un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Manevră pe invers

16 Sep 2013  ·

GÂNDURI  ·

4 comentarii

magicianAcum ceva vreme o știre vorbea despre o afacere păguboasă a Poștei Române în 3 etape:

  1. a avut contract contract cu o firmă care trebuia să monteze POS-uri, dar n-a făcut-o.
  2. Poșta Română a reziliat contractul respectiv.
  3. firma a dat în judecată Poșta și a câștigat despăgubiri de 5 milioane de euro pentru reziliere abuzivă.

Acum cei care au mai lucrat cu statul pot suspecta chiar și aici niște manevre. Statul (și mai ales Poșta) are juriști și avocați, clauzele unui contract sunt clare, penalizările și despăgubirile la fel. Cam miroase de la o poștă (ha-ha!) că inclusiv această reziliere a fost o manevră plănuită.

Nu de alta, dar e și asta o metodă de a face bani. Ascunzi pe undeva o clauză, cazi la înțelegere cu cealaltă parte să facă ceva ce încalcă respectiva clauză și pac, le-ai luat banul. Dai o șpagă pentru a se face ceva ce aparent este în detrimentul tău, dar apoi răstorni situația și profiți mai mult. În cazul de față, câteva milioane de euro.

Altfel nu-mi explic cum, în majoritatea contractelor în care o parte privată nu face ceva, statul este foarte fericit să lase timpul să treacă și să te taxeze prin penalizări, executări de SGBE-uri și alte metode, iar cu această ocazie s-a procedat exact invers, deși o simplă citire a contractului ar fi elucidat pe oricine că vor fi implicații negative.

Pur și simplu ce s-a întâmplat aici nu sună a incompetență, ci a plan bine făcut sub acoperirea faptului că directorii bugetari care bagă companii de-ale statului în pierderi masive nu pățesc nimic, nici măcar nu sunt suplimentar investigați pentru a determina dacă au fost proști (caz în care te întrebi cine i-a numit acolo și de ce) sau rău intenționați (caz în care chemi DNA-ul).

    4 comentarii

  1. yup, corect, dar treburile astea nu se fac de ieri… le-au facut de mult, doar ca noi n-am stiut.

      (Citează)

  2. Manevre aparent legale care din cand in cand refuleaza la suprafata. Cand si in ce conditit avem de gand sa fim si noi corecti?

      (Citează)

  3. E veche și a fost pe bune faza. Totul a fost calculat și discutat dinainte. Toată lumea și-a luat banii, mai puțin statul (noi) care am plătit. Aia nu au făcut nimic, decât o hârtie.

      (Citează)

  4. Sau metoda RMGC: dai o spaga sa iei un drept pe nimic, o freci nu stiu cat timp, te faci ca vrei sa muncesti, platesti pe unii sa ațâțe populatia sa ti se impotriveasca (de fapt, donezi, ca sa nu dai si impozit la stat), aia nu explica de ce numai pe tine te contesta (cand mai exista si altii care indeplinesc contracte similare), le promiti unora salarii daca te ajuta, castigi bani la bursa din vrajba pe care ai generat-o, te faci ca esti suparat ca nu te lasa statul sa muncesti, recuperezi toti banii pe care i-ai bagat plus despagubiri.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus