un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Kingston MobileLite Wireless, transfer wireless de fișiere din memorii externe în telefon

13 Aug 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

kingston_mobilelite_wireless_09
Kingston a lansat un super-gadget pentru cei cu telefoane și tablete: MobileLite Wireless este un cititor de carduri SD și de stick-uri USB, transferând apoi fișierele din acestea prin wireless către smartphone sau tabletă. Și poate funcționa și ca o baterie externă pentru a încărca pe drum aceste dispozitive.

Altfel spus, MobileLite Wireless crează o rețea wireless la care poți conecta alte dispozitive și, cu ajutorul unui aplicații de iOS sau Android, poți vedea și transfera pe smartphone sau tabletă fișierele dorite. Și ce m-a încântat cel mai mult este că totul funcționează impecabil. Este exact ce-mi doream pentru a transfera fotografiile din DSLR în telefon pentru o mică editare și apoi să le urc pe Facebook/Twitter/Blog.

Specificații:

  • un cititor de carduri SD (și adaptor de la microSD inclus în pachet)
  • un port USB pentru stick-uri
  • creează rețea wireless 802.11g/n
  • baterie proprie 1850 mAh
  • dimensiuni 124,8mm x 59,9mm x 16,65mm
  • greutate 98 grame
  • se încarcă printr-un port microUSB

Preț: momentan îl are doar eMAG la prețul de 319 lei. Garanția oferită este de 12 luni. (Cumpărați prin linkul afiliat și donez comisionul de afiliere către UNICEF, detalii aici).

AMBALARE

Cutia este mică. Înăuntru am găsit MLW-ul, un adaptor de la microSD la SD, un cablu USB-microUSB și un mic manual cu instrucțiuni.

CONSTRUCȚIE

MobileLite Wireless are carcasa din plastic. Este lung cât un Galaxy S4 și aproape de două ori mai gros, un pic mai mare decât o baterie externă simplă, de aceeași capacitate, dar asta e absolut normal când ne gândit că portul SD și cel USB și electronica necesară lor ocupă spațiu suplimentar.

Am rămas uimit că are doar 98 de grame. Greutatea redusă este un plus la capitolul portabilitate, fiind ușor de transportat în buzunar și neobservabil într-un mic rucsac.

kingston_mobilelite_wireless_03kingston_mobilelite_wireless_04

Cum vă spuneam, carcasa e de plastic. Pare bine închegat, dar despre durabilitatea ei probabil te-ai putea pronunța după 3-4 concedii, nu după 2-3 zile de testare. Oricum, nimic rău de raportat din prima.

În partea de sus se află un port USB și unul microUSB, pe care se încarcă dispozitivul. În partea de jos este cititorul de carduri SD. Datasheet-ul oficial spune că suportă formatele FAT, FAT32, NTFS și exFAT.

Un singur buton face totul, funcționând ca On/Off și, la o apăsare lungă atunci când este oprit, trecând dispozitivul în modul baterie externă. Cele 3 LED-uri mici de deasupra te ajută să înțelegi ce se întâmmplă.

FUNCȚIONARE

Ai nevoie pe telefon sau tabletă de aplicația specială MobileLite Wireless de Android sau iOS. Apoi, pornești MLW-ul și acesta creează o rețea wireless la care conectezi smartphone-uri, iar cu ajutorul aplicației respective accesezi fișierele, le vizualizezi și le transferi.

Aplicația îți dă posibilitatea de a seta o parolă pentru rețeaua wireless, protecție WPA2. Dispozitivul suportă trei clienți wireless conectați în același timp, așa că fără parola o persoană oarecare ți-ar putea accesa fișierele, dacă știe ce-ai în mână.

Odată conectat smartphone-ul la dispozitiv și un card SD/stick USB introdus în acesta, vei vedea fișierele din memoria externă ca în orice program de file management, cu structura completă de foldere. Le poți transfera în telefon dintr-o interfață foarte asemănătoare cu cea de Dropbox.

În particular pentru fotografii, clipuri video și muzică, MLW oferă un suport mai bun. La fotografii, de exemplu, îți poate arăta thumbnails-urile lor și le poți vizualiza pe ecran ca și cum ar fi în galeria ta din telefon.

Aici am fost cel mai impresionat de dispozitiv: interfața este foarte rapidă, thumbnails-urile au fost generate imediat, deși vorbeam de fotografii de 16 megapixeli aflate pe cardul de memorie tocmai scos din aparatul mare de fotografiat. Mai mult, vizualizându-le full screen treceam de la una la alta aproape fără nici o pauză de încărcare. Este foarte ușor să vezi, să alegi și să transferi acele fotografii care te interesează.

Aceasta este funcționalitatea care mă interesează cel mai mult. De multă vreme îmi doream o posibilitate de a transfera rapid și intuitiv fotografiile din DSLR în telefon sau tabletă, mai ales de pe drum, pentru a pune câteva pe blog sau pe Facebook, dar m-am împiedicat mereu de probleme precum USB-Host, USB On-The-Go, nevoia unui cititor de carduri, poate si de root șamd. MLW, cu suport pentru thumbnails și viteză mare, te ajută să faci foarte rapid acest transfer fără nici o altă complicație sau cablu.

Pentru fotografii are chiar și opțiunea de a le transmite direct pe Facebook și Twitter, evident folosind conexiunea la net a telefonului, dar poți rezolva asta din două click-uri. Elimina nevoia de a transfera întâi fișierul în telefon și de a-l găsi apoi prin acesta pentru a-l da pe FB/Twitter.

Evident, poți muta/copia fișiere și invers, din memoria telefonului în memoriile conectate la MobileLite Wireless.

Puteți vedea aparatul la lucru în clipul de mai jos, filmat de mine.

Autonomie: Kingston spune de 5 ore autonomie wireless, dar nu mi se pare relevant. În câteva minute ai găsit toate fișierele necesare și le-ai transferat în tabletă. Cele 5 ore sunt, mai degrabă, un semn că te poate ține mai multe zile, dar mi-e imposibil să dau aici un verdict pentru că depinde foarte mult de ce vrea fiecare om de la cardul său de memorie.

Cât despre funcționarea ca baterie externă, dacă cea a MLW-ului are 1850 mAh, așteptați-vă cam la 1000 mAh, poate un pic mai mult, să fie transferați efectiv către un telefon sau tabletă, având în vedere că toate bateriile externe au un randament destul de scăzut de “cedare” de energie.

Prin urmare, ca baterie externă este mai degrabă o soluție de ajutor pe moment, în caz de urgență, nu ceva care să-ți încarce 100% telefonul. E în primul rând un hub wireless de memorie și apoi o baterie externă.

CE E BINE

  • Interfață foarte rapidă, gestionare excelentă a fișierelor de mari dimensiuni.
  • Poți transfera rapid fotografiile din aparatul foto în telefon sau tabletă, dacă ai nevoie de asta în fluxul tău de lucru.
  • Posibilitate de transmitere directă pe Facebook și Twitter a fotografiilor.
  • Ușor, portabil.

CE E RĂU

  • Funcția de baterie externă oferă o capacitate destul de redusă.

UTILIZARE

  • MobileLite Wireless este bun în principal celor care fac fotografii cu un aparat și apoi își doresc să le transfere în smartphone sau tabletă pentru a le prelucra și transfera mai departe. Îmi spunea cineva despre cum face asta acum, introducând cardul din DSLR într-un adaptor USB pe care-l conectează la un Nexus 7 cu ajutorul unui cablu USB OTG special și a unei aplicații pe bani. Cu MobileLite Wireless elimini aplicația pe bani și orice cablu.
  • Ești genul care nu a înțeles că Instagram este doar pentru fotografii făcute cu telefonul și insiști să pui acolo și fotografii capturate cu DSLR-ul tău? MLW este pentru tine!
  • Poate fi util și ca backup al fișierelor din telefon pe o memorie externă sau pentru a ține diverse fișiere de orice tip pe un stick, transferându-le în telefon doar pentru mici modificări sau când ai de lucru cu ele.
  • Ca baterie externă oferă o capacitate destul de mică față de altele de pe piață, care pot ajunge și la 4000 mAh și chiar mai mult, dar dacă vă doriți o baterie “normală” pentru situații de urgență, nu pentru a supraviețui două zile în cort pe vârful muntelui, mai bine vă orientați către MLW deoarece are și aceste funcții suplimentare de lucru cu memoriile.

CONCLUZIE

MobileLite Wireless de la Kingston este un gadget ce te poate ajuta în multe situații și așteptat de multe categorii de utilizatori. Este bine făcut, rapid și stabil, ușor și destul de portabil. N-am ce să-i reproșez, face exact ce promite și o face neașteptat de bine.

Preț: momentan îl are doar eMAG la prețul de 319 lei. Garanția oferită este de 12 luni. (Cumpărați prin linkul afiliat și donez comisionul de afiliere către UNICEF, detalii aici)
Pentru alte detalii puteți citi și datasheet-ul oficial aici (PDF).

    8 comentarii

  1. sa inteleg ca urmeaza review pt one mini? :)

      (Citează)

  2. Si de pe iOS cum faci browse pe el? Are app special?

      (Citează)

  3. Sincer eu nu ii inteleg exact utilitatea. Cel putin pentru mine. Eu, daca vreau sa aduc poze din DSLR pe Note II folosesc un cablu OTG si un cablu usb. Ok, 2 cabluri, dar personal consider ca sunt mai usor de utilizat decat inca un device.
    E ceva ce nu inteleg din functiile sale?

      (Citează)

    • @Radu Balan: nu, dar îți trebuie cabluri, pe care poate nu le iei mereu cu tine. În plus, cu acest aparat transferi către orice tabletă/telefon, nu doar cele ce suportă USB Host, îți este mult mai simplu și cu iPad/iPhone, îl pot accesa mai mulți în același timp. Și mai poate fi și cititor normal de carduri pentru un calculator, dacă-l conectezi acolo prin cablu.

        (Citează)

  4. Salut. Sa copiez de pe telefon fisiere pe card sau stick merge?

      (Citează)

    • @Andrei: da, merge și din telefon în memoria externă. Cred că merge și de pe un card pe un stick USB, dar ai nevoie de interfața din aplicația telefonului pentru a face asta.

        (Citează)

  5. Din categoria chinezarii utile , exista adaptoare OTG fara cablu. Si sunt foarte ieftine.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus