un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Politețea la bătrâni

16 Apr 2013  ·

GÂNDURI  ·

22 comentarii

whisky_3_litriEram în Metro la raionul de băuturi tari. Pe lângă mine, un moș și o babă se uitau la raft, căutând băuturi.

Moșul întreabă un angajat Metro, o femeie care s-a nimerit tocmai atunci să treacă prin zonă:
“Nu vă supărați, uijo aveți?”
“Ce?”
“Uijo!”

Dar zice baba, răzând ironic și cu un ton zeflemitor “lasă, că nu știe ce-i aia, n-a auzit dânsa de așa ceva!”

Un fel de “lasă că e prea proastă ca să știe de finețuri din astea”. Mi s-a părut o mare nesimțire și de prost-gust toată scena. Am vrut să le spun eu că “ouzo” se pronunță “uzo”, nu “uijo”, dar certatul cu bătrănii este mai inutil și decât certatul pe Twitter.

Știu că mai mereu cei în vârstă se lamentează despre cum tinerii nu mai sunt politicoși, dar din observațiile mele bătrânii sunt la fel. Majoritatea încă se cred în vremurile de demult, când ei erau un fel de burghezi și cei cu mai puține studii sau munci de bază erau un fel de sub-oameni inculți.

Iar despre trăitul în comunitate, cine credeți că trântește ușa la lift la mine în bloc? Bătrânii, că sunt prea în vârstă să o mai țină; probabil că nici nu aud zgomotul pe care îl face când se trântește. După ce îi salutam politicos pe mai mulți și nu obțineam în schimb decât cel mult o privire, am renunțat și să o mai fac. N-ai cu cine.

    22 comentarii

  1. Burn them with fire!

      (Citează)

  2. Batranica se referea probabil la faptul ca angajata era prea tanara sa stie de ouzo, nu le iau apararea, sunt de acord cu tine cu liftul si cu salutatul. Discutia dintre generatii exista si va exista tot timpul. In alta ordine de idei eu i-am vazut pe cei varstnici batandu-se intre eie pentru un loc pe scaun in autobuz.

      (Citează)

    • @Radu Neagu: nu, n-a fost așa. Nu era tânără respectiva și, întrucât eram chiar lângă ei, crede-mă că știu ce ton a folosit și cum.

        (Citează)

  3. Mai sunt si batrani civilizati si nesenili. Am cateva exemple chiar la mine in scara. Oameni de treaba si chiar intelegatori in limita bunului simt.

      (Citează)

  4. Mi se pare cea mai mare idiotenie discriminarea pe baza de varsta.

      (Citează)

  5. Rezuma-te la chestii simple, nu incerca sa fii subtil, n-ai dotarea necesara.

      (Citează)

  6. Contrar părerii generale, oamenii nu au memorie genetică. Totul se învață, inclusiv comportamentul. Meltenii tineri au învățat de undeva cum să se poarte și nu, nu de la televizor au învățat.

      (Citează)

    • @nea_caisă: bine zis. Cred că noi asociem bătrânii cu imaginea liniștită a bunicilor. Dar la câți melteni sunt acum peste tot, de ce am avea impresia că la bătrânețe se vor schimba?

        (Citează)

  7. Radu: mos si baba? Da’ “persoane mai in vârsta, seniori” ce are? Sau bunici, sau orice apelativ mai dragut? :)

      (Citează)

    • @Diana: te-a învățat America să fii prea “politically correct”. N-am folosit cuvintele în sens peiorativ, dar nici nu pot avea pretenția să mă feresc de exprimările uzuale. De asemenea, pentru acel cuplu în particular n-am vreun mare respect.

        (Citează)

  8. O solutie simpla – DINAMITA :D Pentru mine , dupa nenumarate experiente , babele bucurestene sunt cal de bataie , ca bancul cu tiganul si tigru si 2 gloante , pe cine impusti primul , pe baba de 2x :D. In autobuz ordinea de lasat pe scaun : femei gravide , femei cu copii , copii , tatai . Nu ai cu cine , sigur Radule dar prefer sa ma faca nesimtit dupa ce le-am ridicat tensiunea decat fara sa le fac nimic (aka tinerii din ziua de azi)

      (Citează)

  9. Ai si nu dreptate. Nu trebuie generalizat. Marea majoritate a batranilor sunt OK. Avem ce invata de la ei.

      (Citează)

  10. LoL!!! “Seniori”? In ce limba?
    De ce sa spui ditai sintagma, “persoane mai in varsta”, cand limba romana are multe alte cuvinte pentru fix acelasi lucru: “mos”, “baba”, cuvinte folosite din mosi-stramosi (vezi ce am facut aici, nu?)?

      (Citează)

  11. Oare cum o fi corect, “Senior Craciun” sau “persoana mai in varsta cu numele de familie Craciun”?

      (Citează)

  12. Deci don’t get me started on old people!

    In afara de cateva cazuri – speciale si cu adevarat simtite – toti batranii pe care i-am vazut pe strada, in autobuz, in metrou, in lift, in parc, in magazin sunt niste needucati care sunt gata-gata sa treaca peste tine, pe motiv ca…

    Oameni care te inghesuie si-ti infig genunchi in picioare, desi le spui frumos ca nu ai loc sa urci mai departe in autobuz.
    Oameni care blocheaza randuri intregi in supermarket, fara sa se gandeasca la ceilalti care au si ei nevoie sa ajunga la rafturi.

    Cel mai tare a fost un mosulache, care mi-a servit o replica foarte acida “eu nu inteleg unde se grabesc toti astia la ora 9 la serviciu. pe vremea mea eram satul de munca pana la 9. acum toti au masina. da’ ce le trebuie masina? de ce se duc la birou? sa munceasca in fabrica!”. Nici nu stiu de la ce ii casunase pe mine, probabil nu i-a convenit ca am interpelat o posesoare de varsta formata din 3 cifre, care ma facea ipocrita cand ii spuneam sa nu-mi mai dea coate, ca n-am unde sa ma mai misc, si careia i-am sugerat un DEX, pentru ca habar n-are sensul unor cuvinte…

      (Citează)

  13. deja aia care erau in floarea varstei la revolutie au inceput sa imbatraneasca. o sa avem o invazie de mosi si babe cocalare. :))
    suna comunist, dar asta e.

      (Citează)

  14. meh, cred că n’ai găsit tu încă bătrânii pe care’i meriți! :)
    dacă cineva ar face o statistică probabil ar afla că procentul bătrânilor nesimțiți este aproximativ același ca cel al tinerilor nesimțiți. sau al celor de vârsta a doua. de obicei așchia nu sare departe de trunchi!

      (Citează)

  15. Radu: nu sunt PC, chiar deloc! Dar mi se oare corect sa oferi respect, cand vrei sa fii respectat.
    Pe mine m-a învățat tatăl meu sa respect pe toată lumea, indiferent de vârsta, statut social etc. Si asta s-a întâmplat cand inca eram in Ro, deci nu are nimic de-a face cu America!
    Nashule: corect e Mister Christmas! :) de ce intrebi?

      (Citează)

  16. In metrou si prin autobuze se imping cu nesimtire si nu cred ca am auzit vrodata pe unul sa zica macar pardon daca se izbesc in mine mai mult sau mai putin accidental.

      (Citează)

  17. Eu am o babă tare dragă la mine pe scară. Îi zic “săru-mâna”, se uita la mine cu o privire gen Clint Eastwood, mă scanează din cap până-n picioare, încearcă să îşi da seama de unde vin, cu cine am fost … şi după câteva secunde întoarce capul gen “meh”, fără să zică nimic. Mereu o salut pentru că-mi place cum face :))

      (Citează)

  18. Ce bunici, ma Radule, linistiti ?! Astia obsedati de animale si pamant ( neproductiv ) cum am eu ?! Hai ma sa fim seriosi, batranii ar trebui impuscati ! Macar asa nu ar mai vota !!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus