un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Un exemplu de eficiență personală

4 Jul 2013  ·

GÂNDURI  ·

9 comentarii

Uneori lumea se miră când aude că îmi ia multe ore să scriu un review sau un articol lung. Text lung, scris cu diacritice, pregătirea și gruparea fotografiilor, formatarea paragrafelor, totul durează.

Un exemplu concret care îmi vine acum în minte și la care nu-mi vine să cred cât timp am consumat este cel cu consumul de energie electrică. La un moment dat am vrut să spun cât consumă un tub de neon. Dacă are 36 de watti, atât e și consumul nu?

O verificare scurtă pe net zicea ceva de 42 W, însă. Păi de ce mai mult? Cică droserul și restul sistemului de aprindere consumă și ele ceva în plus. Cât? N-am găsit decât date fixe, nu o formulă care să spună că se mai adaugă un 10% sau ceva asemănător.

Așa că am început să citesc despre neoane, un subiect pe care nu l-am cunoscut prea bine niciodată. De câte ori am lucrat până acum cu tuburi de neon aveam un om meseriaș care șția ce trebuie comandat, cât și cum se montează ca să se aprindă. Și am citit 4 ore. Balast vechi, balast electronic care chiar reduce consumul, pornire instantanee și rapidă și avantajele și dezavantajele fiecărui mod, încălzirea electrozilor, balast hibrid, tipuri de lămpi și gaze, startere și tot tacâmul.

Am vorbit și cu doi prieteni despre asta, m-am uitat pe scheme de cablare a neoanelor, am citit pe un forum o ceartă între unii șamd. 4 ore mai târziu, totul s-a concretizat în fraza:

Blocul meu are 9 niveluri și câte două neoane de 18W pe fiecare. Consumul fiecăruia, cu tot cu instalația fiecărui tub, este cam de 22 W.

după ce am ieșit pe scara blocului să văd ce neoane sunt montate prin bloc. În funcție de cum privești asta, am dat dovadă de o eficiență foarte mare sau foarte mică.

    9 comentarii

  1. Din punct de vedere al timpului nu e eficient. Dar din acest motiv articolele tale sunt foarte bine documentate si (cel putin pentru mine) este unul din principalele motive pentru a iti citi blogul

      (Citează)

  2. @nwradu sigur le spune neoane? Daca tot zici ca te-ai documentat :D

      (Citează)

  3. @nwradu ok :D

      (Citează)

  4. Pisica aia cati Watts consuma?

      (Citează)

  5. @nwradu, consuma un soarece’n putere

      (Citează)

  6. Pentru consumul asta de timp o sa te citesc eu si cand te-oi hotari si vei face o sectiune pentru cititori premium, zoso-style :D

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus