un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Din misterele naturii

7 Jun 2013  ·

GÂNDURI  ·

18 comentarii

pisicaDe multe ori nu înțeleg cum a gândit natura anumite specii.

Citeam recent despre o “invazie” de cicade în SUA, pe Coasta de Est. Sunt milioane de insecte, mici de 3 cm, asemănătoare cu greierii prin sunetul pe care îl produc. Trăiesc doar 6 săptămâni: se împerechează, depun ouă în pământ și apoi mor. Larvele ies din ouă după 17 ani și o iau de la capăt cu acest ciclu simplu.

După 17 ani! De ce ar face natura un ciclu de 17 ani? Majoritatea speciilor “trăiesc” permanent, puii se nasc și cresc și fac alți pui care devin imediat activi. O perioadă de 17 ani de stază nu are sens, cel puțin nu în concepția mea. La ce-s bune aceste insecte? Le mai mănâncă niște păsări sau păianjeni sau broaște? Alte specii beneficiază de pe urma lor, dar numai o dată la 17 ani?

În poză nu-i o cicadă, ci o pisică. Arată mai bine decât o insectă.

    18 comentarii

  1. Mie mi se par fascinante şi speciile care îşi schimbă sexul în timpul vieţii (în mod natural, se înţelege!). interesanţi sîn şi coralii care parcă-şi schimbă regnul, Încep ca animale şi sfîrşesc ca pietre!

      (Citează)

  2. am vrut să spun “Interesanţi sînt” nu sîn.

      (Citează)

  3. Păi vezi dacă ești rebel și nu te conformezi la dictatul academiei ;)

      (Citează)

  4. Mie mi se pare interesanta meduza aia nemuritoare – http://en.wikipedia.org/wiki/Turritopsis_nutricula
    E mai tare si decat cicadele, dar si decat pisicile :D

      (Citează)

  5. Cicadele alea adoptă strategia din War of the Worlds :)

      (Citează)

  6. Să înțeleg că, în opinia ta, principiul de bază care ghidează evoluția anumitor specii este eficiența în a fi mâncate de diverși prădători… :D

      (Citează)

  7. Foarte tare!
    Uitaţi şi o plantă, mimosa pudica se numeşte:

    http://www.youtube.com/watch?v=BLTcVNyOhUc

      (Citează)

  8. Am cumpărat o pungă cu seminţe, însă nu a ieşit nimic. Acum aş vrea să cumpăr planta direct crescută; sper să nu-mi moară.

      (Citează)

  9. E plina natura de exemple similare care nu sunt cunoscute si popularizate deoarece nu se potrivesc cu paradigma vremurilor in care traim: teoria evolutiei. Asa ca Discovery, N. Geographic, etc daca ating superficial subiectul, o fac dandu-le o aura de bizarerii, ciudatenii, “evolution works in misterious ways”, blah blah blah… :)

    http://www.explorationfilms.com/exploration-films-incredible-creatures-1.html
    http://vimeo.com/65465805
    http://blip.tv/itsaboutthecreator/incredible-creatures-that-defy-evolution-4245960

      (Citează)

  10. Clar, gândacul ăla a fost creat ca să-și aprindă Adam țigările cu el… Take that, Darwin!

      (Citează)

  11. @Specter, poate ne spui si ce marca erau tigarile

      (Citează)

  12. Carpați, indubitabil…

      (Citează)

  13. @gabi
    “Incredible Creatures That Defy Evolution I enters the fascinating world of animals to reveal sophisticated and complex designs that shake the traditional foundations of evolutionary theory.
    For the last twenty years, Dr. Jobe Martin has been captivating his students as he lectures on these remarkable animals that cannot be explained gby traditional evolution.
    Are there really creatures that produce fire to defend themselves? How does a Giraffe get a drink without causing lethal blood pressure to his brain? How can geckos walk upside down, even on glass and not fall?”

    Mai da-o-n ma-sa de treaba… Atata BS ca in linkurile tale n-am mai vazut de mult.

      (Citează)

  14. @Sabotor
    De unde stii ca e bs daca nici macar nu le-ai vazut, ca sa poti emite ulterior o parere in cunostinta de cauza? Sau poate oi fi vazut ceva si nu ai inteles mare lucru, din motive independente de subiect. who knows
    @Specter
    Mai, foarte amuzant fusesi. Mie mi s-a parut un subiect serios, nu de bascalie. In fine, probabil mistocareala ieftina e mai de valoare pt tine decat sa exprimi o idee cat de cat educata si de bun simt.

      (Citează)

  15. Creaționismul nu primește respect pentru că nu îl merită… Poate că pentru tine ideile și criticile propuse în linkurile alea sunt noi și interesante, dar ele au fost deja combătute (aș zice categoric) de nenumărate ori, și de fiecare dată când sunt distruse se ridică din morți ca Jesus și o iau de la capăt cu toată seriozitatea unui documentar BBC…

    Nu o lua ca pe un atac personal, nu te judec pentru că te-ai lăsat convins de ele – chiar dacă întreții unele idei eronate, asta nu înseamnă că în rest nu ești inteligent – dar când o persoană îți ridiculizează sursele și alta le numește BS, poate ar trebui să cauți chiar tu contraargumentele :P

    Despre gândacul respectiv:
    http://www.youtube.com/watch?v=Hi4OdrITkqY (săracul Dawkins încă nu încărunțise pe vremea aia…)
    http://www.talkorigins.org/faqs/bombardier.html (există și o versiune în imagini pe youtube, dar vine cu muzică proastă – îți explică întregul proces evolutiv, inclusiv sursele substanțelor care produc reacția)

    Probabil ai să găsești astfel de explicații pentru toate animalele și organele despre care se discută în filmulețe, dar oricum sunt superflue, din moment ce argumentele creaționiste vin dintr-o proastă înțelegere a teoriei evoluționiste în ansamblul ei (intenționată sau nu) și refuzul de a face orice fel de efort analitic care nu se aliniază credinței lor… De câte ori să tratezi cu seriozitate aceeași inepție numai pentru că lumea nu vrea să renunțe la ea?

    Uite aici și un proces prin care a fost interzisă predarea creaționismului într-un orășel din Pennsylvania: http://www.youtube.com/watch?v=x2xyrel-2vI pentru o colecție ceva mai vastă de argumente.

    Bonus: http://www.youtube.com/watch?v=XnzyupjTy4Y (NSFW, foarte interesant…)

      (Citează)

  16. Cea mai ciudata specie este…ROMANUL ! Dupa 23 de ani de “staza”, el inca nu a ajuns la maturitate, inca se “hraneste” cu promisiuni si vorbe goale, desi i s-a dovedit in fata ca este mintit, isi depune “ouale” in prostie, de parca nu ar fi specia oricum suprapopulata, si in loc sa se intereseze de propria viata, prefera un festin cu mici si bere….

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus