un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Mass-media este un dușman dificil

6 Sep 2013  ·

GÂNDURI  ·

11 comentarii

A patra noapte de proteste anti-Roșia Montană a arătat un aspect al societății noastre: fără atenția mass-mediei nu exiști.

După o primă zi în care televiziunile au cam ignorat subiectul, preluându-l apoi undeva pe la ora 23, a venit drama copilului ucis de câine. Cred că oricât ar fi plătit RMGC și tot n-ar fi putut genera o justificare mai bună pentru televiziuni pentru a ignora protestatarii decât a făcut-o această tragedie. Dezbateri, transmisiuni în direct din parc, conferințe de presă, interviuri la Camera Deputaților – a fost ocazia perfectă pentru a ignora cealaltă mare știre a zilei, protestele respective.

Ieri pe ProTV au rulat, în intervalul 19:30 – 20:30, două reclame mari pro-exploatare, ceva cu un nene care spune că este nevoie de minerit. Ce credeți, a transmis ProTV-ul și ceva despre proteste?

Ce trebuie înțeles de aici? Că mass-media este un dușman dificil nu doar când te atacă sau șantajează, ci și când te ignoră. Dacă nu apari la televizor, nu prea exiști, cu toată bunăvoința și tot vuietul celor de pe Facebook. Cei de pe Facebook știu deja că protestezi și toți cei care voiau să iasă au făcut-o deja; pentru a crește masa ai nevoie și de alte canale pentru a-ți transmite mesajul.

Iar cei din piață, tot mai puțini din ce se vede în imagini, nu se așteptau să fie astfel ignorați de televiziuni, ci probabil fix opusul, ocazie cu care au aflat cu cine altcineva se mai luptă, pe lângă RMGC.

    11 comentarii

  1. Se vehicula la un moment dat că RMGC a băgat 13 milioane de euro în conturile televiziunilor…

      (Citează)

  2. Nu este normal, televiziunile ar trebui sa fie impartiale. Mai mare acoperire a avut evenimentul in afara.

      (Citează)

  3. Lasa ca au fost bagati in seama de aljazeera. E falsa problema cu televiziunile, asa s-a intamplat si in Turcia si in Moldova.

      (Citează)

  4. Ei, lasa, avem noroc cu blogurile care au promovat protestele din strada scriind zilnic despre ele, NOT.

    @adrian, mai degraba cred ca e vorba de 120-130 de milioane de euro in ultimii 10 ani. Bugetul de publicitate pe-un an al celor de la RMGC e mai mare decat suma pe care ai adus-o tu in discutie.

      (Citează)

  5. 13 milioane euro in contul televiziunilor mi se pare un pret mic pentru cat ar scoate RMGC din exploatare. Nu cred ca reprezentantii canadienilor ar fi prea stresati de proteste. Cu toate astea, s-ar putea ca in seara asta sa fie peste 10.000 in Piata. Daca o sa ramana si cateva mii din galeria Romaniei, după meci.

      (Citează)

  6. Protv a zis în fiecare zi despre protest, şi în fiecare zi din ce în ce mai aproape de realitate (cel puţin aşa cred din ce am văzut şi pe Facebook). Dacă duminică au zis doar în treacăt, câteva secunde, de “doar câteva sute din mii anunţaţi”, până ieri au început să arate cifrele reale şi să spună şi de reacţia ăstora de la putere. Sigur, după 30 de minute de dezbătut câinii vagabonzi, dar e ceva.

      (Citează)

  7. eu ieri am vazut la televizor un reportaj de vreo 7-8 minute. azi dimineata la radio au vorbit la radio cateva minute.

    problema e ca eu nu locuiesc in Romania. am cautat prin sondaj stiri despre proteste… foarte putin, aproape nimic, gasesti mai multe prin presa straina sau agentii de presa.

      (Citează)

  8. @septembrie: aberezi cu sutele tale de milioane. Toata piata TV a fost de ~300 mil. anul trecut. Nici macar suma data de Adrian nu cred ca e corecta, dar hai sa zicem. Uite un mod de a evalua cat de cat corect consumul RMGC pe un an: http://tinyurl.com/nxtma22

      (Citează)

  9. Toate ‘televiziunile’ astea romanesti sunt doar niste gunoaie care urmaresc doar sa faca profit si sa isi apere interesele. Decat RealitateaTV a transmis live de la protest iar antena varanului era ocupata cu basescu si rromaniatv era ocupata cu regi si elodia. Scopul mass-mediei a disparut de mult timp la noi…
    M-am saturat si de mosi si babe care ne vad la fiecare vot si care vin in piata sa protesteze sau sa caste gura, facebookul aduce protestatari mai de calitate si mai cu cap.

      (Citează)

  10. Sa se duca sa blocheze PRO TV-ul pe Pache Protopopescu, Antenele in Baneasa si vor apare la televizor. Pentru blocat in Piata Unirii sau la Universitate, nu se deranjeaza nimeni.
    Sau in Victoriei, in fata palatului.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus