un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Alimente în cantități prea mari

30 May 2013  ·

GÂNDURI  ·

26 comentarii

lapte_1Cred că v-am mai spus că sunt nemulțumit că multe produse alimentare se găsesc doar în ambalaje destul de mari, iar eu am nevoie de o cantitate mai mică, de poftă.

De exemplu chiar și cel mai mic borcan de Nutella este de două ori mai mare decât aș avea eu nevoie. Și sunt multe altele unde aș vrea o cantitate pentru una sau două porții, nu pentru toată familia timp de o lună, dar se vinde doar la cantitate mare. Poate că de asta și aplaud apariția unor secțiuni “la vrac” în Auchan și Carrefour, de unde pot lua, de exemplu, câte 5 minipateuri congelate din fiecare umplutură posibilă și să văd care-mi place cel mai mult.

Laptele este un alt asemenea produs. Eu vreau lapte pentru cafea, că-l fac spumă cu espressorul și îl pun peste cappuccino. De fapt punându-l peste cafea totul devine un cappuccino, că altfel ar fi doar un espresso.

Anyway, în magazine laptele se vinde doar la cutie de 1 litru, ceea ce ar ajunge pentru, nu știu, vreo 20 de cafele, adică la ritmul în care beau eu, mai mult de o lună și ceva. Se strică înainte să-l termin.

Și totuși, nimeni nu vinde lapte la ambalaj de 0,5 litri. Nimeni. Se găseșțe lapte cu ciocolată și alte arome la astfel de ambajale mai mici, dar lapte normal nu. Nu știu de ce, dar e nasol să fii obligat să cumperi un litru doar pentru că rețeta spune “adăugați o jumătate de cană de lapte în făină”.

Am văzut pe undeva astfel de sticle mici de lapte condensat, dar costă mai mult decât un litru de lapte proaspăt. Sunt sigur că aveți și voi diverse alimente care vă enervează pentru că se găsesc doar la unitate de împachetare prea mare și v-ar plăcea să se schimbe asta.
lapte_2

    26 comentarii

  1. Gasesti lapte condensat mai ieftin si bun la LIDL, marca propie Pilos. Totusi si acesta e mai scump pe litru decat laptele proaspat.

      (Citează)

    • @Mark-3000: lapte de la capsule folosesc când am, dar vreau lapte normal ca să fac cappuccino. Acolo trebuie vreo… 100 ml? Ar trebui să sparg 20 de capsule pentru asta.

        (Citează)

  2. De ce nu iei direct lapte pentru cafea la capsule mici?

      (Citează)

  3. Pentru ca nu e edit, revin… Si la Nutella am vazut anul trecut parca la noi in supermarketuri doze mici de 30 sau 50 de grame, si aparuse si la pahar de 200g. N-am mai urmarit sa vad daca mai e si acum la fel.

      (Citează)

    • @Mark-3000: Nutella se găsește la niște ambalaje foarte mici, bune pentru un croissant sau clătită. Dar numai una. Eu vreau pentru… 5. Sau 10. Dar nu ditamai borcanul de-mi ajunge jumătate de an.

        (Citează)

  4. Painea feliata. Uneori prefer sa iau asa pentru ca tine mai mult, dar niciodata nu reusesc sa termin pachetul inainte sa se strice. Untul la fel, si ouale ecologice pe care uneori le gasesc doar cate 12 (4 ar fi ideal pentru mine). Si lista ar putea continua…

      (Citează)

    • @Pastia: da, eu pâine feliată iau una mov, am uitat cum ii zice, fără coajă, dar iau din aia doar pentru că e un pachet mai mic.

        (Citează)

  5. Laptele pentru cafea la capsule nu a vazut vaca in viata lui.

    Altfel, cred ca ai putea sa incerci sa iei lapte de la automate. S-ar putea sa poti lua juma de litru de acolo. Cred.

      (Citează)

  6. Laptele de la automate trebuie fiert.
    Parca Radu ii cunostea pe cei de la Delaco, sa ii explice ei cum e cu laptele din capsule.

      (Citează)

  7. Pai cum sa fie daca are 2 ani perioada de valabilitate?

      (Citează)

  8. Cand am stat in Italia o luna, parca laptele se gasea doar la bidonase de 2 litri.
    Nu stiu cum e prin Bucuresti, dar nu ai putea cumpara lapte la 0,5 L din piata?

      (Citează)

  9. acsel : trebuie sa-l fiarba, ai innebunit?!
    Pastia: painea feliata tine mai mult? de cand? poate tine mai multa umiditate si mucegaieste mai repede.

    Eu nu prea am pb asta dar suntem si doi pentru moment si incercam mereu sa cumparam cat pentru nevoile punctuale sau daca nu se poate, sa gasim inca ceva care se poate face cu ce am cumparat. De pilda, deh, poti sa faci un orez cu lapte, sa-l mananci cu cereale, sa-l dai la pisica, zic si eu.

      (Citează)

  10. Iti recomand sa incerci laptele condensat la cutie (DeLatte) pentru cafea. E lapte redus cu adaos de zahar si se gaseste la cutii de 400ml, asa ca adaugi o lingurita si nu iti mai trebuie nimic altceva.

    Se gaseste de obicei langa lactatele UHT.

      (Citează)

    • @Bogdan: e în Lidl unul ieftin, cum a zis Mihai mai jos, dar eu vreau pentru cappuccino, ceea ce înseamnă că trebuie să facă spumă când bag abur sub presiune în el etc. Nu doar îl torn în cafea. Și na… dacă mă chinui să fac rost de cafea bună, vreau să fie și laptele cât mai simplu/natural.

        (Citează)

  11. Chiar astazi am vazut la Cora lapte la 250ml. Chiar ma gandeam care sa fie scopul unei astfel de cantitati. E drept ca era cu tot felul de desene pe cutie, presupun ca e pentru copii. Si era scump, vreo 2,6 lei cutia, chiar foarte scump as zice.

    Era si lapte UHT la 500ml, pret cred ca undeva in jur de 2,5 lei. Cred ca poti sa-l folosesti cam o luna dupa ce il deschizi.

    Oricum, o cana de lapte pe zi nu a omorat pe nimeni. Cred.

    @Pastia Sa stii ca ouale poti sa le pastrezi o perioada foarte indelungata. Daca le tii in frigider si daca nu au crapaturi/fisuri in coaja, o luna poti sa le pastrezi linistit fara sa-si piarda in vreun fel calitatile. Asa ca ia cu incredere toate 12 :)

      (Citează)

  12. Risipa de mâncare este tema Zilei mondiale a mediului, de pe 5 iunie, aşs că articolul e foarte actual. Recomand conferinţa de pe TED:
    http://tinyurl.com/8qg2e9q

      (Citează)

  13. Am fix aceeasi problema cu laptele (desi nu pentru cafea/ cappuccino, pur si simplu pentru baut si uneori pentru ciocolata calda). Inainte gaseam in Auchan si la .5 litri, dar in ultima vreme n-am mai vazut.

    Ma enerveaza si ca nu gasesc versiuni de 20-30 de grame decat pentru foarte putine ciocolate. Nu termin aproape niciodata o tableta de 100 de grame, vreau doar sa gust sa vad cum e. Sunt mereu chestii noi de incercat, de ce sa ma intorc la o chestie al carei gust deja il cunosc doar pentru ca nu s-a terminat?

    Mi-as mai dori sa pot cumpara si cate o jumatate de rondea de somon, una intreaga e prea mult pentru mine.

    Ma bucur insa ca in ultimii ani mi-a fost mult mai usor sa iau pepene la felie. :D

      (Citează)

  14. white man problem.

    plm, si io mi-as dori numa un varf de cotlet de somon, laptele sa vina la 0.14l, painea sa o dea la felie

      (Citează)

  15. mircea, un invidios

    31/05/2013 la 2:20 PM

    tu pleci de la ideea ca oamenii cumpara lapte, zahar, oua, etc doar cand au in fata retete de genu “adaugati 274 ml de lapte, 3/4 de ou si 35,6g de faina”. cei ca tine sunt atat de putini incat e normal sa nu fie luati in considerare pt ca ar fi prea mare bataie de cap.

    soc, oamenii, in marea lor majoritate, cumpara produsele astea in general, si nu petru ca gatesc 1 data la 3 luni 2 clatite.

    risipa de mancare? HA! risipa o sa fie cand o sa iau ceva pe gratis si o sa arunc din ea. atata timp cat eu imi platesc 10 litri de lapte si arunc 9, se cheama ca fac ce vreau cu banii mei

      (Citează)

  16. O problema alimentelor ambalate in cantitati mai mici o reprezinta procesul de productie, ambalare si manipulare. Este mai migaloasa expedierea a 100 de l de lapte in sticle de 1,5 l fata de 0.5 l deci si costuri mai mari la raft.

      (Citează)

    • @Mihai: corect, nici nu m-aș aștepta să coste fix de 3 ori mai puțin. Nu prețul contează așa mult (cât poate să fie? 2 lei, 3 lei?), cât faptul că nu vreau să se strice laptele pentru că-i prea mult.

        (Citează)

  17. Finally, am gasit azi lapte zuzu la 500ml in Carrefour Militari :)) Si albastru (1,5% grasime) si rosu (3,5% grasime). Este un bidon ca la cel de 1,8L dar foarte mic.

    http://www.albalact.ro/resources/produse/Z-1407242762.png

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus