lua și eu una, dar e scumpă, vreo 800 de dolari drona plus sistemul de stabilizare video. Mai bine iau un mirrorless.

        (Citează)

  3. Radu, eu cred ca vrei sa sifonezi niste bani si de la tv. ;)

      (Citează)

  4. chiar despre asta vorbeam cu Razvan Baciu pe facebook :)

      (Citează)

  5. stirea cre ca e reala: conducerea scolii a TESTAT… se vede si in video cum zboara usor foile alora de pe masa cand trece drona peste ei.

    restul e can-can

      (Citează)

  6. Da Radu, in esenta e buna propunerea ta cu e-mail-ul. Dar unii consultanti sunt prea nesimtiti si cer bani pe astfel de chestii :)

      (Citează)

  7. Uite alta stire asemanatoare : http://stirileprotv.ro/ilikeit/smart-things/solutia-revolutionara-prin-care-telefonul-tau-va-avea-mereu-bateria-incarcata.html . Imi plac blonzii care vor sa isi ia 5 bucati (masina de spalat, televizor, frigider, etc. ) si sa plece in padure. Nimeni nu gandescte ca soarele nu da o asemenea putere/ suprafata (in conditii ideale avem 1000 W/ m2).

      (Citează)

  8. si eu am in plan, dar deocamdata ar fi doar un moft, asa ca o las pe mai tarziu :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus