►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄
Fonepad este o nouă tabletă de 7 inci de la Asus, cu hardware bun și modem 3G la doar 1099 lei. La așa preț, cu siguranța merită analizată și este o achiziție bună, mai ales că vine pe rețeta de succes deschisă de Nexus 7.
Specificații:
Fonepad, după cum îi spune numele, poate funcționa chiar și ca telefon, deși nici măcar Asus nu-ți spune să o pui la ureche, ci să folosești un handsfree pentru asta.
Preț:
Ca plasare Fonepad este mult peste Memopad-ul de 7 inci la calitate și performanță și un pic sub Nexus 7. Să vedem cum se comportă o tabletă cu procesor Intel și dacă Asus a făcut vreun compromis pentru a reduce atât de mult prețul pentru un model cu 3G.
Primești tableta și un încărcător de priza. Conectorul ei este un micro USB, așa că poți utiliza orice alt cablu și încărcător pentru alimentare. Dacă vrei huse sau alte accesorii, trebuie să le achiziționezi separat.
Fonepad este o tabletă foarte bine făcută. Mă temeam că prețul scăzut va însemna un rabat la calitatea materialelor, dar nu este cazul. Ecranul este bine îmbinat în carcasă, materialele sunt plăcute la atingere, tableta este ușoară și subțire și nu-i pot reproșa nimic la acest capitol.
La ce s-a renunțat totuși? La sticla Gorilla pentru protecția ecranului, așa că dacă vă temeți de zgârieturi poate ar fi mai bine să alegeți un Nexus 7, cu sau fără 3G.
Iar în plus, dacă vă uitați la fotografia cu spatele produsului, veți observa că nu există o cameră foto principală. Tableta are doar una frontală, de 1,2 Megapixeli. Asta înseamnă că nu veți face fotografii cu tableta, dar este o pierdere atât de mare? Pentru 99% dintre utilizatorii de tablete nu, mai ales că la acest preț câștigați conectivitatea 3G.
Revenind la ce are tableta, carcasa ei se poate deschide prin îndepărtarea plasticului din partea de sus, unde ai acces la slotul micro SIM și micro SD. Butoanele ei sunt pe lateral în dreapta și au o cursă cam mică. Pe spate mai găsești un difuzor (cică Sonic Master ca tehnologie).
Nu sunt prea fericit cu plasarea portului micro USB și a jack-ului audio în partea de jos a tabletei. Dacă ai ceva înfipt în ele, tableta devine mai greu de rezemat de corp, că-ți intră firele în burtă.
Aici eu aveam două curiozități: să văd cum se mișcă noile chipseturi Intel Atom pentru smartphone-uri și tablete și apoi să văd dacă prețul redus înseamnă și performanță mai slabă. Din fericire, nu înseamnă.
Procesorul Intel Atom Z2420, deși single-core, rulează destul de bine Android-ul. Nu am avut nici o problemă în a rula programele mele uzuale, interfața se mișcă rapid, totul se încarcă prompt și treci foarte ușor de la un program la altul. Are hyper-threading, așa că teoretic e ca și cum ar avea două nuclee, ceea ce este un plus.
Nu am avut parte de întârzieri sau lag-uri deranjante și nu m-am simțit încetinit de hardware. Totuși, aș spune că Nexus 7 și al său Tegra 3 se mișcă un pic mai bine, dar asta e de așteptat având în vedere arhitectura quad-core și experiența nVidia în domeniu.
La jocuri lucrurile se schimbă un pic. Accelerarea grafică de pe Fonepad mi-a permis să joc FIFA 2012 de Android, dar nu vă așteptați la Shadowgun să funcționeze fără probleme. Foarte multe jocuri sunt oricum dezvoltate în parteneriat cu nVidia, care a intrat mai demult în piața Android și și-a dezvoltat mai bine interesele.
Pe total aș spune că dacă te interesează mult jocurile, alege un Nexus 7, procesorul nVidia este mai potrivit. Dar eu în Fonepad văd mai degrabă o tabletă pentru uz general, adresată mai degrabă celor ce țintesc în primul rând conectivitatea, că de asta include direct 3G, așa că are segmentul ei bine definit căruia i se adresează. Probabil că având toate acestea în vedere se spune și că Fonepad nu este un urmaș pentru Nexus 7, cum am crezut prima oară, ci o gamă diferită. Nu mai ieftină, precum Memopad 7, ci diferită.
Ca să revenim la performanță, ecranul IPS este de bună calitate și păstrează culorile chiar și când este privit din alt unghi. Culorile sunt plăcute, chiar dacă nu la fel de vii precum pe tabletele cu câteva milioane mai scumpe. Luminozitatea este foarte bună, iar ecranul tactil răspunde bine la atingere. Rezoluția este de 1280 x 800 pixeli, ca la Nexus 7, în timp ce alte tablete de 7 inci au doar 1024 x 600 px.
Bateria are o autonomie foarte bună. Te ține o zi întreagă de utilizare non-stop, iar în standby ține zile în șir. Dacă o treci în Airplane Mode, ca să nu consume baterie pe conectivitate, o poți lăsa neutilizată o zi întreagă și o găsești aproape la același nivel al bateriei.
Despre sunet, cu tot Sonic Master-ul lui, nu am ce spune. E un difuzor, nu m-a impresionat prin nimic.
Semnalul wifi și cel 3G nu mi-au creat probleme, fiind bine recepționat. Simt lipsa unui GB în plus de memorie RAM, care ar fi făcut minuni, dar măcar spațiul de stocare este generos, cu 16 GB integrați și cu posibilitatea utilizării unui card de memorie micro SD.
Meniul de notificări se deschide de sus, ca pe telefoane, ceea ce mă bucură. Asus l-a particularizat un pic cu accesul la setările de bază direct de acolo. Dincolo de asta, vreau să vă arăt câteva programe preinstalate.
BuddyBuzz este un soft și widget cu care vezi fluxul de pe Facebook și Twitter. Imi plac astfel de programe, mai ales dacă pun pe ecran mai multă informație dintr-un singur foc, nu cum fac programele oficiale, dar Buddybuzz are părți bune și rele. Pentru Twitter este ok, dar pe Facebook are boala de a-ți arăta mai mult știri de la utilizatorii foarte populari, așa ca la mine una din două era ceva zis de pagina oficială a FC Barcelona.
App Backup este un utilitar cu care faci un backup la programele și datele tale și îl poți și repune direct. Bănuiesc că-i bun în caz de un hard reset.
Cu App Locker poți permite accesul la o aplicație doar dacă știi parola necesară. Poți bloca astfel diverse aplicații cruciale de copiii sau soția ta, ca să nu vadă cum stai la vrăjeală pe messenger cu tipa de la Resurse Umane.
Ai un utilitar cu care poți calibra bine culorile ecranului și altul cu care să faci profiluri pentru sunet. De ce ai avea nevoie de profiluri de sunet pentru un difuzor de tabletă, nu știu, dar na… Pentru telefonie există un alt utilitar cu care poți bloca apelurile de la anumite persoane, că poate nu stai doar pe messenger la vrăjeală cu tipa de la Resurse Umane.
My Storage este un manager de fișiere, iar My Books o bibliotecă în tabletă.
Ai un soft cu care poți desena și picta. E destul de dificil de utilizat. Cele de pe Samsung Note erau mai bine făcute.
Power Saver este un întreg meniu din care poți activa și dezactiva anumite funcții pentru a trage cât mai mult de bateria tabletei Fonepad.
Press Reader îți oferă acces la ziare din lumea largă, dar pe bani. Sunt disponibile sute de titluri din foarte multe tări, dar din România doar 5 la număr. GSP, ZF, ProSport, Business Magazin și Național, dacă vă întrebați care sunt acelea.
Și atât. Fonepad nu are cameră foto, nu are Gorilla Glass, dar nu le pot trece ca minusuri. Trebuia făcut un compromis pentru a obține acest preț excelent, iar Asus a renunțat fix la ce e mai puțin crucial, nu la hardware și nu la asamblare.
La 1.099 lei și cu 3G integrat, Asus Fonepad este atât de bună încât ai senzația că ți-o vând prea ieftin. Este unul din acele puține produse la care simți că face mai mult decât ai dat, mai ales că materialele sunt de bună calitate, iar hardware-ul Intel se descurcă onorabil. O recomand fără nici o remușcare ascunsă.
Prețuri:
FONEPAD cu 3G
NEXUS 7 fără 3G
NEXUS 7 cu 3G
Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.
Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri
Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.
3 comentarii
16/05/2013 la 10:13 PM
ce ai alege intre asus fonepad si nexus 7 fara 3g ?este 3g chiar asa de necesar ? mentionez ca vreu sa-mi achizitionez una dintre astea doua pentru munca la birou mai mult ,internet, putine jocuri …
Florea Virgil(Citează)
16/05/2013 la 11:05 PM
Păi pe mine mă întrebi dacă ai nevoie de 3G? Dacă ai, iei Fonepad, dacă nu, Nexus 7.
nwradu(Citează)
19/06/2013 la 12:27 AM
Ai folosit efectiv partea de telefon? Cum e sunetul in ‘casca’ tabletei? Dar in handsfree? Se aude clar si ok?
Etravel(Citează)