un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Exagerarea imaginilor de arhivă

9 Jan 2014  ·

GÂNDURI  ·

12 comentarii

Televiziunile românești au prostul obicei de a difuza imagini de arhivă pentru a ilustra diverse știri noi, cele pentru care încă nu au (sau poate nici nu vor avea) cadre filmate la fața locului. Problema este că de multe ori se folosesc imagini care induc lumea în eroare privind o știre care uneori este complet diferită.

Să vă dau câteva exemple:

  • un avion mic, de 2-4 pasageri, se prăbușește lângă Târgu Mureș. Prezentatoarea știrilor spune asta, dar imaginile ce curg pe ecran arată avioane mari de pasageri făcând manevre pe pista de la Otopeni. Mă gândeam deja la ceva gen Balotești.
  • autoritățile retrag niște carne de pui din anumite supermarket-uri. Sunt arătate imagini din hipermarket-uri, le puteai recunoaște numele dacă ești obișnuit cu culorile pe care le utilizează prin raioane, dar de fapt carnea fusese retrasă din câteva magazine obscure dintr-un județ al țării.
  • cea mai tare: 4 copii fură o mașină în Belgia, îi aleargă poliția, ei ies cu mașina de pe drum și ajung în șant. Nu-i nimeni cu adevărat rănit. Ce imagini rulează pe televizor cu titlul “4 tineri români provoacă un accident în Belgia”? Filmări de la un accident în lanț cu zeci de mașini pe o autostradă, camioane distruse și contorsionate, un adevărat carnagiu, cum s-ar zice la noi. M-am gândit “frate, ăia 4 copii au distrus jumătate din parcul auto al Belgiei, să vezi acum scandal internațional!”. În realitate, doar mașina lor ajunsese în șanț.

Sigur, într-un colț al ecranului scrie “Arhivă”, dar abia se vede. De cele mai multe ori caut eu acel text, ca să văd dacă-s imagini reale sau nu, și îl găsesc cu greu. Sunt convins că majoritatea oamenilor nici nu-l observă.

M-am uitat cum fac străinii. Destul de rar folosesc imagini de arhivă. Dacă nu au ce arăta real, vorbește doar prezentatorul din studioul de televiziune, eventual cu un text cu bulinuțe ce recapitulează datele știute până în acel moment și poate pe ecran o hartă ca să știi unde s-au întâmplat evenimentele. Se poate, deci,  și altfel.

iarna_innsbruck
(fotografia aceasta este din Innsbruck după ce noaptea începuse o mică ninsoare. Ilustrează perfect acest articol pentru că… arhivă)

    12 comentarii

  1. da, da, interesant…da ce zici ca inca nu avem imagini live cu Bianca si Cristea la Paris?

      (Citează)

    • @gogu: pai bănuiesc ca au fost atenți. M-am uitat la Capatos, mi s-a părut ca a recunoscut Bianca totul.

      În plus, au imagini de arhivă cu ei doi la Paris.

        (Citează)

  2. Cam offtopic, dar Radu tin sa te felicit! Tema pentru mobile este suuuper frumoasa si fluida. Imi place tare.

      (Citează)

    • Mersi, dar eu doar am upgradat un plugin de la 1.9 la 3.5,așa că schimbarea a fost majora. Peste câteva zile pun o temă nouă pentru blog, care e responsive și va intra și pe mobil.

        (Citează)

  3. Mie cel mai penibil mi s-a părut când, anul trecut, Kanal D (dacă nu mă înşel) vorbea despre un incendiu şi din arhivă au scos exact acest filmuleţ: http://www.youtube.com/watch?v=7f7vif5wBM8

      (Citează)

  4. Lasă tema asta de mobil sau ai pus-o!

      (Citează)

  5. sau scoate de tot tema de mobil, ca nu-i placut cand site-ul nu intelege ca vii de pe un PC si-ti serveste tot tema de mobil.

      (Citează)

  6. Vorbind de imagini si filmari off-topic in articol… iata si comentarii off-topic :))

      (Citează)

  7. Da, si mie imi place tema de mobil :) Am putea face un vot daca avem de ales intre 2.

      (Citează)

  8. Chestia asta nu e numai la TV. Zilele trecute vazusem un articol intr-un ziar central care prezenta ficatul dupa sarbatori; ca imagine, era o tipa care se tinea cu mainile in partea stanga. :) Mai stii, poate aia avea ficatul in stanga…

      (Citează)

  9. Retrag ce-am scris despre tema de mobil. E atat de misto incat nu m-ar deranja daca din cand in cand mi-e servita si pe pc.

      (Citează)

  10. Mda, se folosesc imaginile astea pentru a dramatiza totul şi a face evenimentele să pară cât mai tragice. Aş spune că-i exerciţiu clasic de manipulare, dacă nu mi-ar displăcea cuvântul “manipulare”.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus