un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review TP-Link TL-WDR4300, router dual-band performant

3 Oct 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

59 comentarii

tp_link_tl_wdr4300_06Mi-ați zis ce vreți să testez la un router performant și am trecut la treabă. După cum ați ghicit mulți dintre voi, modelul este un TP-Link TL-WDR4300 dual-band 750 Mbps, iar la finalul articolului găsiți și un concurs pentru voi cu un premiu atractiv.

Specificații router wireless TP-Link TL-WDR4300:

 • rețele wireless simultan pe 2,4 GHz la 300 Mbps și 5 GHz la 450 Mbps
 • suportă 802.11n, b și g
 • 4 porturi Ethernet 1 Gbps RJ-45
 • 2 porturi USB pentru unități de stocare sau imprimante
 • 3 antene externe
 • IP QoS, IPv6, dual-band simultan, viteză mare de routare, control parental șamd
 • dimensiuni 242 x 160 x 32,5 mm, culoare neagră

Preț TL-WDR4300:

AMBALARE

O cutie mare și verde, cam ca la orice router. Înăuntru am găsit aparatul, cele trei antene, un alimentator de priză cu cablu lung cam de 1 metru și un CD și ceva hârtii.

CONSTRUCȚIE

TL-WDR4300 este făcut din plastic negru, glossy. Forma sa segmentată îl face suficient de arătos pentru a putea fi amplasat și la vedere, deși LED-urile frontale sunt de un albastru intens care noapte va lumina camera, așa că la mine tot ascuns după dulap a stat.
tp_link_tl_wdr4300_06tp_link_tl_wdr4300_07

E un pic mai mare decât alte routere; nu cu mult, vreo 2 centimetri, dar asta nu mi s-a părut o problemă. Și antenele sunt ceva mai lungi decât la alte modele testate de mine și bineînțeles orientabile. Pe spatele router-ului ai patru piciorușe de cauciuc pentru a-l pune pe o masă sau două puncte de prindere pentru perete.

Toate porturile și butoanele sunt în partea din spate. În ordine, am găsit conectorul de alimentare, un buton On/Off, un comutator de pornit/oprit wireless-ul, două porturi USB cu LED-uri de stare, portul albastru WAN (unde conectezi “netul” de la provider) și patru porturi gigabit pentru rețeaua locală.
tp_link_tl_wdr4300_04

Pe față sunt nu mai puțin de 10 LED-uri care semnalizează starea router-ului, ca să te simți ca la discotecă.
tp_link_tl_wdr4300_05

PERFORMANȚĂ, VITEZĂ

După cum vă spuneam și cu alte ocazii, e greu să testez un router foarte performant pentru că RCS-ul mă limitează la 100 Mbps bandă totală. Poate că va câștiga concursul de la finalul articolului cineva cu UPC 200 Mbps și vom avea astfel noi date.

PE CABLU
La mine acasă totul a funcționat perfect. Iată mai jos un test făcut cu desktop-ul conectat prin cablu la router, adică situația ideală. Conexiunea internă este de 1000 Mbps, dar viteza e limitată de operator la 100 Mbps.
tp_link_tl_wdr4300_rcs_cablu_wan

Prin urmare, deși specificațiile menționează o viteză de routare de 800 Mbps WAN-LAN, nu am putut-o testa cu mâna mea. Totuși, dacă prinde chiar și jumătate din aceasta și tot este peste ce-ți oferă orice operator din România în acest moment și în anii următori.

Viteza maximă de routare depinde nu doar de ce bandă îți dă operatorul, ci și de procesorul routerului, memoria sa, arhitectura internă – e ca un mini-calculator. În particular, WDR4300 folosește un procesor Atheros AR9344 la 560 MHz și 128 MB memorie RAM (din ce-am găsit pe net, că eu nu am voie să-l demontez). Face el față și în situația unui download de torrente din multe surse, moment în care procesorul trebuie să gestioneze bine câteva zeci de conexiuni și pachete diferite?

După cum vedeți, am tras de pe net cu peste 9 MB/sec în mod constant, o viteză foarte bună. Mă declar mulțumit.
tp_link_tl_wdr4300_torrente

În rețeaua internă, cu două desktop-uri conectate prin cablu pe porturi gigabit, am transferat cu 92 MB/sec, adică am atins viteza maximă posibilă.
tp_link_tl_wdr4300_d2d

PE WIRELESS
Pentru a testa performanța wireless am folosit două laptopuri Asus Zenbook, un model nou UX301 conectat la rețeaua de 5 GHz și altul UX31A conectat la rețeaua wireless 2,4 GHz (routerul generează două rețele wireless în același timp), ambele conexiuni indicând o viteză de 300 Mbps în Windows.

Ca transfer am utilizat un fișier de 4360 MB, iar viteza de transfer am calculat-o împărțind dimensiunea acestuia la durata în secunde a transferului, că nu am încredere în ce indică Windows-ul (ca o observație, Windows a indicat bine). Fișierul a fost transferat numai de și pe SSD-uri, pentru ca unitățile de stocare să nu introducă întârzieri.

Test pe speedtest.net, Asus Zenbook UX301 conectat wireless 5 GHz, canal 40 MHz
tp_link_tl_wdr4300_wifi_camera_1
Am obținut deci viteza maximă a conexiunii și prin wireless, semn că nu routerul mi-ar limita performanța.

Transfer prin wireless între Asus Zenbook UX301 conectat wireless 5 GHz, canal 40 MHz, și desktop-ul conectat prin cablu la router:

 • Din desktop în laptop: 21,6 MB/sec
 • Din laptop în desktop: 24,63 MB/sec

tp_link_tl_wdr4300_wireless

Cu alte cuvinte, acest test verifică doar conexiunea wireless a laptopului, desktop-ul fiind conectat prin cablu pentru a nu introduce eventuale întârzieri. Mie rezultatul mi se pare foarte bun, acel 25 MB/sec constant (observați graficul) înseamnă 200 Mbps transfer efectiv, o cifră foarte bună.

Transfer prin wireless între Asus Zenbook UX301 conectat wireless 5 GHz și Asus Zenbook UX31 conectat wireless 2,4 GHz:

 • Download: 12 MB/sec
 • Upload: 14,48 MB/sec

Prin upload înțeleg că am transfer fișierul și invers, din al doilea laptop în primul. Din nou, rezultatele sunt bune. Laptopurile erau conectate la rețelele wireless diferite ale aceluiași router, fiecare la cea mai performantă pe care o suportă.

Rezultatele de mai sus sunt cu securitatea WPA2 activată. Am testat și fără securitate în rețeaua wireless și viteza a crescut de la 12 MB/sec la 13,21 MB/sec, dar nu vă recomand să opriți securitatea rețelei. E doar un test pentru a vedea influența protocolului de securizare, iar cei 10% în plus nu-i consider un spor important de performanță.

Transfer prin wireless cu ambele laptopuri conectate la aceeași rețea wireless 2,4 GHz:

 • Download: 6,24 MB/sec
 • Upload: 5,29 MB/sec

Viteza este mai mică în aceeași rețea și pe 2,4 GHz decât în situația anterioară. De aici trag concluzia că TL-WDR4300 de la TP-Link este performant pe wireless, dar trebuie să ai și tu echipamente performante, nu computere sau telefoane vechi.

Pe total, eu sunt foarte mulțumit. Am avut viteză foarte mare pe net, practic maximul pentru care plătesc, de pe desktop cablat sau de pe laptop prin wireless, iar transferul între computerele din casă a funcționat foarte bine, la viteze mulțumitoare.

Ce faci când mai multe dispozitive stau și trag de pe net? Routerul împarte automat banda pe sistemul “primul venit, primul servit” cam în raport 70-30 sau poți activa și configura funcțiile de IP Quality-of-Service, cu care limitezi banda fiecărui calculator la ce valoare dorești tu.

PUTEREA SEMNALULUI
schema_casaAici lucrurile nu mai stau așa bine și de fapt este singurul punct slab al routerului. Schema casei în care am testat totul este cea alăturată, iar router-ul este montat în camera de jos, Camera 1.

Cu o tabletă Nexus 7 2013 în Camera 3 nu mai prindeam nici o rețea wireless din cele două făcute de router, deși puterea acestora era reglată pe maxim.

Cu laptopul, care are o antenă mai mare și un adaptor de rețea mai performant, prindeam rețeaua în Camera 3 fără întreruperi, dar la viteză mai mică.

Test pe wireless în Camera 1, lângă router:
tp_link_tl_wdr4300_wifi_camera_1

Test pe wireless în Camera 3:
tp_link_tl_wdr4300_wifi_camera_2

Altfel spus, cel mai bine este să montați routerul undeva în centrul casei, pentru a avea o acoperire cât mai bună. Altfel poate că vă mai descurcați cu laptopurile, dar nu telefoanele sau tabletele veți găsi că puterea semnalului este insuficientă, în ciuda antenelor lungi.

PORTURILE USB

Am făcut capitol separat despre USB-uri deoarece au fost foarte simplu de utilizat și configurat și merită lăudate.

Poți înfige un stick USB sau un hard-disk extern în porturile USB, iar fișierele de pe acestea vor fi accesibile din rețeaua locală fie direct fie prin FTP sau ca Media Server (bun pentru televizoare și playere).

Pentru teste am utilizat un stick de 32 GB Kingston HyperX USB 3.0. Porturile routerului nu sunt USB 3.0, dar am preferat cea mai rapidă soluție de stocare tocmai pentru ca routerul să limiteze viteza, nu memoria.

Odată conectat dispozitivul, routerul activează automat serviciul de storage sharing din meniul USB și îți arată stocarea detectată. Pentru a o accesa trebuie să deschizi Start > Run și să scrii “\\tplinklogin.net“; alternativ poți scrie și “\\tplinklogin.net” în bara de adresă a unui Windows Explorer.

După ce vezi unitatea respectiva de stocare cel mai simplu este să o mapezi ca drive (click dreapta > Map Network Drive).

Poți ajunge la fișiere și prin FTP, dacă activezi acest mod. Poți configura ce foldere să fie vizibile și, desigur, utilizatori și parole pentru a le accesa.

Ca viteze, am obținut următoarele la un transfer din desktop prin cablu în stick-ul USB din router:

 • Upload pe stick: 8,66 MB/sec
 • Download de pe stick: 11,09 MB/sec

Mă declar mulțumit. De obicei gestiunea unităților de stocare conectate la routere este mai anevoioasă și vitezele sunt mici. Cele obținute cu TL-WDR4300 mi se par rezonabile.

Mai mult, am repetat testul, transferând un fișier mare din router în calculator, și în același timp am testat și viteza conexiunii la Internet. Viteza de transfer a rămas constantă, iar banda de net era la fel de mare, semn că procesorul din router face bine treaba simultan în ambele părți.
tp_link_tl_wdr4300_simultan

INSTALARE, CONFIGURARE, INTERFAȚĂ

Instalarea routerului a fost foarte simplă, am conectat toate cablurile, desktop-ul meu a primit automat un IP și m-am conectat astfel la interfața de administrare a routerului cu următoarele coordonate:
Adresă IP: 192.168.0.1 (sau “\\tplinklogin.net”)
User: admin
Parolă: admin

Acestea sunt scrise și pe spatele routerului pe o mică etichetă, nefiind nevoit să le caut în manual sau pe net ca la alte modele.

Am făcut și un update la cel mai recent firmware de pe site-ul producătorului, moment după care au apărut două noi meniuri, IPv6 și Guest Network.

Prin meniuri poți configura sau ai acces la următoarele informații:

Status și Quick Setup. Vezi rapid starea routerului sau utilizezi configurarea interactivă.

Network. La WAN reglezi conexiunea la Internet, a funcționat foarte bine cu PPPoE-ul de la RDS, în LAN reglezi adresa routerului și a rețelei interne, ai și opțiuni de clonare MAC.

Dual Band Selection. De aici alegi dacă vrei două rețele wireless simultan, pe 2,4 GHz și 5 GHz, sau doar una. Ca principiu, daca nu aveți dispozitive compatibile pentru 5 GHz, nu are rost să o activați.

Wireless 2,4 GHz. Cele două rețele wireless sunt complet independente și au configurații separate. Din acest meniu puteți alege numele rețelei, tipul ei, securitatea, puterea semnalului și parametri de transmisie, filtrare MAC.

Wireless 5 GHz. Același lucru ca mai sus, doar că pentru a doua rețea wireless, care poate avea alt nume și altă parolă.

Guest Network. Pe lângă cele două rețele de mai sus, poți crea și două rețele wireless de tip Guest, pentru conectări temporare. Le poți da nume și parole diferite, poți limita banda disponibilă pentru ele, poți alege nivelul de acces în restul LAN-ului sau la stocarea conectată la router. Poți configura și un interval orar în care să funcționeze aceste rețele.

DHCP. De aici alegi câte adrese IP vrei să fie alocate automat și poți și rezerva unele pe MAC-uri.

USB Settings. Am detaliat mai sus cam ce poți face prin conectarea unui hard disk sau a unui stick USB la router. Cu imprimantă nu am încercat, eu sunt adeptul imprimantelor wireless. Din acest meniu poți configura totul.

NAT. Pentru configurarea opțiunilor de routare hardware.

Forwarding. Ai opțiunile clasice de servere virtuale, port triggering, DMZ și UPnP.

Security. Aici sunt mai multe aspecte. Poți configura SPI sau ALG, din alt meniu poți activa protecții la flood, din alt meniu poți configura cine are acces la configurația routerului.

Parental Control. Routerul îți permite să introduci aici MAC-urile PC-urilor de încredere, iar toate celelalte nu vor avea acces la Internet.

Access Control. Este un meniu mai complex în care poți configura ce IP-uri au voie să iasă pe net, spre ce adrese și în ce interval orar.

Advanced Routing. Aici ai acces la tabela de routare și poți introduce manual alte setări.

Bandwidth Control. Sub acest meniu se ascund de fapt opțiunile uzuale de QoS. Poți limita banda totală de net pentru fiecare IP în parte, pe protocol și port, dar totul se face manual. Nu exista opțiuni de configurare pentru aplicații individuale (adică să-i spui să-ți lase mereu 10 Mbps pentru browser), fiind un IP QoS.

IP and MAC Binding. Aici poți seta ca anumite computere să primească anumite IP-uri, ca apoi să le poți configura accesul și banda disponibilă.

Dynamic DNS. Suportă comexe.cn, dyndns.org și no-ip.com.

IPv6. Nu l-am testat.

System Tools. De aici configurezi parola de acces, salvezi sau încarci configurația, dai ping în servere, ai acces la log sau la statistici.

Le vedeți mai jos pe toate, pentru cei curioși de anumite funcții.

Ca o observație, interfața este un HTML simplu. Am văzut alte routere care prezentau mai bine informația și aveau meniuri mai bine structurate și mai usor de configurat, mai moderne. În plus, n-am fost prea mulțumit de utilizarea unor termeni tehnici precum egress și ingress bandwidth limit în loc să spună “limit download and upload”, ca să înțeleagă toți.

Totuși, odata configurat routerul nu prea mai ai ce să cauți prin aceste meniuri, deci nu este un minus foarte mare.

La stabilitate nu am nimic de spus. A funcționat fără probleme în zilele testate, chiar și cu 4-5 dispozitive conectate prin wireless în același timp, plus un desktop pe cablu. Sigur, aici îți trebuie multe săptămâni să încerci toate configurațiile posibile, iar de multe ori problemele apar pentru că anumite plăci de rețea nu se înțeleg prea bine cu altele.

CE E BINE

 • Routerul este rapid, performanță bună pe wireless și pe cablu.
 • Sharing-ul de stocare pe USB este ușor de configurat și utilizat.
 • Face două rețele wireless simultan.
 • Are control parental, limitare de bandă, rețea Guest.

CE E RĂU

 • Semnalul wifi este mai slab decât mă așteptam, trebuie montat mai în centrul casei pentru a acoperi 4 camere.
 • LED-uri mari și albastre.

CONCLUZIE

TP-Link TL-WDR4300 este rapid și performant și gestionează bine atât conexiunea la net, cât și rețeaua internă. Porturile USB sunt un bonus foarte plăcut, la fel și cele două rețele wireless pe care le generează simultan. Nu are unele opțiuni prezente la routere mai avansate (precum 3G Backup), dar costă mult mai puțin decât acele modele. Dacă puteți să ocoliți problema semnalului wireless care nu acoperă un apartament de 3 camere decât dacă este montat în centrul său, veți avea un router performant pentru activitățile de zi cu zi.

Preț TL-WDR4300:

Alternativă similară, dar 300 + 300 Mbps (în loc de 300 + 450 Mbps) este TL-WDR3600:

CONCURS

Se dă ca premiu un alt router, un model TP-Link TL-WDR3600. Este tot un model dual-band, dar de 300 + 300 Mbps, tot cu două porturi USB, tot cu aceleași funcții.

Cum vă înscrieți la concurs: lăsați un comentariu în care să precizați ce v-a plăcut din acest review sau ce ați testa voi suplimentar la acel router câștigat. De exemplu eu nu am putut testa conexiunea cu un Smart TV din cauza lipsei unuia, dar poate vreți voi să faceți asta. Sau poate că aveți o conexiune UPC de 200 Mbps și faceți teste mai bune. Aveți timp cam o săptămână să vă înscrieți, apoi aleg un câștigător.

Ce trebuie să faceți dacă veți câștiga: păstrați routerul TL-WDR3600, dar trebuie să-i scrieți un review. Review-ul îl puteți publica pe blogul vostru sau îl public eu aici (sau ambele, discutăm).

Suplimentar: zilele acestea TP-Link are o campanie pe pcgarage.ro, evomag.ro și cel.ro. Cei care vor scrie pe aceste magazine un review la un produs TP-Link pe care l-au utilizat vor putea câștiga săptămânal, prin tragere la sorți, unul din cele cinci routere de buzunar TL-WR702N acordate de fiecare magazin în parte, iar la sfârșitul campaniei un iPad Mini Wi-Fi de 32GB și un router TL-MR3040 wireless N 3G/3.75G portabil.

  59 comentarii

 1. Foarte cuprinzator review-ul. Detin un tplink 1043n si sunt foarte multumit de el (desi a trebuit sa-i pun ddwrt).
  As fi dorit sa stiu daca ai putut sa conectezi o imprimanta pe USB si sa o accesezi direct din PC, fara a folosi utilitarul tplink; ci doar incercand sa o mapezi din Windows. Eu nu am reusit.
  In rest, foarte detaliat reviewul.

    (Citează)

 2. Folosesc de ceva timp un astfel de echipament si sunt foarte multumit de el. Conexiunea intre Smart TV si NAS merge conform specificatiilor, fara intreruperi, chiar si in transferul fisierelor mari. Dar, dupa cum si TP-Link se lauda mai bine instalati pe el firmware DD-WRT. Celui original ii lipsesc cateva optiuni: transfer log-uri catre un syslog servers, grafice privind traficul, etc.

    (Citează)

 3. Ce mi-a plăcut la acest review – pai review-ul în sine, pentru că e bine pus la punct și cu aproape toate informațiile necesare (iar aranjarea camerelor a fost un bonus foarte bun)
  Ce m-a surprins puțin e acel download de peste 90 Mbs. eu tot pe RDS nu am prins niciodată peste 80.
  În schimb, semnalul Wi-Fi pare puțin dezamăgitor (în funcție de cât de mari sunt camerele)

  Ce as testa eu în plus – partea de MediaPlayer împreună cu un SmartTV (prima chestie care bag mâna în foc ca nu merge sunt subtitrarile)

    (Citează)

 4. Bre, ai ratat tocmai testul important. Nu trebuia sa ai SmartTv ca sa il faci. Era suficent sa rulezi doua streamuri pe tableta si/sau telefoane si sa tragi simultan un fisier mare de pe torrente pe desktop. Se sacadeaza transmisia?

    (Citează)

 5. Mi-a placut faptul ca review-ul a cuprins aproape toate scenariile in care se poate regasi un router.

    (Citează)

 6. Detin de aproximativ o luna un WDR3600, ca cel oferit ca premiu. Functioneaza excelent, dar am doua observatii:
  – telefonul Samsung Galaxy S2 nu s-a putut conecta la reteau wireless de 5Ghz pana cand aceasta nu a fost setata in 11n din 11an. Sunt curios daca e o problema incompatibilitate din cauza routerului sau a telefonului.
  – dupa 10 zile de uptime, nu se mai conectau echipamente la reteaua wireless. Dupa un restart al routerului nu au mai fost probleme.

  Imi place in review ca ai detaliat cum se configureaza serviciile suplimentare de partajare a fisierelor de pe stick/hdd extern.

  As fi vrut sa pui accent si pe partea de securizare a routerului si a retelelor wireless: schimbat user implicit si pusa o parola suficient de dificila, folosirea WPA-PSK2 pentru conectare, dezactivare WPS (http://www.smallnetbuilder.com/wireless/wireless-features/31664-waiting-for-the-wps-fix) daca nu e neaparat necesar etc.

    (Citează)

 7. Si eu l-as testa pe smart tv, am un Samsung si chiar acum ma orientez la ce sa imi iau.

    (Citează)

 8. Din punctul meu de vedere foarte bun review-ul. A acoperit toate ariile de interes pentru mine.
  Cateva precizari:
  1. back-up ul conexiunii cu un 3G este prezent in routere nu neaparat mai avansate (de exemplu tot tp-link: mr3420 cu 150 lei) si din punctul meu de vedere este necesar (mai ales ca la rcs iti ofera si stick-ul gratuit). Apropo de back-up am dat comanda pentru un mi-fi cu 4G (150 lei pe afara);
  2. nu inteleg de ce nebunia asta cu smart tv; am spus-o si o mai repet: un mk808b la 150 lei este mult mai puternic decat ultima generatie de smart de la Samsung (nici ceilalti nu sunt mai avansati – meniuri greoaie, procesoare slabe, ram putin). Orice media player face mult mai mult decat un smart tv si in plus are nevoie doar de stocare, nu de alte minunatii setate din router pentru a prelua o amarata de subtitrare (multi dintre noi sunt atehnici si m-am saturat de vecini care dau jdemilioane pe un “smart” tv si apoi se plang ca nu pot accesa de pe el 2 fisiere);
  3. O singura intrebare mai ramane (pentru concurs bineintels): pentru utilizatorul clasic (cu cunostinte tehnice/retea medii) este mai recomandat pentru uz casnic un router cu usb si un hdd extern sau un router si un nas?
  P.S. Daca vrei sa vezi cat de “smart” este un smart tv (46ES7000) te astept intr-o zi la mine (gratarul si bautura din partea casei – munca pentru review va fi a ta :D).

    (Citează)

 9. Pe emag multi ziceau ca au o problema cu laptopurile aflate in sleep mode . Dupa ce ce revin nu se pot conecta la internet , asa scriu cativa in review-urile lor de la emag .

    (Citează)

 10. iei un iphone, il conectezi la smart tv, dai play la un clip pe youtube si vezi cum se vede pe tv. daca poti sa numeri pixelii atunci e cam naspa :D

    (Citează)

 11. Review-ul tau este la fel de elaborat ca oricare alt review pe care il scrii, de aceea si citesc cu atentie si cu maxima placere.
  As fi vrut sa insisti mai mult pe partea de conectivitate USB a router-ului, respectiv mai multe echipamente conectate in usb si scenarii de utilizare. E aratos acest router dar parca nu mai prinde prea bine culoarea neagra la router-e. Pacat de faptul ca e limitata acoperierea WiFi pe care o ofera desi cinstit imi dau seama ca intotdeauna a contat pozitionarea router-ului in locatie.

    (Citează)

 12. pe mine ma sperie partea cu semnalul… adica eu consider ca este cea mai mare problema.

  in mare, testele facute de tine sunt ok, dar totusi reflecta doar niste cazuri oarecum ideale… ssd, semnal full, echipamente destul de noi si performante. posibil ca intr-o utilizare casnica obisnuita (de ex: hdd de toate vitezele, semnal variabil, fara parola – mai multi useri, device-uri vechi, configurare aiurea a router-ului etc) nu o sa aiba nici pe departe rezultatele din review-ul tau.
  totusi, e posibil ca aceste routere sa aiba alt target, unul ceva mai… nu stiu cum sa ma exprim… sa zicem mai documentat. toti cauta de obicei un router cat mai ieftin si nu se tine cont de specificatii.

  dp meu dv, review-ul tau este complet. eu unul, nu am alte intrebari pe care ti le-as putea adresa.

  sunt curios doar cum ar sta cu semnalul in casa mea :)
  PS: smart tv nu am si nici upc… so… :)

    (Citează)

  • @Vlad: păi da, dar asta e și ideea, să aflăm cât de rapid e routerul, fără ca transferul să fie influențat de un hard disk lent. Atunci n-ar mai fi vina routerului, nu?

     (Citează)

 13. Puterea semnalului ar putea fi influentata si de alte retele wireless care folosesc acelasi canal.

    (Citează)

 14. Eu as testa vitezele ce se obtin cu IPv6.
  Si as mai testa viteza de transfer WiFi la diverse distante de router

    (Citează)

 15. Foarte bun si util revew-ul :D
  Eu as testa cat de bine se descurca la streaming

    (Citează)

 16. Felicitari pentru review.
  Review-ul a acoperit in mare cam tot ce era important dar eu eram curios sa vad ledurile cat de puternice sunt noaptea deoarece tin routerul in dormitor.

    (Citează)

 17. Eu as testa raza de acoperire a routerului,pentru cei ce locuiesc la casa ar putea fi un amanunt destul de important

    (Citează)

 18. Salut,

  Fie, pentru un concurs pot sa fac un efort si sa zic niste vorbe de bine :D

  Ca cititor care nu e deosebit de tehnic, mi se pare de apreciat nivelul de detaliu, combinat cu o organizare foarte logica a informatiilor. Si, ma rog, faptul ca vorbesti limba omului de rand.

  La urmatorul review dau inca o bila alba, daca pui un alt-text mai explicit pe capturile cu interfata :)

    (Citează)

 19. Nota 10 pentru screenshoturile incluse. Multe probleme in configurarea routerelor apar de la UI deloc intuitiv. Cat despre ce as testa eu la router… Multi-threadingul. Daca sunt mai multi useri conectati. Unul donwloadeza ceva, altul copiaza in retea si vine si al treilea cu un task similar, stie routerul sa nu dea toata banda de internet la primul, sa mai pastreze ceva si pentru al doilea/treilea.

    (Citează)

 20. Asa trebuie sa arate un review.M-are fi interesat si urmatoarele:
  -consumul in W
  -cascadarea portului de WAN cu un alt router/modem ( de ex: cele de la Romtelecom).

  Avand VDSL de la Romtelecom as vrea sa-l cascadez cu TP-ul. Interesanta este si optiunea de Address Rezerved la DHCP astel incat sa pot fi sigur ca pt toate Raspberry Pi-uri pot avea adresa fixa de IP pentru a accesa IP:Port pe fiecare in parte ( am diverse automatizari pentru fiecare cu interfete web diferite ).

  -accesul la fisiere de pe un HDD cu USB printr-un media player extern gen WDTV.

  TL-WDR3600 devine o optiune foarte interesanta. TL-WDR4300 e prea bun. Poate de Craciun ?

    (Citează)

 21. Eu as fi testat si cu un HDD extern care merge in mod normal alimentat prin USB (ii trebuie de obicei 2 mufe USB). Sunt curios daca ii ajunge o singura mufa pentru a functiona conectat la router, sau ii trebuie tot 2 ca la laptop.

    (Citează)

 22. O cutie mare și verde, cam ca la orice router…

    (Citează)

 23. Mi-a placut ca ai detaliat si interfata de configurare, cu tot cu neajunsurile ei dar mai ales mi-a placut testul semnalului.

  La fel ca ceilalti comentatori, as incerca sa vad cum merge cu un tv smart.

    (Citează)

 24. Ai explicat perfect ce te-am rugat în articolul anterior – acoperirea. Vad ca apartamentul tău este identic cu al meu ca structura și împărțire. Euiîn schimb am montat routerul pe hol dar pe peretele camerei 1 iar în camera 4 am o liniuță sau deloc, după noroc. Totuși având 3 antene ma așteptăm să se comporte mai bine decât în review. Mersi.

    (Citează)

 25. Pentru ca am un televizor full HD, as fi foarte interesat cum se comporta cu un stick cu Android, care se conecteaza la TV prin HDMI. Ma intereseaza in special daca pot face ca din clientul de torrent de pe android (sau din browser), sa descarc un film pe hard disk-ul conectat la router si apoi sa fac streaming pe TV. Din ce am gasit pe net, exista unele routere care au client propriu de torrente, dar trebuie sa incarci fisierul .torrent din interfata routerului, ceea ce pe Android e usor peste mana (trebuie sa descarci fisierul fara a-l deschide si apoi sa il cauti cu un file explorer pentru a-l uploada in router si in final routerul sa il descarce si sa ti-l puna la dispozitie).

  In alta ordine de idei, un review excelent :D

    (Citează)

 26. am si eu unul la fel
  puterea semnalului nu e punctul lui forte asa cum ai testat si tu
  in rest mi-a placut ce ai scris ,cum ai testat , pozele,
  mi-ar fi placut sa testezi mai multe scenarii pe USB – cu imprimante etc etc

    (Citează)

 27. Bre, fiti antena la desenul urmator:

  Un stick HDMI cu Android este in principiu fix acelasi lucru cu un telefon sau tableta cu Android pe care rulezi o aplicatie de vizualizat streamuri. Teestul cu youtube pe telefon ar fi fost relevant. De altfel, Radu nici testul asta nu l-a facut. Huo!

  Un Smart TV are de obicei un SO propriu cu aplicatii dubioase, updatate o data la 1000 de ani, si de multe ori greoi. Aici este posibil sa apara probleme.

    (Citează)

 28. Salut,

  Pereții din imagine sunt din beton armat sau altceva (cărămidă / lemn etc)?

    (Citează)

 29. Îmi place review-ul făcut de tine pentru că este foarte detaliat şi analizează minuţios toate funcţiile routerului,plusurile şi minusurile. În orice caz, am un D-LINK, de prin 2008, care a devenit cam scorţos şi mă deconectează frecvent de la reţea, după bunul plac. Aş vrea să-l schimb, o să mai “sap” până să aleg unul nou, însă datorită recenziei tale l-am trecut şi pe acesta pe listă.

    (Citează)

 30. Eu as testa varianta NAS + router + AppleTV2 conectat la un TV(nu SmartTV)

    (Citează)

 31. Stie si ADSL/WDSL de la ClickNet? Pentru ca eu am primit un WD My Net 750N si nu a mers decât ca router wireless conectat prin LAN de modemul HUAWEI de la ei.

    (Citează)

 32. Si totutsi nu ai testat QoS-ul: 2-3 deviceuri facand streaming (youtubede ex) in timp ce joci ping pong cu fisierele intre laproape.
  O avea el 128MB RAM dar as fi curios cum s-ar descurca cu o imagine de CentOS luata pe bucati cu utorrent, de ex, cu niste setari mai nenaturale gen numar total de conexiuni 50.000 si numar maxim de conexiuni per torrent 10.000… Apoi adaugi inca 2-5 iso-uri :D.
  Inteleg ca furnizorul nu te-a lasat sa il demontezi… puteai pune un ddwrt just for fun :D parca erau niste optiuni pentru cresterea puterii in antene :)

    (Citează)

 33. Review ca la carte, tipic nwradu.
  Ai abordat produsul din toate partile; mi-a placut toate tipurile de download si sharing, pe care le-ai detaliat bine.
  In acelasi timp, mi-ar fi placut o testare mai pertinenta a QoS-ului :).

    (Citează)

 34. Da, ca sa intru si eu in tiparul cerintelor mi-a placut ca esti franc, adica cred ca cel mai esential lucru la un router wireless este bineinteles semnalul wireless. Spun asta pentru ca am un router d-link DIR-655 tot cu trei antene si majoritatea caracteristicilor pe care le ai si tu pe routerul tau (TL-WDR4300). Router (dir655) care m-a scos din minti ca nu aveam semnal wireless bun pe telefonul mobil (samsung ace plus) in balcon, mai precis sa vad emisiuni TV cand eram stateam in balcon. Balcon situat tot c-am la o distanta de doi pereti de beton, solutia fiind sa schimb antenele cu care a venit el de 2 dBi cu trei antene TPlink de 5dBi, problema rezolvandu-se. Inca un lucru ar fi interesant daca in porturile USB ale routerului tau poti sa pui un stick tip modem si sa ai internet cand iti cade cablul. Eu pe routerul meu nu am reusit sa imi recunoasca ca 3G stickuri de la RDS sau Voda. Viteza de download de pe torente la mine este in jur 10 Mb/sec dar numai de pe trackere romanesti de pe extern viteza este mult mai mica.

    (Citează)

  • @dragosh: am scris în review că nu are 3G Backup :P
   Da, poți să-i înlocuiești antenele cu altele mai bune, dar nu mi s-a părut ceva de menționat pentru un aparat destinat consumatorilor casnici. Cine știe de dB și semnal nu are nevoie să-i spun eu.

     (Citează)

 35. Review-ul este destul de complet, lipsesc partile referitoare la transferul maxim simultan pe mai multe device-uri (gen 2-3 lapto-ul/tabelete si 1-2 telefoane care sa faca download/upload simultan).

  Referitor la banda de 200Mbps de la UPC, eu as incerca sa ma feresc de serviciile lor deoarece au multiple probleme.
  La mine la munca (un ISP de categorie medie) am trecut de la un upstream provider mai vechi la Mediasat (ei au iesirea in international prin UPC, sau cel putin pe-acolo ne forwardeaza traficul nostru). De atunci se simte clar ca internet-ul se misca mai greu, sunt intreruperi enervante in reteaua UPC si, desi banda este aceeasi, un download nu mai urca atat de mult ca in trecut. Posibil ca totul sa fie cauzat de politicile de trafic diferite, insa nu pot recomanda acest ISP pentru niciun fel de teste.

  Drept test, eu as conecta routerul pe switchul de backbone de la munca, si as rula un iperf catre serverul Ronix (legatura este 10Gb, sa vedem cat duce). De asemenea sunt curios care ar fi parametrii de functionare in conditii de echipamente multiple conectate, un stream video sau o conexiune VOIP ar avea de suferit serios in caz de jitter mare sau RTT marit prea mult.

    (Citează)

 36. Ai atins toate punctele cheie in acest review. Teste de througput pe LAN si WLAN, conectivitate USB si putere semnal WiFi. Ce as testa in plus? Extinderea functionalitatii porturilor USB ( Camera web, scanner ( foarte util pentru birouri ) HDD Extern 2.5 fara alimentare suplimentara )

    (Citează)

 37. Foarte interesante opinii. As vrea sa mai adaug 2 lucruri:
  1. Foarte multi “torrent-isti” (nu judec dar o abordare mai precauta ar fi mai buna);
  2. Din punctul meu de vedere puterea semnalului este necesar a fi cunoscuta, dar nu cred ca este nevoie de semnal foarte puternic. Surse de radiatie exista de jur imprejur indeajuns fara sa mai instalam si noi din proprie initiativa unele foarte puternice (da, stiu, nu a fost dovedit stiintific efectul negativ asupra sanatatii). Cu atentie sporita asupra amplasamentului se poate aranja routerul astfel incat semnalul sa existe in toata casa fara ca la sursa sa faca oua-ochiuri.

    (Citează)

 38. As testa asa:
  1. printing pe usb (treaba de masochisti)
  2. utilizare in retea cu sisteme diferite de operare (download, printing)
  3. semnal in casa mare cu pereti grosi
  4. cum se descarca merge media server pe smart tv, de curiozitate.
  5. bagat in priza cu contor de energie
  6. test pe erdeesh fibra (avem voie sa facem reclama?)
  7. comparatie cu asus rt n13 (la 300 de lei cam acelasi price range)

    (Citează)

 39. Majoritatea lucurilor s-au spus mai sus. Pe mine m-ar interesa o comparatie cu Asus RT-N6U :)

    (Citează)

 40. Ce stil de a scoate reclama la UPC ! Nu-mi vine sa cred , Radule mai cenzureaza bre , ca e prea urat . Iti recomand sa-ti schimbi providerul cu UPC pe care-i lauzi atat sa vezi daca te vei apropia de viteza aia din teste oferita de banda RDS de 100 Mbit/s . Am avut toate(aproape) retelele din Bucuresti pe unde am stat in chirie , si pe extern nu-i facea decat cand aveam o retea cu conectare la GTS Telecom , in rest , toti o apa si-un pamant , merge decent metro , dar extern nu depasesti 50down / 25 up . Adica undeva rata maxima de LTE Cat 2 (daca nu ma insel)

    (Citează)

 41. Nu prea are legatura cu subiectul, dar poate se gaseste cineva sa ma ajute:
  – ati reusit sa faceti schedule de oprire/pornire modul wireless pe un router tp-link cu software ddwrt?
  Intreb, pentru ca exista 1000 de variante a comenzii “cron” si nu reusesc deloc sa o nimeresc pe cea corecta.
  Multumesc anticipat.

    (Citează)

 42. @catutzi: folosesc DD-WRT v24-sp2 (10/10/09) mini-usb-ftp (SVN revision 13064) pe Asus WL-500gP V2, iar in Wireless – Advanced Settings exista optiunea Radio Time Restrictions – Radio Scheduling.

  Pt ceva mai complex, da o fuga pe forumul dd-wrt.

    (Citează)

 43. @wideshot poti sa detaliezi un pic viteza pe care o obtii pe WL-500gP V2, wireless, pe cablu, si poate si un pic pe mini-usb-ftp ?

    (Citează)

 44. @radu balan: WL-500gP V2 e Fast Ethernet / 802.11b. Transferul pe cablu intre 2 calculatoare in LAN ajunge la 11.500kbytes/s, wireless depinde de locatie (la 7m distanta, cu 2 pereti intermediari, din beton, grosi 25 cm, rata de transfer este de cca. 1,2-1,3MB/s, suficient pentru streaming 720p).

  Intrebarea cu mini-usb-ftp nu o inteleg. mini-usb-ftp se refera la versiunea firmware-ului si functionalitatile incluse (in cazul de fata, firmware-ul suporta porturile USB de pe router si ruleaza un server FTP).

    (Citează)

 45. Mie un test pe un smartTV mi se pare un hype. Nu se comportă mai altfel decât un smartphone pe care-l forjezi pe net. M-am uitat prin același configurație de rețea existentă (via WiFi) de pe un smartTV la documentare pe Youtube/Vimeo/TED lungi si de 30-50 min fără probleme de delay, iar în paralel făceam ceva similar și pe smartphone.

  Mi-a plăcut că ai detaliat toată posibilitățile/funcțiile disponibile la configurare, pentru a compara cu firware-ul 3rd party care-l folosesc acum (oleg, pe un Asus).
  Aș fi testat IPv6 cum se comporta pe router si cu smartphoneurile in spate si smartTV-ul. Mă bate gândul să trec routerul de acasa pe IPv6, mai ales dupa info de aici http://www.rcs-rds.ro/internet-digi-net/ipv6

    (Citează)

 46. E un review complet si ai acoperit cam toate testele posibile cu un router :)

    (Citează)

 47. Eu l-as testa cu Mini PC PNI P5 cu mouse si tastatura qwerty AirFun One, Full HD, Android 4.1 pe care momentan l-am conectat cu plasma prin intermediul unui alt router!

    (Citează)

 48. Interesant review. Avand o conexiune de 500 Mbps de la RDS pot confirma ca acest router limiteaza serios aceasta banda atat pe porturile gigabit (LAN) cat si pe wireless. Pe wireless nu trece de 150 Mbps pe 5 GHz(nu poate mai mult desi specificatiile spun altceva)iar prin fir nu trece de 400 Mbps (toate echipamentele sunt gigabit)

  Pacat de el , se pare ca nu e asa de viitor cum afirmai prin articol :)

  O sa incerc si AC-urile astea mai noi sa vedem cum se comporta desi din reviewuri nu reusesc nici acestea sa treaca de 300 Mbps downlink pe wireless. Ceea ce e jenant pentru routere de 1200 ron.

    (Citează)

  • Pai pe wireless depinzi foarte mult de laptopul tău. Și eu m-aș mira sa prinzi peste 150 pe un stream, nu sunt gândite pentru asta, ci pentru mai mulți utilizatori care utilizează simultan conexiunea wireless.

   Iar pe un cablu este bine 400 Mbps. E greu sa prinzi mai mult pe un cablu. Chiar și cei de la RCS spun ca o conexiune Gbps este pentru a fi împărțită cu ceilalți din casă.

     (Citează)

 49. aici versiune 1.6 de 4300.
  ipv6 lipsa la rds. cica ar mai fi un firmware, mai proaspat de 3.13.33 Build 130617 Rel.46239n, care ar rezolva asta. nu ca mi-ar lipsi
  altfel, cand forjez nat-ul [cu firmware original], interfata de admin raspunde greu, dar duce-n 750-800mbps. cu openwrt… nat-ul scade la 1/3 din viteza [asta se stie, asta e!]
  nu am control asupra clientilor guest wlan [pot ghici daca e vreunul conectat, din dhcp, dar atat]. transferul lan-wlan pare ok, pe 5.2ghz/3t3r, din NAS cuplat pe gigabit [care duce pe fir > 90MB/s citire] – undeva la 15 MB/s. practic trag din torrenti [rds] cu 10.2MBps, dar fac si uplink catre player unui mkv cu >25mbps bitrate vido [fara sa simta].
  nwradu, review e ok [4/10], tre’ ceva mai profi. altfel, stii … s.n.b.

    (Citează)

 50. Salut.
  Daca conectez un HDD extern (cu alimentare USB) la acest router, pot sa-l folosesc ca si cloud, adica sa-l accesez si si copiez pe el din alta locatie, nu doar reteaua locala?

    (Citează)

 51. mi-am brickuit routerul cu dd-wrt ,nu mai pot sa il accesez din browser.aveti vreo ideee cum sal resuscitez?

    (Citează)

 52. @cristi: vezi daca merge asta: http://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-wdr4300#failsafe.mode. Ar trebui sa ai acces la o interfata gen safe mode, de unde sa poti forta scrierea unui firmware

    (Citează)

 53. Buna ziua, am si eu nevoie de cineva care sa configureze acest router, contra cost bineinteles ma poate ajuta cineva? Multumesc

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus