un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum fotografiază iPhone 5s față de iPhone 5

1 Oct 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

24 comentarii

Ca o mică laudă despre cum fac eu review-urile, ieri am refuzat să accept un iPhone 5s la teste din simplul motiv că n-aș fi putut spune ceva elocvent despre el. N-am avut iPhone 5, nu sunt expert în iOS și deci am considerat că n-aș fi putut scrie un review așa cum îmi place mie, unul care să conteze; consider că un 5s nu poate fi testat bine decât dacă știi bine iPhone-ul 5.

Să mă laud că am fost printre primii din România cu un iPhone 5s pe mână n-ar fi avut rost, dacă apoi făceam o treabă de mântuială. Asta apropo de ce alte review-uri citiți pe net.

Asta nu mă împiedică să apreciez comparațiile făcute de alții care au acces la ambele modele, ca mai jos.

Am citit, culmea, pe CNN, o descriere a noi camere foto de pe iPhone 5S: tot 8 megapixeli, dar cu un senzor cu 15% mai mare, stabilizare mai bună și un mod slow-motion pentru filmare.

Fotografia de mai jos mi-a plăcut. Iphone 5 în stânga, noul 5s în dreapta. Observați că dispare blooming-ul, acel fenomen prin care luminile puternice apar întinse pe ecran în zonele adiacente.

iphone_5s_versus_5_noaptea

Blooming-ul se vede cel mai bine și în filme când filmează o mașină în noapte, iar farurile ei sunt întinse vertical în sus și în jos. Este un efect nedorit al tehnologiei de captură, când sarcina electrică dintr-o celulă CMOS se revarsă și în cele din jur în diverse direcții, în funcție de structura ei.

Un senzor mai mare are fiecare celulă mai mare, deci se revarsă mai puțină sarcină în cele din jur. Vedeți pe CNN restul fotografiile comparative în galeria cu care începe articolul.

    24 comentarii

  1. Pe mine nu m-ar fi deranjat să citesc review-ul atât timp cât ai fi menţionat din start: “băi, eu n-am avut iPhone 5”. Sunt lucruri pe care un iUser nu le-ar aprecia pe când unul de Android le-ar găsi interesante. Sau în general, sunt şi perspective diferite când pui pentru prima dată mâna pe ceva nou.

      (Citează)

  2. În cazul ăsta, de ce te-ai apucat de blogging, dacă nu ai avut treabă cu CMS-urile?

      (Citează)

  3. Adică să nu mai scrie Zoso despre condus? Sau despre femei? Sau Arhi despre constanță ?

      (Citează)

  4. Partea cu “sarcina electrică dintr-o celulă CMOS se revarsă și în cele din jur” e valabila si la CCD ?

    Si cred ca ar fi trebuit sa iei in test telefonul si sa-l compari cu alte telefoane recente de top care ti-au trecut prin mana.

      (Citează)

  5. 1) da, se “revarsă” și la CCD

    2) și eu sînt de părere ca review-ul ar fi fost bun. Eu am acum un HTC mai vechi, cu Windows, căruia tu i-ai făcut review acum vreo 2-3 ani. Dacă ai putut și pe Windows și pe Android nu văd de ce nu pe IOS

    în plus IOS se laudă ca e stilul Apple deci orice cretin trebuie să se descurce cu el, și ar fi fost interesantă părerea unuia care nu a mai avut IOS pînă acum, în ce măsură se descurcă “as intended” sau nu…

      (Citează)

    • @alias: vreo două review-uri anterioare de iPhone mi-au arătat că nu mă pricep așa bine. Mai ales la ceva precum diferența între 5 și 5s, unde sunt chestii de finețe, sau cu iOS 7 versus 6.
      Ar suna ca un review de om care pune mâna prima oară pe un iPhone și lumea nu asta vrea să citească, ci cum e noua generație. Am mai folosit iPhone, dar puține zile și pe vremea lui 4/4S.

        (Citează)

  6. Daca nu era un review comparativ, nu vad de ce ai refuzat, sincer. Scria undeva ca trebuie o comparatie intre cele 2 telefoane?
    In fine, eu am renuntat la iOS dupa vreo 2 ani jumate si da, pot sa confirm ca in unele privinte it just works (pentru alias e raspunsul asta). Bine, adevarul e ca in multe privinte e un sistem de operare fluent si care se leaga rapid la orice.
    Partea proasta vine cand ai 2-3 calculatoare (ca mine) si vrei sa dai “Manage Music Manually” (ca asta e hiba mare pentru mine). De cate ori il legi la alt calculator, iti sterge muzica/video care nu e cumparat, asta daca nu iei un SharePod de pe net, sa copiezi mai intai muzica pe calculator, apoi bifezi “Manage Music Manually”, sterge muzica/video, apoi poti sa faci ce vrei cu telefonul, cat timp il legi in continuare doar la calculatorul ala. Daca il legi la altul, pa si de la capat.

    Dar divaghez.
    Probabil e ca blogul tau ar fi fost printre putinele care chiar meritau un iPhone 5S in teste, partea proasta e ca l-ai refuzat.
    PS: CMS =/= CMOS, or so I thought (eu cu foto n-am multa treaba, daca ma dai jos de pe Instagram).

      (Citează)

  7. Sau na, sa-mi explice si mie cineva ce-a vrut nenea ala sa intrebe de CMS, ca nu ma prind.

      (Citează)

  8. @nwradu Păi, vezi că orice are un început, Mr. Guybrush Threepwood? :)

      (Citează)

    • @Șerban: da, dar în 3 zile nu reușeam să fac mare brânză. Nici n-aș fi găsit un iPhone 5 pentru comparația foto obligatorie etc. Cu alte ocazii.

        (Citează)

  9. @Andreea, credeam ca doar eu am problema asta. Dupa aia mi-am adus aminte ca eu il stiu live pe Serban. Nu te chinui prea tare sa intelegi!

      (Citează)

  10. @nashu: credeam ca am un mare moment de blonda atehnica ce sunt. :))
    Probabil l-am avut, dar uite ce frumos m-am scos :D

      (Citează)

    • @Andreea: CMS = content management system, ceea ce este și wordpress. Adică nimeni nu s-a născut știind ceva, ci am învățat. Dar chiar și la WordPress întâi am învățat (și întâi am început pe Blogspot, unde nu trebuie să șții nimic de php/css/etc), după aceea m-am apucat de dat sfaturi.

        (Citează)

  11. Nashu e, ca de obicei, depășit.
    Andreea, CMS=content management system.

      (Citează)

  12. Serbane, problema nu era ce inseamna CMS ci ce legatura are cu subiectul. Dar, na, numai unul e Serban.

      (Citează)

  13. Dacă nwradu a înțeles, înseamnă că inteligența nu s-a distribuit în mod egal printre ingineri.

      (Citează)

  14. Inca nu iti dai seama. Ma rog,… Ai dreptate, milioane de blogari stiu ce e ala un CMS.

      (Citează)

  15. Eu intrebam care-i legatura, stiu si eu ce inseamna CMS si CMOS (si chiar daca nu stie cineva, Google e prieten cu toata lumea si nu discrimineaza blondele) – in cazul in care n-ai observat, am zis ca n-am treaba cu foto. De blog n-am zis nimic.
    Mai apoi m-am gandit ca poate-i un inside joke, dar in fine, deja dadusem enter. Intrebarea mea a fost, insa, pe bune. :)

      (Citează)

  16. @nwradu: unde am zis eu ca nu stiu ce-i ala CMS? Am intrebat care-i legatura cu postul, ca in post vad CMOS si baiatul ala vorbeste de CMS. Apoi am presupus ca e un inside joke, dar deja dadusem enter. Gaaaaaaaaah!

      (Citează)

  17. si 5s tot fara autofocus e?

      (Citează)

  18. Actual posesor de nexus, urmeaza sa fac upgrade la Nexus 4 desi as dori sa trec pe iOS. Ma retine un lucru: conexiunea cu computerul, modul in care adaugi fisiere in telefon. E peste mana sa faca sync, sa stearga tot, sa adaugi iar totul e o aiureala. Cand ai mai multe computere e inaceptabil. De asemenea download-ul unor fisier si lipsa unui file manager fara jailbreak – teribil.
    Probabil mai sunt si altele dar nu imi vin in minte acum.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus