un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Un nou whiskey Jameson: Select Reserve

10 Aug 2013  ·

GÂNDURI  ·

4 comentarii

jameson_select_reserve_1Am fost zilele trecute la o degustare de whiskey Jameson, într-un mare autocar de petrecere ce era parcat în Piața Revoluției.

Am vrut să fac gluma aia cu “aveți niște Red Bull”, dar mi-era că mă aruncă afară. Așa că l-am băut sec, cum de altfel și trebuie făcut.

Jameson este un whiskey irlandez, unul dintre puținele de la noi de pe piață. Ironic, a fost nevoie de un scoțian ca să facă un whiskey irlandez bun. John Jameson, care a deschis distileria aceasta în 1780 în Dublin, era scoțian.

Whiskey-ul acesta este de trei ori distilat, ceea ce-i oferă un gust aparte și-l purifică suplimentar. În plus, Jameson a folosit în rețeta sa orz mălțuit amestecat cu nemălțuit, iar maturarea de minim 3 ani se face în butoaie de bourbon, aduse din America, după cum am aflat că fac și alte distilerii irlandeze sau scoțiene.

jameson_special_reserve_2Bun. Jameson normal găsiți în comerț la 50-60 de lei. O variantă maturată 12 ani urmează să fie scoasă din comerț (o mai au în Carrefour și altele la 138 lei), dar se introduce o ediție Select Reserve: e o băutură făcută din whiskey de orz amestecat cu unul din porumb, produs tot la distileria Jameson, și păstrat apoi în butoaie speciale, mai arse.

Pe acesta l-am gustat. E bun și se simte o foarte fină aromă de afumătură, datorită butoaielor mai arse, dar nu vă gândiți la Lagavulin, este mult mai mic acest iz. Are un miros plăcut și cel mai mult am apreciat că-i poți simți aroma pe limbă și pe gât deoarece tăria sa, deși tot 40%, nu-ți strânge parcă gâtul, ci pare mult mai plăcută. E genul de whiskey din care nu dai peste cap un shot și apoi strângi din dinți, ci îl bei cu plăcere din multe înghițituri pentru a-i simți aroma.

Nu știu cât va costa acest Special Reserve, dar apare în vreo 2 săptămâni în magazine.

    4 comentarii

  1. Fiind irlandez, nu ar trebui sa se scrie “whiskey”? Nu vreau sa par mare cunoscator, nici macar nu imi plac bauturile spirtoase, dar am citit intr-o carte si de atunci imi sare tot timpul in ochi grafia cuvantului.

      (Citează)

  2. Nu era si vreo coloana oficiala la degustare?

      (Citează)

  3. sub 12 ani Jamesonul este favoritul meu la categoria “uischiane”. N-am baut d-asta de 12, deci nu pot decat sa te invidiez

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus