un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Mai folosiți Windows XP? Nu veți mai avea suport tehnic

5 Sep 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

21 comentarii

windows-bliss19,94% dintre cititorii acestui blog încă folosesc Windows XP, probabil la muncă. Microsoft a anunțat că pe 8 aprilie 2014 oprește suportul pentru acest sistem de operare, conform planurilor sale de a asigura 10 ani de suport tehnic pentru fiecare OS. Windows XP s-a lansat în 2001, dar Microsoft a socotit cei 10 ani începând cu 2004, când a apărut SP3-ul.

Lipsa suportului înseamnă că puteți utiliza în continuare respectivele licențe, doar că nu mai răspunde nimeni la întrebările despre cum să ștergeți o pictogramă de pe ecranul XP-ului și că nu vor mai apărea update-uri de securitate și că majoritatea companiilor vor înceta să mai facă software sau drivere compatibile cu Windows XP. Poate ar fi cazul să vă gândiți la un upgrade, chiar dacă sistemul pe care-l aveți acum functionează bine. Nu de alta, dar un software vechi de 12 ani chiar nu e foarte eficient, iar vreun virus nou v-ar putea strica treburile.

Tot cu această ocazie dispare și suportul pentru Office 2003. Foarte bine!

Puteți găsi mai multe informații pe site-ul Microsoft.

    21 comentarii

  1. De ca ii foarte bine ca dispare suportul pentru Office 2003? Desi am aruncat banii pe o licenta Home pentru 2010 tot imi e dor de robustetea lu’ 2003 cand trebuia sa rulez un macro care se uita in 50 de sheeturi de la A la BZ si cu 500-100 de randuri, compara cu datele luate din alte surse si imi facea un alt sheet cu rezultatele (nu ma intreba de ce foloseau excell si nu SQL..)
    Exista inca o gramada de pc-uri in stadiul de Athlon64 3000+/P4 3Ghz, cu maxim 1GB RAM care functioneaza foarte bine cu XP. Si persoane care castiga 200E/luna…

      (Citează)

    • Mie nu. Sau în fine, folosesc 2013 acum și sunt impresionat de stabilitatea sa. Tocmai editez un Word cu aproape 100 de pagini, plin de text-box-uri și scheme și diagrame și a functionat perfect. A arătat identic pe toate computerele pe care l-am deschis, nu a crash-uit niciodată etc. Sigur, mai are hibe, uneori redesenează tot documentul doar pentru că selectezi trei rânduri și deschizi caseta de bulleted list, dar na… față de versiunile vechi e mult mai tare.

      Ca să-ți răspund la întrebare, prea mulți oameni foloseau formatul vechi de fișiere Office.

        (Citează)

  2. @nwradu exista pachetul de compatibilitate cu 2007+. Dar cati au auzit de el? Si cati il au instalat? Am intalnit cazuri in care profesori universitari au refuzat lucrari de licenta pe motiv ca sunt in *.docx si ca nu au cum sa il deschida..
    Daca iti arat un *.xlsb cu care lucrez, te crucesti. Si varu Excell crapa cand ti-e lumea mai draga.

      (Citează)

    • Știu. Și mai puțini știu că pachetul de compatibilitate merge inclusiv pe office-ul piratat. Nu le pasă, preferă să se chinuie, să retrimită emailuri cu “da-mi fisierul informat .doc” etc. Lenea e mare și dorința de a-ți ușura munca lipsește, e mai simplu să-i zici altuia să-l trimită în formatul tău antic.

        (Citează)

  3. Radu, ne poti arata si o statistica pentru versiunile de Internet Explorer? Multumesc.

      (Citează)

    • @furtuna: Internet Explorer au 7,4% din totalul vizitelor, locul 3 după Chrome și Firefox.
      Dintre aceștia, situația este următoarea:
      Internet Explorer

        (Citează)

  4. Nu ne-a ajutat niciodata suportul asta:)) Ai o problema si te intreaba daca ai deschis calculatorul. Daca le zici ca da, e panica mare. Iti raspund ca nu stiu ce are.

      (Citează)

    • @delia: nu-i vorba de ajutor telefonic, companiile ar trebui să aiba oricum propriul departament helpdesk.

      Prin suport tehnic trebuie sa înțelegi în primul rând patch-uri de securitate și update-uri de compatiblitate cu diverse noi dispozitive și tehnologii. Plus că alte companii vor urma trendul Microsoft și nu vor mai scoate drivere pentru XP.

        (Citează)

  5. @nwradu Oricum suportul pentru xp a fost diminuat o data cu trecerea la extended support. Adica iti facem peticu’ doar daca asta nu implica modificarea (prea mult) a softului. Cat despre virusi inca exista persoane care nu folosesc pe motiv de incetineala. Si la intrebarea ce faci daca totusi iei unu… pun un antivirus trial si il curat (desi stau si ma intreb cum recupereaza fisierele criptate sau ce face antivirusu prin executabile…)
    Exista multe companii care inca folosesc xp. Si IE6. Abia acu aplicatiile de pe servere invata sa lucreze cu ie7 sau 8… Distractie mare…

      (Citează)

  6. mie sincer imi pare rau atat dupa xp cat si dupa office 2013.
    amandoua mi s-au parut foarte stabile si mult mai user-friendly decat orice alte versiuni…

    in schimb ma doare si mai mult de faptul ca am o tona de programe / utilitare care merg DOAR pe xp, si optiunile de la vendori “ie” doar doua: a) nu mai merg sau b) cumparati noua versiune de soft care merge pe win 7 si evident e alta versiune cu totul, nu doar un upgrade, adica… banu’ jos… :)

      (Citează)

  7. Foarte bine!

    De ce foarte bine?

    Sau în fine, folosesc 2013 acum și sunt impresionat de stabilitatea sa. Tocmai editez un Word cu aproape 100 de pagini, plin de text-box-uri și scheme și diagrame și a functionat perfect.

    Sa stii ca si 2007 merge la fel, am editat chiar fisiere mai mari, pline de text box, imagini, scheme, diagrame. Ceea ce scrii tu tine mai mult de hardware (memorie, capacitate de procesare, etc. decat de capabilitatile software respective.

      (Citează)

  8. 1. Fratilor, e Office 2003 nu 2013 :)) Nu-mi dati palpitatii.
    2. Office 2007 mi s-a parut ceva mai rapid decit 2010. 2010 pare ca se impiedica cam des la un xlsb de 100 mb pe care trebuie sa aplici multe formule.
    Cit despre XP, nu ma supar prea tare, desi detin o licenta. Win 7 merge perfect pe orice sistem care a functionat cu XP. Singura buba ar fi memoria de macar 1 GB de ram.

      (Citează)

  9.   (Citează)

  10. @zidanne pai poti sa-mi spui. Eu ziceam probabil de @d.orin care zice 2013 si nu 2003 :) Si vorbeam de renuntarea la suport pentru el.

      (Citează)

  11. @jules :)) eu am inteles altceva :))

      (Citează)

  12. Nu am folosit niciodata suportul oficial de la Microsoft, desi am licentele in cauza de ani buni. In general se misca greu si din fericire exista enspe mii de tutoriale/forumuri pe care sa primesti informatiile in cauza. daca astea ar disparea, ar fi nasol.

      (Citează)

  13. dap, scuze, mea culpa…
    mi-a scapat degetul, obisnuit ca traim in anul de gratie 2013…

      (Citează)

  14. @nwradu: “…puțini știu că pachetul de compatibilitate merge inclusiv pe office-ul piratat.”.
    F.ck Microsoft Office:
    Si mai putini stiu ca pachetul de compatibilitate nu merge desi am licenta cand e folosit in Wine. Ca de alftel nici Office Viewer-ul.
    Cand primesc un document de la cineva se presupune ca mi-l da sa-l citesc nu ca ma obliga sa cumpar un calculator ca sa cumpar un sistem de operare ca sa cumpar o program de editare documente ca sa citesc documentul.

    “Lenea e mare și dorința de a-ți ușura munca lipsește”. Depinde de unde privesti problema. Documentele critate in formatul .docx nu usureaza munca.

      (Citează)

  15. @nwradu: “lenea e mare” – lenea cui ?

    daca eu am nevoie de serviciile persoanei X, fac un efort si convertesc la formatul lui X. Din contra daca X are nevoie de mine, atunci sa faca el conversia… simplu.

    alternativ: daca eu am 2010 e mai simplu sa dau saves doc decit celalalt care are 2003 si tb sa-si instaleze compatibility pack

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus