un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Filme: Man of Steel, primul “Superman” care-mi place!

20 Jun 2013  ·

GÂNDURI  ·

14 comentarii

man_of_steelNoul film Superman, numit oficial Man of Steel, este excelent! Am ieșit de acolo convins că am văzut cel mai bun film de până acum al anului și, mai important, unul fără cusur.

Noul Superman n-are chiloții peste costum, nici șuviță dată cu gel pe frunte, nu salvează nici pisoi din copac și nici nu vorbește în clișee. Nu se luptă cu vreun Lex Luthor nebun, nu se deghizează nici în ziarist pămpălău, nu o salvează nici pe Lois Lane în vreo alee obscură. Este un film serios, în măsura în care treci peste subiectul “om care zboară, venit de pe altă planetă”, iar la capitolul “film cu supereroi / film cu efecte speciale” este cel mai bun pe care-l văd de la Avengers încoace.

man_of_steel_faoraScena luptei din Smallville între Superman și vreo doi kryptonieni de-ai lui Zod echipați cu niște armuri șmechere va fi (wait for it) legendară. Efectele speciale sunt perfecte! Tăcerea perfectă din sala de cinema, la finalul este, este un moment în care fiecare-și spune în gând “wow!”. Actorii joacă fără cusur, pe Henry Cavill îl vor dori toate femeile, Michael Shannon ca Zod este suficient de maniac, Russell Crowe, Kevin Costner și Laurence Fishbourne își joacă bine rolurile. Costumele și animațiile sunt la fel de bune.

Eu cred că filmul va avea încasări uriașe. După 117 milioane de dolari în doar primul weekend în SUA, cu lansarea în multe alte piețe, inclusiv la noi, pe 21 iunie. va doborî recorduri. N-am fost niciodată fan al filmelor Superman, toate fiind prea siropoase sau “ca pentru proști”, cu personaje rele ridicole, cu câte unul pe post de “bufon”, dar Man of Steel n-are nimic în comun cu ele.

Dacă vă doriți o distracție bună de weekend, un film bun la toate capitolele, dar fără a fi vreo dramă care să vă lase pe gânduri, mergeți la Man of Steel.

    14 comentarii

  1. cred ca exagerezi putin. e un film bun (nu extraordinar) daca te uiti la categoria popcorn/blockbuster/film facut 100% cu ecranul verde in spate. e fantastic, extraordinar daca il compari cu filmele facute pana acum pe acest subiect.
    am vazut tone de filme anul asta, multe cu mult mai bune. As cita Stoker sau The place beyond the pines dar si Oblivion, oricat de plin de clisee ar fi.

    oricum: De gustibus non est disputandum ;)

      (Citează)

  2. Stefan Lefter

    20/06/2013 la 3:27 PM

    http://www.wired.co.uk/news/archive/2013-06/17/man-of-steel-review

    Enough said.
    Filmele cu supereroi nu sunt seriose. Cum putem spune ca un film care scoate in evidenta efecte speciale si costumatii este un film serios? Succesul la box office nu il face un film bun.

      (Citează)

    • @Stefan Lefter: corect, dar eu mă duc la un film cu un om care zboară pentru că vreau să mă relaxez și să mă simt bine vreo 2 ore.
      Dacă vreau introsecție, personaje adânci, drame care să-mi dea de gândit și din care să învâț să fiu un om mai bun, nu mă duc la Superman. Poate mai bag o dată Forrest Gump.

      Important este să facem diferența între tipurile de filme, ca să nu comparăm mere cu pere.

        (Citează)

    • @Stefan Lefter: e bun articolul, dar e scris din perspectiva unui om care este fan-ul Superman-ului tradițional. Ca la orice schimbare, unora nu le convine și am citit chestii asemănătoare de câte ori au apărut filme cu super-eroi.
      Dacă vrei, îți scriu și eu un referat întreg despre cât de supărat sunt că în Lord of the Rings filmul, bătălia de la Pellanor este câștigată cu ajutorul unor fantome cărora nu li se putea opune nimeni, în timp ce în carte se arată cum curajul și sacrificiul oamenilor au câștigat lupta, fiind un puternic mesaj pentru patriotism, vitejie, datorie și ce vrei tu.

      Dar mie nu mi-a plăcut niciodată Superman. Nu mi-a plăcut costul prea în culori aprinse, nu mi-a plăcut șuvița, nu mi-a plăcut că Luthor are mereu câte un ajutor dobitoc, nu mi-a plăcut că cei răi mereu scapă cumva , nu mi-a plăcut Clark Kent ca un pămpălău liniștit, nu mi-au plăcut toate clișeele cu kriptonita și copilul din filmul de acum câțiva ani. Mi s-a părut mereu că Superman era prea credul; deși invincibil, mereu pica în tot felul de capcane și vulnerabilități.

      Man of Steel, în schimb, a fost pe gustul meu.

      Dar ce se plâng în principal cei de pe The Wired? Că nu mai este Superman din copilăria lor? Că vai, practic comite genocid când se luptă cu Zod și distrug aproape tot orașul? Hai frate, e un film; prea multă analiză, prea mulți care se gândesc la Superman de parcă ar fi o icoană. E un film și mă duc să mă distrez, puțin îmi pasă în acest caz dacă nu mai reiese așa bine umanitatea lui Superman.

      Iar în plus, mi se pare că este un prim film în care tocmai asta găsește, umanitatea. După cum îl întreabă pe preotul din film, nu știe în cine să aibă încredere.

      Și pana mea, vin extratereștrii puși pe rele. Normal că se luptă și bate la ei și distruge 30 de clădiri în acest timp. Iar filmul mi-ar fi plăcut mai puțin dacă la final nu l-ar fi omorât pe ăla, ci l-ar fi trimis iar la închisoare. Nu-i Superman-ul pentru copii, moralist și care salvează până și ultimul civil căruia îi cade în cap ceva. Dar nici eu nu sunt copil.

        (Citează)

  3. Ai vazut filmul pe banii tai sau pe baza de invitatie ?

      (Citează)

    • @Wideshot: nu, a fost o avanpremieră unde au fost invitați parteneri de-ai diverselor firme implicate, în cazul meu cred că Toshiba.

        (Citează)

  4. @stefan lefter: e misto articolul, mi-a adus aminte de ce il detest pe Zack Snyder. si-a batut joc cam de toate scenarile si ideile care i-au trecut prin mana.

      (Citează)

    • Și că veni vorba, de la aceste filme nu vreau un simplu remake. Nu vreau doar niște efecte bune și în rest totul ca pe vremea lui Christopher Reeve. Hai să mai și schimbăm ceva, cum a fost și cu Star Trek. După vreo 5 filme de cinema în care doar au vorbit ăia și au rezolvat totul prin valorile morale bune ale Federeției, hai să încercăm și altceva.

      Chiar voiați încă un film despre cum Kent se duce la orașul mare cu basca în mână și se angajează reporter și cum o ia o tură pe Lois Lane la un zbor de pe acoperiș? N-aș mai fi rezistat.

        (Citează)

  5. Finaly cum ma plangeam pe la prieteni ca vreau un film cu Superman unde nu vreau sa vad criptonita deloc . De ce ? Pentru ca sunt destui dusmani in universul lui DC care sunt la fel sau mai puternici decat el si care nu au nevoie de o piatra amarata ca sa-l bata .

    Superman e un personaj cam problema pentru universul DC deoarece il tot transforma cu privire la magnitudinea puterilor lui . Aici vb de filme / desene / comics unde depinzand cine e dusmanul lui asa sunt ajustate si puterile lui .

    De exemplu daca ar avea in toate filmele / comics /desene puterea maxima atunci in 99 % din cazuri cand se bate cu un dusman care nu e zeu / darkside ar trebui doar sa zboare la viteza maxima si cu forta lui doar 1 pumn e deajuns sa-i zboare capul unuia .

    Cam asta e problema cu personajul lui dar tot e unul dintre cei mai iubiti supereroi .

    Cu ocazia asta Radu iti recomand un graphic novel tare pe care il gasesti pe youtube si care se numeste Superman : Red Son . Premiza e interesanta si pune problema ca s-ar fi intamplat daca Superman cand a venit pe Terra nu ar fi aterizat in SUA ci in URSS . Finalul e super .

      (Citează)

    • Nu-mi vine să cred că am scris atâtea despre Superman…

        (Citează)

    • @Andreiexe: un alt motiv pentru care nu m-a atras niciodată este faptul că omul e invincibil. Orice problemă ar avea, pare ceva simplu de rezolvat, în 2 secunde. Pana mea, putea zbura în jurul planetei și să dea timpul înapoi.
      E ca în Avengers. Unul e Iron Man, ok, costum high-tech, altul e Captain America, ok, curajos și cu un scut bun, altul a suferit mutații și se face verde și puternic… și altul este Thor, un zeu de pe altă planetă, cu puteri imense. S-a stricat treaba acolo.

        (Citează)

  6. “Chiar voiați încă un film despre cum Kent se duce la orașul mare cu basca în mână și se angajează reporter și cum o ia o tură pe Lois Lane la un zbor de pe acoperiș? N-aș mai fi rezistat.”:)))Practic aici ai redat esentialul. Eu nu stiu ce vrea lumea asta pretentioasa de la astfel de filme care nu au in focus chestii deep de filozofie existentiala sau nu stiu ce psihanaliza a unor personaje…Eu cand ma uit la filme cu personaje din benzi desenate ma astept la tone de explozii, efecte speciale care iti taie rasuflarea si nu la elucubratii romantice sau nu stiu ce comedie ( aici referitor la umorul ala mult dorit de unii:)Arata-mi catralioane de distrugeri, cladiri in flacari, orase calamitate si sufletelul meu e multumit.
    The man of steel e cold as steel, unde e greseala? E un film bun, cum ai zis si tu ne-am cam saturat de baietii cu kriptonita in buzunar care puteau fi pulverizati de la distanta in mii si mii de moduri, dar piatra aceea verde, desi letala, avea ceva seducator pentru Big S, trebuia neaparat sa se apropie de ea.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus