un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review Synology DS214+, un network attached storage avansat

14 Jan 2014  ·

TEHNOLOGIE  ·

25 comentarii

synology_ds214_2
Am folosit câteva zile o unitate Synology DS214+, un network-attached storage (NAS) pus la dispoziție de către PC Garage. Un NAS este, simplist vorbind, o cutie cu hard-disk-uri ce se conectează direct la rețeaua locală și la Internet, fișierele respective fiind disponibile tuturor calculatoarelor conectate.

Asta simplist vorbind. În mare, ați putea crede că același lucru îl poți face și conectând un hard-disk extern pe portul USB al routerului casei, având în vedere că tot mai multe routere oferă o astfel de funcționalitate. Așa credeam și eu, dar eram foarte departe de adevăr: un NAS oferă nu numai performanțe superioare de transfer, ci și posibilități foarte avansate de configurare și monitorizare, plus în cazul particular al acestei unități Synology un număr mare de “plug-in-uri” ce-ți permit să transformi NAS-ul în media server, iTunes server, să instalezi baze de date, site-uri și alte facilități pe care le-ai avea de la un server pentru hosting.

Acest NAS este de fapt un mini-computer specializat pe stocarea informațiilor și opțiunile sale avansate îl recomandă pentru back-up, pentru cei ce vor să salveze multe fotografii sau filme, pentru accesarea fișierelor de oriunde, pentru servere de fișiere pentru firme de diverse dimensiuni șamd.

Specificații Synology DS214+:

  • două bay-uri pentru hard-disk-uri, port SATA-III
  • poți instala direct HDD-uri de 3,5″, pentru alte dimensiuni mai mici ai nevoie de adaptoare
  • capacitate maximă HDD de 8 TB
  • RAID 0 și 1
  • două porturi LAN de 10/100/1000 Mbps
  • conectori USB 2.0 x1, USB 3.0 x2, eSATA x1
  • ventilator 92 mm x1
  • procesor dual-core 1333 MHz, 1 GB memorie RAM
  • dimensiune 157 x 103,5 x 232 mm, greautate 1,65 kg

Preț: 1.516 lei la PC Garage.
Prea mult? Verificați și DS214 (fără +), mai ieftină, dar cu principalele funcții de mai jos. Modelul 214se costă doar 691 lei, iar DS213 air, cu wifi integrat, costă în jur de 1.200 lei.

AMBALARE

DS214+ vine ambalat într-o cutie cu mâner, ușor de transportat. În interiorul pachetului am descoperit cablul de alimentare de la priză și două cabluri de rețea, mufate RJ-45.

Atenție: NAS-ul nu include hard-disk-uri, acestea se achiziționează separat, în funcție de ce nevoi ai pentru stocare și la ce viteză.

CONSTRUCȚIE

Synology DS214+ este o cutie neagră, metalică. Prima mea impresie a fost că mă uit la versiunea miniaturizată a unei carcase scumpe de desktop PC. Pare bine închegat și rezistă la eventuale lovituri “inocente” prin birouri.

Unitatea stă pe 4 picioare de cauciuc, include un ventilator în partea din spate, are butoanele în față și principalele porturi în spate, după cum puteți vedea mai jos.

Hard-disk-urile sunt ușor de instalat și nu aveți nevoie nici măcar de o surubelniță. HDD-urile vor fi fixate în rack-urile lor cu ajutorul unor plăcuțe laterale, iar rack-urile se introduc în unitatea DS214+ și se conectează printr-o simplă apăsare. Simplu și rapid și fără bătăi de cap.

În utilizare, unitatea este un pic zgomotoasă la inițializare, dar apoi nivelul sonor scade. Ventilatorul nu face mult zgomot, dar vei auzi hard-disk-urile râșnind la diverse transferuri. Cel mai bine este să ascundeți unitatea undeva într-un colț al camerei sau după un dulap.

INTERFAȚĂ

Interfața este asigurată de DSM, un sistem de operare al NAS-ului pe care unitatea îl va trage singură de pe net atunci când o conectezi la rețeaua locală sau îl iei tu de pe net și îl instalezi manual.

Unitatea se poate accesa în două moduri: prin browser direct pe IP-ul alocat în rețeaua locală sau prin Synology Assistant, un mic program ce-ți scanează rețeaua, îți găsește unitatea și se conectează la ea, o instalează și face un management rudimentar al ei. Atenție: la instalare, hard-disk-urile montate vor fi formatate.

Toate celelalte setări sunt accesibile din browser. Totul arată ca și cum ai fi pe un alt calculator, cu un desktop și shortcut-uri către “programele” NAS-ului, într-o interfață HTML + Java.

Cam așa arată “desktop-ul” DSM în browser.
interfata_synology_ds214__07

Un wizard rapid îți spune de la început ce-ar trebui să faci și să configurezi. Dacă-l citiți în fotografiile de mai jos veți descoperi principiile de bază ale NAS-ului.

Managementul hard-disk-urilor se face întâi ca hardware, prin opțiuni de formatare și partiții, monitorizare SMART și inclusiv configurarea unor teste periodice ce pot descoperi probleme viitoare pe unitățile de stocare.

Apoi treci la partea de sistem de fișiere pentru Windows, Mac și NFS, poți configura workgroup-ul din rețea, servicii Bonjour șamd.

Poți gestiona ușor utilizatorii ce se pot conecta la NAS, drepturilor lor de a scrie sau citi foldere și fișiere, pe bază de username și parolă.

File Station este interfața din care poți crea foldere, poți copia/muta fișiere și, în fine, cam toate opțiunile pe care ți le oferă și Windows Explorer. După cum vă arăt mai jos în testele de viteză, este mai bine să mapați unitatea ca pe un drive și să o accesați pe litera ei din orice program gen Windows Explorer sau Total Commander.
interfata_synology_ds214__18

NAS-ul are software de monitorizare și, întrucât este gândit să funcționeze și ca server pentru mulți utilizatori și multe fișiere, administratorii au acces la log-uri, la grafice privind utilizarea procesorului, încărcarea memoriei, utilizarea discurilor și a rețelei. Ai la dispoziție, desigur, grafice privind spațiul disponibil, informații despre diversele servicii activate și temperatura unităților.

Administratorii pot de asemenea să configureze funcții de auto-restart dacă se întrerupe alimentarea, wake-on-LAN, timpi de hibernare, ce și când să facă beep, ba chiar poți activa și trimiterea de notificări atunci când apar probleme prin email, SMS (ai nevoie de un serviciu extern care face asta) sau push pe aplicațiile mobile.

Alte opțiuni? Ai la dispoziție și:

  • FTP
  • Download Station, o aplicație de download pentru diverse protocoale, inclusiv torrent. Tot ce tragi de pe net poate fi salvat direct în NAS; poți porni un download și apoi închizi calculatorul tău, lăsând fișierele să fie trase automat în NAS de către software-ul acestuia.
  • WebDAV
  • backup programat de foldere
  • DDNS prin diverse serviciile online
  • firewall și managementul benzii
  • certificate
  • conectarea unui adaptor bluetooth pe un port USB pentru alte funcții
  • aplicații Android și iOS pentru conectarea la diverse servicii audio, foto, fișiere șamd.

Package Center este “magazinul de aplicații” pus la dispoziție de Synology. Am făcut screenshot-uri cu aproape toate aplicațiile disponibile, le vedeți mai jos, dintre care am remarcat:

  • servicii de backup din NAS în hosting extern precum Amazon S3
  • Download Station, un client de download pentru diverse protocoale, inclusiv torrent. V-am spus mai sus despre el, poți downloada fișiere direct aici, totul fiind făcut de către NAS.
  • media server, audio station, iTunes server, Photo Station, Video Station pentru a partaja către rețea fișierele tale multimedia prin diverse protocoale și servicii.
  • aplicații pentru osCommerce, Magento (acestea sunt CRM-uri de magazine online), WordPress, Drupal, Joomla, phpMyAdmin, phpBB, mail server, podcast generator și multe altele.
  • antivirus
  • software pentru înregistrarea camerelor video de supraveghere IP
  • PHP, Python, SVN, VPN Server, DNS server șamd.

Acestea sunt diverse aplicații pe care le puteți instala pe Synology DS214+ și puteți utiliza unitatea ca pe un server dedicat pentru hosting pe internet sau în interiorul rețelei locale.


Am dat toate aceste exemple pentru a vă arăta ca un asfel de NAS este o soluție profesională, probabil atotcuprinzătoare, de conectare a unor hard-disk-uri la rețea. Iată cât de multe posibilități deschide, astfel încât un simplu router cu un hard-disk atașat pare nu mai mult decât o improvizație pe lângă un NAS.

PERFORMANȚĂ

În primul rând, trebuie spus că un NAS are performanță pe măsura hard-disk-urilor pe care le montezi în interiorul său. Alegeți unele rapide, de calitate.

Sistemul pe care am testat eu este următorul:
NAS Synology DS214+ cu un hard-disk montat în interiorul său, conectat prin LAN la router

  • HDD-ul: Western Digital WD740GD, un model de 74 GB, seria Raptor 10.000 RPM, interfață SATA 1,5 Gb/sec

Router: Asus RT-AC68U, firmware 3.0.0.4.371_501, porturi 1000 Mbps.

PC: Core i5, HDD 7200 RPM și 32 MB buffer Western Digital 1 TB și SSD Kingston HyperX 120 GB, SATA-III ambele.

Fișierele de test:

  • 1 folder, 1 fișier de 4,7 GB (un film)
  • 9 foldere cu 579 de fișiere de 1-4 MB fiecare (fotografii)

Am copiat aceste fișiere de mai multe ori din PC (și din HDD, și din SSD) în NAS și înapoi în PC, atât cu Total Commander cât și cu interfața proprie din NAS, în utilitarul lor File Station ce utilizează Java.

Observați în graficele de mai jos transferuri între 33 și 63 MB/sec, cifre foarte bune, comparabile cu viteza de transfer prin rețea între două calculatoare.
synology_ds214_transfer_fisiere_1

synology_ds214_transfer_fisiere_2

Câteva concluzii:

  1. diferența de viteză între un NAS și un hard-disk conectat la un router oarecare este imensă
  2. probabil că aș fi obținut viteze și mai mari dacă utilizam un hard-disk mai rapid, pe SATA III. Diferența mică la transferurile cu SSD și HDD îmi spune că limitarea, de fapt, este la hard-disk-ul din NAS

Am copiat fișiere utilizând Total Commander, cu stocarea din NAS mapată ca drive în calculatorul meu, și cu programul File Station din NAS. File Station este puțin mai lent la transferul unui singur fișier și mult, mult mai lent atunci când trebuie să gestioneze multe fișiere. Utilizează Java și acest lucru se cunoaște. Prin urmare, voi spune că interfața NAS-ului este bună doar pentru cazuri speciale, dar în rest vă recomand să utilizați Windows Explorer sau Total Commander cu NAS-ul mapat ca drive sau accesat ca folder shared în rețea.
synology_ds214_transfer_interfete

CE E BINE

  • Software complex, practic un adevărat sistem de operare pentru NAS.
  • Carcasa solidă, metalică.
  • Porturile eSATA și USB 3.0 pentru a putea conecta rapid eventuale unități externe în sistem.
  • Două porturi LAN.
  • 8 aplicații gratuite de Android pentru gestionarea sau conectarea la diverse servicii audio, foto șamd.

CE E RĂU

  • Destul de scump, mai ales că prețul nu include hard-disk-uri.
  • Ușor de montat ca hardware, dar mai dificil de configurat la partea software.

UTILIZARE

Un NAS este un aparat specializat și se adresează anumitor categorii de utilizatori, că nu toată lumea are zeci de gigabytes de fișiere de ținut și gestionat de la multiple calculatoare. Eu îl văd adresat:

  • fotografilor și cameramanilor care vor să-și salveze munca eventual pe o configurație RAID 1.
  • firmelor mici și medii sau departamentelor individuale din firme ce vor să aibă un server de fișiere pe care să țină contracte, rapoarte, documente tehnice șamd.
  • backup centralizat pentru mai multe calculatoare, fie ele acasă sau în interiorul unei firme.
  • unitate de stocare pentru filme, muzică, fotografii sau alte fișiere pe care să le poată accesa toată familia de la diverse computere sau ca inimă a unui sistem smart-house sau media center.

Synology consideră DS214+ în gama small and medium business. Pentru utilizare acasă, mai puțin pretențioasă (nu aveți nevoie de două porturi LAN, de exemplu), uitați-vă pe toată gama Synology și alegeți un model mai adecvat bugetului vostru, eventual cu un slot de hard-disk.

Ca un sfat, un NAS este gândit să funcționeze multe ore pe zi, chiar permanent. Prin urmare, este important să alegeți hard-disk-uri de calitate. Personal am avut mereu numai unități Western Digital, dar acolo să aveți în vedere că gama Green este mai lentă și mai slab calitativă dpdv MTBF (are doar 2 ani garanție), așa că alegeți o unitate din gamele Black (5 ani garanție) sau chiar Red (tot 5 ani).

CONCLUZIE

Synology DS214+ este un NAS bine construit, ușor de instalat și cu un software complex pe care-l pune la dispoziție utilizatorilor. Personal nu am avut nimic să-i reproșez, nu am simțit că lipsește nimic, ba chiar numărul mare de aplicații disponibile gratuit îi extind funcționalitatea pe diverse căi, în funcție de domeniul tău de activitate.

Preț: 1.516 lei la PC Garage.
Prea mult? Verificați și DS214 (fără +), mai ieftină, dar cu principalele funcții de mai jos. Modelul 214se costă doar 691 lei, iar DS213 air, cu wifi integrat, costă în jur de 1.200 lei.

    25 comentarii

  1. Prețul mi se pare exagerat de mare pentru ce poate să facă. Am căutat toamna trecută ceva de genul acesta și până la urmă am ales un HP Microserver, pe care l-am prins și la reducere în jur de Black Friday, și l-am luat cu 900 de lei. Față de soluțiile, să le spunem, clasice, microserverul permite până la 5 HDD, poți opta pentru ce OS vrei, de la Windows până la FreeNAS sau orice variantă de Linux, ai memorie RAM upgradabilă până la 8 GB și un procesor net superior.

      (Citează)

  2. O cutie cam scumpa ca sa nu faci altceva cu ea, decat stocare de date. Eu as prefera o distributie open-source cu freeNAS si experienta dobandita configurarii solutiei in locul a ceva plug-n-play.

      (Citează)

  3. are si functie de NVR dar e rau ca trebuie cumparate licente si din ce am folosit eu ca NAS cele de la synology sunt net superioare ca optiuni si posibilitati de configurare, si un lucru foarte important e ca stie NTFS

      (Citează)

  4. Avem un NAS la “fabrica” de la Synology. E un model mai simplu, cu un singur bay. A functionat ireprosabil (in acest moment are un up-time de peste 220 de zile). Recomand!

    O singura mentiune – nu puneti in NAS HDD-uri ieftine sau din gama consumer, se gasesc unele facute special pentru asa ceva. Stiu, sunt mai scumpe, dar daca dai 1600 lei pe un NAS… A, si inca ceva, cel cu se e castrat rau de tot!

      (Citează)

  5. hmm, exact la modelul asta ma gandeam, trebuie sa-mi iau un NAS.
    parca era mai bine daca faceai testul cu un Red sau Grenn, majoritatea celor care cumpara asa ceva vor pune genul asta de harduri, nu Raptor :) care e orice numai hard de NAS nu

      (Citează)

  6. Eu am modelul DS412+ de aproximativ 1 an si ceva.
    Am in el 3 HDD de 3Tb (fiecare) Segate
    Merge impecabil.
    Singura mica buba este ca au probleme la softul care le opereaza.
    Eu am ramas dupa indelungi testatir si probleme – la varinata DSM 4.1
    Pe forum la ei sunt zeci de topicuri cu probleme / reclamatii si nemultumiri (http://forum.synology.com/enu/)
    Acum depinde de fiecare de ce probleme se loveste.
    Din cate am vazut suportul este destul de slab … in ciuda forumului existent si a unei colectivitati destul de numeroase.
    La problema intalnita de mine personal (referitoare la faptul ca HDD-urile nu vor sa intre in standby dupa timpul prestabilit) au exista zeci / sute de topicuri de ani buni incoace / la toate versiunile de DSM de pana acum si … pana la ultima versiune existenta tot nu s-a reusit rezolvarea problemelor.
    Eu la versiunea DSM4.1 am gasit un workaround – tot prin intermediul unui user de pe acel forum … si astfel acum sunt multumit dar … este destul de tricky partea lor de soft si suport.

      (Citează)

    • @Claudiu: Ai încercat noul DSM 5 beta? Văd că-i fac reclamă pe site-ul oficial.
      Pot să te întreb la ce folosești NAS-ul? Vreau să văd dacă mai sunt și alte scenarii de utilizare.

        (Citează)

  7. am luat 2 Red de 3 ;)

      (Citează)

  8. A … si inca ceva … am uitat :)
    In RAID vitezele acelea cred semnificativ ;)
    E o placere

      (Citează)

  9. Nu am mai testat prea mult diferite versiuni de DSM pentru ca am pierdut foarte mult timp acum un an facand aceste manevre.
    Am ramas stabil pe DSM4.1 + diferite patch-uri si workaround-uri care sa ma multumeasca 100% si am decis ca nu mai risc deoarece procedura de downgrade la DSM este FOARTE ANEVOIOASA si neoficiala.
    Scenariile folosite de mine sunt:
    – server de fisiere, media server, backup, download station
    – pentru viitor studiez cloud station si surveillance station

      (Citează)

  10. Pentru acasa mi-am luat WD MyCloud de 2TB cu 539.99 lei (pret de Black Friday, acum e 579.99). Evident ca nu “stie” atatea chestii ca Synology testat de tine. L-am configuat pentru backup automat al datelor de pe un laptop cu Win7. Desi se spune ca e compatibil si cu WinXP, backup-ul automat nu merge pe un PC mai vechi, desi vede NAS-ul in retea. Raspunsul la tichetul pus la WD referitor la problema spunea sa deactivez antivirusul pe acel PC, ceea ce n-am facut. (Raspunsul a venit dupa mai mult de doua saptamani de la depunere, desi termenul estimat de ei a fost de 2 zile lucratoare).
    My Cloud vine cu un cablu de retea lung de 1 m cu care nu am avut ce face, avand in vedere ca routerul meu e suspendat la 2 m inaltime :) A trebuit sa fac rost de alt cablu.
    Prima sincronizare (cateva sute de giga) a durat vreo 3 zile (pe WiFi). Nu am stat sa masor viteza de transfer. Mutarea fisierelor dintr-un folder in altul pe NAS dureaza foarte mult, ceea ce e deranjant.
    Poate fi setat sa patreze un anumit numar de versiuni pentru documente.
    Alta utilizare pentru el e streamingul media, face streaming fara nici o problema de viteza. La “receptie” folosesc un PS3 legat la TV. Anumite formate sunt redate insa fara sunet, inca nu am stat sa vad care anume.
    Per total, e util, insa utilitatea e proportionala cu bugetul :)

      (Citează)

  11. Consuma putin (27w load, 10w idle). Isi scoate banii din curent in cativa ani (fata de un PC transformat in media server).

      (Citează)

  12. eu folosesc HP microserver (990 de BF la eMAG) si am pe el un XPEnology (http://www.emag.ro/microserver-hp-proliant-gen8-cu-procesor-intel-174-celeron-174-g1610t-2-30ghz-1x2gb-sursa-150w-712317-421/pd/DSPNJBBBM/)

    Totul ok dar nu ma inteleg cu Download Station pt torente pana acum (de pe pc cu utorrent am viteze mult mai bune).

      (Citează)

  13. @nwradu: poate reusesti si un review de NAS QNAP si faci o comparatie.

    Eu detin asa ceva si sunt destul de multumit. Are probleme cu firmware-ul recent (se pare ca are cam aceleasi pacate ca Synology: comunitate buna, suport oficial slabutz). Am cautat o versiune stabila, si m-am oprit la ea.

    Devine foarte util daca inveti sa-i dai comenzi printr-un terminal SSH (linie de comanda).

    Pentru torrente, am renuntat la download managerul aferent, ma bazez exclusiv pe Transmission.

    Dupa 2-3 ani, am constatat ca 2TB au devenit cam insuficienti :)

    PS Daca va luati NAS, investiti neaparat intr-un UPS compatibil. Si tineti minte: RAID 1 nu inseamna backup.

      (Citează)

  14. Wideshot: poți sa explici de ce spui ca RAID1 nu e backup?
    Mersi

      (Citează)

  15. In legatura cu UPS-ul total de acord !
    Si eu am legat NAS-ul de mai sus intr-un UPS APC BE700G-GR. Sunt foarte multumit. NAS-ul este conectat cu UPS-ul si comunica la tot felul de evenimente. Isi poate face NAS-ul shutdown foarte frumos dupa diverse scenarii de picat curent (eu l-am setat sa-si faca shutdown cand bateria UPS-ului ajunge la un anumit prag minim). La fel se poate ridica cand revine curentul (comandat de UPS). Foarte inteligent si util. Vezi in log pe NAS toate evenimentele legate de caderi de curent.
    Lagat de RAID eu am 3 hdd x 3 Tb fiecare – Segate legate in SHR (este ceva proprietar Synology) – echivalent RAID 5 (adica 1 disk fault tolerance). Nici eu nu inteleg de ce se spune peste tot ca RAID nu inseamna backup (probabil referire la o traducere de un anumit fel). Din punctul meu de vedere reprezeinta un backup datorita tocmai faptului ca ma protejeaza prin “1 disk fault tolerance”.
    Acum fiecare poate interpreta termenii cum doreste dar … pana la urma in realitate te bazezi pe ce face sau ce nu face efectiv.

      (Citează)

  16. @Claudiu: mi-a fost lene sa traduc.

    “The important point to note however is that although the chance of data loss due to drive failure is reduced, data loss due to viruses or user errors, e.g. overwriting a file or deleting it, is not. If a file is deleted or overwritten the RAID array cannot be used to retrieve it. The file is gone. When a file is deleted it is deleted from all the drives. When a file is overwritten it is overwritten on all the drives. This is why a RAID array is not a backup solution.”

      (Citează)

  17. @Robi: vezi raspunsul catre Claudiu, si in plus iti povestesc ceva din experienta proprie.

    Primul meu NAS a fost un Netgear ReadyNAS Duo. I-am bagat un HDD de 750GB (WD Enterprise), apoi am adaugat unul de 2TB (Seagate). O perioada am mers in configuratie RAID 1, la capacitatea discului mai mic.

    La un moment dat, am cumparat un disc nou de 2TB (Seagate), ca sa-l inlocuiesc pe cel de 750GB si sa extind capacitatea. Inainte sa bag noul Seagate in NAS, l-am bagat in PC pentru upgrade de firmware. Spre surpriza mea, calculatorul nu pornea cu HDD-ul conectat: cand conectam HDD-ul la mufa de curent, sursa refuza sa porneasca; cand il deconectam, pornea.

    M-a pus dracu’ sa bag HDD-ul in NAS si … boom. Flama. S-a ars si NAS-ul, si HDD-ul (bun) de 2TB cu date. Calculatorul a avut noroc datorita sursei care a simtit scurtcircuitul si a refuzat sa porneasca. NAS-ul nu avea o astfel de protectie, asa ca a crapat.

    Mi-a ramas HDD-ul de 750GB (in special poze), de pe care am recuperat datele cu ajutorul http://www.e-recuperaredate.ro (m-a costat 300 de lei). HDD-ul care mi-a cauzat paguba l-am schimbat in garantie. In final… RAID 1 nu a insemnat nimic.

      (Citează)

  18. Trebuia sa testezi vitezele de transfer si cu Link Aggregation activat.

      (Citează)

  19. Michael Westen

    22/01/2014 la 5:46 PM

    Am un astfel de NAS de o luna si merge foarte bine. La mine copierea in ambele directii merge cu 100MB/s (din Windows nu cu FileStation), cu 2 HDD Seagate SV35 3TB in el (RAID1). Am activat si Link Aggregation (pentru asta iti trebuie si un switch care sa stie protocolul asta).
    Il folosesc sa fac backup zilnic la laptop pe el, iar in timpul noptii NAS-ul face backup pe Strato Hidrive.
    Avantajul unui NAS este simplitatea utilizarii pentru un user non-tehnic. Daca ai timp si cunostiinte poti sa faci o solutie comparabila la bani mai putini (la hardware, ca nimeni cu socoteste timpul necesar punerii in practica a unei astfel de solutii).

      (Citează)

  20. Ar fi interesant de testat partea de media server prin internet. Bun, stie sa traga un torent, daca am internet nelimitat pe mobil si vreau sa vad filmul in metrou, pe drum spre/de la munca, cum se comporta? Si cum procedezi cu subtitrarile, ceva imi spune ca nu le “vede” in conditiile de mai sus ? Sau poate vreau sa ascult melodii in aceleasi conditii….

      (Citează)

  21. Ar fi, dar este dificil de testat așa ceva pentru mine. Ce vrei tu pare destul de complicat. E bun netul în metrou? Cine adaugă subtitrările, telefonul tău sau serverul care trimite stream-ul? Dacă ai net nelimitat, de ce nu Deezer sau Zonga?

    Totuși, cei de la Synology au o comunitate mare, poți să afli destule urmărind-o.

      (Citează)

  22. Michael Westen

    11/02/2014 la 4:47 PM

    Pe partea de muzica are Music Station si corespunzator iti instalezi pe telefon aplicatia DS Music ca sa asculti muzica. La fel si pentru poze. Pentru filme are Video Station cu aplicatia corespunzatoare DS Video pentru mobile. Problema este ca nu face transcoding, eu am filmele in format MKV si aplicatia DS Video nu a putut sa mi le ruleze pe un Windows Phone.
    O alta optiune este sa instalezi Plex Media Server. Are clienti pentru mobile, face transcoding automat, aplica subtitrarile disponibile pe film. Nu l-am folosit in aceasta combinatie si nu stiu calitatea transcodingului.
    Eu folosesc Plex Media Server instalat pe un server separat si merg filmele excelent pe clientul de Windows Phone. Poti selecta calitatea filmului in functie de conexiune (480p pt 3G, 720p pt WiFi, original pt LAN, etc).

      (Citează)

  23. Dimineata am cumparat si eu Plex, ca e la reducere si o sa testez pe PC cum merge.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus