un blog de Radu Dumitru

Uitați-vă și pe canalul meu de YouTube! Un subscribe ajută enorm.

Fotografii cu fulgere și un mic tutorial despre cum le puteți face

24 May 2013  ·

TEHNOLOGIE  ·

16 comentarii

fulgere_mai_2013_01
Când a fost furtuna de luni noapte am montat trepiedul în balcon și aparatul pe el. Din 72 de fotografii făcute, 52 au surprins fulgere, iar cele mai bune sunt mai jos.

Astfel de fotografii sunt simplu de făcut dacă ai cele necesare. Secretul este să le faci cu un timp lung de expunere, astfel încât să crească șansa să surprinzi măcar într-una și acele câteva milisecunde cât durează un fulger. Sunt fotografii cu câte trei trăsnete în ele, dar nu știu dacă au căzut simultan sau pe rând în cele 25 de secunde de expunere.Cum le-am făcut:

 • ISO 200, pentru a minimiza zgomotul de imagine. Noaptea acesta se cunoaște imediat, mai ales la detalii fine precum un fulger.
 • F9, pentru a avea o adâncime de câmp medie, iar focalizarea am pus-o manual pe infinit, ca să nu forțez aparatul să focalizeze la fiecare cadru
 • Aparatul foto a ales singur un timp de 25 secunde pentru fiecare cadru, timp pe care l-am acceptat după ce o fotografie de test mi-a arătat că expune corect clădirile ce compun peisajul.

Apoi intervin cele necesare tehnic:

 • Trepied, ca să stea fix aparatul pe toată durata expunerii, sau măcar ceva solid pe care să puneți aparatul.
 • Funcție de intervalometru pe aparatul foto sau o telecomandă externă pentru declanșare automată. Pentax-ul meu K-5 are funcția inclusă în aparat și l-am setat să facă vreo 200 de fotografii cu un timp de 2 secunde între ele. Alegeți cât mai mic acest interval, ca să nu ratați fulgere. Totul este să aibă și aparatul timp să scrie imaginea pe card.

Dacă nu aveți funcție de Interval Shooting în aparat, utilizați o telecomandă precum aceasta, dar atenție ca aparatul vostru să fie dotat cu mufă compatibilă pentru ea. Telecomanda e simplă, se poate regla câte declanșări să facă, cât timp să dureze fiecare cadru și intervalul dintre cadre. Este utilă și pentru modul Bulb, o poți seta imediat să facă 38 de imagini, fiecare cu un timp de expunere de 107 secunde și cu un interval de 12 secunde între ele, dacă asta vrei.

Mai este nevoie, desigur, de o furtună serioasă, genul cu multe fulgere, și o deschidere largă a cerului, ca să aveți ce fotografia.

N-am făcut 200 de fotografii pentru că s-a terminat furtuna. Ca sfat de încadrare, surprindeți mereu în partea de jos ceva de pe pâmânt: blocuri, munți, stânci, ce-o fi. Fulgerele sunt interesante doar dacă le poți raporta la dimensiunile obiectelor și vezi unde lovesc.

Pentru o furtună pe timpul zilei micșorați diafragma (adică F cât mai mare) și reduceți ISO astfel încât o expunere corectă să fie de măcar 2-3 secunde. Apoi reglați aparatul să facă astfel fotografiile cu cât mai puțin timp mort între ele.

Am făcut și un timelapse cu fotografii surprinse.

Iar mai jos este o imagine combinată din celelalte surprinse.
combinata_2

  16 comentarii

 1. Foarte buna ideea. Am s-o fac si eu la urmatoarea furtuna. Pozele le-ai facut prin geam sau nu ? Si ce program ai folosit pentru timelapse ?

    (Citează)

  • @thundermar: din balcon. Orice program de editare video, că am pus imaginile cu timp diferit, în funcție de dacă au fulgere sau nu în ele, și niște tranziții de fade ca să dispară artistic fulgerele.

     (Citează)

 2. foarte frumos!

    (Citează)

 3. Pe mine ma amuza sa privesc geamurile de la apartamente, unul se aprinde, altul se stinge, funny :)

    (Citează)

  • @Ovidiu: la asta mă uitam și eu. Având în vedere că era 1 noaptea, mi s-au părut foarte multe lumini aprinse. Cred că verifica lumea ce-i afară, unde e mașina parcată etc.

     (Citează)

 4. La artificii se poate merge pe aceleasi setari ?

    (Citează)

  • @Mihai: la artificii aș merge pe un timp mai mic de expunere, gen 3-4 secunde. Acolo, fiind atâtea artificii, ai timp să faci încercări și să calibrezi setările.

     (Citează)

 5. foarte foarte misto ! :D

    (Citează)

 6. Misto de tot. Inca nu am pozat furtuni, dar mi-ai aprins pofta. Trepiedul e absolut important, fara telecomanda m-as descurca mai ales ca aparatul are facilitatea de pozat ‘in cascada’.

    (Citează)

  • @dojo: aparatul trebuie să stea nemișcat, asta e clar. Altfel, fără telecomandă poți să apeși de fiecare dată butonul, dar nu șțiu dacă merită să stai 30 de minute în balcon făcând asta.

     (Citează)

 7. @thundermar: eu am facut un timelapse cu singapore folosind Windows Movie Maker.

  Ca sa fac pozele am folosit telecomanda externa.

  @nwradu: cum ai obtinut imaginea prelucrata?

    (Citează)

  • @horia: deschis toate imaginile simultan în Photoshop, apoi Image > Apply Image. Sau în ce meniu o fi comanda asta. Pune o imagine peste alta.

     (Citează)

 8. În primul rând, pozele sunt chiar ok, dar am niște completări:

  – Pentru orice fotografie, focalizarea e crucială. Atâta timp cât subiectul se poate focaliza (în cazul de față blocurile), focalizarea pentru infinit nu merge. Ca dovadă, blocurile sunt neclare, adică principalul reper static din fotografie e neclar.

  – Mare atenție la balansul de alb, mai ales în oraș, unde lumina aceea galbenă strică tot.

  – Cei ce aveți aparat decent (adică un DSLR cât de cât) folosiți ISO mai mare noaptea – chiar 3200 dacă se poate. Pentru mărirea timpului de expunere se poate folosi un filtru ND sau de polarizare. Iso mare înseamnă că lumina va slabă va intra și ea în cadre, deci detalii ma multe. Sensibilitatea mare trebuie coroborată cu o deschidere mare a diafragmei (f/2.8 sau chiar f/1.8). Tehnica asta se folosește la astrofotografie.

  În rest, închiderea mare a diafragmei – indiferent de momentul zilei – aduce senzația de neclar (soft), cu excepția echipamentelor destinate profesioniștilor, care au o optică impecabilă.

    (Citează)

 9. @Radu: pentru că oricum ai zgomot. Chiar și în cadrele alea, la ISO 200, ai zgomot. E drept, plusul de detalii înseamnă un plus de zgomot. La o valoare mare ISO (să zicem 3200) trebuie redus timpul de expunere. Nu poți fotografia 25 sec la 3200. Dacă poți programa în schimb declanșările, poți lua mai multe expuneri ceva mai scurte și nu pierzi prea multe. Acum ceva vreme îți împărtășeam părerea, dar am văzut fotografii urbane noaptea care suprindeau mult mai bine și mai natural detaliile la ISO mare.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus