un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

“I shall do my best in Romanian”

29 Nov 2013  ·

GÂNDURI  ·

14 comentarii

M-am întors din aventura Vivolis cu o cursă KLM de la Amsterdam. La apropierea de Otopeni pilotul ne spune discursul său cu starea vremii la sol și că aterizăm în 30 de minute și mulțumirile de rigoare că am ales compania lor. O spune în olandeză, o spune în engleză și apoi la final zice, pe un ton vesel, dar cumva resemnat că urmează să greșească ceva și lumea va râde de el

“and now, I shall do my best to say all that in Romanian”

Și a zis și în română. Mai chinuit, cu câte o poticneală, citind probabil după ceva scris direct fonetic, cu câte o mică greșeală de pronunțat ș-uri și numere, dar i-a ieșit bine. S-a înțeles tot ce voia să ne zică, a fost fluent și chiar amuzant, având tonul unui om care se gândește și el “bă, ce eu zic aici”.

Toți românii din avion l-au aplaudat. O merita pe deplin pentru efortul său, mai ales că a vorbit vreo 2 minute.

Nu știu dacă îi plăceau respectivului pilot limbile străine sau este o politică a companiei KLM, dar este genul de detaliu care mă face să gândesc “oamenii ăstia sunt chiar simpatici”. E acel extra-mile care nu costă nimic, dar aduce un zâmbet unor pasageri obosiți.
aripa_klm

    14 comentarii

  1. Cand am fost la Disneyland in Franta, din momentul in care am intrat in avion, romana o vorbeai degeaba. Din inertie, sotia a vrut sa ceara un pahar cu apa in romana in avion si stevardesa s-a uitat ciudat la ea. Apoi am tras-o de maneca si i-am zis usor “in engleza draga”. Ea s-a uita la mine “dar, tocmai am decolat din Bucuresti”, eu “da, dar nu uita ca zbori cu AirFrance” :))

      (Citează)

  2. Nu cred ca este o politica a companiei. Iti dai seama ce ar insemna sa zica peste tot in lume. Citeste tu in chineza :D.

    Probabil ca tine de pilot, de fiecare echipaj in parte. Oricum, felicitari pentru intentie si pentru ca s-a straduit sa transmita un mesaj in romana.

      (Citează)

  3. eu cred ca pilotii pe trasee sunt mereu aceeasi si de aici se trage

      (Citează)

  4. Asta imi aminteste de pilotul de la Lufthansa care la intrarea in avion la Munich m-a rugat sa-i traduc in romana “Please remain seated!”

      (Citează)

  5. Dora Vulpescu

    29/11/2013 la 4:31 PM

    British, Austrian, Air France – toate servesc produse nationale la bord. Numai la TAROM nu se poate!

      (Citează)

    • @Dora: serios? Am zburat cu toți anul acesta, am primit covrigei, o napolitană, un sandvis cu pui, un sandviș cu cașcaval etc. Ce-i așa național aici? Sau franțuzesc ți se pare un iaurt și un croissant? Asta mănânc și acasă.
      Măcar TAROM dă mâncare caldă, ultima oară am avut pui cu piure și cu legume, o mini-brioșă șamd. Doar ness-ul în loc de cafea mă termină rău la ei.

        (Citează)

  6. Acum doua luni cand am venit de la Amsterdam la Bucuresti cu KLM au anuntat doar in engleza, adica nici olandeza, nici romana. Ori s-a schimbat politica firmei, ori era pilotul super-de-treaba.

      (Citează)

  7. Si eu am avut parte de anunturi in romaneste pe cursa de Amsterdam :-)

      (Citează)

  8. Dora Vulpescu

    29/11/2013 la 6:02 PM

    @nwradu: Depinde de ora la care zbori. Si la Tarom iti da snacks in anumite intervale.

    Ideea e ca, in special, britanicii si francezii au o cultura a consumului de produse din tara lor, dar ne invata pe noi cu e treaba cu piata unica europeana. Daca mergi in Sainsbury’s vei vedea ca produsele din UK au jumate de ambalaj cu steagul britanic.

    Daca exista alternative locale, haideti sa facem un efort si sa ne facem un bine consumand ce se face local si, astfel, platind salarii la romani.

    In acest context, ma dispera ca Tarom (companie 100% de stat) da braza topita olandeza, Mars si Bounty.

      (Citează)

  9. ROM tricolor pentru toată lumea. Dacă tot sunt cam nașpa avioanele, măcar să fie și mâncarea nașpa.

      (Citează)

  10. îţi dai seama, Papa citeşte în limba ţării respective, în absolut toate ţările, aproape fără greşeli (cei care au acultat discursul Papei în România ştiu) şi nu doar 2 minute… ceea ce dovedeşte că un Papă e mai tare decît un pilot ;-)

      (Citează)

  11. Munchen-Dubai cu Emirates. Stewardesa care se ocupa de zona in care eram asezat eu era romanca, din CJ.

    Johannesburg-Munchen cu SAA, stewart roman.

    Frankfurt-Luanda,cu Lufthansa. Stweardesa sarboaica ce o dadea si in romana la nevoie.
    Si lista poate sa continue…

      (Citează)

  12. intr-adevar genul de gest care face diferenta. n-am prins mai mult de engleza in avion.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus