un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Tortul Sacher din Viena

11 May 2013  ·

GÂNDURI  ·

4 comentarii

sacher_1sacher_2
Ce vedeți mai sus este o felie de tort Sacher, adus din Viena. Dacă ajungeți pe acolo, să-l încercați, e ceva specific locului.

Are o poveste interesantă în spate. Tortul Sacher a fost inventat de un bucătar pe nume Franz Sacher la 1832. Mai târziu, fiul său avea să deschidă Hotelul Sacher, pe care îl puteți vedea chiar în spatele celebrei Opere, în centrul orașului.

Culmea este că e greu de spus cine face originalul. Bucătarii Sacher au lucrat și la Demel, o altă cofetărie super-celebră în Viena, așa că niște ani mai târziu și-au împărțit drepturile asupra produsului. Cei de la Hotelul Sacher îl pot vinde cu numele “original sachertorte” și cei de la Demel ca “Eduard Sacher Torte”.

Demel? Lângă palatul imperial din Viena, pe strada din spate. Pe firma lor “Demel și fiii” scrie și un K.K., de la Konig și Kaiser, adică era cofetăria oficială a regelui și împăratului. Sunt multe astfel de localuri speciale de vizitat în Viena, tocmai bune pentru a bea o cafea și a mânca specialitatea lor.
demel_viena

Acum că veni vorba de tort, nu m-a impresionat. Deși inventat pentru un prinț, rețeta nu e cine știe ce. Are două straturi de negresă între care este un strat foarte subțire de gem de caise, apoi totul este glazurat cu ciocolată neagră. E bun, dar parcă prea dulce și cumva banal. L-am mâncat cu frișcă, așa fiind sugerat.

Un tort de 12 cm în diametru costă 20 de euro, apropo, dar măcar vine într-o cutie de lemn în care îl poți transporta în siguranță. În aeroport erau vreo 4-5 mărci diferite, dar numai, ehm, două, sunt originalele. Asta ca să nu vă mire de ce toată lumea vinde “tarte” acolo.

    4 comentarii

  1. Hai ma, ai luat prajituri din aeroport si te-ai mirat ca n-au fost cine stie ce? Nici mie nu mi se pare cine stie Sachertorte, dar e ca si cum ai cumpara o amandina de la Carrefour si ai compara-o cu una de la Liliana.

      (Citează)

  2. Ai platit firma.

      (Citează)

  3. daaa… foarte bune. si scumpe :P dar buneeeee!!!!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus