un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Robotul dintr-o farmacie din Varșovia

19 Jun 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

farmacie_varsovia_3În Varșovia am intrat într-o farmacie, prima care mi-a ieșit în cale. Două surprize am avut acolo.

Prima, că imediat ce-am intrat și doar mă holbam la rafturi, o babă m-a văzut că par turist și mi-a arătat că e o coadă și trebuie să stau la ea. Chiar și dacă doar vreau să întreb ceva!

Așa că am stat la coadă vreo 15 minute, că mulți din cei din fața mea aveau rețete și dura procesarea lor. Iar polonezii care intrau se așezau direct la coadă și ei, fără să întrebe întâi dacă măcar au ce caută ei.

A doua, robotul mare din spatele tejghelei. Era o zonă cu medicamente închisă cu un geam gros, probabil securizat și protejat de un sistem de securitate, după cum arăta întreg echipamentul. Două bare culisau pe podea, de-a lungul rafturilor, iar pe cele două bare culisa pe direcția sus-jos un mic braț robotic, asigurând astfel poziționarea la orice rând și coloană a respectivelor rafturi.

O angajată alegea medicamentul din calculator, brațul îl lua din raft și îl ducea în dreptul unui mic orificiu din perete, pe unde cădea într-o tavă de recepție, ca la extragerile bilelor de loterie. De acolo era luat și înmânat clientului. Mă întreb dacă o fi vreo legislație specială care să ceară așa ceva sau pur și simplu aveau acolo medicamente toxice sau cu regim special și preferau să nu poată intra oricine la ele.

    10 comentarii

  1. Și cum sunt prețurile la halucinogene în PL ?

      (Citează)

  2. Marijuana medicinală ;)

      (Citează)

    • @nea_caisă: erau prea multe, câteva zeci, poate chiar sute de medicamente diferite acolo. Și s-au vândut câteva unor moși din fața mea, că de asta am văzut totul în funcțiune.

        (Citează)

  3. Nu e vorba de medicamente toxice.
    Doar de rapiditate. Robotul acela stie exact de unde sa ia cutia cu medicamente, nu mai sta sa caute pe care rand si coloana se afla.
    Si in timp ce masinaria aduce medicamentul farmacistul poate sa incaseze de la client.

      (Citează)

    • @ioexist: nu cred. E mai rapid, dar nu cu mult. Pai erau zeci de alte rafturi, o farmacie întreagă, pe modul tradițional de vânzare. Iar în plus, investiția în așa ceva nu rentează doar pentru a câștiga 2 secunde la unii clienți. Trebuie să fie altceva la mijloc.

        (Citează)

  4. Unde mai punem ca, in felul acesta, farmacistei ii este cam imposibil sa mai vanda ceva pe sub mana… acel brat robotizat tine mult mai usor evidenta fiecarui medicament.

      (Citează)

    • @C.Viorel: din cum șțiu eu farmaciile (și le știu bine), manevre se pot face în alte moduri:
      – la chestii scumpe, unde măcar merită riscul. Mai bine dai pe sub mână o cremă Vichy decât ceva de durere de cap.
      – poți să scoți medicamentul și apoi să spui că l-a refuzat clientul. Nu-l pui la loc, îl dai altuia etc.
      – le declari expirate, furate etc
      – rețete fictive, cum tocmai au fost arestate la noi vreo 25 de persoane.

      Trebuie să fie altceva la mijloc.

        (Citează)

  5. Si eu merg pe rapiditatea servirii. Stiu cum e la noi la farmacie, unde dupa ce sta sa bage reteta in calculator, se mai plimba si cateva minute in toate directiile sa adune toate produsele. Unde pui ca nu intotdeauna stocul din calculator nu se pupa cu cel fizic. Mai mereu cand in calculator apare 1 buc. fetele se duc sa verifice sa si existe respectiva bucata.

      (Citează)

  6. Interesant mod de servire. Totusi, unele mecanisme mi se par mai incomode decat ca atunci cand faci un lucru cu mana ta.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus