blog demisec cu note fine de tehnologie

Căutați o trotinetă electrică? Citiți review-ul de la Ninebot ES2. Urmăriți-mă și pe Instagram și YouTube.

Review TP-Link TL-WDR4300, router dual-band performant

3 Oct 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

59 comentarii

tp_link_tl_wdr4300_06Mi-ați zis ce vreți să testez la un router performant și am trecut la treabă. După cum ați ghicit mulți dintre voi, modelul este un TP-Link TL-WDR4300 dual-band 750 Mbps, iar la finalul articolului găsiți și un concurs pentru voi cu un premiu atractiv.

Specificații router wireless TP-Link TL-WDR4300:

 • rețele wireless simultan pe 2,4 GHz la 300 Mbps și 5 GHz la 450 Mbps
 • suportă 802.11n, b și g
 • 4 porturi Ethernet 1 Gbps RJ-45
 • 2 porturi USB pentru unități de stocare sau imprimante
 • 3 antene externe
 • IP QoS, IPv6, dual-band simultan, viteză mare de routare, control parental șamd
 • dimensiuni 242 x 160 x 32,5 mm, culoare neagră

Preț TL-WDR4300:

AMBALARE

O cutie mare și verde, cam ca la orice router. Înăuntru am găsit aparatul, cele trei antene, un alimentator de priză cu cablu lung cam de 1 metru și un CD și ceva hârtii.

CONSTRUCȚIE

TL-WDR4300 este făcut din plastic negru, glossy. Forma sa segmentată îl face suficient de arătos pentru a putea fi amplasat și la vedere, deși LED-urile frontale sunt de un albastru intens care noapte va lumina camera, așa că la mine tot ascuns după dulap a stat.
tp_link_tl_wdr4300_06tp_link_tl_wdr4300_07

E un pic mai mare decât alte routere; nu cu mult, vreo 2 centimetri, dar asta nu mi s-a părut o problemă. Și antenele sunt ceva mai lungi decât la alte modele testate de mine și bineînțeles orientabile. Pe spatele router-ului ai patru piciorușe de cauciuc pentru a-l pune pe o masă sau două puncte de prindere pentru perete.

Toate porturile și butoanele sunt în partea din spate. În ordine, am găsit conectorul de alimentare, un buton On/Off, un comutator de pornit/oprit wireless-ul, două porturi USB cu LED-uri de stare, portul albastru WAN (unde conectezi “netul” de la provider) și patru porturi gigabit pentru rețeaua locală.
tp_link_tl_wdr4300_04

Pe față sunt nu mai puțin de 10 LED-uri care semnalizează starea router-ului, ca să te simți ca la discotecă.
tp_link_tl_wdr4300_05

PERFORMANȚĂ, VITEZĂ

După cum vă spuneam și cu alte ocazii, e greu să testez un router foarte performant pentru că RCS-ul mă limitează la 100 Mbps bandă totală. Poate că va câștiga concursul de la finalul articolului cineva cu UPC 200 Mbps și vom avea astfel noi date.

PE CABLU
La mine acasă totul a funcționat perfect. Iată mai jos un test făcut cu desktop-ul conectat prin cablu la router, adică situația ideală. Conexiunea internă este de 1000 Mbps, dar viteza e limitată de operator la 100 Mbps.
tp_link_tl_wdr4300_rcs_cablu_wan

Prin urmare, deși specificațiile menționează o viteză de routare de 800 Mbps WAN-LAN, nu am putut-o testa cu mâna mea. Totuși, dacă prinde chiar și jumătate din aceasta și tot este peste ce-ți oferă orice operator din România în acest moment și în anii următori.

Viteza maximă de routare depinde nu doar de ce bandă îți dă operatorul, ci și de procesorul routerului, memoria sa, arhitectura internă – e ca un mini-calculator. În particular, WDR4300 folosește un procesor Atheros AR9344 la 560 MHz și 128 MB memorie RAM (din ce-am găsit pe net, că eu nu am voie să-l demontez). Face el față și în situația unui download de torrente din multe surse, moment în care procesorul trebuie să gestioneze bine câteva zeci de conexiuni și pachete diferite?

După cum vedeți, am tras de pe net cu peste 9 MB/sec în mod constant, o viteză foarte bună. Mă declar mulțumit.
tp_link_tl_wdr4300_torrente

În rețeaua internă, cu două desktop-uri conectate prin cablu pe porturi gigabit, am transferat cu 92 MB/sec, adică am atins viteza maximă posibilă.
tp_link_tl_wdr4300_d2d

PE WIRELESS
Pentru a testa performanța wireless am folosit două laptopuri Asus Zenbook, un model nou UX301 conectat la rețeaua de 5 GHz și altul UX31A conectat la rețeaua wireless 2,4 GHz (routerul generează două rețele wireless în același timp), ambele conexiuni indicând o viteză de 300 Mbps în Windows.

Ca transfer am utilizat un fișier de 4360 MB, iar viteza de transfer am calculat-o împărțind dimensiunea acestuia la durata în secunde a transferului, că nu am încredere în ce indică Windows-ul (ca o observație, Windows a indicat bine). Fișierul a fost transferat numai de și pe SSD-uri, pentru ca unitățile de stocare să nu introducă întârzieri.

Test pe speedtest.net, Asus Zenbook UX301 conectat wireless 5 GHz, canal 40 MHz
tp_link_tl_wdr4300_wifi_camera_1
Am obținut deci viteza maximă a conexiunii și prin wireless, semn că nu routerul mi-ar limita performanța.

Transfer prin wireless între Asus Zenbook UX301 conectat wireless 5 GHz, canal 40 MHz, și desktop-ul conectat prin cablu la router:

 • Din desktop în laptop: 21,6 MB/sec
 • Din laptop în desktop: 24,63 MB/sec

tp_link_tl_wdr4300_wireless

Cu alte cuvinte, acest test verifică doar conexiunea wireless a laptopului, desktop-ul fiind conectat prin cablu pentru a nu introduce eventuale întârzieri. Mie rezultatul mi se pare foarte bun, acel 25 MB/sec constant (observați graficul) înseamnă 200 Mbps transfer efectiv, o cifră foarte bună.

Transfer prin wireless între Asus Zenbook UX301 conectat wireless 5 GHz și Asus Zenbook UX31 conectat wireless 2,4 GHz:

 • Download: 12 MB/sec
 • Upload: 14,48 MB/sec

Prin upload înțeleg că am transfer fișierul și invers, din al doilea laptop în primul. Din nou, rezultatele sunt bune. Laptopurile erau conectate la rețelele wireless diferite ale aceluiași router, fiecare la cea mai performantă pe care o suportă.

Rezultatele de mai sus sunt cu securitatea WPA2 activată. Am testat și fără securitate în rețeaua wireless și viteza a crescut de la 12 MB/sec la 13,21 MB/sec, dar nu vă recomand să opriți securitatea rețelei. E doar un test pentru a vedea influența protocolului de securizare, iar cei 10% în plus nu-i consider un spor important de performanță.

Transfer prin wireless cu ambele laptopuri conectate la aceeași rețea wireless 2,4 GHz:

 • Download: 6,24 MB/sec
 • Upload: 5,29 MB/sec

Viteza este mai mică în aceeași rețea și pe 2,4 GHz decât în situația anterioară. De aici trag concluzia că TL-WDR4300 de la TP-Link este performant pe wireless, dar trebuie să ai și tu echipamente performante, nu computere sau telefoane vechi.

Pe total, eu sunt foarte mulțumit. Am avut viteză foarte mare pe net, practic maximul pentru care plătesc, de pe desktop cablat sau de pe laptop prin wireless, iar transferul între computerele din casă a funcționat foarte bine, la viteze mulțumitoare.

Ce faci când mai multe dispozitive stau și trag de pe net? Routerul împarte automat banda pe sistemul “primul venit, primul servit” cam în raport 70-30 sau poți activa și configura funcțiile de IP Quality-of-Service, cu care limitezi banda fiecărui calculator la ce valoare dorești tu.

PUTEREA SEMNALULUI
schema_casaAici lucrurile nu mai stau așa bine și de fapt este singurul punct slab al routerului. Schema casei în care am testat totul este cea alăturată, iar router-ul este montat în camera de jos, Camera 1.

Cu o tabletă Nexus 7 2013 în Camera 3 nu mai prindeam nici o rețea wireless din cele două făcute de router, deși puterea acestora era reglată pe maxim.

Cu laptopul, care are o antenă mai mare și un adaptor de rețea mai performant, prindeam rețeaua în Camera 3 fără întreruperi, dar la viteză mai mică.

Test pe wireless în Camera 1, lângă router:
tp_link_tl_wdr4300_wifi_camera_1

Test pe wireless în Camera 3:
tp_link_tl_wdr4300_wifi_camera_2

Altfel spus, cel mai bine este să montați routerul undeva în centrul casei, pentru a avea o acoperire cât mai bună. Altfel poate că vă mai descurcați cu laptopurile, dar nu telefoanele sau tabletele veți găsi că puterea semnalului este insuficientă, în ciuda antenelor lungi.

PORTURILE USB

Am făcut capitol separat despre USB-uri deoarece au fost foarte simplu de utilizat și configurat și merită lăudate.

Poți înfige un stick USB sau un hard-disk extern în porturile USB, iar fișierele de pe acestea vor fi accesibile din rețeaua locală fie direct fie prin FTP sau ca Media Server (bun pentru televizoare și playere).

Pentru teste am utilizat un stick de 32 GB Kingston HyperX USB 3.0. Porturile routerului nu sunt USB 3.0, dar am preferat cea mai rapidă soluție de stocare tocmai pentru ca routerul să limiteze viteza, nu memoria.

Odată conectat dispozitivul, routerul activează automat serviciul de storage sharing din meniul USB și îți arată stocarea detectată. Pentru a o accesa trebuie să deschizi Start > Run și să scrii “\\tplinklogin.net“; alternativ poți scrie și “\\tplinklogin.net” în bara de adresă a unui Windows Explorer.

După ce vezi unitatea respectiva de stocare cel mai simplu este să o mapezi ca drive (click dreapta > Map Network Drive).

Poți ajunge la fișiere și prin FTP, dacă activezi acest mod. Poți configura ce foldere să fie vizibile și, desigur, utilizatori și parole pentru a le accesa.

Ca viteze, am obținut următoarele la un transfer din desktop prin cablu în stick-ul USB din router:

 • Upload pe stick: 8,66 MB/sec
 • Download de pe stick: 11,09 MB/sec

Mă declar mulțumit. De obicei gestiunea unităților de stocare conectate la routere este mai anevoioasă și vitezele sunt mici. Cele obținute cu TL-WDR4300 mi se par rezonabile.

Mai mult, am repetat testul, transferând un fișier mare din router în calculator, și în același timp am testat și viteza conexiunii la Internet. Viteza de transfer a rămas constantă, iar banda de net era la fel de mare, semn că procesorul din router face bine treaba simultan în ambele părți.
tp_link_tl_wdr4300_simultan

INSTALARE, CONFIGURARE, INTERFAȚĂ

Instalarea routerului a fost foarte simplă, am conectat toate cablurile, desktop-ul meu a primit automat un IP și m-am conectat astfel la interfața de administrare a routerului cu următoarele coordonate:
Adresă IP: 192.168.0.1 (sau “\\tplinklogin.net”)
User: admin
Parolă: admin

Acestea sunt scrise și pe spatele routerului pe o mică etichetă, nefiind nevoit să le caut în manual sau pe net ca la alte modele.

Am făcut și un update la cel mai recent firmware de pe site-ul producătorului, moment după care au apărut două noi meniuri, IPv6 și Guest Network.

Prin meniuri poți configura sau ai acces la următoarele informații:

Status și Quick Setup. Vezi rapid starea routerului sau utilizezi configurarea interactivă.

Network. La WAN reglezi conexiunea la Internet, a funcționat foarte bine cu PPPoE-ul de la RDS, în LAN reglezi adresa routerului și a rețelei interne, ai și opțiuni de clonare MAC.

Dual Band Selection. De aici alegi dacă vrei două rețele wireless simultan, pe 2,4 GHz și 5 GHz, sau doar una. Ca principiu, daca nu aveți dispozitive compatibile pentru 5 GHz, nu are rost să o activați.

Wireless 2,4 GHz. Cele două rețele wireless sunt complet independente și au configurații separate. Din acest meniu puteți alege numele rețelei, tipul ei, securitatea, puterea semnalului și parametri de transmisie, filtrare MAC.

Wireless 5 GHz. Același lucru ca mai sus, doar că pentru a doua rețea wireless, care poate avea alt nume și altă parolă.

Guest Network. Pe lângă cele două rețele de mai sus, poți crea și două rețele wireless de tip Guest, pentru conectări temporare. Le poți da nume și parole diferite, poți limita banda disponibilă pentru ele, poți alege nivelul de acces în restul LAN-ului sau la stocarea conectată la router. Poți configura și un interval orar în care să funcționeze aceste rețele.

DHCP. De aici alegi câte adrese IP vrei să fie alocate automat și poți și rezerva unele pe MAC-uri.

USB Settings. Am detaliat mai sus cam ce poți face prin conectarea unui hard disk sau a unui stick USB la router. Cu imprimantă nu am încercat, eu sunt adeptul imprimantelor wireless. Din acest meniu poți configura totul.

NAT. Pentru configurarea opțiunilor de routare hardware.

Forwarding. Ai opțiunile clasice de servere virtuale, port triggering, DMZ și UPnP.

Security. Aici sunt mai multe aspecte. Poți configura SPI sau ALG, din alt meniu poți activa protecții la flood, din alt meniu poți configura cine are acces la configurația routerului.

Parental Control. Routerul îți permite să introduci aici MAC-urile PC-urilor de încredere, iar toate celelalte nu vor avea acces la Internet.

Access Control. Este un meniu mai complex în care poți configura ce IP-uri au voie să iasă pe net, spre ce adrese și în ce interval orar.

Advanced Routing. Aici ai acces la tabela de routare și poți introduce manual alte setări.

Bandwidth Control. Sub acest meniu se ascund de fapt opțiunile uzuale de QoS. Poți limita banda totală de net pentru fiecare IP în parte, pe protocol și port, dar totul se face manual. Nu exista opțiuni de configurare pentru aplicații individuale (adică să-i spui să-ți lase mereu 10 Mbps pentru browser), fiind un IP QoS.

IP and MAC Binding. Aici poți seta ca anumite computere să primească anumite IP-uri, ca apoi să le poți configura accesul și banda disponibilă.

Dynamic DNS. Suportă comexe.cn, dyndns.org și no-ip.com.

IPv6. Nu l-am testat.

System Tools. De aici configurezi parola de acces, salvezi sau încarci configurația, dai ping în servere, ai acces la log sau la statistici.

Le vedeți mai jos pe toate, pentru cei curioși de anumite funcții.

Ca o observație, interfața este un HTML simplu. Am văzut alte routere care prezentau mai bine informația și aveau meniuri mai bine structurate și mai usor de configurat, mai moderne. În plus, n-am fost prea mulțumit de utilizarea unor termeni tehnici precum egress și ingress bandwidth limit în loc să spună “limit download and upload”, ca să înțeleagă toți.

Totuși, odata configurat routerul nu prea mai ai ce să cauți prin aceste meniuri, deci nu este un minus foarte mare.

La stabilitate nu am nimic de spus. A funcționat fără probleme în zilele testate, chiar și cu 4-5 dispozitive conectate prin wireless în același timp, plus un desktop pe cablu. Sigur, aici îți trebuie multe săptămâni să încerci toate configurațiile posibile, iar de multe ori problemele apar pentru că anumite plăci de rețea nu se înțeleg prea bine cu altele.

CE E BINE

 • Routerul este rapid, performanță bună pe wireless și pe cablu.
 • Sharing-ul de stocare pe USB este ușor de configurat și utilizat.
 • Face două rețele wireless simultan.
 • Are control parental, limitare de bandă, rețea Guest.

CE E RĂU

 • Semnalul wifi este mai slab decât mă așteptam, trebuie montat mai în centrul casei pentru a acoperi 4 camere.
 • LED-uri mari și albastre.

CONCLUZIE

TP-Link TL-WDR4300 este rapid și performant și gestionează bine atât conexiunea la net, cât și rețeaua internă. Porturile USB sunt un bonus foarte plăcut, la fel și cele două rețele wireless pe care le generează simultan. Nu are unele opțiuni prezente la routere mai avansate (precum 3G Backup), dar costă mult mai puțin decât acele modele. Dacă puteți să ocoliți problema semnalului wireless care nu acoperă un apartament de 3 camere decât dacă este montat în centrul său, veți avea un router performant pentru activitățile de zi cu zi.

Preț TL-WDR4300:

Alternativă similară, dar 300 + 300 Mbps (în loc de 300 + 450 Mbps) este TL-WDR3600:

CONCURS

Se dă ca premiu un alt router, un model TP-Link TL-WDR3600. Este tot un model dual-band, dar de 300 + 300 Mbps, tot cu două porturi USB, tot cu aceleași funcții.

Cum vă înscrieți la concurs: lăsați un comentariu în care să precizați ce v-a plăcut din acest review sau ce ați testa voi suplimentar la acel router câștigat. De exemplu eu nu am putut testa conexiunea cu un Smart TV din cauza lipsei unuia, dar poate vreți voi să faceți asta. Sau poate că aveți o conexiune UPC de 200 Mbps și faceți teste mai bune. Aveți timp cam o săptămână să vă înscrieți, apoi aleg un câștigător.

Ce trebuie să faceți dacă veți câștiga: păstrați routerul TL-WDR3600, dar trebuie să-i scrieți un review. Review-ul îl puteți publica pe blogul vostru sau îl public eu aici (sau ambele, discutăm).

Suplimentar: zilele acestea TP-Link are o campanie pe pcgarage.ro, evomag.ro și cel.ro. Cei care vor scrie pe aceste magazine un review la un produs TP-Link pe care l-au utilizat vor putea câștiga săptămânal, prin tragere la sorți, unul din cele cinci routere de buzunar TL-WR702N acordate de fiecare magazin în parte, iar la sfârșitul campaniei un iPad Mini Wi-Fi de 32GB și un router TL-MR3040 wireless N 3G/3.75G portabil.

  59 comentarii

 1. mi-am brickuit routerul cu dd-wrt ,nu mai pot sa il accesez din browser.aveti vreo ideee cum sal resuscitez?

    (Citează)

 2. @cristi: vezi daca merge asta: http://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-wdr4300#failsafe.mode. Ar trebui sa ai acces la o interfata gen safe mode, de unde sa poti forta scrierea unui firmware

    (Citează)

 3. Buna ziua, am si eu nevoie de cineva care sa configureze acest router, contra cost bineinteles ma poate ajuta cineva? Multumesc

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verifică ce-ai scris. Dacă vrei să mai adaugi ceva, lasă un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pentru a le prelua doar pe acelea.

sus