un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Două gânduri despre telefonie

19 Aug 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

15 comentarii

Două comentarii de pe Facebook, unde Lucian Mândruță se plângea că nu i-a mers netul pe mobil la mare, din cauza aglomerației. Probabil după ce va fi gazda lansării noului iPhone va merge iarăși de minune.

comentariu_retea_2

Adevărat. Anul trecut în Paris am văzut mai mult EDGE, 3G-ul era pasăre rară și lentă. Aceeași situație se găsește și prin alte orașe în care am fost; era 3G, dar nu dobora recorduri, iar în multe localuri dispărea semnalul.

Un prieten se bucura că a găsit pentru Japonia o ofertă bună, “doar” 40 de euro pentru 1 GB de trafic mobil pe lună.

În România, rețelele sunt mai noi și au fost implementate direct pe o tehnologie rapidă. Similar și netul cablat, nu degeaba suntem în topul mondial la viteza conexiunilor, în timp ce multe țări vestice se chinuie cu ADSL.

comentariu_retea_1

Asta e tare. Este o mentalitate pe care am mai auzit-o cu diverse ocazii și care evită problema reală. Telefonia devine o infrastructură critică în viața noastră. Cine are impresia că totul este ok doar pentru că nu plătesc acei 2 lei aferenți perioadei de inconveniență, se înșală. Nu-i o compensare rezonabilă.

    15 comentarii

  1. Reteaua la noi are prostul obicei sa cada sau sa ramana blocata si nu se incarca facebook minute in sir – mai ales cand trec pe deasupra unei statii de metrou. Acum poate parea ca o ducem bine, dar sa ne aducem aminte cand aveam trafic 500 de mega pe luna la RDS in timp ce vedeam reclame la M6 si Pro7 la abonamente de 20 de Euro, pe ADSL la viteze astronomice fata de ce aveam noi.
    Si am mai zis asta deja azi, sa nu comparam abonamentele lor cu salariile noastre ci cu salariile medii din Franta, Spania, Germania ca sa avem o perspectiva corecta.
    Avem infrastructura relativ noua pentru ca asta au pus cand au facut reteaua, dar este de fapt deja veche de 15~20 de ani tehnologia. Ceea ce nu stiu este daca Vodafone sau Orange upgradeaza constanta reteaua. Cert este ca la cat profit au, si-ar permite asta.

      (Citează)

  2. Oh, nu, a cazut Facebook!

    Ia-ti alt telefon!

      (Citează)

    • La Facebook e praf aplicația aia, toată lumea se plânge de ea. La cea mai mică problemă de conexiune se oprește și nu știe sa mai ceară încă o dată o informație neprimită de la server. Zici că-i făcută pe UDP, nu pe TCP.

        (Citează)

  3. Noi avem de toate inclusiv 4g pentru ca suntem cobai in teste.
    Lucrez la una dintre mari firme de telecom din lume, crede-ma.

      (Citează)

  4. Rețelele de telefonie mobilă din RO sunt foarte avantajoase. De vreo 2 ani de când m-am mutat în Belgia, cred că am plătit cât 10 ani în Ro. Folosesc BASE, dar stau numai pe cartelă. Îmi încarc de 2 ori câte 20 euro pe lună, și abia îmi ajung. Minute foarte puține, iar fără ele, zboară creditul. 5 euro 100MB, 10 euro 1GB, etc.

    La abonament am văzut că au acum ceva destul de avantajos.. pe la 40 euro.. http://www.base.be/en/mobile/monthly-plans

      (Citează)

  5. Romtelecom nu e in stare sa traga cablul intr-un catun langa drum, intre sate in care are cablu…

      (Citează)

  6. Asta apropo de viteza netului in Romania… Dar na, cand s-o inventa 7G-ul, probabil vor avea toate colturile tarii viteza 2G prin cablu…..

      (Citează)

  7. @Alin:

    Poate ti s-a mai spus dar trollezi prost. Ne faci de ras.

      (Citează)

  8. @Catalin

    Cobaiul este Rep.Moldova. HD Voice acolo a fost testat prima oara in lume, 4G-ul a fost implementat si lansat acolo cu cel putin cateva luni inaintea RO.

    Apropo de abonamente nelimitate: http://www.moldcell.md/node/19387 -160 lei~10 euro

    In replica, Orange MD a scos extraoptiuni nelimitate: http://orange.md/?p=1&c=2&sc=31 – 80lei ~5 euro

    Deci se poate si mai ieftin :D
    Evident ca acolo au costuri mai mici cu acoperirea, dar si piata e mai mica.

      (Citează)

  9. Sunt cateva tari care ne depasesc ca avantaje la internet broadband. Pret/calitate adica vreo 4-5 la numar. Cat despre internet prin telefonie mobila suntem ceva mai inapoi ca avantaje/tarife dar suntem destul de avansati ca tehnologie. Europa e la pamant in ceea ce priveste internetul wireless si viteza lui. Mai este un lucru. In Asia spre exemplu in aeroport ai internet gratuit limitat la cateva ore in unele aeroporturi. In Europa doar OTP iti ofera internet gratuit la fel ca si portul Constanta de altfel. Amsterdam/Schipol – 1 ora , Paris/CDG – 15 minute , Luton si Heathrow in Anglia nu aveau cel putin acum cateva luni Fuimicino- 0 internet(gasiti dar nu furnizat de catre aeroport ci de catre alte locatii). Asia: Bangkok – ofera internet 1 ora , Honk Kong – gratuit(nelimitat) ,Singapore – gratuit nelimitat , Taiwan – gratuit nelimitat. India – Mumbai sau Calcuta(nu ofera internet gratuit) este restrictionat in toate aeroporturile indiei datorita atacurilor terroriste ba mai mult iti cer numarul de telefon si te verifica daca l-ai dat corect sau nu.
    Australia era un pic de parte din punct de vedere tehnologic. Am dat pe 100 mb down , 150 up 15 dolari australieni. La ei un abonament de broadband costa acum 2-3 ani 50 gb 100 de dolari australieni.
    Din punct de vedere al costului internet/viteza stam departe. Sunt statistici care pot confirma ceea ce spun. Singura problema la noi sunt companiile vodafone – orange care-si cam dau mana intre ele in ceea ce priveste tarifele practicate si atunci tot timpul vom avea tarife peste tarile din europa la telefonie voce , date. Noroc cu CE care le mai impun anumite standarde. Spre exemplu de la anul 1 iulie daca nu ma insel preturile vor fi sub nivelul practicat in tara de cele doua companii pentru apeluri in retea si catre alte retele de telefonie .

      (Citează)

    • @SW: acum, sincer vorbind, cred că în OTP ai net gratis pentru că n-a știut nimeni să-l seteze.
      În rest, dacă primești 1-2 ore gratuit eu zic că-i suficient, că nu vreau să stau mai mult în aeroport. Și parcă în Frankfurt era 24 ore, după care mai dădeai un login.

        (Citează)

  10. Eu folosesc de 2 ori pe an in scop personal avionul si atunci ca si tine nu stau foarte mult. Am stat si 10 ore in aeroport cand nu calatoresc in scop personal , astea sunt zborurile. Eu nu stiu daca cineva la setat s-au nu eu spun ca-i gratuit fara parola.

      (Citează)

  11. daniel marius

    21/08/2013 la 7:31 PM

    prepaid in italia 8€ 2 gb, iar in aeroportul marco polo 3.5€ 1h, aeroport treviso gratis 30 minute restul cu cartela cumparata de la punctul de vanzare

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus